korenje

Živila, ki jih preprosto morate uživati v jesenskem času
Za veliko ljudi jesen pomeni sezono obilnih jedi 'na žlico'. Na voljo imamo izvrstne enolončnice in druge jedi, ki vsebujejo predvsem bučo, sladki krompir, korenček in ostalo. Poglejmo si, katera živila ne smejo manjkati na našem krožniku v tem letnem času.

Najpogostejše navzkrižne reakcije med cvetnim prahom in hrano
Alergija je pretiran odziv telesa na sicer neškodljive snovi, kot so cvetni prah, živalska dlaka ali nekatera živila. Kaj pa je navzkrižna reakcija?

Antioksidanti in njihov pomen za zdravje
Antioksidanti imajo sposobnost, da preprečijo ali upočasnijo poškodbe celic, ki jih povzročajo prosti radikali. Kaj sploh so antioksidanti, kaj so prosti radikali, kako delujejo eni in drugi ter kje in kako jih najdemo, si poglejmo v nadaljevanju.

Resnica o hrani z negativnimi kalorijami
Živila z negativnimi kalorijami naj bi porabila več energije za prebavo. Ali ta živila res obstajajo ali je to le mit?

S temi navadami lahko upočasnimo biološko staranje
Staranje je del življenja in temu se ne moremo izogniti. Lahko pa z dejanji, prehrano in gibanjem ohranjamo mladost in predvsem vplivamo na zdravje in dobro počutje. V nadaljevanju najdete nekaj preprostih navad, ki jih lahko vnesete v svoj vsakdan in tako kljub staranju ohranjate svojo kondicijo in zdravje.

Kako vedeti, katerega vitamina primanjkuje v našem telesu?
Da bi naše telo nemoteno delovalo, potrebuje pomoč vitaminov, ki imajo vsak svojo vlogo.

Hashimotovov tiroiditis je potrebno zdraviti
Gre za avtoimunsko bolezen ščitnice, pri kateri je delovanje najprej normalno, nato pa se postopoma zmanjšuje, dokler ne nastopi hipotiroza - sindrom, ki nastane zaradi pomanjkanja ščitničnih hormonov v tkivih. Kako prepoznati simptome?

Najboljša živila za starejše od 50 let
Uravnotežena prehrana je po mnenju Health in Human Research najboljša preventiva za varovanje zdravja in dolgoživost. Obstajajo živila, ki so na splošno dobra ne glede na našo starost, obstajajo pa tudi tista, ki imajo posebne koristi za ljudi, ki so starejši od 50 let.

Odličen vir vlaknin, ki ga najdemo v vsaki kuhinji
Splošno zdravje današnje populacije je vse slabše. Deloma k temu vsekakor prispeva sodobni hektični življenjski slog, veliko vlogo pa igra tudi prehrana. Uživamo preveč hitro pripravljene, mastne hrane, hranilna vrednost živil je zaradi sodobne pridelave in obdelave vse slabša. Strokovnjaki v zadnjem času opozarjajo predvsem na pomanjkanje vlaknin v naši prehrani, kar ima lahko dolgoročno resne posledice za naše zdravje. Katera živila bi se torej morala večkrat znajti na naših krožnikih?

To morate vedeti še pred božično pojedino
V povprečju se med prazniki zredimo za 2 kilograma, a ni nujno, da je tako. Z nekaj preprostimi triki lahko ohranimo enako telesno težo, pa čeprav se tudi malo razvajamo in posladkamo med prazniku. Tu je nekaj trikov, ki jih je razkrila nutricistka Fiona Kirk za spletno stran Healthista.com.

Skrite pasti antibiotikov
Konvencionalni antibiotiki so ključnega pomena za naše zdravje, ko se spopademo z bakterijsko okužbo, in so rešili že na milijone življenj. A na žalost se jih predpisuje prepogosto, zato postajajo bakterije vse bolj odporne nanje, to pa predstavlja zelo resen globalni zdravstveni izziv.

