Vizita.si

koristi

Prehrana 05. 07. 2024 04.51

Zelenjava, ki je zagotovo še ne poznate

Bok čoj, znanstveno znan kot Brassica rapa in včasih imenovan tudi pak čoj, je temno zelena zelenjava, natančneje vrsta kitajskega zelja, ki izvira iz Kitajske.

Prebava 04. 07. 2024 04.41

'Filane' paprike na prav poseben način

Polnjene paprike so ena tistih jedi, ki v poletnih mesecih večkrat kraljuje na naših krožnikih. Še posebej priljubljene so v sredini poletja, ko je sezona domačih paprik na vrhuncu. Največkrat jih pripravimo na 'klasičen' način, torej nadevane z mletim mesom in rižem ter kuhane v paradižnikovi omaki, a je možnosti za njihovo pripravo še veliko več. Poskusite nekaj novega, drugačnega, predvsem pa prijaznega do vaše prebave!

Prehrana 01. 07. 2024 04.55

Kako zdrava je mikrozelenjava?

Ste že slišali za mikrozelenjavo? Poznate njeno sestavo, hranila in kaj vse vsebuje? Poglejmo si bolj podrobno, predvsem pa, kako zdrava je ta vrsta zelenjave.

Prehrana 21. 06. 2024 04.30

Ne boste verjeli, kako zdrave so

Fige so starodavno sadje, ki se že tisočletja uporablja v prehrani in medicini. Priljubljene so zaradi svojega sladkega okusa in številnih koristi za zdravje. Rastejo predvsem v toplejših podnebjih, kot so sredozemska regija, Bližnji vzhod in deli Azije.

Zdravje 20. 06. 2024 04.43

To se zgodi, če prenehamo piti kavo

Pitje kave ni tako nezdravo, kot misli mnogo ljudi, vsekakor pa je res, da so lahko škodljive prevelike količine. Če ste se odločili, da prenehate s pitjem kave, predstavljamo, kaj se dogodi v našem telesu.

Aktivno življenje 19. 06. 2024 04.38

Ste vedeli, da imajo hobiji tudi zdravstvene koristi?

Hobiji nam omogočijo, da se vključimo v dejavnosti, v katerih radi uživamo, in nas razbremenijo stresa v vsakdanjem življenju. Zelo pogosto smo po stresnem dnevu ali tednu, v službi ali v zasebnem življenju veseli, da lahko predamo tisto uro ali dve svojemu hobiju. Pa ste vedeli, da imajo, ne glede na to, kakšni in kateri so, tudi zdravstvene koristi?

Prebava 15. 06. 2024 04.29

Zakaj pride do neprebavljene hrana v iztrebku?

Včasih lahko v našem blatu opazimo neprebavljene delce hrane. Običajno gre za rastlinske snovi, ki vsebujejo veliko vlaknin, ki se navadno ne razgradijo in se absorbirajo v našem prebavnem traku. Neprebavljena hrana pa je lahko tudi znak slabega prežvekovanja hrane, hitrega hranjenja ali pa so v ozadju določena stanja. Poglejmo si bolj podrobno.

Vitamini in minerali 14. 06. 2024 04.31

Kaj se zgodi, če pride do pomanjkanja vitamina K?

Vitamin K ima vlogo pri strjevanju krvi, zdravju srca in zdravju naših kosti. Toda ravno vitamina K navadno ne zaužijemo dovolj z našo tipično zahodno prehrano. Zakaj je še tako zelo pomemben vitamin K?

Prehrana 14. 06. 2024 04.22

Kdaj bi morali poseči po lahko prebavljivi hrani?

Simptomi prebavnih težav vključujejo refluks kisline, napenjanje ali bolečine v trebuhu.

Zdravje 12. 06. 2024 08.15

Preprosta aktivnost, ki ima neverjetne učinke na duha in telo

Sedeč način življenja predstavlja enega največjih izzivov sodobne družbe. V službi večino časa presedimo, tudi prosti čas raje izkoristimo za vse kaj drugega kot za fizično aktivnost. A ravno pomanjkanje aktivnosti in prekomerno sedenje naj bi bila po oceni Svetovne zdravstvene organizacije glavna vzroka za številne (kronične) bolezni sodobnega časa. Na srečo obstaja rešitev, ki ni preveč naporna, ne zahteva finančnih vložkov niti posebnih priprav: vse, kar morate storiti, je namreč to, da začnete hoditi!

Duševno zdravje 08. 06. 2024 04.46

Kako vam lahko pomaga glasbena terapija?

