na debelem črevesu

Imate te simptome? Previdno!
Mesec marec je posvečen ozaveščanju o zgodnjem odkrivanju raka danke in debelega črevesa, ki je četrti najpogostejši vzrok smrti zaradi raka v Sloveniji. Zakaj nastane, še ni znano, a številne študije potrjujejo, da je bolezen najverjetneje posledica medsebojnega delovanja dednih dejavnikov in vplivov okolja. Na gensko predispozicijo ne moremo vplivati, z vpeljavo zdravih življenjskih navad pa lahko bistveno zmanjšamo tveganje za razvoj bolezni.

Zakaj je dobro jesti bučna semena?
Uživate bučna semena? Že majhne količine zaužitih semen lahko telesu zagotovijo znatne količine zdravih maščob, magnezija in cinka, zato jih je enostavno vključiti v vsakodnevno prehrano.

''Raka debelega črevesa in danke v zgodnji fazi razvoja sami ne moremo prepoznati''
Državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb ter raka na debelem črevesu in danki, Program Svit, je v Sloveniji prisoten že od leta 2009. Po podatkih Registra raka je pomembno doprinesel k znižanju števila novih primerov raka debelega črevesa in danke ter s tem k boljšemu zdravju prebivalcev Slovenije. Poglejmo si, zakaj so pomembni programi, kot je Svit, kakšni so simptomi raka debelega črevesa in danke ter kaj lahko naredimo za preventivo.

Vse, kar morate vedeti o probiotikih
Tudi vi nenehno poslušate o tem, kako dobri in zdravi so probiotiki za naše telo, pa sploh ne veste, kaj so probiotiki? V tem članku predstavljamo vse ključne informacije, ki jih morate vedeti o njih.

Katera pogosta stanja vplivajo na prebavni sistem?
Obstajajo začasna stanja in dolgotrajne ali kronične bolezni in motnje, ki prizadenejo prebavni sistem.

Kaj morate vedeti o prebavnem sistemu?
Hrana, ki jo jeste, ima neverjetno potovanje skozi vaše telo, od vrha (ust) do dna (vaš anus). Na tej poti se absorbirajo koristni deli vaše hrane, kar vam daje energijo in potrebna hranila. Danes pa bomo zajeli opis delovanja prebavnega sistema po korakih.

5 simptomov kolorektalnega raka
Kolorektalni rak je izraz za maligne spremembe v sluznici debelega črevesa in danke. Kateri simptomi so najbolj tipični in kako jih prepoznamo?

5 'škodljivcev', ki živijo v telesu in na koži
Človeško telo živi v sožitju s tisočerimi bakterijami, ki živijo v črevesju, popku ali na primer pod pazduho, obstajajo pa tudi nekoliko večji 'vsiljivci', ki kožo, lase ali črevesje z veseljem uporabljajo za svoje domovanje.

Kaj sta črevesna mikrobiota in človeški mikrobiom?
Človeško telo je gostitelj trilijonov mikrobov ali bakterij. Večina teh je koristnih, vendar lahko postanejo škodljivi, če niso v ravnovesju.

Sindrom razdražljivega črevesja: vzroki, simptomi, pomoč
Sindrom razdražljivega črevesja je pogosta motnja, za katero so značilne bolečine v trebuhu in spremenjeno odvajanje blata v obdobju vsaj treh mesecev. Kakšni so simptomi in vzroki za sindrom razdražljivega črevesja? Kakšni so načini zdravljenja, kaj jesti in čemu se izogibati in ali omenjeni sindrom vpliva na telesno težo?

Posledice pretiranega sedenja niso nedolžne
V sodobnem času ure in ure preživimo za računalnikom, ne glede na to, ali ga uporabljamo za delo ali za sprostitev in zabavo. Toda pretirano sedenje in pomanjkanje telesne aktivnosti lahko močno vpliva na naše zdravje.