Svetovni dan vida: poskrbite za svoje oči še danes
Ob svetovnem dnevu vida so napovedi strokovnjakov glede okvar vida v prihodnosti precej črne, a za zdravje oči in dober vid lahko veliko naredite sami.

Hrana, ki jo je dobro jesti v 20, 30, 40 letih ...
V najstniških letih potrebujemo več kalcija, da si izgradimo močne kosti, v 30 letih več energije, ker imamo številne obveznosti z družino in službo, v 40 se presnova upočasni in moramo znova prilagoditi prehrano. Preverite, kaj je dobro jesti v različnih življenjskih obdobjih.

Razlogov, zakaj uživati korenje, je veliko
Številne generacije so svojim otrokom priporočale, naj za boljši vid jedo korenje. Je to res? Kakšne so resnične koristi korenja in kaj vse vsebuje, si lahko preberite v spodnjih vrsticah.

9 najboljših poletnih živil, ki vam lahko pomagajo shujšati
Raznolika prehrana je ključ do zdravega hujšanja, vsekakor pa obstajajo živila, ki so še posebej učinkovita pri odpravljanju odvečne maščobe in celo pomagajo pri zmanjševanju celulita!

Kako znižati holesterol s prehrano?
Če imamo težave s povišanim holesterolom, je med prvimi ukrepi zagotovo sprememba življenjskega sloga, pri katerem igra pomembno vlogo tudi naša prehrana. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Vitamin A: vse, kar morate vedeti
Vitamin A je bistveno hranilo, ki prispeva k številnim funkcijam v telesu, kot je denimo varovanje zdravja oči. Pri nas je pomanjkanje vitamina A redko. Večina ljudi lahko zadovolji potrebe po tem vitaminu že zgolj s svojo prehrano.

Neverjetni napitek iz samo 4 sestavin, ki lahko kožo učinkovito pripravi na sonce
Vsi vemo, da je pretirano izpostavljanje soncu škodljivo v vseh pogledih, a zadovoljiva količina vitamina D je tudi ključnega pomena. Prav zato je dobro, da svojo kožo pripravimo na sonce in jo zaščitimo od zunaj, hkrati pa tudi od znotraj.

To je eden glavnih krivcev za bolečine v sklepih
Vse toplejši dnevi kar kličejo po preživljanju prostega časa v naravi, uživanju v sprehodih, teku, kolesarjenju in drugih aktivnosti na svežem zraku. A žal se pogosto dogaja, da nam tovrstne aktivnosti otežuje nelagodje v sklepih in hrbtenici, tudi bolečine, težave pa se lahko še stopnjujejo, če se spopadate s prekomerno težo. Kje tiči vzrok in kako si pomagati?

Nad tegobo sodobnega časa na naraven način
Hiter življenjski tempo, pretežno 'sedeči' delovniki, pomanjkanje gibanja, neuravnoteženi obroki – to je le nekaj potencialnih vzrokov za počasno prebavo in zaprtost, ki pa ju neredko zanemarjamo, misleč, da bo bolje samo od sebe. Ko se neuspešni obiski stranišča nadaljujejo, se večina zapodi do najbližje lekarne po odvajala, čeprav obstaja več popolnoma naravnih rešitev, ki učinkovito odpravijo zaprtost. Kdaj pa sicer sploh lahko govorimo o redni prebavi?

Katerih vitaminov vam primanjkuje, če vam izpadajo lasje?
Če začnete opažati določene spremembe na koži, vam telo poskuša 'povedati', da vam primanjkuje določenih vitaminov ali mineralov. To so spremembe, na katere je treba biti pozoren.

Kako ogreti telo in spodbuditi cirkulacijo?
Imate v tem času vedno hladne roke in noge? Vas pogosto zebe, ne glede na to, kako zelo se oblečete? K težavi lahko pristopimo celostno.

