Vizita.si

kuhano

Razstrupljanje 13. 01. 2022 05.00

3 preprosti koraki za popolno razstrupljanje telesa

Vsi vemo, da je bilo med prazniki veliko pretiravanja s hrano in pijačo, novoletne zaobljube pa so se pri nekaterih do zdaj že izkazale kot 'nedosegljive'.

Prehrana 12. 11. 2021 05.00

Katero zelenjavo je bolje jesti kuhano kot surovo?

Prepričanje, da je zelenjavo najboljše uživati svežo, je po besedah nutricistov napačno. Trdijo namreč, da je določeno vrsto zelenjave bolj zdravo pred zaužitjem skuhati kot pa pojesti surovo. Preverite, zakaj.

Naslovnica 21. 05. 2021 06.00

Rastlinska prehrana – kaj vsebuje in kje jo najdemo?

Ste že slišali za rastlinsko hrano in njene koristi za človeka, planet in živali? Danes je to tema št. 1 v svetu prehrane, zdravja in okoljevarstva, zato je pomembno, da razumete, zakaj in kako je ta prehrana postala pomembna.

Zdravje 12. 05. 2021 06.00

Por: živilo, ki ščiti srce, prostato in debelo črevo

Spomladi vsi posegamo po spomladanskih živilih, premalokrat pa se spomnimo na odlično živilo, ki nam je tako rekoč pri roki – por. Dodajamo ga lahko številnim jedem, na primer enolončnicam, ali ga uživamo samostojno. V kombinaciji z muškatnim oreščkom pa je vsekakor zmagovalna kombinacija, ki je ne boste pozabili!

Simptomi in bolezni 08. 01. 2021 06.00

Kaj je dobro jesti in kaj ni, če imate gastritis?

Kronični gastritis pomeni vnetje želodčne sluznice, najpogostejši simptomi pa so pekoč občutek v želodcu, slabost, bruhanje, napenjanje, spahovanje in zgaga.

Razstrupljanje 05. 01. 2021 06.00

Znaki, da vaše telo nujno potrebuje razstrupljanje

Zmanjšajte obroke, razdelite jih na več manjših porcij in zmanjšajte vnos predelane hrane, bogate z odvečno maščobo.

Imunski sistem 02. 12. 2020 07.21

V boju proti prehladu ga obvezno dodajte v svojo prehrano

Le malokatera kuhinja nima česna, ki ga dodajamo v različne jedi, mnogokrat pa ga uporabljamo tudi v zdravstvene namene – predvsem takrat, ko smo prehlajeni in bolni. Kako ga še lahko uporabimo za dobrobit lastnega zdravja?

Prehrana 02. 09. 2020 08.06

Kako pravilno kombinirati živila brez strahu pred pridobivanjem teže?

Različne študije so pokazale, da določena kombinacija živil izboljšuje prebavo, preprečuje razvoj presnovnih bolezni, kot je sladkorna bolezen tipa 2, zagotavlja pa lahko tudi več energije in pomaga pri hujšanju ter uravnavanju zdrave teže.

Prehrana 02. 07. 2020 07.58

12 razlogov, zakaj so bučke tako zelo dobre za nas

V poletnem času so na našem jedilniku pogosto tudi bučke. Ne samo da so zelo okusne, ampak imajo tudi ogromno koristnih snovi za naše zdravje.

Bolezni 22. 06. 2020 07.49

Najbolj učinkoviti naravni odganjalci komarjev

Ljudje vse pogosteje iščejo tudi naravne načine, kako se zaščititi pred piki komarjev. Ti izdelki so lahko namreč manj škodljivi za ljudi in za okolje. Večinoma gre za izdelke iz naravnih esencialnih olj, ki blokirajo občutek za vonj komarjev, zaradi česar ti insekti težje pristanejo na človeškem telesu, da bi se na njem hranili.

Bolezni 12. 06. 2020 10.30

Tako lahko naravno uničite bakterijo, ki povzroča zgago in napihnjenost

Helicobacter pylori je bakterija, ki jo lahko dobimo s hrano ali vodo in povzroča resne zdravstvene težave, vključno z gastritisom (vnetjem želodčne sluznice), razjedo želodca in rakom. A eden prvih znakov okužbe z bakterijo so težave z zgago in napihnjenostjo. Preverite, kako uničiti bakterijo, ki razjeda želodčno sluznico.

