mleko

Kaj je dieta fodmap?
Dieta fodmap, ki se je razvila v Avstraliji, je prehranski pristop, ki je postal vse bolj priljubljen pri ljudeh, ki trpijo zaradi prebavnih težav, kot so sindrom razdražljivega črevesja, kronične bolečine v trebuhu, napihnjenosti in driske. Kratica predstavlja različne vrste fermentabilnih ogljikovih hidratov, ki so prisotni v številnih živilih in lahko sprožijo simptome prebavnih težav pri občutljivih posameznikih.

Kakšna mora biti prehrana pri lupusu?
Nobena hrana ne povzroča lupusa, niti ga ne more pozdraviti. Vsekakor pa lahko uravnotežena in zdrava prehrana pomaga pri celovitem načrtu zdravljenja in obvladovanja bolezni.

'Zdrava' živila, ki imajo mnogo več sladkorja, kot si mislite
Velikokrat se določena živila v družbi dojemajo kot zdrava, četudi niso. Kljub lepi embalaži in lepo zapakirani vsebini je zelo pomembno, da znamo brati drobni tisk, predvsem pa se zavedamo, da določena živila, četudi se oglašujejo in dojemajo kot zdrava, le-to niso.

Kaj je res in kaj ni, ko se govori o alkalni dieti?
Nenehno smo bombardirani z dietami, spremembami življenjskega sloga, metodami hujšanja in drugimi trendi, ki so povezani s tem, kar zaužijemo. Modna beseda, ki v zadnjih nekaj letih osvaja vse vidike našega življenja, je alkalna dieta.

Želite zmanjšati vnos kalorij, a se ne odpovedati hrani, ki jo imate radi?
Maščobe in ogljikovi hidrati so včasih preveliki, vendar vam jih ni treba popolnoma opustiti, da bi zmanjšali vnos kalorij. Poglejmo si, kaj so zapisali na net.hr glede tega.

Kaj je trojni negativni rak dojke?
Rak dojk se pojavi, ko se celice v tkivu dojk spremenijo in rastejo brez nadzora. Trojni negativni rak dojke je najbolj agresiven in najbolj zahteven, hitro rastoči rak, za katerega obstaja večja verjetnost, da se bo ponovil, kot pri drugih rakih dojk.

Tako lahko nadomestite mlečne izdelke
Če imate laktozo intoleranco ali alergijo na mleko ali pa ste po tovrstnih živilih zgolj občutljivi, napihnjeni in vam je slabo, vsekakor obstajajo živila, ki lahko nadomestijo vitamine, minerale in druge pomembne stvari, ki bi jih drugače dobili z mlečnimi izdelki.

Miti o zamrznjeni hrani, v katere moramo nehati verjeti
Ali lahko odmrznete hrano na pultu? Ali gre lahko pakirana hrana naravnost v zamrzovalnik? Predstavljamo najpogostejše mite o zamrznjeni hrani, za katere je čas, da prenehamo verjeti v njih.

Najboljše alternative kavi, ki bi jih morali poskusiti
Medtem, ko se nekateri iz številnih razlogov odločajo, da kave ne bodo pili, je kava za mnoge nepogrešljiv jutranji napitek.

8 načinov, kako lahko dvignete raven dopamina in izboljšate razpoloženje
Ko je v naših možganih več dopamina, smo boljše volje, imamo več energije, smo bolj osredotočeni na to, kar delamo, imamo več motivacije, lažje razmišljamo in imamo več domišljije. Obstajajo načini, kako lahko to dosežemo in s tem izboljšamo svoje življenje.

Kako nastane kislo zelje in zakaj je koristno?
Kislo zelje, klasična jed mnogih kuhinj po vsem svetu, ima globoko zakoreninjeno zgodovino in raznovrstno uporabnost v prehrani. Njegova priljubljenost ni le posledica izjemnega okusa in teksture, temveč tudi številnih koristi za zdravje, ki jih prinaša. Razumevanje procesa, skozi katerega nastane kislo zelje, in njegove biokemične sestave omogoča boljše razumevanje njegovih prehranskih lastnosti in koristi za zdravje.