Živila, zaradi katerih boste pozabili na gripo in prehlad
Vsi vemo, da je bolje in lažje preprečiti in krepiti svojo odpornost proti virusnim boleznimi kot pa kasneje lajšati simptome prehlada ali gripe. Pri tem igra ključno vlogo prehrana. S pravilnim prehranjevanjem namreč telo napravimo odpornejše in ga pripravimo na boj proti okužbam, kar je še posebej pomembno v tem letnem času.

Vodilna oftalmologinja analizira, kaj je ključno za uspešno zdravljenje glavkoma, bolezni, za katero vsak drugi oboleli ne ve, da jo ima
Od 2,2 milijarde ljudi na svetu, ki imajo katero od očesnih bolezni, bi jih lahko po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije vsaj milijardo preprečili. Poleg staranja in genske dovzetnosti na zdravje oči vplivajo še številni drugi dejavniki, na katere lahko vplivamo sami in tako preprečimo bolezni ter zaščitimo svoje zdravje. Zato so se v X Labu – strokovnem raziskovalnem središču družbe JGL – prvič zbrali vodilni oftalmologi, nevrologi, endokrinologi, psihiatri, revmatologi, otorinolaringologi, estetski kirurgi, družinski zdravniki, farmacevti in inženirji, da bi analizirali najnovejše raziskave in s celostnim pristopom odkrili, kako kakovostno skrbeti za zdravje oči in zakaj je to pomembno za naše celotno telo.

Idealen meni za po božično 'razstrupljanje'
V prazničnem času se je na mizi znašla marsikatera dobrota. Nekateri smo s prehrano pretiravali bolj, drugi manj, posledice pa so očitne na telesu, pa tudi na našem počutju.

Sestri Hadid razkrili, kako ohranjata vitko linijo
Sestri Hadid, Bella in Gigi, sta sta za tuje spletne medije razkrili, kako ohranjata svojo vitko linijo, predvsem pa svoje zdravje.

Te zimske jedi povzročajo preglavice naši prebavi
Hladni jesenski in zimski dnevi so kot nalašč za uživanje toplih enolončnic, krepkih juh in ostalih domačih jedi na žlico, ki pogrejejo telo in duha. Vendar pa lahko ob pretirani uporabi maščobe, pikantnih začimb in nekaterih vrst zelenjave hitro pride do nelagodja v želodcu, napenjanja, občutka teže, pa tudi do konkretnih krčev ter bolečin. Preverite, kako se lotiti priprave tovrstnih jedi in se ob tem v kar največji meri izogniti prebavnim tegobam.

Katero zelenjavo je bolje jesti kuhano kot surovo?
Prepričanje, da je zelenjavo najboljše uživati svežo, je po besedah nutricistov napačno. Trdijo namreč, da je določeno vrsto zelenjave bolj zdravo pred zaužitjem skuhati kot pa pojesti surovo. Preverite, zakaj.

Zdaj je pravi čas za ta korak
V življenju nam je dano le eno telo in na nas je, da zanj ustrezno poskrbimo. Tudi če se občasno ukvarjate s športom, ste zmerni pri prehrani in si včasih privoščite sprostitev, je vaš organizem v sodobnem življenjskem ritmu še vedno pod velikimi obremenitvami in poln škodljivih snovi. Prav je, da mu vsaj enkrat na leto privoščite veliko 'čistko' in pomladni meseci so kot nalašč za ta korak. Tako boste namreč poskrbeli za dobro počutje in urejeno prebavo, ki je ključnega pomena za zdravje celotnega organizma.

Por: živilo, ki ščiti srce, prostato in debelo črevo
Spomladi vsi posegamo po spomladanskih živilih, premalokrat pa se spomnimo na odlično živilo, ki nam je tako rekoč pri roki – por. Dodajamo ga lahko številnim jedem, na primer enolončnicam, ali ga uživamo samostojno. V kombinaciji z muškatnim oreščkom pa je vsekakor zmagovalna kombinacija, ki je ne boste pozabili!