obroku

Tehnika hoje, za katero vam bo vaše telo zelo hvaležno
Ste že slišali za meditacijo med hojo? To je tehnika, ki ima celo vrsto prednosti in vam lahko pomaga, da se počutite prizemljene, uravnotežene in sproščene. Pomaga vam tudi razviti drugačno zavedanje okolice, telesa in misli.

Se boste zaradi lubenice zredili?
Sladka in sočna lubenica je odlična izbira za vroče poletne dni. A nekateri se ji izogibajo, saj so zaskrbljeni, da bi se zaradi lubenice zredili. A strah je popolnoma odveč. Preverite, zakaj.

10 živil, ki vam bodo pomagala kuriti maščobo
Največja napaka je, da se hujšanja lotimo s pretiranim stradanjem. To vodi v izgubo odvečnih kilogramov, a pozneje tudi do jojo učinka, ko pridobimo še več odvečnih kilogramov in veliko slabe volje. Da ne bi bilo tako, je pomembno, da izbiramo bolj zdrava živila in telo preprosto le nahranimo z živili, ki mu koristijo. Tu je 10 živil, ki pomagajo kuriti maščobo.

Dodajte jo v svoj jutranji smoothie in ostanite siti do poznega kosila
Številni si za zajtrk privoščijo sadni smoothie. Običajno si vanj dodajo nekaj sadja in mleka / nadomestek mleka in si tako zagotovijo jutranjo sladico, ki vsebuje veliko vitaminov in mineralov. A po smoothiju lahko kaj hitro znova postanemo lačni. Da temu ne bi bilo tako, lahko vanj dodate še nekaj beljakovin in zdrave maščobe.

Tako lahko naravno uničite bakterijo, ki povzroča zgago in napihnjenost
Helicobacter pylori je bakterija, ki jo lahko dobimo s hrano ali vodo in povzroča resne zdravstvene težave, vključno z gastritisom (vnetjem želodčne sluznice), razjedo želodca in rakom. A eden prvih znakov okužbe z bakterijo so težave z zgago in napihnjenostjo. Preverite, kako uničiti bakterijo, ki razjeda želodčno sluznico.

Mislite, da je bolj zdravo, a ni
Tako se prehranjujete v dobri veri, da delate nekaj dobrega zase. A v resnici vaša izbira morda sploh ni zdrava. Kaj so zmote o zdravi prehrani, smo se pogovarjali s prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš.

Učinkovit način lajšanja simptomov zgage in refluksa
Tudi vas pogosto muči zgaga? Da bi si znali pomagati, morate najprej vedeti, kaj zgaga sploh je in kaj jo povzroča. Najpogosteje se pojavi, kadar se prenajedamo, ker jo med drugim povzročajo tudi nekatera živila, prevelik pritisk na želodec in ležanje takoj po obroku, pa se marsikdo s pekočim občutkom bori vse leto. Namreč, kadar pojemo preveč, zlasti nezdrave hrane, začne naš želodec izločati preveč kisline, ki prodre v požiralnik in draži njegovo občutljivo sluznico. Običajno to preprečuje loputa, ki pa se vse hitreje odpira, da bi lahko pogoltnili vse več hrane, ki si jo naložimo na krožnik, in škoda je kmalu narejena. Na srečo obstaja rešitev za simptome zgage in refluksa.

Tega o soli mogoče še ne veste
Škodi nam več kot 5 gramov soli na dan. A tudi, če je zaužijemo manj kot 1,4 grama. Pa je bolje poseči po nerafinirani? Ali je povsem zdrava tudi rafinirana? Vse dileme o soli sta nam razrešili dve prehranski strokovnjakinji.

Za debelost so lahko krivi tudi hormoni! Preverite, kdaj
Prekomerna telesna teža in debelost negativno vplivata na naše psihofizično zdravje. O tem ni dvoma, in čeprav si težko priznamo, hitro občutimo posledice odvečne telesne teže: boleči sklepi, bolečine v hrbtenici, otekanje nog, utrujenost, slabo počutje in morebitne številne druge hujše, tudi psihične posledice.

Kaj pa, če tako priljubljen smuti v resnici ni zdrav?
V mešalnik vržemo kar nekaj sadja in zelenjave pa še kakšne oreščke in semena ter imamo občutek, da smo za svoje zdravje kar nekaj naredili. Pa je smuti res zdrav? Sadje in zelenjava in semena in oreščki so vsekakor živila, ki nam izredno koristijo. Toda bi bilo morda bolje pojesti cele? To smo vprašali prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš.

