lutein

Živila, ki ščitijo našo kožo in jo ohranjajo mlado
Pomlad je v polnem razcvetu in že nas grejejo topli sončni žarki. Ko posijejo prvi sončni žarki, pogosto pozabimo na UV zaščito in našo kožo, ki je še povsem bela, kaj hitro opeče. Najboljša zaščita pred UV žarki sta sončna krema in zadrževanje v senci, a pomagajo lahko tudi nekatera živila.

6 znakov na vašem telesu, ki kažejo, da vam primanjkuje vitaminov
Imate tanke lase? Morda vam primanjkuje biotina. Je vaša koža suha? Morda potrebujete cink. Ameriška nutricistka Charlotte Gilbert je za Healthista.si razkrila, kaj naš videz pove o vitaminih, ki jih naše telo potrebuje.

Koliko pirhov lahko zaužijemo?
Prišel je čas velike noči in za mnoge čas barvanja pirhov. Če so nekoč jajca veljala za nezdravo živilo, danes temu ni več tako. Kaj je vzrok za to, nam je povedala dietetičarka Marina Zakić.

Kivi za lifting obraza, dekolteja in zadnjice
Sadež večne mladosti in zdravja je kivi. Gre za plod narave, ki deluje na naše telo blagodejno in mu daje mnoge vitamine in minerale. Ta sadež je v kar 84 odstotkih sestavljen iz vode, vsebuje pa tudi veliko vlaknin, s katerimi hranimo dobre bakterije v črevesju.

Z njim lahko okrepimo svoje zdravje in imunski sistem
Regrat velja za eno najstarejših rastlin na svetu in mnogi mu pravijo 'kralj pomladi'. Gre za okusno in zdravo rastlino, ki se ob prvih pomladanskih žarkih in obilnem dežju pojavi na naših travnikih in spomladanski čas je sezona, ko ga z veseljem nabiramo in uživamo v solatah. Zakaj pa je tako zelo priporočljivo uživati regrat?

12 naravnih superživil, ki jih morate poznati
Superživila so živila, ki imajo izjemne hranilne snovi in nas varujejo pred boleznimi. Da bi bila lahko učinkovita, morajo biti del uravnotežene prehrane, zato se moramo zavedati, da samo z uživanjem superživil ne bomo živeli zdravo. Če jih priključimo k uravnoteženi zdravi prehrani, pa nas lahko varujejo pred številnimi obolenji.

9 živil, ki bi jih nujno morala uživati vsaka ženska
Predstavljamo 9 živil, ki bi jih ženske nujno morale vključiti v svojo prehrano, saj preprečujejo raka na dojkah. Na vašem krožniku naj se znajdejo brokoli, paradižnik, tuna, čičerika, pravijo strokovnjaki. Preberite si, kaj še varuje vaše zdravje.

Poznate to neverjetno antioksidantno bombo?
Narava nas jeseni obda v tople jesenske barve in te se lahko znajdejo tudi na krožniku. Buče so odličen vir vitaminov in mineralov, ki bodo pred zimo naše telo dodobra nahranile s številnimi vitamini in minerali. So izjemno zdrave, saj so bogate z antioksidanti, hkrati pa vsebujejo malo kalorij, zato so odlična izbira za tiste, ki pazijo tudi na svojo linijo.

Odličen zajtrk za bolj zdrave oči
Nitrati v zelenjavi zmanjšajo tveganje za razvoj starostne degeneracije rumene pege, so ugotovili znanstveniki Inštituta za medicinske raziskave Westmead v Avstraliji. Nitrati se nahajajo v zeleni listnati zelenjavi in rdeči pesi. Če diagnozo starostne degeneracije rumene pege že imate, pa so ugotovili, da pomaga preprečiti razvoj pozne faze zmerno uživanje jajc.

Jajca: DA ali NE?
Jajca so izjemno zdravo beljakovinsko živilo, ki je po krivici prišlo na seznam problematičnih živil. Mnogi, ki imajo povišan holesterol, se jim izogibajo, saj eno jajce vsebuje približno 200 mg holesterola. Dietetičarka Marina Zakič pojasnjuje, zakaj v večini primerov holesterol v jajcih ni problematičen. Prav tako tudi, zakaj velja: 'Dve jajci na dan odženeta zdravnika stran'.

Predstavljamo najbolj zdrav način priprave
Najbolj zdravo je špinačo le narezati ter narediti kot smuti, pravijo raziskovalci univerze Linköping na Švedskem. Kuhanje naj bi uničilo antioksidante, ki jih vsebuje ta zelena listnata zelenjava. Še posebej, če želimo zaužiti antioksidant lutein, je bolje, da jo pripravimo kot smuti.

Zakaj bi morali v tem času uživati ta sadež?
Kivi je idealen zimski sadež. Je poln vitamina C, ki ga potrebujemo za močan imunski sistem. Ena skodelica narezanih kivijev naj bi pokrila ne 100, ampak kar 273 odstotkov naših dnevnih potreb po tem vitaminu, ki je tudi močan antioksidant. Poleg tega je kivi kot vsak sadež še vir vlaknin, ki jih potrebujemo za dobro prebavo.

Eno jajce na dan?
Eno jajce na dan naj bi kar za četrtino zmanjšalo tveganje za kap, je pokazala kitajska in britanska raziskava. To pa ni edini blagodejni učinek tega živila. Ste vedeli, da je eden najboljših virov beljakovin ter da vsebuje tudi omega-3 maščobne kisline? Poglejte, kako vse vam koristi.

To je pravi jesenski čudež narave
Jesen je čas za uživanje tega sadeža bogate rdeče-oranžne barve. Kaki ni le okusen, je tudi izjemno blagodejen. Ščiti pred vrsto bolezni ter nam lahko celo pomaga shujšati, saj izboljša presnovo maščob.

