ljubljana

Zakaj se moraš takoj nehati primerjati z drugimi?
Se tudi tebi zdijo življenja drugih popolna, tvoje pa bedno?

Kaj povzroča nočne more?
Vsi smo imeli že vsaj enkrat v življenju nočno moro. Če do teh prihaja le občasno, so nekaj povsem normalnega. A ko postanejo pogoste, morda celo redne, lahko močno poslabšajo kakovost spanja in z njim načnejo tudi naše zdravje.

5 simptomov kolorektalnega raka
Kolorektalni rak je izraz za maligne spremembe v sluznici debelega črevesa in danke. Kateri simptomi so najbolj tipični in kako jih prepoznamo?

Stresni izpuščaji in koprivnica zaradi stresa – kaj morate vedeti?
Stres lahko negativno vpliva na našo kožo. Stresni izpuščaji in koprivnica zaradi stresa niso tako zelo redki, v nadaljevanju pa predstavljamo, zakaj pride do tovrstnih izpuščajev, predvsem pa kako ublažiti učinke.

Novoletne zaobljube – kaj moraš vedeti?
Vsako leto smo pred enakim vprašanjem: Si ali si ne zastavljati novoletnih zaobljub in ciljev, se jih bomo držali ali ne, zakaj motivacija in osredotočenost hitro popustita in vse ostalo. Premalokrat pa poudarjamo, da motivacija in osredotočenost nista glavna krivca, zakaj se nam ne uspe držati ciljev in zaobljub, ki smo si jih zadali.

Kakšno hrano bi morali za dobro zdravje jesti pozimi?
Pozimi je dobro jesti kuhano, saj tako ogrejemo ne le telo, temveč tudi duha. Nizke zimske temperature, krajša dnevna svetloba in hiter tempo življenja so dejavniki, ki vzpodbudijo naše veselje in notrenji mir, ko se vsi zberemo za jedilno mizo ob topli jedi. Katera pa so tista živila, s katerimi se je priporočljivo pozimi okrepčati?

Mastna, suha ali mešana ... To naj bi bila najboljša prehrana glede na tip kože
Pomembno je, kaj nanašamo na kožo in s čim jo vlažimo, a še bolj kot to je pomembno, kaj dajemo v telo. Slednje se namreč pozna tudi in predvsem na naši koži.

Je nosečnost po 40. letu dobra odločitev?
Vse več žensk rojeva (tudi) po 40. ali celo 50. letu starosti. Je to dobra odločitev? Kako to vpliva na zdravje matere in otroka?

Neizčrpen vir antioksidantov
Če imate radi italijansko hrano, predvsem pa pico, ste verjetno neštetokrat uživali v bogatem okusu origana. Ta okusna rastlina vsebuje številne minerale, kot so baker, niacin in beta-karoten, pa tudi druga hranila.

Kako si lahko pomagamo pri najpogostejših zimskih tegobah?
Zimsko obdobje lahko prinaša tudi mnogo izzivov za naše zdravje in vsesplošno počutje, a temu smo lahko tudi kos. Včasih pravzaprav ni treba veliko, da naredimo nekaj zase in za svoje telo. Za vas smo pripravili nekaj preprostih nasvetov, ki vam bodo pomagali pri zimskih tegobah.

Najpogostejši znaki intolerance na gluten
Intoleranca na gluten je dokaj pogosto stanje. Zanjo so značilne neželene reakcije na gluten, beljakovino, ki jo najdemo v pšenici, ječmenu in rižu.

Znaki, da vaš imunski sistem ne deluje dobro
Telesno odpornost lahko oslabi več dejavnikov, kot so negativni stres, pomanjkanje telesne aktivnosti, neuravnotežena prehrana, utrujenost in pomanjkanje spanja, ponočevanje, naporen delovnik, uživanje večjih količin alkohola, kronične bolezni in zdravila, ki delujejo na imunski sitem oz. motijo njegovo delovanje.

Neverjetna preobrazba, ki je Ani popolnoma spremenila življenje
Življenje je polno presenečenj, nepričakovanih preobratov, vzponov in padcev, a ne gre za to, koliko ovir imamo na svoji poti, ampak ali jih hočemo tudi premagati. To je zgodba Ane Krašovec, ki dokazuje, da se marsikaj da, če si le želimo resnične spremembe.

Hočeš biti popularen? Potem si preberi to
Verjetno se ne zavedaš, toda dejstvo je, da si nihče od nas zares ne želi biti popularen – vsi si zgolj želimo, da bi bili sprejeti. In navadno v želji po tem delamo marsikaj. Četudi odrasli ne bodo priznali, smo si v mladosti in najstništvu vseeno vsi prizadevali, da bi bili ''popularni''.

Kdaj govorimo o prolapsu maternice?
O prolapsu oz. zdrku maternice govorimo, kadar zaradi oslabljenih mišic medeničnega dna maternica zdrsne v nožnico. Kakšni so simptomi, kako si lahko pomagamo sami, ter navsezadnje, kako poteka zdravljenje?

