Vizita.si

kruh

Dieta 19. 08. 2020 06.00

8 nasvetov za hujšanje in zdravo prehrano

Pisec knjige 'Prehranski kompas' se je spopadel s kaosom, ki bojda vlada na področju prehrane po celem svetu. V morju prehranskih trendov, ki smo jim danes priča, pri katerih se strokovnjaki prepirajo, katera dieta je boljša in katera slabša, Bast Kast išče odgovor na to, kaj je resnično zdravo, kako učinkovito shujšati, kakšno dieto uvesti v svoje življenje, da ne bo zgolj to – dieta, temveč način prehranjevanja, ter navsezadnje, kaj je zavajanje in kaj je resnica? Poglejte si njegovih dvanajst najboljših nasvetov.

Srčno žilne bolezni 14. 08. 2020 08.18

10 najbolj zdravih živil za vaše srce

90 odstotkov srčnih infarktov je posledica dejavnikov tveganja, ki bi jih lahko preprečili. Med njimi je tudi nezdrava prehrana. Eden najpomembnejših ukrepov, če želite ohraniti zdravo srce, je, da izboljšate svojo prehrano. Predstavljamo vam 10 najbolj zdravih živil za vaše srce.

Prehrana 04. 08. 2020 06.00

20 zlatih nasvetov za zdravo prehranjevanje

Le malokrat v svojih mladih letih pomislimo na zdravo prehranjevanje. To postane veliki večini ljudi pomembno šele, ko se soočajo s prekomerno telesno težo ali pa ko že nastopijo blagi ali hujši zdravstveni problemi. Zdrava prehrana je eden, če ne skoraj najpomembnejši vidik našega zdravja. Poglejmo si zlate nasvete za zdravo prehranjevanje.

Prehrana 08. 07. 2020 07.42

Brezglutenska dieta – da ali ne?

Brezglutenska prehrana je v zadnjem času še posebej priljubljena, saj vse več ljudi izloča gluten iz svoje prehrane, toda, ali je resnično škodljiv?

Zdravje 01. 07. 2020 08.18

Namesto sladkorja v kavo dodajte to

Velikokrat gre le za navado. Navajeni smo, da kavo pijemo s sladkorjem, in si ne predstavljamo, da bi v njej lahko uživali, če ne bi bila sladkana. Tudi po umetnih sladilih ni najbolje posegati. Lahko pa okus kave na povsem zdrav način popestrimo, če ji dodamo cimet.

Zdravje 19. 06. 2020 09.45

10 nasvetov Francozinj, kako brez truda ohraniti vitko postavo

Se nam samo tako zdi, ali Parižanke v resnici vedo, kako kakovostno živeti. Čeprav jedo sir, rogljičke, čokolado, kruh in pijejo vino, znajo ohraniti zdrav slog življenja in vitko telo, predvsem pa naravno lepoto. Čeprav se v zahodnem svetu zdi vse težje ohraniti zdrav slog življenja, Parižanke to počno z lahkoto.

Dieta 18. 06. 2020 07.30

Sindrom razdražljivega črevesa - kako si pomagati?

Se enkrat spopadate z zaprtjem, drugič pa z diarejo? So prisotne bolečine v trebuhu in napihnjenost, težave pa trajajo že nekaj časa? Potem se lahko spopadate s sindromom razdražljivega črevesa. Gre za stanje, s katerim se spopada vsak peti Slovenec, a mnogi ne vedo, kako si pomagati.

Bolezni 12. 06. 2020 10.30

Tako lahko naravno uničite bakterijo, ki povzroča zgago in napihnjenost

Helicobacter pylori je bakterija, ki jo lahko dobimo s hrano ali vodo in povzroča resne zdravstvene težave, vključno z gastritisom (vnetjem želodčne sluznice), razjedo želodca in rakom. A eden prvih znakov okužbe z bakterijo so težave z zgago in napihnjenostjo. Preverite, kako uničiti bakterijo, ki razjeda želodčno sluznico.

Dieta 07. 06. 2020 19.45

Koliko ogljikovih hidratov morate zaužiti, če hujšate?

Kaj vam najprej pride na misel, ko razmišljate o hujšanju? Verjetno ste pomislili na ogljikove hidrate in kako ste jih izločili iz svoje prehrane z namenom, da shujšate. Ogljikovi hidrati niso nič slabega, dokler niso v škatli, vrečki, ovitku ... Torej niso v obliki procesirane hrane.

Zdravje 29. 05. 2020 10.30

Mislite, da je bolj zdravo, a ni

Tako se prehranjujete v dobri veri, da delate nekaj dobrega zase. A v resnici vaša izbira morda sploh ni zdrava. Kaj so zmote o zdravi prehrani, smo se pogovarjali s prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš.

Prehrana 21. 05. 2020 10.00

Sedem živil, ki škodijo prebavi, in pet, ki jo spodbujajo

Teoretično naj bi naše telo prebavilo katero koli vrsto hrane, ki jo zaužijemo. Toda spremembe v proizvodnji in pripravi hrane ter sedeči življenjski slog pomenijo, da se naši želodci ne odzivajo več tako dobro v vseh situacijah.

