nezdrava

Mastna hrana je kot heroin
V smislu povzročanja odvisnosti, seveda! Nezdrava in mastna hrana naj bi namreč sprožila delovanje centra v možganih, ki vzbuja željo po še večjem uživanju visoko kalorične hrane.

Preverite, ali ste zasvojeni s sladkorjem?
Sladkorju se je težko izogniti. S sladko kavo pogosto začnemo dan in ga zaključimo s kakšnim sladkim prigrizkom pred televizijskim sprejemnikom. Zato ni prav nič nenavadno, da je odvisnosti od sladkorja vedno več.

Probiotiki, čuvaji našega imunskega sistema
Beseda probiotik izhaja iz grške besede pro bios, kar pomeni »za življenje«. Pojavila se je v sredini 20. stoletja, ko se je pokazalo, da nekateri mikroorganizmi pozitivno vplivajo na črevesno floro.

Dieta? Ne, hvala! Raje zdravo prehranjevanje!
Tudi vi razmišljate, da bi novo leto začeli s shujševalno dieto? Strokovnjaki za prehrano pravijo, da je veliko bolj zdravo in učinkovito, če se raje kot za hujšanje odločite slediti nekaj preprostim nasvetom zdravega prehranjevanja.

10 največjih zdravstvenih preplahov zadnjega desetletja
Medtem ko medicinska tehnologija iz dneva v dan napreduje, smo ljudje zdravstveno vedno bolj ogroženi. Kateri so bili tisti zdravstveni preplahi, ki so najbolj zaznamovali zadnje desetletje?

KOLUMNA: Kdo je rekel, da je zdravstvo zastonj?
Večkrat me kličejo naši gledalci in mi povedo, kakšna krivica se jim je zgodila pri zdravljenju, kako dolgo so čakali na preiskave, kako drago so plačali popravilo zob, kako so morali doplačati določene preiskave ...

7 nasvetov, kako jesti po pameti
Ker je pametno prehranjevanje ključ do zdravega in vitkega telesa, vam ponujamo nekaj preprostih nasvetov, kako se z majhnimi triki izogniti nezdravim prehranjevalnim navadam.

Osteoporoza – tiha in zahrbtna bolezen
Osteoporoza je bolezen, ki prizadene predvsem ženske po menopavzi. Zato je dobro, da za svoje kosti poskrbimo že v mlajših letih. Razlog za skrb je tudi dejstvo, da osteoporoza ne povzroča nobenih težav, preden se zlomi prva kost, razlaga endokrinolog dr. Tomaž Kocjan. Prav zato jo imenujejo tudi tiha bolezen.

Ni vseeno, kaj daste v usta!
Ob svetovnem dnevu hrane je že prav, da se vprašamo, kakšno hrano jemo. Že dolgo je namreč znano, da je tudi od hrane odvisno, kako hitro bomo ozdraveli. Vedno več pa jih verjame, da je prav nezdrava hrana vzrok številnim boleznim, tudi raku.

Ubija tiho in brez jasnih opozoril!
Več kot 65 milijonov Evropejcev trpi zaradi previsokega krvnega tlaka (hipertenzije). Tudi v Sloveniji številka ni majhna. Dolgoročno previsok krvni tlak ogroža zdravje in skrajšuje življenjsko dobo. Povzroči lahko resne zaplete, kot je možganska kap in srčni infarkt.

Otrok mora zaužiti dovolj železa
Po podatkih ameriškega centra za nadzor nad boleznimi so majhni otroci zaradi rasti in razvoja ter nenehnega gibanja nagnjeni k pomanjkanju železa, zato bi morali uživati dovolj raznolike hrane, ki vsebuje veliko železa in drugih snovi.

Nezdravi prigrizki
S kozarcem kole zaužijemo ogromno sladkorja, saj so sladke gazirane pijače narejene tako, da spodbujajo žejo. Enako je tudi s sladkarijami. Po koščku čokolade si boste zagotovo želeli vsaj še enega.

Pri jedi bodite zmerni!
Za zdravje je pomembno, da smo pri vnosu količine hrane v naš organizem, zmerni.