krompir

Kakšna bi morala biti prehrana pri ulceroznem kolitisu?
Ulcerozni kolitis spada v skupino vnetnih črevesnih bolezni.

Zakaj je bučna juha izvrstno živilo v tem času?
Jesen ponuja raznorazne barve v naravi, v domovih, predvsem pa na naših krožnikih. Med različnimi okusi, ki jih ponuja jesen, je bučna juha nedvomno ena izmed najbolj priljubljenih. Poglejmo si, zakaj.

Katera so ključna hranila za ohranjanje dobrega vida?
Zagotovo so vas v otroštvu večkrat spodbujali, da jejte korenje, saj boste potem bolje videli. Ta nasvet v resnici ni čisto iz trte izvit. Korenje je namreč bogat vir beta-karotena, ki se v telesu lahko spremeni v vitamin A, če ga telo potrebuje. Ravno vitamin A pa je eno od pomembnejših hranil, ki vpliva na zdravje naših oči. Seveda pa za zdrave oči in ohranjanje kakovosti vida še zdaleč ni dovolj le uživanje korenja ...

Katere vitamine poznamo in zakaj so pomembni?
Vitamini so esencialne snovi, ki igrajo ključno vlogo v različnih procesih v telesu, predvsem kot kofaktorji pri encimskih reakcijah. Ti vitamini podpirajo številne funkcije, kot so obnova kože, pravilno delovanje živčnega sistema, možganov, imunskega sistema ter zaščita celic pred prostimi radikali.

Živila, ki jih preprosto morate uživati v jesenskem času
Za veliko ljudi jesen pomeni sezono obilnih jedi 'na žlico'. Na voljo imamo izvrstne enolončnice in druge jedi, ki vsebujejo predvsem bučo, sladki krompir, korenček in ostalo. Poglejmo si, katera živila ne smejo manjkati na našem krožniku v tem letnem času.

Primer dneva uravnoteženega prehranjevanja
Uravnotežena prehrana je ključnega pomena za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. Kombinacija pravilnih hranil, ustrezne hidracije in raznolike prehrane lahko pomaga telesu zagotoviti vse potrebne snovi, ki jih potrebuje za pravilno delovanje.

Kaj jesti in česa ne, ko boli želodec?
Bolečine v trebuhu so lahko zelo neprijetne, sploh če jih spremljajo krči, slabost, zgaga, driska ali celo bruhanje. V tem času je dobro, da prilagodimo tudi svojo prehrano. Torej, kaj jesti in česa ne, ko nas boli želodec? Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Živila, ki jih je dobro uživati, če se spopadate z drisko
O driski govorimo, ko je izločanje blata pogosto, večkrat na dan, blato pa je mehko in tekoče. Z drisko se včasih spopademo preprosto, ker smo kaj napačnega pojedli, včasih pa ker smo se okužili s bakterijami. Odrasli sli lahko sami ob driski pomagate dva dni, če traja dlje časa, je treba obiskati zdravnika, saj je lahko izguba vode prevelika in pride do močne dehidracije.

Pomembni znaki, da vam primanjkuje biotina
Vitamin B7, znan tudi kot biotin, je vitalno hranilo, ki ima ključno vlogo pri številnih telesnih funkcijah.

Živila, ki so močni zavezniki v boju proti sladkorni bolezni, debelosti, depresiji in Alzheimerjevi bolezni
Verjetno ste že slišali za povezavo med črevesjem in možgani. Dokazano je, da to, kar jemo, neposredno vpliva na naše možgane in navsezadnje vpliva tudi na naše zdravje in razpoloženje.

Kaj se zgodi, če je vaše telo 'zakisano'?
Diagnoza zakisanost telesa je vse pogostejša, ne le pri starejših ljudeh, ampak tudi pri mladih in celo otrocih. V nadaljevanju si lahko preberete več o tem, kako se lahko razkisamo in znova vzpostavimo želeno ravnovesje.

Sladki krompir – zakaj bi ga morali jesti več?
Sladki krompir je super živilo, ki lahko izboljša vaše zdravje na več načinov. Preverite, zakaj bi bilo dobro, da sladki krompir dodate k svoji prehrani in kako lahko koristi vašemu telesu.

Odličen vir vlaknin, ki ga najdemo v vsaki kuhinji
Splošno zdravje današnje populacije je vse slabše. Deloma k temu vsekakor prispeva sodobni hektični življenjski slog, veliko vlogo pa igra tudi prehrana. Uživamo preveč hitro pripravljene, mastne hrane, hranilna vrednost živil je zaradi sodobne pridelave in obdelave vse slabša. Strokovnjaki v zadnjem času opozarjajo predvsem na pomanjkanje vlaknin v naši prehrani, kar ima lahko dolgoročno resne posledice za naše zdravje. Katera živila bi se torej morala večkrat znajti na naših krožnikih?

Kakšne so koristi bakra za naše telo?
Baker sodi med mikroelemente in ima pomembno vlogo v našem telesu, saj je odgovoren za številne fiziološke funkcije. Treba ga je uživati s prehrano, medtem ko nam lahko njegovo pomanjkanje povzroči nemalo težav. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Mastna, suha ali mešana ... To naj bi bila najboljša prehrana glede na tip kože
Pomembno je, kaj nanašamo na kožo in s čim jo vlažimo, a še bolj kot to je pomembno, kaj dajemo v telo. Slednje se namreč pozna tudi in predvsem na naši koži.