Prehrana 14. 05. 2020 10.30

Tega o soli mogoče še ne veste

Škodi nam več kot 5 gramov soli na dan. A tudi, če je zaužijemo manj kot 1,4 grama. Pa je bolje poseči po nerafinirani? Ali je povsem zdrava tudi rafinirana? Vse dileme o soli sta nam razrešili dve prehranski strokovnjakinji.

Novice 13. 05. 2020 10.22

Epidemija Covid-19 pomembno vpliva na prehranjevalne navade Slovencev

V Sloveniji so bili po razglasitvi epidemije Covid-19 uvedeni ukrepi, ki so vplivali tudi na področje preskrbe s hrano in način prehranjevanja prebivalcev. V okviru mednarodne raziskave Food-Covid19 je Inštitut za nutricionistiko konec aprila izvedel obsežno raziskavo o vplivu epidemije na tem področju. Prvi izsledki raziskave kažejo, da so gospodinjstva v času epidemije za preskrbo s hrano bistveno manj uporabljala večje trgovine, medtem ko se je znatno povečal obseg naročanja živil na dom.

Zdravje 08. 05. 2020 10.00

Za debelost so lahko krivi tudi hormoni! Preverite, kdaj

Prekomerna telesna teža in debelost negativno vplivata na naše psihofizično zdravje. O tem ni dvoma, in čeprav si težko priznamo, hitro občutimo posledice odvečne telesne teže: boleči sklepi, bolečine v hrbtenici, otekanje nog, utrujenost, slabo počutje in morebitne številne druge hujše, tudi psihične posledice.

Bolezni 08. 05. 2020 10.00

Glivica, ki jo pogosto spregledajo celo zdravniki

Mnogi se spopadajo z utrujenostjo, pogostimi glavoboli, ekcemi na koži, zamegljenim vidom, depresijo, pogostimi glivičnimi vnetji in drugimi težavami, za katere pa zdravniki preprosto ne najdejo vzroka in jih vedno znova pošljejo domov, češ da ne gre za nič resnega. A počutje je še vedno slabo. Eden izmed razlogov je lahko tudi prekomerno razraščena glivica kandida.

Zdravje 08. 05. 2020 09.45

Se spopadate z zaprtjem? To bo pomagalo!

V naši družbi je danes še vedno velik tabu pogovor o odvajanju, takšnem in drugačnem. Vendar ali ni normalno, da se pogovarjamo o tem, kaj nas pričaka na zadnjem koncu prebavne cevi? Če gledamo, kaj damo v usta, moramo pogledati tudi, kaj je na drugem koncu prišlo ven, saj velikokrat lahko iz pregleda fecesa ugotovimo, kaj se dogaja v našem črevesju. V končni fazi gre za končni produkt naše presnove, in v tem ni nič smešnega, nerodnega ali čudnega.

Prehrana 08. 05. 2020 08.30

Jabolčni kis zjutraj na tešče. Napaka, ki jo delamo prepogosto

Jabolčni kis ima številne dobrodejne učinke na naše telo. Ti so v zdravilstvu dobro poznani dolgo časa. Prav zato mnogi ljudje z jabolčnim kisom pričnejo že dan in pijejo že zgodaj zjutraj, da bi prebudili svojo presnovo. A previdno, da ne bi naredili napake, ki jo delamo prepogosto.

Prehrana 23. 04. 2020 09.13

Ali je treba med nosečnostjo res 'jesti za dva'?

Vaše telo v času nosečnosti deluje na polno in zato takrat še posebej potrebujete zdravo prehrano. Med nosečnostjo se namreč dojenček v celoti prehranjuje skozi popkovino in ves čas ga je treba oskrbovati s hranilnimi snovmi. To pa še nikakor ne pomeni, da rek »jesti je treba za dva,« pravzaprav drži.

Zdravje 21. 04. 2020 08.01

Jejmo letom primerno. Kaj jesti v katerem življenjskem obdobju?

Ste že kdaj opazili, da danes ne morete več jesti nekaterih živil, ki ste jih z lahkoto pojedli, ko ste bili mlajši. Ali pa da ima vaše telo drugačno reakcijo nanje in da se sedaj zredite, nekoč pa ste jih lahko zaužili povsem brez posledic. Naše telo ima v različnih obdobjih različne potrebe po hranilih. Preverite, kaj jesti v različnih življenjskih obdobjih.

Zlata leta 08. 04. 2020 09.07

To bo pomagalo znižati holesterol

Naj najprej pojasnimo, da holesterol sam po sebi ni nič slabega. Imamo ga vsi ljudje in brez njega ne bi mogli živeti. Proizvajajo ga naša jetra in nekaj ga zaužijemo s hrano. A težava se pojavi, ko imamo naenkrat preveč tako imenovanega LDL holesterola. Ta pa lahko maši žile in ko ga je preveč, je treba ukrepati in to preprečiti.

Prehrana 08. 04. 2020 08.37

Koliko pirhov lahko zaužijemo?

