naravno

Tako lahko naravno uničite bakterijo, ki povzroča zgago in napihnjenost
Helicobacter pylori je bakterija, ki jo lahko dobimo s hrano ali vodo in povzroča resne zdravstvene težave, vključno z gastritisom (vnetjem želodčne sluznice), razjedo želodca in rakom. A eden prvih znakov okužbe z bakterijo so težave z zgago in napihnjenostjo. Preverite, kako uničiti bakterijo, ki razjeda želodčno sluznico.

Ta živila pomagajo, da lažje zaspimo in bolje spimo
Kaj v našem telesu povzroči, da postanemo zaspani in nato zaspimo? Hormon melatonin. Proti uri, ko gremo po navadi spat, se začne proizvajati in ga je v telesu čedalje več. Ko se po navadi zbudimo, pa ga je v telesu vse manj. Pa ste vedeli, da proizvodnjo melatonina lahko spodbudimo tudi z določeno hrano?

Prava nevarnost kuhanja v alufoliji
Večina nas pri kuhanju ali pečenju vsaj kdaj uporablja alufolijo, a pri tem bi morali biti bolj previdni. Raziskave kažejo, da je uporaba alufolije na visokih temperaturah lahko nevarna, saj se ob tem izluži več aluminija v našo hrano. Še posebej, če alufolijo uporabljamo za pečenje ali segrevanje začinjene ali kisle hrane. Povečan nivo aluminija v telesu je povezan z osteoporozo in Alzheimerjevo boleznijo.

Kaj je ključno za ohranjanje mladostnega videza?
Kolagen kot prehransko dopolnilo je eden izmed "čudežnih" sestavin, ki lahko pomagajo pri ohranjanju mladostnega videza kože in glajenju gubic. Gre za beljakovino, ki deluje kot lepilo, saj povezuje številne gradnike telesa. Ravno tako ima kolagen tudi veliko drugih lastnosti, ki jih večina ne pozna.

Sedem živil, ki škodijo prebavi, in pet, ki jo spodbujajo
Teoretično naj bi naše telo prebavilo katero koli vrsto hrane, ki jo zaužijemo. Toda spremembe v proizvodnji in pripravi hrane ter sedeči življenjski slog pomenijo, da se naši želodci ne odzivajo več tako dobro v vseh situacijah.

Kako preko čuječnosti vzpostaviti stik s samim seboj?
Stres v življenju je neizogiben in zdi se, da ga je čedalje več. Ljudje s polnimi urniki moramo biti neprestano aktivni in dostopni. Vse to pa vpliva na naše duhovno stanje in duševno zdravje. Ko se začnemo odmikati od narave, se pravzaprav odmikamo sami od sebe. Kako znova vzpostaviti stik s seboj in kakšne tehnike pri tem uporabiti, nam je svetovala Anja Kurent, BA.Pth spec. sist. družinske psihoterapije.

Tega o soli mogoče še ne veste
Škodi nam več kot 5 gramov soli na dan. A tudi, če je zaužijemo manj kot 1,4 grama. Pa je bolje poseči po nerafinirani? Ali je povsem zdrava tudi rafinirana? Vse dileme o soli sta nam razrešili dve prehranski strokovnjakinji.

To bi morali jesti pred in po športnem udejstvovanju
Sveže sadje in zelenjavo pred in po vadbi raje zaužijte v obliki smoothiejev in sokov, priporoča osebni trener Miha Kolšek. Z njim smo se pogovarjali, kako jesti, če se s športom ukvarjamo rekreativno.

6 naravnih načinov, kako odpraviti celulit
Celulit mnogim ženskam greni življenje. Čeprav ženske velikokrat same pri sebi celulit prej opazimo, kot bi ga drugi, in smo velikokrat tudi veliko preveč obremenjene z njim, pa si včasih ne moremo pomagati, da je temu tako. Tukaj je nekaj nasvetov, kako se naravno znebiti celulita.

Se spopadate z zaprtjem? To bo pomagalo!
V naši družbi je danes še vedno velik tabu pogovor o odvajanju, takšnem in drugačnem. Vendar ali ni normalno, da se pogovarjamo o tem, kaj nas pričaka na zadnjem koncu prebavne cevi? Če gledamo, kaj damo v usta, moramo pogledati tudi, kaj je na drugem koncu prišlo ven, saj velikokrat lahko iz pregleda fecesa ugotovimo, kaj se dogaja v našem črevesju. V končni fazi gre za končni produkt naše presnove, in v tem ni nič smešnega, nerodnega ali čudnega.