Znaki, da vaš imunski sistem ne deluje dobro
Telesno odpornost lahko oslabi več dejavnikov, kot so negativni stres, pomanjkanje telesne aktivnosti, neuravnotežena prehrana, utrujenost in pomanjkanje spanja, ponočevanje, naporen delovnik, uživanje večjih količin alkohola, kronične bolezni in zdravila, ki delujejo na imunski sitem oz. motijo njegovo delovanje.

To morate vedeti še pred božično pojedino
V povprečju se med prazniki zredimo za 2 kilograma, a ni nujno, da je tako. Z nekaj preprostimi triki lahko ohranimo enako telesno težo, pa čeprav se tudi malo razvajamo in posladkamo med prazniku. Tu je nekaj trikov, ki jih je razkrila nutricistka Fiona Kirk za spletno stran Healthista.com.

Tradicionalne zimske jedi, pripravljene na bolj zdrav način
Vsi vemo, da je v zimskem času dobro uživati veliko fižola, kislega zelja in pese. Z roko v roki z omenjeno hrano gredo zelo dobro slanina, klobase in druga živila. So ta res najboljša izbira? Kako lahko tradicionalne obroke naredimo bolj zdrave?

Vitamini, minerali in vlaknine – kje jih najti?
Velikokrat slišimo in govorimo o pomenu vitaminov, mineralov in vlaknin na naše zdravje, a mnogo ljudi ne ve, v katerih živilih se ti skrivajo. Katera hrana je najboljši vir najpomembnejših vitaminov, mineralov in vlaknin za naše telo?

Znaki, da jeste preveč 'slabe' hrane
To, kar jemo se odraža na našem počutju, na naših laseh, koži, ustih in praktično na vseh delih našega telesa. Poglejmo si najpogostejše 'simptome', ki razkrivajo, da uživamo preveč 'slabe' oz. 'prazne' hrane.

10 živil, ki spodbujajo prebavo in metabolizem
Prebavne težave povzročajo krče, slabost, pline in bolečine v trebuhu. Zaprtje je danes ena najpogostejših bolezni v zahodnih industrializiranih državah.

Hrana, ki jo je dobro jesti v 20, 30, 40 letih ...
V najstniških letih potrebujemo več kalcija, da si izgradimo močne kosti, v 30 letih več energije, ker imamo številne obveznosti z družino in službo, v 40 se presnova upočasni in moramo znova prilagoditi prehrano. Preverite, kaj je dobro jesti v različnih življenjskih obdobjih.

Preverite, zakaj je dobro uživati kostanj
Kostanj za razliko od drugih oreškov in semen vsebuje sorazmerno majhno količino kalorij in maščob. Ne glede na to pa je odličen vir mineralov, vitaminov in fitohranil, ki pozitivno vplivajo na zdravje ljudi.

6 stvari, ki vam upočasnjujejo presnovo
Dobra presnova je ključnega pomena za številne procese v telesu. Ta nam pomaga pri uravnavanju telesne teže in nas lahko varuje pred najrazličnejšimi boleznimi sodobnega časa, kot so sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni in rak. Prav zato je dobro, da vemo, kaj nam upočasnjuje presnovo.

7 zdravstvenih koristi paradižnika
Ste vedeli, da lahko paradižnik presenetljivo ugodno vpliva na našo kožo, črevesje in še veliko več? Poglejmo si nekaj glavnih koristi paradižnika.

Ljubitelji testenin boste navdušeni
Skoraj ga ni junaka, ki ne bi bil navdušen nad testeninami. Dandanes na prodajnih policah lahko najdemo malo morje testenin najrazličnejših oblik, sestave in tudi okusa, tako da jih lahko uživate tudi tisti, ki pazite na svoje zdravje, ste morda vegani ali se recimo izogibate glutenu. Med izjemno okusne in zdravju prijazne zagotovo sodijo testenine iz sladkega krompirja, ki bodo brez dvoma navdušile tudi najbolj zahtevne gurmane.

Vitamin A: vse, kar morate vedeti
Vitamin A je bistveno hranilo, ki prispeva k številnim funkcijam v telesu, kot je denimo varovanje zdravja oči. Pri nas je pomanjkanje vitamina A redko. Večina ljudi lahko zadovolji potrebe po tem vitaminu že zgolj s svojo prehrano.

Zakladnica zdravja, ki ji ni para
Šparglji so bogati s hranili in imajo malo kalorij - ena skodelica kuhanih belušev ima le 43 kalorij! V nadaljevanju vam predstavljamo recept za špargljevo juho, ki so ga zapisali na portalu miss7zdrava.

Neverjetni napitek iz samo 4 sestavin, ki lahko kožo učinkovito pripravi na sonce
Vsi vemo, da je pretirano izpostavljanje soncu škodljivo v vseh pogledih, a zadovoljiva količina vitamina D je tudi ključnega pomena. Prav zato je dobro, da svojo kožo pripravimo na sonce in jo zaščitimo od zunaj, hkrati pa tudi od znotraj.

Sladki krompir - pisana zakladnica hranil
V naši družbi še do pred kratkim ni bil tako priljubljen, danes pa vedno bolj. Sladki krompir pripravljamo kot prilogo, dodajamo juham, domačim zelenjavnim namazom ali pa enolončnicam. Poglejmo si, zakaj je dober za naše zdravje.