Prišel je čas velike noči in za mnoge čas barvanja pirhov. Če so nekoč jajca veljala za nezdravo živilo, danes temu ni več tako. Kaj je vzrok za to, nam je povedala dietetičarka Marina Zakić.

Zdravje 06. 04. 2020 07.40

Tri hranila, pomembna za zdravje vaše ščitnice

Za optimalno delovanje ščitnice so vsekakor pomembni cink, selen in jod. Cink je nujno potreben element za normalno rast in razvoj organizma, nevrološke funkcije, reproduktivne funkcije, celjenje ran in normalno delovanje imunskega sistema. Preverite, čemu služita jod in selen.

Dieta 03. 04. 2020 08.16

V 4 tednih se odvadite uživanja sladkorja

Z načrtom, ki temelji na kliničnih študijah in katerega je zasnovala britanska zdravnica dr. Brooke Alpert, traja razstrupljevalna dieta, s pomočjo katere se organizem v popolnosti odvadi uživanja sladkorja in privadi na nov način prehrane, zgolj 30 dni. Najbolj pomembni so prvi trije dnevi diete, saj se tekom teh dni v popolnosti odrečemo sladkorju in vpeljemo nove prehrambene navade.

Dieta 02. 04. 2020 08.12

Kako shujšati po načelih naturopatije?

Poskusite upoštevati glikemični in inzulinski indeks ter se izognite belemu kruhu in sladkorju, a tudi določenim, sicer zdravim živilom. Takšni so naturopatski nasveti za hujšanje. Kaj nam je še povedala naturopatinja Erika Brajnik, si oglejte v videoprispevku.

Prehrana 02. 04. 2020 08.10

Kdo bi si mislil, da imajo toliko pozitivnih učinkov?

Ste v svojo prehrano že vključili semena? Marsikdaj jih zaradi njihove majhnosti kar spregledamo. Mislimo si, da že niso prava hrana – tista, ki res zasiti. In to konec koncev potrebujemo, kajne? Pa ni čisto res. S sezamovi semeni namreč zaužijemo veliko snovi, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje in počutje.

Prehrana 21. 12. 2019 08.27

Kako zdrav je v resnici kruh z drožmi?

Razlogov, zakaj bi ga začeli peči, je veliko, sami lahko določate, katere sestavine in vrste moke boste uporabili, po možnosti naj bodo sestavine domače in ekološko pridelane. Tako pripravljeni pekovski izdelki so lažje prebavljivi, zaradi mlečnokislinske fermentacije. Vaše telo pa bo lahko dostopalo do mineralov in vitaminov, ki so v moki. Podaljšana obstojnost, nedrobljenje in izvrsten okus pa pridajo še dodatno prednost tovrstne peke.

Zdravje 13. 03. 2020 11.57

Naravno naredite nekaj za svojo prebavo

Prva stvar, ki jo lahko naredite za svojo prebavo: uživajte pravo hrano. Kaj to pomeni? Uživajte hrano, ki je naravna – sadje, zelenjavo, žita, stročnice, oreščke … Ko se enkrat na to navadimo, ni težko iz teh sestavin hitro pripraviti okusnega obroka. Marsikaj je mogoče pripraviti tudi za več dni vnaprej. Če uživate naravno hrano, boste tudi veliko težje pojedli preveč.

Prehrana 18. 02. 2020 08.48

6 zdravih prigrizkov, ki ne redijo

Čeprav mnogi ljudje čutijo občutek krivde, ko uživajo prigrizke, v resnici z njimi ni nič narobe – če jih izberemo pravilno. Jasno je, da nezdravi prigrizki vodijo v debelost, a dobra izbira prigrizka nam lahko pomaga do bolj ozkega pasu in celo do izgube odvečnih kilogramov. Tu je nekaj zlatih pravil prigrizkov, ki jih morate poznati.

Zdravje 14. 02. 2020 13.28

Nasveti prehranske strokovnjakinje, ki zmanjšajo tveganje za sladkorno bolezen

S prehransko strokovnjakinjo Andrejo Širca Čampa smo se pogovarjali, kakšni so napotki za prehranjevanje, ki bi se jih morali držati sladkorni bolniki. Treba se je zavedati, da so isti napotki tudi preventiva. Če jih upoštevamo, bomo zmanjšali tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa dva. Eden od nasvetov, ki bi se ga morali držati vsi, je denimo, da ogljikovi hidrati zavzemajo le četrtino krožnika.

Zdravje 23. 12. 2019 08.24

To je edini pravi način, da shujšate in ostanete vitki

Danes obstaja cela poplava nasvetov, kako izgubiti odvečne kilograme. Vrsta diet in drugih trikov, ki so se do sedaj že večkrat izkazali za neuspešne. A shujšati se da. Prav tako tudi ohraniti zdravo telesno težo. Vendar ne na hiter in čudežni način. Dietetičarka Marina Zakič v svojem zapisu razkriva, kaj je edini pravi in učinkoviti način za izgubo odvečnih kilogramov.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1106