Močan antioksidant, ki varuje pred številnimi boleznimi
Maline so izjemno bogate z antioksidanti, zaradi česar so ne samo okusen, ampak tudi zelo zdrav sadež. Poleg tega so bogate še z elaginsko kislino – fenolno spojino, ki varuje pred rakom in preprečuje razrast rakavih celic. Tu je 6 pozitivnih učinkov malin na naše zdravje, ki jih morate poznati.

Soda bikarbona: 6 načinov, kako jo lahko uporabite
Ali res obstaja čudežni proizvod, ki ga imate tam nekje zadaj v kuhinjski omari in se mu reče soda bikarbona? Je zelo poceni, hkrati pa nadvse uporaben? Da, obstaja in uporabite ga lahko za slab zadah, čiste bele zobe, nekatere zdravstvene težave in celo pranje perila.

Sadje: ga zvečer res ne smemo jesti?
Eden od precej razširjenih mitov o zdravi hrani je, da zvečer ni čas za sadje. "Toda sama ne vidim razloga, zakaj ga ne bi smeli jesti tudi zvečer," pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. "Drugače je edino, če ima oseba sladkorno bolezen, kakšne ledvične bolezni in podobno." Sicer pa Cepuševa meni, da si lahko sadje brez slabe vesti privoščimo tudi še uro pred spanjem.

Kaj pa, če tako priljubljen smuti v resnici ni zdrav?
V mešalnik vržemo kar nekaj sadja in zelenjave pa še kakšne oreščke in semena ter imamo občutek, da smo za svoje zdravje kar nekaj naredili. Pa je smuti res zdrav? Sadje in zelenjava in semena in oreščki so vsekakor živila, ki nam izredno koristijo. Toda bi bilo morda bolje pojesti cele? To smo vprašali prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš.

Zniža krvni pritisk, čisti jetra, izboljšuje prebavo
Regrat je izjemno uporabna zdravilna rastlina, ki nam lahko pomaga ob različnih zdravstvenih težavah. Tako ni nenavadno, da so ga že dolgo nazaj uporabljali tudi v ljudskem zdravilstvu. A uporaben ni le zeleni del regrata – večinoma za solato, pač pa tudi njegov cvet in korenina.

6 zdravih razlogov, da v prehrano vključite kisle kumarice
Kisle kumare so obogatene z antioksidanti, pripomorejo k zmanjševanju mišičnih krčev, delujejo kot probiotiki, zato blagodejno vplivajo na prebavni sistem, lahko pa tudi pomagajo pri uravnavanju oz. nižanju sladkorja v krvi.

Živila, ki ščitijo našo kožo in jo ohranjajo mlado
Pomlad je v polnem razcvetu in že nas grejejo topli sončni žarki. Ko posijejo prvi sončni žarki, pogosto pozabimo na UV zaščito in našo kožo, ki je še povsem bela, kaj hitro opeče. Najboljša zaščita pred UV žarki sta sončna krema in zadrževanje v senci, a pomagajo lahko tudi nekatera živila.

Vsak dan jeste sladkor? Potem morate poznati teh 7 posledic
Portal Health je z ameriškim endokrinologom dr. Robertom Lustigom pripravil zanimiv članek, v katerem so predstavili, kaj se zgodi v našem telesu, če pogosto uživamo sladkor. Ta vpliva na kožo, možgane, energijo, maščobne obloge ...

Ne pozabite na to izjemno rastlino z močnim protivirusnim delovanjem
Vsi deli te rastline so uporabni v zdravilstvu, predvsem pri prehladnih obolenjih, saj čaj iz cvetja te rastline spodbuja potenje ter pospeši delovanje ledvic in mehurja, zaradi česar pomaga tudi pri zniževanju povišane telesne temperature. Za katero rastlino gre?

Privoščite si zdrave in naravne pirhe
Ne imejte slabe vesti, če si boste med velikonočnimi prazniki privoščili kakšno jajce več kot ponavadi. Ne samo da so jajca zdrava že sama po sebi, ponujamo vam tudi nekaj nasvetov, katera izbrati in kako jih obarvati na zdrav in naraven način.