Nasveti za preprosto in naravno krepitev imunosti
Z določenimi navadami, pa tudi in predvsem z določenimi živili, lahko okrepimo svoje telo in mu pomagamo, da se bori proti virusom iz okolja.

To so potencialni razlogi za neprijeten občutek v grlu
Morda ob občutku tujka, cmoka oz. kepe v grlu mnogo ljudi pomisli na najhuje, a za to velikokrat ni razloga. Za cmokom v grlu stojijo številni razlogi, med njimi pa so tudi takšni, ki so psihosomatske narave.

Kaj je vagusni živec?
Vagusni živec ima pomembno vlogo v našem telesu, saj gre za enega najkompleksnejših živcev, ki ima izjemno velik vpliv na nas, pa naj si bo to fizično, čustveno ali mentalno. O tem smo se pogovarjali tudi s psihoterapevtko Evo Štajner.

Zakaj se ob prehladu skoraj vedno 'zamaši' le ena nosnica?
Čeprav je to precej pogost pojav, je precej nadležno, če je ena nosnica zamašena, medtem ko je druga popolnoma čista. Kako si lahko pomagamo?

Poznate Gaucherjevo bolezen?
Gaucherjeva bolezen (GD) je lizosomska bolezen kopičenja, ki zajema tri glavne oblike (tip 1, 2 in 3) ter manj značilno obliko, ki se pojavi v plodovem razvoju.

Kakšna je razlika med izražanjem in nerganjem?
Ste kdaj pomislili, kje je meja med izražanjem čustev, deljenjem težav in nerganjem?

Bi radi dolgo živeli? Potrebna naj bi bila samo ena navada
Ste se kdaj vprašali, zakaj se po druženju z določenimi ljudmi, ne glede na to, kako težke debate imamo, počutimo kot prerojeni, polni energije in elana? In zakaj se po druženju z določenimi osebami počutimo, pa četudi govorimo le o novi frizuri, kot da nas je, tako rekoč, metaforično rečeno, povozil vlak? Pozitivni ljudje niso vedno srečni in nimajo popolnega življenja, to tudi večkrat poudarjajo. Imajo pa eno lastnost, ki je zavidljiva - vsak, še tako težek izziv obrnejo sebi v prid, ljudje se ob njih počutijo dobro, hkrati in dodatno pa imajo dokazano tudi daljše življenje.

Miti o 'pravilni' negi kože
Veliko ljudi je vsak dan na 'lovu' za najnovejšimi strategijami, kako ohranjati kožo zdravo, mladostno, čvrsto in sijočo. Pri tem naletimo na marsikateri mit, ki je v naši družbi še vedno prisoten in, roko na srce – preprosto ne deluje.

Zelenjava, ki jo to zimo obvezno vključite v jedilnik
Ohrovt pogosto imenujemo 'kralj kalcija', je pa tudi bogat vir vitamina A, vitamina C, železa, luteina in prehranskih vlaknin.

Pomemben mineral za krepitev imunske odpornosti
Cink je takoj za železom eden od najpogostejših mineralov v človeškem telesu, pomanjkanje le tega pa lahko povzroči številne težave. Med njimi so izpadanje las, težave s kožo, želodčne težave in tudi oslabljen imunski sistem, ki pa mora biti ravno v zimskem času okrepljen, saj nas ščiti pred škodljivimi mikroorganizmi.

Je uporaba električne ščetke res bolj priporočljiva od uporabe navadne ščetke?
Temelj dobre ustne higiene je preprečevanje prekomernega nabiranja plaka. Plak oziroma biofilm bakterij in ostankov hrane v večjih količinah lahko celo začutimo z jezikom, ker imamo po dlje časa neumitih zobeh občutek puhastih zob.

Zakaj nekateri pogosteje doživljajo lakoto?
Naše telo je odvisno od hrane, da zadovolji svoje energetske potrebe, zato je povsem normalno, da nekaj ur po jedi začutimo lakoto. Če pa vaš želodec nenehno zahteva več, včasih tudi celo takoj po obroku, je morda kaj narobe z vašim zdravjem.

Zakaj je pomembno poznati svoj čustveni svet?
Kaj čutiš zdaj, ko bereš te vrstice? Si radoveden, kaj boš izvedel? Si morda pod vtisi današnjega dne in se v tebi še vedno odvija pravi čustveni vrtiljak? Čustva so del človeške narave. Dajejo ti informacije o tem, kaj doživljaš ob določeni izkušnji, in ti pomagajo krmariti v odnosih ter življenju nasploh. Z odraščanjem postajaš vse bolj vešč razumevanja čustvenega sveta, kar ti pomaga pri prepoznavanju svojih potreb in želja.

Kakšna je povezava med luskavico in artritisom?
Luskavica in artritis se lahko pojavita v kombinaciji, zato govorimo o bolezni, podobni revmatoidnemu artritisu, vendar običajno z boljšo prognozo.

Zlata pravila zdravega prehranjevanja v starosti
Procesa staranja ni mogoče ustaviti in v telesu prihaja do sprememb, za katere je med drugim treba prilagoditi prehrano in prehranjevalne navade.