Prehrana 05. 06. 2020 07.59

Katero zelenjavo je bolj zdravo jesti skuhano?

Je zelenjavo res v vsakem primeru bolj zdravo pojesti surovo? Včasih da, včasih pa dobimo celo več prednosti, če jo toplotno obdelamo, odgovori prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Nikakor torej ni treba jesti le surove hrane. Še posebej v hladnejšem delu leta še kako prija kaj skuhanega.

Zdravje 05. 06. 2020 07.57

Prava nevarnost kuhanja v alufoliji

Večina nas pri kuhanju ali pečenju vsaj kdaj uporablja alufolijo, a pri tem bi morali biti bolj previdni. Raziskave kažejo, da je uporaba alufolije na visokih temperaturah lahko nevarna, saj se ob tem izluži več aluminija v našo hrano. Še posebej, če alufolijo uporabljamo za pečenje ali segrevanje začinjene ali kisle hrane. Povečan nivo aluminija v telesu je povezan z osteoporozo in Alzheimerjevo boleznijo.

Zdravje 29. 05. 2020 10.30

Mislite, da je bolj zdravo, a ni

Tako se prehranjujete v dobri veri, da delate nekaj dobrega zase. A v resnici vaša izbira morda sploh ni zdrava. Kaj so zmote o zdravi prehrani, smo se pogovarjali s prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš.

Prehrana 29. 04. 2020 08.40

Živila, ki vsebujejo veliko železa

Železo je eden od najpomembnejših mineralov v telesu, ki obenem igra ključno vlogo pri našem počutju. Gre za snov, ki je nujna za nastajanje hemoglobina v eritrocitih. Hemoglobin prenaša kisik po našem telesu, in če mu primanjkuje železa, se raven krvnega hemoglobina zniža, celice pa ne dobijo dovolj kisika, zato ne delujejo, kot bi morale. Kako si pomagati?

Prehrana 17. 04. 2020 11.04

Katero olje je boljše?

Trgovske police nam ponujajo najrazličnejša olja – laneno, sezamovo, arašidovo, bučno, oljčno … Katero je bolj zdravo in manj redilno? Kako posamezno olje hraniti in kako ga uporabljati? Vse to je dobro vedeti, da bomo lahko od posameznega olja dobili kar največ.

Zdravje 10. 04. 2020 10.06

Privoščite si zdrave in naravne pirhe

Ne imejte slabe vesti, če si boste med velikonočnimi prazniki privoščili kakšno jajce več kot ponavadi. Ne samo da so jajca zdrava že sama po sebi, ponujamo vam tudi nekaj nasvetov, katera izbrati in kako jih obarvati na zdrav in naraven način.

Zdravje 10. 04. 2020 08.00

Kako preprečiti zgago in napihnjenost?

Praznični dnevi bi morali predstavljati prijetno popestritev. Toda marsikdo si jih žal zapomni po prebavnih težavah, ki jim sledijo. Prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš smo povprašali, kako praznovati, ne da bi nas kasneje mučila zgaga ali bi se počutili napihnjeni. Nasvet, ki ga je vedno dobro upoštevati, je, da ne pretiravamo.

Dieta 03. 04. 2020 08.16

V 4 tednih se odvadite uživanja sladkorja

Z načrtom, ki temelji na kliničnih študijah in katerega je zasnovala britanska zdravnica dr. Brooke Alpert, traja razstrupljevalna dieta, s pomočjo katere se organizem v popolnosti odvadi uživanja sladkorja in privadi na nov način prehrane, zgolj 30 dni. Najbolj pomembni so prvi trije dnevi diete, saj se tekom teh dni v popolnosti odrečemo sladkorju in vpeljemo nove prehrambene navade.

Razstrupljanje 30. 03. 2020 08.20

Nasveti za naravno čiščenje jeter

Jetra so eden najpomembnejših organov, saj s čiščenjem krvi in izločanjem prebavnih sokov opravljajo vitalne funkcije v telesu. Zaradi nepravilnega delovanja jeter nastanejo številne bolezni v prebavi in ožilju.