Kako preprečiti zgodnje sivenje las?
Sivenje las je proces, ki se pri večini ljudi lahko začne že kmalu po tridesetem letu starosti. Prezgodnje sivenje je definirano kot pojavljanje sivih las v zgodnejših najstniških letih pri belcih, pri pripadnikih črnih ras in Azijcih pa, če se sivi lasje pojavijo pred 30. letom starosti.

Mineral, ki blaži depresijo
Trenutno se po svetu z neko obliko depresije spopada okoli 350 milijonov ljudi, kar je skora 5 odstotkov svetovne populacije. Stanje postaja vse pogostejša diagnoza, a še preden nam zdravniki predpišejo antidepresivi, lahko poskusimo z alternativnimi možnostmi, kot je uživanje več magnezija.

Kako očistiti in razstrupiti telo preko stopal?
S hojo in obutvijo vsak dan bremenimo naša stopala, vse prevečkrat pa pozabimo, da bi jim kot drugim delom telesa, morali občasno privoščiti nego. Vsako stopalo ima več kot dva tisoč por, skozi katere se lahko izločajo toksini, zato je kopel za noge učinkovit postopek razstrupljanja.

Preprosti triki za bolj zdravo potico
Za veliko noč brez potice ne gre. A letos lahko poskusite nekoliko bolj zdravo potico, ki jo lahko pripravite na povsem preprost način. Dejstvo je, da je lahko orehova potica izjemno zdrava za nas, saj so orehi dober vir vitaminov in mineralov. A nekoliko bolj previdni moramo biti pri izbiri moke in sladil. Kako lahko pripravite bolj zdravo orehovo potico, nam je zaupala dieteičarka Marina Zakić.

Močno zelišče, ki pomaga uničiti viruse, glivice in bakterije
Materina dušica ali timijan je močno zelišče, ki pomaga pri zdravljenju zgornjih dihalnih poti, saj jih razkužuje, pomirja kašelj in uspava. Prav tako umirja in krepi živce in podpira imunski sistem. Esencialno olje materine dušice deluje antibakterijsko, antivirusno, protiglivično, je antiseptik in diuretik.

Naravna zdravila za razdražen želodec
Vsi imamo kdaj razdražen želodec, težave s prebavo, dispepsijo. Slednje je ime za različne simptome – slabost, napenjanje, spahovanje, občutek, da ne moremo pojesti veliko ... Kadar se to pojavi le občasno, ni treba takoj k zdravniku. Pomagalo bo že nekaj naslednjih naravnih zdravil.

Psihologinja razkriva najboljši način za premagovanje nespečnosti
Kognitivno vedenjska terapija trenutno velja v svetu in pri nas *za najboljši način zdravljenja nespečnosti. S tem področjem se v UKC Ljubljana ukvarja klinična psihologinja Vita Štukovnik, ki smo jo vprašali, kako terapija poteka in kaj bi morali vedeti, če imate težave s spanjem. S kognitivno vedenjsko terapijo se te običajno začnejo izboljševati že v nekaj tednih.

7 načinov, kako naravno ublažiti bolečino v hrbtu
Vas boli hrbet? Ni nujno, da tako posežete po protibolečinskih zdravilih, pomagajo lahko tudi bolj naravni načini, kot so redna telesna aktivnost, zamanjšanje stresa in gretje področja. Tu je nekaj naravnih načinov, ki pomagajo blažiti bolečine v hrbtu.

Nasveti za naravno čiščenje jeter
Jetra so eden najpomembnejših organov, saj s čiščenjem krvi in izločanjem prebavnih sokov opravljajo vitalne funkcije v telesu. Zaradi nepravilnega delovanja jeter nastanejo številne bolezni v prebavi in ožilju.

Kako zdrav je v resnici kruh z drožmi?
Razlogov, zakaj bi ga začeli peči, je veliko, sami lahko določate, katere sestavine in vrste moke boste uporabili, po možnosti naj bodo sestavine domače in ekološko pridelane. Tako pripravljeni pekovski izdelki so lažje prebavljivi, zaradi mlečnokislinske fermentacije. Vaše telo pa bo lahko dostopalo do mineralov in vitaminov, ki so v moki. Podaljšana obstojnost, nedrobljenje in izvrsten okus pa pridajo še dodatno prednost tovrstne peke.