Ko smo slabe volje, si skoraj vsi radi zavrtimo kakšno melanholično glasbo, ki se ujema z našim razpoloženjem. Ko smo veseli, si radi zavrtimo kakšno bolj veselo in poskočno melodijo. Pa ste vedeli, da glasba lahko pomaga izboljšati naše razpoloženje in splošno duševno zdravje? Zakaj bi si morda morali tudi ob slabšem razpoloženju zavrteti bolj veselo glasbo?

Aktivno življenje 08. 06. 2024 04.09

Menite, da živite dovolj aktivno življenje?

Ali razmišljate o prenehanju vadbe? Ste vadbo prekinili zaradi tega, ker ste preprosto morali? Sploh ne telovadite? Poglejmo si, kako prekinitev vadbe vpliva na naše možgane in naše telo.

Dieta 30. 05. 2024 04.54

Kaj je res in kaj ni, ko se govori o alkalni dieti?

Nenehno smo bombardirani z dietami, spremembami življenjskega sloga, metodami hujšanja in drugimi trendi, ki so povezani s tem, kar zaužijemo. Modna beseda, ki v zadnjih nekaj letih osvaja vse vidike našega življenja, je alkalna dieta.

Novice 29. 05. 2024 05.00

Promocijski material za bolj zdravo življenje

Za mnoge izmed nas sta zdravje in dobro počutje postali najpomembnejši vrednoti v življenju. Ponudba promocijskih izdelkov, ki ju navdihujejo, pa lahko poveča zadovoljstvo strank in izboljša kakovost njihovega življenja. Mnoga podjetja in blagovne znamke s pridom izkoriščajo ta trend za rast prepoznavnosti in prodaje.

Prebava 28. 05. 2024 09.08

To so razlogi, zakaj vse več posameznikov izbira postbiotike namesto probiotikov

V sodobnem tempu življenja se vsak dan srečujemo s situacijami, ki lahko negativno vplivajo na našo prebavo. Posledično se pogosto pojavijo neprijetni simptomi, kot so napihnjenost, napenjanje in bolečine v trebuhu. Ravno zato so vse bolj priljubljeni probiotiki, ki prispevajo k ohranjanju zdravega ravnovesja v črevesju. A ker so nekateri posamezniki ugotovili, da lahko ti v procesu prebave naletijo na nekatere izzive, se raje odločajo za postbiotike.

Prehrana 28. 05. 2024 04.36

Zakaj bi morali jesti več ananasa?

Ali ste vedeli, da je ananas poln zdravstvenih koristi? Krepi imunost, pomaga pri prebavi in še mnogo več. Poglejmo si, zakaj bi ga morali jesti več.

Alternativa 27. 05. 2024 04.17

Priprava sirupa iz smrekovih vršičkov zahteva le nekaj sestavin

Sirup iz smrekovih vršičkov je tradicionalno naravno ''zdravilo'', ki so ga uporabljale že naše babice za lajšanje težav z dihali, kašljem in prehladom. Smrekovi vršički, mladi poganjki smrekovih vejic, so bogati z eteričnimi olji, vitamini in minerali, kar jim daje številne zdravilne lastnosti. Ta naravni sirup je enostaven za pripravo in je odlična izbira za tiste, ki želijo izkoristiti moč narave za izboljšanje svojega zdravja.

Zdravje 25. 05. 2024 04.55

Ste že pili peteršiljev čaj?

Peteršilj (Petroselinum crispum) je pogosto uporabljena zeliščna rastlina v kuhinji, znana po svojem svežem okusu in bogatih hranilnih vrednostih. Poleg kulinarične uporabe pa ima peteršilj številne zdravstvene koristi, zaradi česar je postal priljubljena sestavina za pripravo čaja.

Prehrana 22. 05. 2024 04.27

Prehranske vlaknine: zato jih potrebujemo v prehrani

Vlaknine najdemo v sadju, zelenjavi, celih zrnih in stročnicah, najbolj pa so znane po svoji sposobnosti preprečevanja ali lajšanja zaprtja. Toda ali ste vedeli, da živila, ki vsebujejo vlaknine, nudijo tudi druge koristi za zdravje?

Prehrana 20. 05. 2024 04.00

Vse o medu ob svetovnem dnevu čebel

Med je naravno sladko in hranljivo darilo narave, ki ga proizvajajo čebele iz nektarja cvetov. Poleg svoje okusne in sladke narave ima številne zdravstvene koristi. Pomembnost čebel pa presega zgolj proizvodnjo medu; čebele so ključne za opraševanje rastlin, kar omogoča pridelavo hrane za ljudi in živali ter ohranjanje biotske raznovrstnosti. Brez čebel bi bil naš svet revnejši za številne pomembne živilske vire in naravne procese. Zato je nujno, da cenimo in varujemo te pridne delavke ter se zavedamo njihove ključne vloge v ekosistemu.