To je razlog, da lahko zjutraj uživate jajca
Takšen zajtrk nas za dlje časa nasiti. Nova raziskava pa je pokazala tudi, da uživanje jajc izboljša delovanje naših možganov. Hkrati pa ne povečuje tveganja za pojav Alzheimerjeve bolezni, kot so se znanstveniki nekaj časa bali.

Preberite, kako vam lahko pomagajo paradižnik, špinača in ohrovt
Paradižnik vsebuje veliko likopena, špinača in ohrovt pa luteina. To sta dve hranili, ki ščitita našo kožo. Če uživamo dovolj paradižnika, špinače in ohrovta, bomo kasneje dobili gubice, naša koža bo bolj zaščitena pred poškodbami, ki jih povzroča UV sevanje.

Eno jajce na dan ima odličen učinek
Jajca so dolgo veljala za sumljivo živilo, sedaj pa vse več raziskav kaže, da nam v zmernih količinah ne škodijo. Eno jajce na dan naj bi zmanjšalo tveganje za kap za 12 odstotkov, pravijo ameriški znanstveniki.

9 živil, ki bi jih nujno morala uživati vsaka ženska
Predstavljamo 9 živil, ki bi jih ženske nujno morale vključiti v svojo prehrano, saj preprečujejo raka na dojkah. Na vašem krožniku naj se znajdejo brokoli, paradižnik, tuna, čičerika, pravijo strokovnjaki. Preberite si, kaj še varuje vaše zdravje.

To je razlog, da smo vse debelejši
Sodobna prehrana je glavni vzrok za to, da so ljudje zahodnega sveta vse debelejši in bolj bolni. Vse več ljudi uživa prekomerno količino predelanih živil in druge škodljive sestavine, zaradi česar ni nenavadno, da se povečuje število obolelih za sladkorno boleznijo tipa 2 in boleznimi srca.

Neverjetno odkritje o špinači
Naše možgane bi pomladili za kar 11 let, trdijo ameriški znanstveniki, če bi vsak dan uživali špinačo pa tudi drugo zeleno listnato zelenjavo. Poskusite jo vmešati v svojo solato.

8 živil, ki dokazano varujejo pred rakom
Zdrava prehrana dokazano močno zmanjšuje možnosti, da dobite raka. Študije kažejo, da lahko nekatera živila, kot so mastne ribe, preprečijo razrast tumorskih celic v telesu, zelena listnata zelenjava pa denimo vsebuje snovi, ki preprečujejo raka, ki nastane zaradi hormonskega neravnovesja. Preverite, katera hrana vas varuje pred rakom.

5 najboljših živil za sijočo kožo
Ne samo za preprečevanje gub in dolgo mladost. Pet najboljših živil za kožo vam bo pomagalo tudi pri hitrejšemu celjenju kože in lepši polti. Preverite, katerih pet živil je dobro vključiti v svoj jedilnik, če želite sijočo in zdravo polt.

Lahko krompir prepreči sončne opekline?
Ste vedeli, da lahko tudi s pomočjo hrane ublažite sončne opekline ali zaščitite kožo pred nevarnimi sončnimi žarki? Preverite, katera živila, ki jih imamo na dosegu roke, pomagajo varovati zdravje naše kože.

Odkrili, da pomladi za kar 11 let
Naše možgane bi pomladili za kar 11 let, trdijo ameriški znanstveniki, če bi vsak dan uživali špinačo pa tudi drugo zeleno listnato zelenjavo. Poskusite jo vmešati v svojo solato.

Živilo, ki se mu izogibate, a je izjemno zdravilno
Morda zelena zelenjava ni najbolj privlačna na prvi pogled, a je izjemno koristna, saj ščiti pred boleznimi, pomlajuje, razstruplja in pomaga shujšati. Med različnimi vrstami zelene zelenjave pa prav brokoli velja za najbolj zdravega. Tu je nekaj razlogov, zakaj ga je dobro uživati.

To je razlog, da smo vse debelejši
Sodobna prehrana je glavni vzrok za to, da so ljudje zahodnega sveta vse debelejši in bolj bolni. Vse več ljudi uživa prekomerno količino predelanih živil in druge škodljive sestavine, zaradi česar ni nenavadno, da se povečuje število obolelih za sladkorno boleznijo tipa 2 in boleznimi srca.

Spoznajte najbolj idealen sadež za hujšanje
Jesen je pravi čas za uživanje tega sadeža bogate rdeče-oranžne barve. Kaki namreč ni le okusen, vrh vsega je izjemno blagodejen. Ščiti pred vrsto boleznimi ter nam lahko celo pomaga shujšati.

7 stvari, ki jih o jajcih še niste vedeli
Če ste med tistimi, ki si ne znajo predstavljati zajtrka brez jajc in imate ob tem slabo vest, ker se je jajc prijelo prepričanje, da mašijo žile, potem si preberite nekaj informacij o njih, ki vas morda prepričajo, da so jajca veliko bolj zdrava, kot si mislite.

Hrana, ki izboljšuje plodnost
Si želite v kratkem spočeti otroka? Potem je dobro, da veste, katera živila lahko spodbudijo plodnost tako pri moških kot pri ženskah.

To dokazano krepi imunski sistem
V zimskih mesecih je nevarnost za bolezni večja, še posebej če je imunski sistem, temelj našega zdravja, oslabljen. Da bi imunski sistem lahko opravljal svoje delo dobro in vi ne bi zboleli, lahko poskrbite z naslednjimi petimi preprostimi, vendar pomembnimi ukrepi.