Popoln recept za zdrave kosti, zobe in mišice
Ko beseda nanese na prehranska dopolnila, se mnenja splošne javnosti močno razlikujejo. Nekateri so prepričani v njihovo učinkovitost, drugi menijo, da nimajo pomembnejšega vpliva na naše zdravje. Resnica je, da čeprav prehranska dopolnila ne morejo nadomestiti zdrave prehrane, nam lahko pomembno pomagajo pri izboljšanju kakovosti življenja. Še posebej to velja za magnezij, ki je nujno potreben za normalno delovanje organizma, največjo vlogo pa ima pri ohranjanju zdravja kosti, zob in mišic.

Zakaj bi morali za hujšanje jesti živila, ki imajo veliko 'volumna'?
Uživanje živil, ki imajo veliko 'volumna', pomeni uživanje več zdravih živil, hitrejšo sitost in več zdravja!

Pretesna oblačila? Morda niso krivi kilogrami ...
Zunaj že diši po pomladi in za številne je to čas, ko prevetrijo svojo omaro ter naredijo selekcijo oblačil. To pomeni tudi, da bo nekaj oblačil treba pomeriti in verjetno nam ni treba razlagati o tem, kako klavrno se človek počuti, ko ne more zapeti najljubših hlač pretekle pomladi, nekoč ohlapna majica s kratkimi rokavi pa postane nenavadno oprijeta. A pozor, ni nujno, da so za tako stanje krivi kilogrami!

5 stvari, ki jih vaš zadah razkriva o vašem zdravju
Slab zadah ali halitoza ni vedno zgolj posledica slabe ustne higiene. Velikokrat, če le znamo prepoznati znake, nam sporoča, kaj se dogaja v našem telesu.

To se zgodi, če jemo preveč mastne hrane
Naše telo potrebuje (zdrave!) maščobe za pravilno in optimalno delovanje. A govora je o zdravih maščobah v normalnih mejah.

Edini pravi način, kako se lotiti razstrupljanja
Prazniki so za nami in mnogi ste si verjetno tudi letos zadali novoletne zaobljube, ki pa so večinoma tako korenite in obsežne, da jim bo težko slediti vse leto. Zato vam predlagamo, da jim dodate še kakšno manjšo, tako, ki jo boste brez težav vključili v vaš vsakdan in jo ohranili vse leto – in še dlje. Za začetek bo denimo kot nalašč odločitev, da telo razbremenite ostankov praznikov, mu pomagate, da se očisti strupov in ga podprete z zdravimi navadami, ki bodo brez težav postale del vaše vsakodnevne rutine. Se sliši zapleteno? Pa ni!

Idealna hrana za ta letni čas
Fermentirana živila bi lahko označili za idealno zimsko hrano. Najbolj poznamo kislo zelje in repo. Toda fermentiranih živil je še veliko več, tako da lahko res prav vsak najde tista, ki so po njegovem okusu. Z nutricistko smo se pogovarjali, kakšni so pozitivni učinki rednega uživanja takšne hrane.

Hrana, ki je dobra za prebavo
S pravo izbiro hrane in živil lahko pomagamo naši prebavi, da deluje in opravlja svoje delo nemoteno in brez 'zastojev'.

Kakšni so simptomi okužbe s salmonelo?
Okužba s salmonelo (salmoneloza) je pogosta bakterijska bolezen, ki prizadene črevesni trakt. Bakterije salmonele običajno živijo v živalskem in človeškem črevesju in se izločajo z blatom. Ljudje se najpogosteje okužimo z okuženo vodo ali hrano.

