ožilja

Ubil bolno hčer, sedaj želi umreti tudi sam
V torek se je pričelo ponovno sojenje Hrvatu Josi Greguriću, ki je oktobra leta 2012 ubil svojo hudo bolno 23-letno hčer Marijano, ki je zaradi raka trpela za neznosnimi bolečinami. Kasneje je zbolel tudi sam, sedaj pa je prekinil zdravljenje, da bi izkusil bolečine, ki jih je prestajala njegova hči.

To je ena največjih nevarnosti za zdravje
Onesnažen zrak ostaja največja nevarnost za prebivalce evropskih mest, je danes sporočila Evropska agencija za okolje (EEA). Po ocenah agencije je bil onesnažen zrak kriv za 400.000 prezgodnjih smrti v letu 2011. Bolezni srca in kapi so bili najpogostejši razlogi za prerane smrti zaradi onesnaženega zraka.

Živilo, ki se mu izogibate, a je izjemno zdravilno
Morda zelena zelenjava ni najbolj privlačna na prvi pogled, a je izjemno koristna, saj ščiti pred boleznimi, pomlajuje, razstruplja in pomaga shujšati. Med različnimi vrstami zelene zelenjave pa prav brokoli velja za najbolj zdravega. Tu je nekaj razlogov, zakaj ga je dobro uživati.

Razkrili preprosto skrivnost počasnega staranja
Zmanjšajte količino zaužitih ogljikovih hidratov in velikost obrokov. To je preprosta skrivnost počasnega staranja, pravijo ameriški strokovnjaki, ki preučujejo pozitivne učinke nizkokalorične prehrane.

Je lahko vitamin C, če ga je preveč, škodljiv?
Tako kot pri številnih drugih stvareh je tudi pri uživanju vitamina C potrebna prava mera. Čeprav je ta vitamin izjemno pomembno hranilo, pa se lahko zgodi, da ga zaužijete preveč.

To je razlog, da smo vse debelejši
Sodobna prehrana je glavni vzrok za to, da so ljudje zahodnega sveta vse debelejši in bolj bolni. Vse več ljudi uživa prekomerno količino predelanih živil in druge škodljive sestavine, zaradi česar ni nenavadno, da se povečuje število obolelih za sladkorno boleznijo tipa 2 in boleznimi srca.

Do zdravnika brez napotnice in čakanja!
Če se pridružite Prvi zdravstveni asistenci (PZA), vam ne bo treba več dolgo čakati na pregled. Široka mreža zdravnikov specialistov, ki sodelujejo v PZA, daje uporabnikom možnost, da so na vrsti v nekaj dneh, za pregled pa ne potrebujejo napotnice.

Jabolčni sok vsebuje kar sedem žličk sladkorja
Ste vedeli, da en kozarec jabolčnega soka vsebuje okoli sedem čajnih žlic sladkorja? Tako trdi zasebna mednarodna zdravstvena zavarovalnica Bupa, ki je opozorila, da ljudje zaužijemo preveč sladkorja in da ga v telo najpogosteje vnesemo z živili, ki vsebujejo skriti sladkor oziroma sladkor, ki se ga ne zavedamo, da ga užijemo.

Hitro do specialista – brez napotnice!
Pregledi pri zdravnikih specialistih različnih specialnosti. Obisk zdravnika tudi na vašem domu.

Spoznajte najbolj idealen sadež za hujšanje
Jesen je pravi čas za uživanje tega sadeža bogate rdeče-oranžne barve. Kaki namreč ni le okusen, vrh vsega je izjemno blagodejen. Ščiti pred vrsto boleznimi ter nam lahko celo pomaga shujšati.

Nekaj stvari, ki jih večina ne ve o pistacijah
Pistacije so izjemno hranljivi oreški, ki so bogati z beljakovinami, vlakninami, ogljikovimi hidrati in zdravnimi maščobami. Prav zato so odličen izbor za prigrizek med obroki. A tu je še nekaj informacij, ki jih morda o pisatacijah niste vedeli.

Večino bolezni srca bi lahko preprečili!
Bolezni srca in ožilja predstavljajo najpomembnejši vzrok smrti v svetu. Večino teh bolezni je mogoče preprečiti z zdravim življenjskim slogom, ki vključuje redno telesno dejavnost, zdrav način prehranjevanja in izogibanje kajenju (aktivnemu in pasivnemu).

Se boste zaradi kruha res zredili?
Je potrebno kruh izločiti iz prehrane ali ne? To je vprašanje, ki si ga zastavljajo številne ženske. Nedavna avstralska raziskava je celo pokazala, da imajo ženske, ki jedo kruh, slabo vest in skušajo zmanjšati količino zaužitega kruha. A kaj je resnica? Se bomo zaradi kruha res zredili?

Čarobni napitek, ki krepi zdravje
Jesen se še ni dobro začela, prehladi pa so že na pohodu. Jesen je na splošno čas, ko nam pade imunost, saj je čas ležernega dopustovanja mimo. Stres pa je ključen faktor pri padcu imunskega sistema.

Bi prepoznali srčno popuščanje?
Srčno popuščanje je edina bolezen srca in ožilja, katere pogostost narašča tako v svetu kot tudi v Sloveniji. V zadnjih letih je prišlo do velikega napredka pri zdravljenju te bolezni, ki ga bodo ta vikend predstavili tudi v Portorožu na mednarodnem simpoziju. Tu pa si preberite, kako prepoznati srčno popuščanje.