Prehrana 18. 02. 2020 08.48

6 zdravih prigrizkov, ki ne redijo

Čeprav mnogi ljudje čutijo občutek krivde, ko uživajo prigrizke, v resnici z njimi ni nič narobe – če jih izberemo pravilno. Jasno je, da nezdravi prigrizki vodijo v debelost, a dobra izbira prigrizka nam lahko pomaga do bolj ozkega pasu in celo do izgube odvečnih kilogramov. Tu je nekaj zlatih pravil prigrizkov, ki jih morate poznati.

Prehrana 01. 11. 2019 17.46

Pomemben del zdrave hrane, na katerega pozabljamo

Vse bolj se navajamo, da v vsakodnevno prehrano vključujemo različna polnovredna žita, stročnice, zelenjavo ... Na semena pa kar nekako pozabljamo. Najbrž zato, ker na prvi pogled zaradi svoje majhnosti delujejo nepomembna. Oreščke si še privoščimo za malico. Na bučna, sončnična, sezamova ali lanena semena pa pogosto pozabimo, čeprav so izredno zdrava.

Prehrana 19. 03. 2018 07.50

Živila, ki bi jih morali jesti, ko je zunaj mraz

Ni pomembno, kateri datum je zapisan na koledarju. Vedno se moramo tako pri oblačenju kot pri tem, po kakšni hrani posežemo, prilagoditi vremenu, pravi naturopatinja Erika Brajnik. Preberite si, kaj priporoča, kadar postane mrzlo.

Bolezni 25. 10. 2019 12.58

Krči v trebuhu, driska, zaprtje, napihnjenost ... Tu je pravi vzrok!

Sindrom razdražljivega črevesja je najpogostejša bolezen prebavil, ki večinoma prizadene ljudi v srednjih letih, pogosteje se pojavi pri ženskah. Kaže se z bolečinami v trebuhu, nenehnim napenjanjem, občutkom napihnjenosti, bolečinami ob odvajanju in zaprtjem ali drisko – lahko se stanji izmenjujeta. Dobra novica pa je, da bolezen ni nevarna in le redko vodi v hujše zaplete.

Razstrupljanje 23. 04. 2019 07.22

Razstrupljanje lahko traja od dva do tri dni

Med prazniki se lahko brez slabe vesti prehranjujemo praznično. S tem ni nič narobe, če so ostale dni naši obroki zdravi in uravnoteženi, pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Lahko pa od dva do tri dni po praznikih namenimo postu in telesu pomagamo, da se bolje razstrupi.

POPovi zdravniki 25. 10. 2015 21.15

Zdravljenje težav z želodcem - preveliko izločanje kisline

Pozdravljeni! Odločila sem se, da bom sama svoje stanje želodca popravila kolikor se da, pišem vam ker ne vem na koga se naj obrnem (mi lahko svetujete tudi glede tega)? Da opišem svojo zgodbo. Izloča...

POPovi zdravniki 03. 05. 2015 13.59

Vprašanje zaskrbljenega

Pozdravljeni, moja mami (53let) ima ledvične kamne in gre na razbijanje kamov 11.5. Bila je v bolnišnici dva dni, ker je imela vročino, bruhala je in se je slabo počutila. Dobila je antibiotike Ciprin...

POPovi zdravniki 06. 11. 2014 13.26

Skrb za vitamin K je pogosto odbveč

Spoštovani ! Star sem 57 let in poleti 2014 sem zbolel za globoko vensko trombozo. Zdravil sem se 6 mesecev z zdravili Xarelto. Po zaključenem zdravljenju, so ugotovili, da se je stanje izboljšalo, še...

POPovi zdravniki 05. 01. 2013 22.30

Prebavne težave

Spoštovani. Stara sem 25 let in imam zadnje leto precej zdravstvenih težav: bolečine v sp.delu trebuha na desni strani,imela sem tudi pogoste driske in krvavitve med iztrebljanjem. Sedaj mi prebava d...

POPovi zdravniki 09. 11. 2012 12.15

RAZVOJNO ANALITIČNA PSIHOTERAPIJA

Spoštovani, stara sem 22 let in v svojem življenju sem že dala veliko skozi. Imam očeta, ki že od majhnega izvaja psihično nasilje. Nikoli ni bil fizično nasilen, je pa z besedami naredil ogromno. Že...

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 996