nezdrava hrana

Debelost pri otrocih – razlogi, posledice in preventiva
Debelost pri otrocih je v razvitih državah in državah v razvoju dosegla raven epidemije. Še posebej je zaskrbljujoče, ker odvečni kilogrami pogosto vodijo k zdravstvenim težavam, ki so v preteklosti veljale za težave odraslih: k sladkorni bolezni, visokemu krvnemu tlaku, visokemu holesterolu ... Debelost v otroštvu je pogosto povezana tudi z nizko samopodobo, depresijo, slabšim učnim uspehom in nižjo kakovostjo življenja otroka.

Je to razlog, da ne izgubite maščobe na trebuhu?
Odvečno maščobo na trebuhu je dobro izgubiti tudi zaradi zdravja. Ta maščoba namreč obdaja organe, ki so v trebušni votlini. Zaradi tega ti ne morejo delati optimalno, kar povečuje tveganje za številne bolezni, tudi bolezni srca. Ste že poskušali to maščobo izgubiti, a ni šlo? Preverite, ali delate katero od naslednjih napak.

Kako je naravno čiščenje jeter povezano z izgubo maščobe okoli trebuha?
Preobremenjena jetra so eden od pogosto spregledanih dejavnikov, ki prispevajo h kopičenju odvečnih kilogramov, predvsem v predelu pasu. Nadležnih maščobnih oblog okoli trebuha se najlažje znebimo tako, da jetrom omogočimo, da znova lahko opravljajo svojo nalogo. Pri tem imata ključno vlogo naravno čiščenje jeter in zdrav življenjski slog.

Živila, ki vam lahko škodijo, če jih jeste ob napačnem času
Različne raziskave so pokazale, da naj bi povprečen človek danes zaužil bistveno več kalorij kot naši predniki. Velikokrat tudi menimo, da lahko določena živila jemo kadarkoli, ker spadajo v tako imenovana 'zdrava živila', četudi temu ni tako.

Te zimske jedi povzročajo preglavice naši prebavi
Hladni jesenski in zimski dnevi so kot nalašč za uživanje toplih enolončnic, krepkih juh in ostalih domačih jedi na žlico, ki pogrejejo telo in duha. Vendar pa lahko ob pretirani uporabi maščobe, pikantnih začimb in nekaterih vrst zelenjave hitro pride do nelagodja v želodcu, napenjanja, občutka teže, pa tudi do konkretnih krčev ter bolečin. Preverite, kako se lotiti priprave tovrstnih jedi in se ob tem v kar največji meri izogniti prebavnim tegobam.

So novoletne zaobljube sploh smiselne?
"Ne spreminjajte se zaradi novega leta, spreminjajte se za svojo osebno rast. Ne glede na to, kakšne so vaše zaobljube, vse se začne v vas samih," pravi misel neznanega avtorja.

20 (ne)zdravih stvari za našo ustno votlino
Poleg tega da se z uživanjem različnih živil hranimo, hranimo tudi bakterije v ustih. Ne pravijo brez razloga, da smo to, kar jemo, najboljši način, da to preverimo, pa je pogled v naša usta. Katera so zdrava oz. nezdrava živila za naše zobe?

6 znakov, ki lahko nakazujejo na ortoreksijo
Ne pravijo brez razloga, da nikoli zares ne vemo, kaj se dogaja v človekovi notranjosti. Velikokrat je človek na zunaj videti srečen in zadovoljen, navsezadnje zdrav, v ozadju pa se lahko skriva marsikateri kompleks, ki ni razložljiv na prvi pogled. Ortoreksija spada med motnje hranjenja.

5 “zdravih” živil, ki so v resnici potrata denarja
Seveda vam bo vsak prehranski strokovnjak odsvetoval nakupe belega kruha, rogljičkov, gaziranih pijač, bonbonov, čokolade in čipsa. Toda vsi vemo, da to ni hrana, ki bi pripomogla k našemu zdravju. Bolj problematično je, da so nekatera živila predstavljena kot zdrava in so zato morda celo dražja. V resnici pa bi marsikdaj prav lahko namesto njih pojedli tisto čokolado, ki si jo zares želimo.