Hitro do specialista – brez napotnice!
Pregledi pri zdravnikih specialistih različnih specialnosti. Obisk zdravnika tudi na vašem domu.

V kateri hrani je največ vitamina C?
Ko se poletje prelevi v jesen, marsikomu dneve pokvari prehlad ali celo katera druga okužba. Zato je to čas, ko moramo še posebno dobro skrbeti, da uživamo dovolj vitamina C.

Z jesenskimi plodovi do boljšega zdravja
Tople in živahne barve jesenskih sadežev niso le prijetne na pogled, temveč predstavljajo tudi pravo zakladnico antioksidantov, ki še kako pripomorejo k okrepitvi našega imunskega sistema. Ali veste, kateri plodovi so v jeseni še posebej ugodni za vaše zdravje?

V kateri hrani je največ vitamina C?
Ko se poletje prelevi v jesen, marsikomu dneve pokvari prehlad ali celo katera druga okužba. Zato je to čas, ko moramo še posebno dobro skrbeti, da uživamo dovolj vitamina C.

Novo odkritje o granatnem jabolku
Granatno jabolko prinaša novo upanje bolnikom z Alzheimerjevo boleznijo. Strokovnjaki so odkrili, da kemikalije v sadežu preprečujejo vnetja možganskih celic.

Uživamo ga vsak dan, a povzroča številne smrti
Svetovna zdravstvena organizacija priporoča, naj odrasli ne zaužijejo več kot dva grama natrija na dan. Zadnja raziskava ameriških raziskovalcev pa je pokazala, da je prekomeren vnos natrija vzrok za vsako deseto smrt oseb, ki so umrle za posledicami srčno-žilnih bolezni.

5 stvari, ki jih o figah morda niste vedeli
Fige so zelo priljubljeno poletno sadje, ki bodo na voljo še do začetka jeseni. Sladek in sočen sadež, ki so ga Grki uživali kor znak blaginje, je bogat z minerali in vitamini, ima pa tudi veliko beljakovin in naravnih sladkorjev. Tu pa je še 5 stvari, ki jih morda o figah niste vedeli.

Zaradi preveč soljene hrane umre kar 1,65 milijona ljudi
Ljudje po svetu zaužijejo v povprečju dvakrat več soli, kot priporoča Svetovna zdravstvena organizacija. S prekomernim uživanjem soli znanstveniki povezujejo kar 1,65 milijona smrti ljudi, ki jih sicer pestijo bolezni srca in ožilja.

Živilo, ki ga morda ne jeste, a je odlično za vaše kosti in srce
Oves je izjemno zdravilno živilo, ki ga je dobro vključiti v svoj jedilnik, saj varuje zdravje srca, kosti in zmanjšuje tveganje za razvoj številnih bolezni, med njimi tudi raka. Oves je žitarica z izjemno hranilno vrednostjo, dobra novica pa je ta, da je poceni in lahko dostopna.

5 maščob, zaradi katerih se ne boste zredili
Ena od največjih zmot o prehrani je zagotovo ta, da maščobe ustvarjajo podkožno maščevje. Prav zato tudi cveti prodaja manj mastnih izdelkov, kjer je naravna maščoba pogosto zamenjana s sladkorjem. A to ne drži, nekatere maščobe vam bodo celo pomagale pri izgubi odvečnih kilogramov.

Neverjetno, kako hitro ji je uspelo izgubiti 40 kilogramov!
Pri 23-ih je Siobhann O’Brien vesela, energična in predvsem optimistična ženska, ki se bolj kot vse veseli svoje prihodnosti. A še pred nekaj meseci je bilo vse drugače, ko so jo zdravniki opozorili na resne zdravstvene težava, povezane z njeno debelostjo, zaradi katerih po vsej verjetnosti ne bo mogla zanositi.

Idealno za sončenje
Police trgovin se kar šibijo od najrazličnejših proizvodov, ki vsebujejo visoke faktorje za zaščito kože pred soncem. Resnica pa je v tem, da veliko teh proizvodov v stiku s soncem in potom lahko povzroča najrazličnejše alergije. Poskusite z orehovim oljem.

Kakšna prehrana uničuje srce?
Med vsemi boleznimi največ Slovencev umre zaradi tistih, ki prizadenejo srce in ožilje. Toda, kot poudarja Matija Cevc, dr. med., so to hkrati obolenja, ki jih je mogoče preprečiti, če se le odločimo za nekatere spremembe.

Povsem preprosto preprečite kronične bolezni
Ljudje, ki uživajo veliko sadja in zelenjave ter polnozrnatih žitaric, so bolj zdravi in imajo manjše tveganje za razvoj kroničnih bolezni, so odkrili strokovjaki iz avstralske univerze University of Adelaide.

Presenetljivi sprožilci srčnega infarkta
Ste vedeli, da lahko hladno vreme, slabo razpoloženje, prekomerno delo, veliki obroki in celo bolezni dlesni povečajo tveganje za srčni infarkt? To je le nekaj presenetljivih sprožilcev srčnega napada, ki so jih strokovnjaki uspeli dokazati.