7 živil, ki lahko škodujejo naši prebavi
Teoretično bi moralo (in načeloma tudi jo) naše telo prebaviti katero koli hrano, ki jo zaužijemo. Toda spremembe v izdelavi in pripravi hrane ter sedeči način življenja povzročajo, da se naša prebava ne odziva nujno dobro v vseh okoliščinah.

5 zdravstvenih koristi redkvice
Vas zanimajo zdravstvene koristi redkvice? Razkrivamo vam 5 najboljših, kako izbrati najkakovostnejšo in kako jo pravilno shraniti. Preverite v nadaljevanju.

Eden najpogostejših vzrokov smrti zaradi raka
Rak debelega črevesa in danke naj bi bil, po podatkih Svita, četrti najpogostejši vzrok smrti zaradi raka v Sloveniji. Mnogo ljudi se zaradi poteka razvoja raka brez znakov in simptomov sploh ne zaveda, da so lahko oboleli za to vrsto raka. Če opazite katerega od naslednjih znakov, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Ali živalske beljakovine res povzročajo raka?
Dejstvo je, da naše telo potrebuje beljakovine. To makrohranilo igra pomembno vlogo v našem telesu, ki vključuje pomoč celicam, tkivom in organom pri delovanju. Beljakovine je pomembno zaužiti za sintezo aminokislin, ki sestavljajo beljakovinske verige, nekaterih aminokislin pa naše telo ne more proizvesti samo.

Kri v blatu – kdaj je nevarna?
Nemalo ljudi postane zaskrbljenih, če se v blatu opazijo kri, a razlogi niso vedno resne narave.

Tako lahko poskrbite zase
Besedno zvezo 'skrbeti za svojo rit' lahko razumemo na različne načine: najpogosteje z njo označujemo ljudi, ki delajo vse za to, da jim je udobno, da imajo ležerno življenje in jim nič ne manjka. A tudi v dobesednem smislu bi morale te besede večkrat švigati skozi naše misli, sploh glede na dejstvo, da je rak na debelem črevesu in danki peti najpogostejši vzrok smrti zaradi raka pri nas. V tem smislu lahko za svojo zadnjo plat ustrezno poskrbimo samo z ustrezno preventivo, saj se bolezen dolgo razvija brez očitnih znakov. Na srečo imamo v Sloveniji odličen javnozdravstveni ukrep, ki je pripomogel k občutnemu padcu novih primerov raka debelega črevesa in danke.

Kdaj morate obiskati zdravnika?
Določene težave in bolečine, ki se nam pojavijo, nas postavljajo pred dilemo, ali obiskati zdravnika ali si preprosto pomagati sami doma. Poglejmo si nekaj smernic, ki vam bodo v pomoč takrat, ko boste razmišljali, ali oditi k zdravniku ali ne.

Kateri so prvi simptomi menopavze?
Že v obdobju pubertete in kasneje v obdobju menopavze doživljajo ženske hormonske spremembe, ki se kažejo v nihanju razpoloženja, težavah s kožo, spremembah teže in hrepenenju po določeni hrani, vplivajo pa lahko tudi na spolno življenje. Nekatere ženske to obdobje mirno prekrmarijo, medtem ko lahko za druge vsak nov hormonski val pomeni pravi brodolom.

To je razlog, zakaj ste ves čas napihnjeni
Le redkim med nami se še ni zgodilo, da ne bi imeli občasnih in nenadnih vetrov ter se soočali z neprijetno napihnjenostjo. Pri nekaterih pa so napihnjenost in vetrovi stalni in vztrajni, tako da lahko govorimo že o mučni težavi. Zakaj prihaja do nje in kako si lahko pomagamo?

Živilo, ki lahko zmanjša tveganje za enega najpogostejših rakov
Redno uživanje rib zmanjša tveganje za raka na debelem črevesu in danki, je pokazala študija, ki jo je vodila Mednarodna agencija za raziskave raka. Vzeli so podatke 476.160 ljudi, ki so jih spremljali 15 let. Menijo, da je zmanjšano tveganje posledica delovanja omega-3 maščobnih kislin, ki jih ribe vsebujejo.