Najboljša in najslabša živila za jetra
Jetra so naš največji organ in tudi najpomembnejša žleza v telesu. Opravljajo številne življenjsko pomembne funkcije, če delovanje jeter ni optimalno, pa težave odražajo na številne načine. Katera hrana je najboljša in najslabša, ko je govor o tem organu v našem telesu?

10 najbolj zdravih živil za vaše srce
90 odstotkov srčnih infarktov je posledica dejavnikov tveganja, ki bi jih lahko preprečili. Med njimi je tudi nezdrava prehrana. Eden najpomembnejših ukrepov, če želite ohraniti zdravo srce, je, da izboljšate svojo prehrano. Predstavljamo vam 10 najbolj zdravih živil za vaše srce.

9 živil, ki vsebujejo več kalija kot banane
Že samo ena banana zadovolji 10 odstotkov celotne dnevne potrebe po vnosu kalija v telo. Da bi zadovoljili svoje dnevne potrebe po vnosu tega minerala, ki je precej pomemben za preprečevanje srčne in možganske kapi ter kardiovaskularnih bolezni, pa strokovnjaki odkrivajo, katera živila še vsebujejo kalij.

Učinkovit način lajšanja simptomov zgage in refluksa
Tudi vas pogosto muči zgaga? Da bi si znali pomagati, morate najprej vedeti, kaj zgaga sploh je in kaj jo povzroča. Najpogosteje se pojavi, kadar se prenajedamo, ker jo med drugim povzročajo tudi nekatera živila, prevelik pritisk na želodec in ležanje takoj po obroku, pa se marsikdo s pekočim občutkom bori vse leto. Namreč, kadar pojemo preveč, zlasti nezdrave hrane, začne naš želodec izločati preveč kisline, ki prodre v požiralnik in draži njegovo občutljivo sluznico. Običajno to preprečuje loputa, ki pa se vse hitreje odpira, da bi lahko pogoltnili vse več hrane, ki si jo naložimo na krožnik, in škoda je kmalu narejena. Na srečo obstaja rešitev za simptome zgage in refluksa.

Kako je tudi sladica lahko del zdrave prehrane?
Trenutno se police šibijo pod težo pustnih krofov. Pa tudi sicer imamo čez vse leto ogromno izbiro slastnih sladic. Vsaj kdaj si jih želimo privoščiti. Hkrati se želimo prehranjevati zdravo. Prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš smo vprašali, ali lahko na čim bolj zdrav način v svojo prehrano vključimo tudi male pregrehe.

Kako doseči, da bi bili prej siti in bi manj pojedli?
Na Nizozemskem so na univerzi Wageningen izvedli zanimivo raziskavo. Z magnetnoresonančnim slikanjem želodca in možganov so ugotovili, da so bili udeleženci prej siti ter so manj pojedli, če so ob obroku spili nekaj vode.

'Masterchef' Gašper Kramar izgubil neverjetnih 100 kg
Gašper Kramar, ki smo ga spremljali v šovu MasterChef Slovenija, se je po udeležbi v šovu odločil za popolno spremembo življenjskega sloga. Nekdaj 185 kilogramov težak frizer je najprej shujšal 50, potem 60 kilogramov, trenutno se je tehtnica ustavila na 90! Pravi, da bi rad oklestil še dodatnih deset kilogramov, nato ga čaka operacija odvečne kože.

Kakšna hrana ščiti pred boleznijo ledvic?
Raziskovalci Fakultete za javno zdravje Bloomberg Univerze Johns Hopkins so prehrano, v kateri prevladuje zdrava hrana rastlinskega izvora, povezali z manjšim tveganjem za pojav bolezni ledvic. Takšno prehrano sestavljajo polnozrnata žita, stročnice, zelenjava, sadje in oreščki.

Kako ji je uspela popolna preobrazba?
Če bi odprli Instagram stran Katie Dunlop, bi lahko pomislili, da je imela vedno tako zdravo in fit telo. Toda resnica ni vedno takšna, kot jo na prvi pogled pokažejo družabna omrežja, odkrito prizna sama Katie. Danes je osebna trenerka. A pred tem se je leta borila z nezdravimi dietami ter nihanjem teže.

Živila, ki povečujejo tveganje za kap
Močno predelana živila, kot so čips, sladki kosmiči, sladke gazirane pijače povečujejo tveganje za srčni infarkt in kap, opozarjajo strokovnjaki iz različnih držav po svetu in zahtevajo ukrepanje oblasti.