Kako nevarna je gensko spremenjena hrana?
Gensko spremenjeni organizmi (GSO) predstavljajo žive organizme, razen ljudi, in mikroorganizme, kot so bakterije, glive in virusi, katerih genski material je bil umetno spremenjen, ne da bi to potekalo naravno s križanjem ali naravno rekombinacijo. V Evropski uniji obstaja skupna zakonodaja, ki ureja pravila za pridobitev dovoljenj in trženje teh organizmov.

Zakaj je bučna juha izvrstno živilo v tem času?
Jesen ponuja raznorazne barve v naravi, v domovih, predvsem pa na naših krožnikih. Med različnimi okusi, ki jih ponuja jesen, je bučna juha nedvomno ena izmed najbolj priljubljenih. Poglejmo si, zakaj.

7 hranilnih snovi, ki jih lahko primanjkuje veganski in vegetarijanski prehrani
Imajo vegani in vegetarijanci dovolj hranil? Je mit ali dejstvo, da jim določenih primanjkuje? Dejstvo je, da imata, tako kot vsaka druga stvar v življenju, tudi te dve vrsti prehrane svoje prednosti in slabosti.

Prehrana pri povišanem holesterolu – na kaj paziti, čemu se izogibati?
Povišan holesterol je ena od najpogostejših težav v sodobni družbi, ki lahko vodi do srčnih bolezni, ateroskleroze in drugih resnih zdravstvenih težav. Vendar pa lahko z uravnoteženo prehrano in spremembo življenjskega sloga zmanjšamo tveganje za bolezni.

Če ste zdravi, je lahko brezglutenska dieta za vas škodljiva
Danes imajo ljudje z alergijo, intoleranco na hrano in podobnimi zadevami mnogo več rešitev in ponujenih izbir, kot so jih imele generacije pred nami. A na žalost je prišlo tudi veliko 'modnih trendov', kjer v želji po vitki postavi, doseganju takšnih in drugačnih idealov iščemo rešitve tam, kjer jih morda za nas ni.

Katere vitamine poznamo in zakaj so pomembni?
Vitamini so esencialne snovi, ki igrajo ključno vlogo v različnih procesih v telesu, predvsem kot kofaktorji pri encimskih reakcijah. Ti vitamini podpirajo številne funkcije, kot so obnova kože, pravilno delovanje živčnega sistema, možganov, imunskega sistema ter zaščita celic pred prostimi radikali.

V tem primeru ne bi smeli jesti čokolade
Čokolada je sladka razvada, ki je priljubljena po vsem svetu. Njena edinstvena aroma in okus nas pogosto vabita k uživanju. Vendar pa obstajajo nekateri ljudje, ki bi se morali izogibati uživanju čokolade iz zdravstvenih razlogov.

Kaj jesti in česa ne, ko boli želodec?
Bolečine v trebuhu so lahko zelo neprijetne, sploh če jih spremljajo krči, slabost, zgaga, driska ali celo bruhanje. V tem času je dobro, da prilagodimo tudi svojo prehrano. Torej, kaj jesti in česa ne, ko nas boli želodec? Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Mineral, ki igra ključno vlogo pri rasti in razvoju
Cink je esencialni mineral, ki ima številne pomembne funkcije v našem telesu. Kot eden od ključnih mineralov, ki jih sicer naše telo potrebuje v majhnih količinah, ima cink ključno vlogo pri regulaciji številnih procesov in ohranjanju našega zdravja.

Začnite dan s takšno energijsko bombo
Začnite dan z zajtrkom, ki vam bo dal ogromno energije. Preprosto ga je pripraviti, vsebuje sezonsko sadje, pa še okusen je. Nikar pa ne posezite po kakšnih rogljičkih ali mafinih. Sladkor namreč povzroči, da ste zelo hitro spet lačni in da se kmalu počutite utrujeni. Vi pa želite imeti do večera približno iste ravni energije, da lahko res užijete dan, ki je pred vami.