mleka

Nahranite možgane in izboljšajte spomin!
Se vam je že zgodilo, da ste šli v trgovino po mleko, domov pa prišli s polno vrečko in brez mleka? Ste po večerji ugotovili, da na mizo niste dali solate? Izboljšajte svoj spomin s hrano!

Z nonijem do daljšega življenja
Znanstvenik Steven Charles Gallant, biokemik, je ugotovil, da si z nonijem lahko podaljšamo življenje. Testi, ki jih je izvajal na mušicah, so pokazali, da je uživanje tropskega sadeža kar enkrat podaljšalo življenje mušic.

Okrepimo imunski sistem s hrano in zelišči
Jesen in zima sta prav gotovo letna časa, ko je imunski sistem na veliki preizkušnji. Veliko je odvisno od načina življenja, vsakdanjega stresa, pravilne prehrane in zadostne količine gibanja.

Zdravi, vitalni in spolno aktivni pri 100-tih letih
Okinava je dolgo časa burila duhove ameriških in japonskih znanstvenikov. To južno japonsko otočje se namreč ponaša z najvišjim številom starostnikov preko 100 let. Vsi ti ljudje so ne glede na svojo starost izredno vitalni in aktivni.

Glina čisti mastno kožo
Najbolj značilen in prepoznaven znak mastne kože je oljnat sijaj. Koža je običajno debela in neobčutljiva. Značilne so tudi velike pore, ki se zaradi povečane maščobe rade mašijo. Pri tem ima glina zelo veliko vlogo, saj pore čisti, z njo pa si lahko vsakodnevno delate tudi rahel piling.

Z grenivko nad kilograme
Bi poskusili? Star rek pravi, da grenivka naredi red v želodcu, poleg tega pa učinkovito topi maščobe in vzpostavlja ravnovesje v celotnem prebavnem traktu.

Kako preživeti martinovo brez zgage in težav z želodcem
Bliža se martinovo, ki je povezano z druženjem za obloženo mizo in nazdravljanjem z vinom. Kako pa zgaga in želodčne težave? Ali se jim lahko izognemo?

Veleumi vegetarijanstva
Albert Einstein je dejal: "Mislim, da so spremembe in očiščevalni učinki, ki jih ima vegetarijanska prehrana na človekovo naravo, zelo dobrodejna za človeštvo. Zatorej je za ljudi, da izberejo vegetarijanstvo, to veliko bolj ugodno in miroljubno."

S čokolado nad gube
Nikar ne izgubljajte na stotine evrov za tretmaje, kjer vam bodo pomladili kožo, raje si vsak dan privoščite čokolado. Znanstveniki so namreč ugotovili, da je izjemno učinkovita pri odpravljanju gub.

Buča na bučo pogača
Bliža se noč čarovnic, ko bomo z bučami, izrezljanimi tako ali drugače, odganjali zle duhove. No, na ta dan pa si lahko privoščite tudi kakšno zdravo jed iz buč.

Poskusite okusen jesenski kaki
V teh jesenskih dneh izkoristite kaki in si iz njega pripravite kakšno slastno jed. Poskusite lahko s kakijevim pecivom, okusno peno ali pa si na zalogo naredite kar kakijevo marmelado. S čimerkoli se boste že pocrkljali, naj vam dobro tekne!

7 mitov o prehranjevanju
Miti o prehrani so po navadi opravičila za razvade. Razkrili vam bomo sedem najpopularnejših mitov, ki ne držijo.

Naj v kuhinji zadiši po kostanju ...
Kostanj je nekoč veljal za zelo pomembno jed, saj ima bogato hranljivo vrednost. Danes večinoma obožujemo pečen ali kuhan kostanj.

Ni vseeno, kaj daste v usta!
Ob svetovnem dnevu hrane je že prav, da se vprašamo, kakšno hrano jemo. Že dolgo je namreč znano, da je tudi od hrane odvisno, kako hitro bomo ozdraveli. Vedno več pa jih verjame, da je prav nezdrava hrana vzrok številnim boleznim, tudi raku.