Kako zaužiti čim manj ostankov pesticidov?
"V Sloveniji prisotnost ostankov pesticidov preverjamo pogosto in kar 96,2 odstotka odvzetih vzorcev hrane je skladnih z zakonodajo," nam je pojasnila dr. Urška Blaznik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Pri več kot polovici vzorcev merljivih ostankov teh kemikalij niti ne najdejo, odstotek je zaradi preseženih vrednosti umaknjen s tržišča. Strokovnjakinjo smo prosili še za nekaj nasvetov, kako čim bolj zmanjšati morebiten vnos teh snovi v telo.

Preprost nasvet za bolj zdrav velikonočni obrok
Nič ni narobe, če se občasno pregrešimo ali pojemo več, kot naše telo potrebuje, razlaga prehranska strokovnjakinja Anja Pristavec. A le če se tako prehranjujemo le ob praznikih in ne ves čas. Preprosto pa lahko tudi svoje praznične obroke spremenimo v bolj zdrave, če poskrbimo, da polovico obroka sestavlja zelenjava. Kaj bi bilo še dobro vedeti o velikonočni hrani?

Čaji, ki so najboljši za vaše zdravje
''Za vsako bolezen rožc'a raste,'' je rekel dobrodušni zdravilec Kosobrin v filmu Kekec. Iz številnih rožic pa si lahko pripravimo zdravilni čaj, ki lahko odpravi marsikatero težavo. Tako denimo ingverjev čaj blaži napihnjenost in drisko, čaj koprive blaži simptome senenega nahoda. Obstaja pa tudi čaj, ki izboljšuje plodnost.

'Začela sem redno piti jabolčni kis in zgodilo se je to ...'
''Kot vsakdo, ki se spopada s sindromom razdražljivega črevesa, dobro ve, da bi dal v tistem trenutku vse, da bi težave rešil,'' je dejala blogerka Scarlett Dixon, ki se je z njim spopadala kar 10 let. Poskusila je vse, od uživanja alg, hipnoze, masaže, pitja aloe vere do uživanja različnih probiotikov. A pomagalo ji je šele, ko je začela redno piti jabolčni kis.

Veste, koliko krofov bi morali pojesti, da bi pridobili kilogram maščobe?
Nutricisti priporočajo, da na dan pojemo le okoli 100 kalorij (418 kJ energije) nezdrave hrane, kar predstavlja približno tablico čokolade ali četrtino krofa. A na pustni torek se seveda s tem ne bomo obremenjevali. Preverite, zakaj vam en dan nezdravega prehranjevanja ne bo škodil in koliko krofov bi morali pojesti, da bi pridobili kilogram maščobe.

Število bolnikov s to boleznijo se hitro povečuje
Sladkorna bolezen spada med najpogostejše kronične bolezni, število bolnikov s to boleznijo pa se hitro povečuje. Vzroke med drugim najdemo v demografskem staranju, daljši življenjski dobi, manjši umrljivosti splošnega prebivalstva in bolnikov s sladkorno boleznijo, večjemu deležu odkrite sladkorne bolezni in izboljšanem zdravljenju ter večji razširjenosti dejavnikov tveganja, kot so debelost, zmanjšana fizična aktivnost itd.

Preprosto se znebite napihnjenosti
Zdrav prebavni sistem je ključnega pomena za zdrav organizem in za to, da smo polni energije. Britanska nutricistka Robyn Youkilis pojasnjuje, kako se lahko na naraven način znebite napihnjenosti, bolečin zaradi prebave in neugodja v trebuhu.

Kaj izboljša prebavo?
Občasna pregreha vam zagotovo še ne bo pokvarila prebave (morda vas bo le nekaj časa bolel želodec), zato pa vam bodo določena živila to zagotovo izboljšala.

Kako doseči, da bi bili prej siti in bi manj pojedli?
Na Nizozemskem so na univerzi Wageningen izvedli zanimivo raziskavo. Z magnetnoresonančnim slikanjem želodca in možganov so ugotovili, da so bili udeleženci prej siti ter so manj pojedli, če so ob obroku spili nekaj vode.