Zlata leta 19. 05. 2024 04.44

Tako boste 'videti' mlajši

Filozofija dolgega življenja, predvsem pa vitalnosti posameznika, je že stoletja predmet številnih razprav. Zdi se tako zapletena in težavna za razumevanje, toda, ali je res? Konstanto poudarjamo čisto običajne stvari, kot so kakovosten spanec, pomen prostega časa, dovolj gibanja, rekreacija uma in telesa, omejitev alkoholnih pijač, opustitev kajenja ... pa se tega tudi držimo?

Aktivno življenje 09. 05. 2024 04.26

Najnovejši fitnes trend: vadba 3-2-8

Ste pripravljeni na najnovejši fitnes trend? Uporabniki TikToka prisegajo na 'vadbo 3-2-8'. Baje ni zgolj skrajno fantastična vadba, ampak je tudi odličen način za povečanje mišične moči in pospešitev metabolizma.

Dieta 04. 05. 2024 04.54

Kaj se zgodi, če redno uživamo jogurt?

Jogurt je mlečni izdelek, ki je priljubljen po vsem svetu zaradi svojega okusa in številnih zdravstvenih koristi. To osvežujoče živilo je bogato z beljakovinami, vitamini, minerali in probiotiki, ki pozitivno vplivajo na naše telo.

Prebava 01. 05. 2024 04.01

Ste že slišali za simbiotike?

V zadnjih letih je preučevanje črevesnega mikrobioma postalo eno najbolj vznemirljivih področij v znanstveni skupnosti. Spoznanja o kompleksnem ekosistemu mikroorganizmov, ki naseljujejo naše črevesje, so prinesla nove vpoglede v povezavo med zdravjem prebavil in celotnim zdravjem organizma.

Prehrana 30. 04. 2024 04.41

Polni so hranil in antioksidantov, ki pomembno koristijo našemu zdravju

Ste vedeli, da so jajčevci polni hranil in antioksidantov, ki lahko koristijo vašemu zdravju?

Prehrana 26. 04. 2024 04.27

Dobre in manj dobre plati uživanja suhega sadja

Radi uživate suho sadje? Poglejmo si prednosti in morebitne slabosti, če le-te obstajajo.

Prehrana 26. 04. 2024 04.21

5 pijač, s katerimi boste premagali željo po sladkem

Sladkorja ne vnašamo v svoje telo zgolj s prehrano, ampak velikokrat tudi s sladkimi, zelo sladkimi pijačami. Le-te pa niso najbolj zdrave za naše telo, če z njimi pretiravamo. Vsekakor pa si lahko zadovoljimo svojo željo po sladkih pijačah z nekaj preprostimi triki.

Prehrana 25. 04. 2024 04.56

Kako nastane kislo zelje in zakaj je koristno?

Kislo zelje, klasična jed mnogih kuhinj po vsem svetu, ima globoko zakoreninjeno zgodovino in raznovrstno uporabnost v prehrani. Njegova priljubljenost ni le posledica izjemnega okusa in teksture, temveč tudi številnih koristi za zdravje, ki jih prinaša. Razumevanje procesa, skozi katerega nastane kislo zelje, in njegove biokemične sestave omogoča boljše razumevanje njegovih prehranskih lastnosti in koristi za zdravje.

Prehrana 23. 04. 2024 04.56

Poznate vse koristi češenj?

Češnje (Prunus avium) predstavljajo pomembno sadno vrsto z razširjenostjo po vsem svetu. Njihova biološka in fiziološka kompleksnost, ki sega onstran zgolj okusnih lastnosti, privlači tako botanike in nutricioniste kot tudi kulinarične strokovnjake. Čeprav so bile že stoletja del kmetijskih praks in prehranske kulture, so češnje še vedno predmet številnih raziskav zaradi svojih zdravstvenih koristi in raznolikosti sort.

Prehrana 23. 04. 2024 04.15

Rastlina, za katero ne bi nikoli rekli, da vsebuje magnezij

Topinambur ali jeruzalemska artičoka je rastlina, ki izvira iz Severne Amerike. Gre za trajnico iz družine Asteraceae, sorodno sončnicam, s podzemnimi gomolji, ki so užitni in imajo številne koristi za zdravje. Ključni del te rastline so njeni gomolji, ki vsebujejo inulin, vrsto prebiotika, ki ima pomembno vlogo pri podpori prebavi in splošnemu zdravju črevesja.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 996