Ste pogosto utrujeni? Morda vam primankuje železa
Kadar vaše telo ne dobi dovolj železa, se njegov potencial zmanjša. Postanete lahko utrujeni in na koži se pojavi bledica. Če sumite, da vam manjka železa, se odpravite na pregled k zdravniku. Preventivno pa uživajte hrano, bogato z železom. Več o tem v članku.

Za spremembo si med namažite na obraz
Kozmetični izdelki iz medu so primerni za vse tipe kože in vse starosti. Mladim dekletom pomaga pri mozoljavosti, v srednjih letih oskrbi kožo s potrebno vlago, starejšim damam pa zmanjšuje pore.

10 živil za zdravo srce
Privoščite svojemu srcu najboljše. Uživajte 10 super živil, ki učinkovito pomagajo pri ohranjanju zdravega srca in ožilja. Pomembno je, da z zdravo hrano začnete že zjutraj.

Šok: Organska hrana ni bolj zdrava od ostale!
Organsko pridelana živila niso nič bolj hranljiva od običajno pridelanih, je pokazala zadnja raziskava britanske agencije za standardizacijo hrane.

Glivice - prekletstvo sodobnega človeka!
Kandida je ena izmed najbolj pogostih okužb sodobnega človeka, saj prizadane skoraj vsako tretjo osebo. Medtem ko kot kandido večina zdravnikov prizna le vaginalno kandidozo, pa nekateri trdijo, da gre pri kandidozi za zakisanost celega organizma.

Vnetje ušes je lahko tudi nevarno
Za vnetjem srednjega ušesa najpogosteje obolevajo otroci v prvih štirih letih življenja. Vzrokov, zakaj najbolj pogosto obolevajo prav majhni otroci, je več.

Nosečnica v zadnjem tromesečju
Zadnji trije meseci so za nosečnice še posebej naporni. Maternica se vse bolj veča in pritiska na notranje organe.

Previdno s kontracepcijskimi tabletami!
Tabletka je najbolj popularna oblika kontracepcije na svetu. Kar pa ne pomeni, da je tudi najbolj zdrava.

Sladke in okusne fige
Fige lahko uživate surove, suhe, v sladici, veljajo pa tudi za priljubljeno gurmansko jed. Iz njih tako lahko pripravite posebno hladno omako s pršutom, se posladkate s figovimi kroglicami ali pa naredite marmelado iz fig.

Prehrana doječe matere
Mama, ki doji, potroši toliko energije, kot če bi 24 ur fizično delala! Zato je zanjo pomembna zdrava, hranljiva ter raznolika hrana in pijača.

Dobrodejno dojenje
Dojeni otroci so običajno bolj zdravi in odporni, dojenček pa pri maminih prsih poteši tudi osnovno potrebo po varnosti in toploti.

Dojenje po carskem rezu
Dojenje po carskem rezu lahko steče malce počasneje, saj je potreben daljši čas za okrevanje. Dojenčka je pomembno podojiti takoj, ko je to mogoče, pravi svetovalka za dojenje Urša Savodnik.

Dojenje koristi otroku in mamici
Slovenija je po številu doječih mater v samem vrhu. Doji kar 95 odstotkov mamic, zasluge za to pa gredo tudi strokovnim delavcem v porodnišnici.

Zakaj ne bi tokrat slivovih?
Govorimo o slivovih cmokih. Privoščite si jih ali pa kakšno drugo jed iz sliv. Slive so namreč vsestranski in zdrav sadež, ki jih lahko uporabite za pripravo različnih jedi.

Zeleni čaj krepi spomin
Že dolgo je znano, da zeleni čaj krepi življenjsko moč in spomin. Pomaga pa tudi pri utrujenosti, povečuje zbranost in sposobnost mišic za prenašanje naporov.

Privoščite si robide!
Če vam surove robide ne dišijo, si lahko iz njih pripravite tudi različne jedi ali okusno marmelado. Zakaj ne bi za spremembo poskusili hladne ribezove juhe z robidami.