V katerem obdobju se lahko bolj zredimo?
Če uživamo hrano z visoko energijsko vrednostjo v času kroničnega stresa, lahko pridobimo več kilogramov kot takrat, ko nismo v stresu, je pokazala avstralska študija, ki je bila sicer narejena na živalskem modelu. Medtem ko nekateri v času stresa izgubijo željo po hrani, večina prav takrat čuti še večjo željo po živilih z veliko sladkorja in slabih maščob. To lahko poveča tveganje za debelost, ki močno škodi zdravju.

Ubije celo več ljudi kot kajenje
Slaba prehrana globalno ubije več ljudi kot kajenje, je pokazala zadnja raziskava objavljenja v ugledni medicinski reviji Lancet. Nezdrava prehrana je kriva za 11 milijonov smrti, ki bi jih lahko preprečili, kar je celo več smrti kot bi jih lahko preprečili, če bi ljudje opustili uporabo tobaka.

Zakaj je povsem v redu pojesti tudi malo čokolade?
Ste med tistimi, ki se trudijo jesti zdravo? Priporočljivo je imeti uravnoteženo prehrano, polno različnih sezonskih zdravih živil. A včasih se je povsem v redu tudi posladkati z malo čokolade. Tako vsaj pravijo newyorški raziskovalci.

Pijače, ki povečajo tveganje za prezgodnjo smrt
Sladke pijače povečajo tveganje za prezgodnjo smrt iz katerega koli razloga, še posebej pa zaradi bolezni srca in ožilja, je pokazala študija, ki so jo izvedli na harvardski šoli za javno zdravje. V primerjavi s tistimi, ki so po takšnih pijačah redko posegli, je bilo tveganje večje, več kot so jih ljudje uživali.

Utrujenost, odvečni kilogrami, slabo počutje ... Je čas za razstrupljanje?
Nizek nivo energije, odvečni kilogrami, slabo počutje in visok holesterol, so znaki, da imamo preobremenjena jetra in da bi nam lahko pomagalo razstrupljanje telesa. Prav zato se mnogi spomladi odločijo za razstrupljanje jeter. Pri tem pomaga zdrava prehrana, opustitev nezdravih navad in rastlinske učinkovine.

Gre za prebavne motnje ali motnje hranjenja?
Spoštovani! Stara sem 23 let, visoka 169 cm, tehtam 55 kg. Imam probleme z napihnjenostjo trebuha. Karkoli pojem, me napihne, četudi spijem le kozarec vode. S prebavo načeloma nimam težav, blat...

šport hujšanje in prebava
Lepo pozdravljeni! Sem atletinja in sem v tem času prišla v obdobje ko se punce malo zredimo. To obdobje bi želela čim prej končati, saj me ovira pri doseganju svojih ciljev. Imam probleme z ne...

še nea težava s težo
Živijo, stara sem 21 let in imam že celo življenje problem z svojo težo! Na trebuhu nikjer drugje se mi nabira večina maščobe, pa čeprav ne jem tako dosti in tudi ne jem prevelikih količin nezrave h...

Kateri hrani se morate odreči, da zmanjšate tveganje?
Če se boste odrekli zelo predelani hrani, boste zmanjšali tveganje za prezgodnjo smrt, je ugotovila francoska študija. Četudi v tej državi le 14 odstotkov vse hrane na tržišču predstavlja zelo predelana, so celo na državni ravni izrazili zaskrbljenost, ker se njena prodaja povečuje.

V katerih državah ljudje najpogosteje umirajo zaradi nezdrave hrane?
Okoli 610.000 ljudi je umrlo leta 2016 zaradi prehrane, ki povzroča bolezni srca in ožilja. Prekomerno uživanje soli, bele moke in premajhen vnos zelenjave, oreščkov in polnozrnatih žitaric je vzrok za te smrti.

Ženske, to vam lahko pomaga v menopavzi
Ženske, ki uživajo veliko sadja in zelenjave, imajo več možnosti, da jim menopavza povzroča manj preglavic. To je pokazala študija, ki je odkrila, da imajo po drugi strani več preglavic ženske, ki posegajo po nezdravih maščobah, sladkorju, nezdravih prigrizkih. Prehranjujte se torej bolj zdravo in imele boste manj težav.