Rakavo obolenje, ki je v Evropi v porastu med mladimi
Rak debelega črevesja je bolezen, ki je pogostejša pri ljudeh, starejših od 50 let, a zaradi vse bolj sedečega načina življenja in nezdrave prehrane postaja vse pogostejši tudi med mlajšimi. Simptome raka debelega črevesa lahko zamenjamo za simptome manj nevarnega obolenja – hemoroidov. Prav zato je pomembno, da ob vsaki krvavitvi iz črevesja obiščemo zdravnika.

Sedem živil, ki škodijo prebavi, in pet, ki jo spodbujajo
Teoretično naj bi naše telo prebavilo katero koli vrsto hrane, ki jo zaužijemo. Toda spremembe v proizvodnji in pripravi hrane ter sedeči življenjski slog pomenijo, da se naši želodci ne odzivajo več tako dobro v vseh situacijah.

Malica, ki ščiti srce, pomaga pri povišanem holesterolu
Ljudje v prehrani potrebujemo tudi maščobe. A zdrave maščobe. Eden njihovih najboljših virov je oreh. Zelo zdrava malica, s katero zaužijemo še vlaknine, vitamine, minerale in antioksidante. Študija za študijo je pokazala, da uživanje orehov pomaga zniževati povišan holesterol oziroma preprečuje njegovo povišanje. Že zaradi tega varuje srce.

Preverite, ali boste zboleli za kolorektalnim rakom
Izkoristite priložnost! Odgovorite na vabilo Programa Svit in še pravočasno odkrijte predrakave spremembe ali samega raka na debelem črevesu in danki. Drugi najbolj razširjen rak pri nas pogosto namreč nima očitnih simptomov, dokler ni že prepozno.

12 ukrepov za preprečevanje raka
Rak je huda bolezen, ki zahteva naporno zdravljenje. A kar nekaj lahko naredimo za preventivo. Evropski kodeks proti raku, ki je bil sprejet leta 2014, tako našteva 12 preventivnih ukrepov. Ti izboljšajo naše zdravje in nas ščitijo ne le pred rakom, temveč še pred mnogimi drugimi boleznimi.

Kaj pomeni napis "brez sladkorja" na produktih?
Presnova sladkorjev ali sladil zahteva ogromno energije v našem telesu. V primeru nepravilne presnove se lahko sladkor začne v obliki maščob kopičiti v našem telesu. V izogib različnim težavam pri uživanju sladkorja se na trgu pojavljajo razni nadomestki – umetna sladila, ki ne vsebujejo glukoze, ogljikovih hidratov, ampak so produkt moderne prehrambeno – kemične industrije.

Razkrili, kako se zaščitimo pred rakom
"Med številnimi boleznimi je rak tisti, ki ima od nekdaj prizvok usodnosti," pravi dr. Maja Primic Žakelj, dr. med., predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku. Morda se prav zaradi tega o raku ves čas pojavljajo številne zmotne predstave, še doda. Res je te bolezni več, toda po drugi strani obstaja tudi možnost preventive. Obstajajo načini, da se pred rakom zaščitimo.

Samo dvakrat na teden in zmanjšali boste tveganje za raka črevesa
Uživanje jogurta dvakrat na teden lahko zmanjša tveganje za razvoj predrakavih sprememb črevesa pri moških za kar 20 odstotkov, je pokazala zadnja raziskava Univerze Washington. Poleg tega lahko s tem ukrepom zmanjšate tveganje za razvoj adenomov na črevesu, ki imajo večje tveganje, da postanejo rakavi, in sicer za kar 26 odstotkov.

Kaj poveča tveganje za drugega najhujšega raka?
Obsežna britanska študija je nedavno pokazala, da tudi uživanje rdečega in predelanega mesa v količinah, ki naj bi še veljale za zmerne, lahko poveča tveganje za raka na debelem črevesu in danki. Ta je pri nas na drugem mestu po smrtnosti, kažejo podatki Onkološkega inštituta, čeprav od leta 2009 deluje presejalni program Svit, ki ga lahko odkrije še v predrakavi fazi, torej še preden se razvije.