12 ukrepov za preprečevanje raka
Rak je huda bolezen, ki zahteva naporno zdravljenje. A kar nekaj lahko naredimo za preventivo. Evropski kodeks proti raku, ki je bil sprejet leta 2014, tako našteva 12 preventivnih ukrepov. Ti izboljšajo naše zdravje in nas ščitijo ne le pred rakom, temveč še pred mnogimi drugimi boleznimi.

Dieta s črnim čajem za detoks in izgubo odvečne teže
Črni čaj ima na naše telo mnogo blagodejnih učinkov, zato se potrudite, da boste dnevno spili vsaj skodelico te tople in dišeče tekočine. Za blažji okus lahko dodate tudi malce mleka.

Bolezen žolčnika, ki je ozdravljiva le v začetni obliki
Jetra in žolčnik ležijo v zgornjem desnem predelu trebuha, oba organa pa povezujejo izvodila, ki jih imenujemo žolčni sistem. Žolčnik je majhna vreča, okoli 8 cm dolga in 4 cm široka in leži pod jetri, v njej pa se shranjuje žolč ali zelenorumenkasta tekočina, ki jo proizvajajo jetra.

Tako preprosto se znebite napihnjenosti in napenjanja
Nezdrava prehrana, hiter tempo življenja, stres in uživanje antibiotikov lahko kaj hitro porušijo našo prebavo. Pojavijo se napihnjenost, napenjanje, bolečine v trebuhu in prebavne težave. Včasih smo te težave reševali s fermentiranimi živili, ki vsebujejo probiotike, a danes lahko preprosto posežemo po probiotičnih zdravilih, ki vsebujejo primerni sev zdravih bakterij za uravnavanje prebave.

To je edini pravi način, da shujšate in ostanete vitki
Danes obstaja cela poplava nasvetov, kako izgubiti odvečne kilograme. Vrsta diet in drugih trikov, ki so se do sedaj že večkrat izkazali za neuspešne. A shujšati se da. Prav tako tudi ohraniti zdravo telesno težo. Vendar ne na hiter in čudežni način. Dietetičarka Marina Zakič v svojem zapisu razkriva, kaj je edini pravi in učinkoviti način za izgubo odvečnih kilogramov.

Ta praznična začimba je tretja najdražja začimba na svetu
Kardamom je med najstarejšimi in najdragocenejšimi začimbami, saj ima 5000-letno zgodovino. Izvira iz zimzelenih gozdov Indije ter se uporablja tako pri sladkih kot slanih jedeh, hkrati pa jo cenijo tudi v ajurvedski medicini. Za kaj vse je ta začimba dobra?

Kolikokrat na dan odvajate blato?
Hitra prebava je temelj našega zdravja in dobrega počutja. Zaužita hrana se na ta način hitro predela na posamezne dele, absorbira, nas gradi ter nam daje potrebno energijo. Obstajajo določene smernice, kako pogosto je najbolj optimalno odvajati blato in kaj storiti, če v blatu opazimo različne spremembe. Preverite jih.

Nekoč je jedel za 10 ljudi. Poglejte ga danes
Danes 17-letni deček, ki je nekoč tehtal 152 kilogramov in jedel za deset ljudi, je v samo v 14 mesecih izgubil skoraj polovico svoje telesne teže. To mu je uspelo s pomočjo bariatrične operacije, ki mu jo je podaril dobrodelni kirurg.

Boleča razjeda želodca. Veste, kaj jo povzroča?
Bolečina v želodcu in neprijeten občutek v zgodnjem delu trebuha v žlički, bolečina, ki seva v hrbet, izguba apetita in telesne teže, slabost in občutek polnosti v zgornjem delu trebuha. To so simptomi, ki lahko kažejo na razjedo želodca. Preverite, kaj jo povzroča in kako si pomagati.

10 razlogov, zakaj se ne morete znebiti maščobe na trebuhu
Maščoba na trebuhu je tista, ki je najbolj trdovratna in se je je najtežje znebiti. Tu je nekaj dokazanih razlogov, zakaj se te maščobe ne morete znebiti za vedno.

Kakšna je resnica o zloglasnem glutenu?
Obstaja celiakija. Avtoimunska bolezen, ki prizadene celo telo, je pa posledica preobčutljivosti na gluten. Bolniki se morajo celo življenje držati stroge brezglutenske diete. "A če celiakije nimate, vam odrekanje glutenu najverjetneje ne koristi," pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Zakaj je torej gluten postal nekaj, česar se mnogi bojijo tako kot nasičenih maščob in sladkorja?