ogljikovih

Poznate alfalfo?
Alfalfa ali po naše lucerna je s hranili bogata rastlina, ki se običajno uporablja za krmo živine. Ljudje so jo uporabljali tudi kot zeliščno zdravilo za uravnavanje holesterola, sladkorne bolezni in podobno.

Živila, ki pomagajo proti utrujenosti
Vemo, da lahko prehrana in določena živila vplivajo na izboljšanje naše koncentracije ali pa tudi nasprotno – po določenih živilih smo lahko zelo zaspani. (Zdrava) prehrana je bistvenega pomena ne le za premagovanje utrujenosti, temveč tudi za celotno optimalno počutje.

Kaj je dieta fodmap?
Dieta fodmap, ki se je razvila v Avstraliji, je prehranski pristop, ki je postal vse bolj priljubljen pri ljudeh, ki trpijo zaradi prebavnih težav, kot so sindrom razdražljivega črevesja, kronične bolečine v trebuhu, napihnjenosti in driske. Kratica predstavlja različne vrste fermentabilnih ogljikovih hidratov, ki so prisotni v številnih živilih in lahko sprožijo simptome prebavnih težav pri občutljivih posameznikih.

To je največja napaka, ki jo naredimo, ko se odločimo za hujšanje
Mnogo ljudi ni zadovoljnih s svojo zunanjo podobo. Poleg znakov staranja so za to v največji meri krivi odvečni kilogrami. Ti se praviloma ne pojavijo čez noč, temveč se počasi in precej neopazno nalagajo na naša stegna, boke, trebuh ter ostala kritična področja. Ko nas začnejo motiti, se jih želimo seveda čim prej znebiti, zato smo pripravljeni poseči po številnih, v mnogih primerih precej drastičnih dietah. A te na dolgi rok, žal, ne bodo učinkovale.

Kako se izogniti mačku? To naj bi bila najboljša rešitev
Ali obstajajo načini, s katerimi se lahko izognemo mačku?

'Zdrava' živila, ki imajo mnogo več sladkorja, kot si mislite
Velikokrat se določena živila v družbi dojemajo kot zdrava, četudi niso. Kljub lepi embalaži in lepo zapakirani vsebini je zelo pomembno, da znamo brati drobni tisk, predvsem pa se zavedamo, da določena živila, četudi se oglašujejo in dojemajo kot zdrava, le-to niso.

Tudi s hrano lahko preprečimo dehidracijo
Ko začutimo žejo, je navadno že prepozno, saj je to znak dehidracije. Žeja je namreč posledica tega, da je izguba tekočine večja od njenega vnosa v naše telo. Simptomi dehidracije lahko tako vključujejo suha usta, omotičnost, žejo, utrujenost in tudi težave s koncentracijo.

Ste že slišali za to bolezen?
Bolezni shranjevanja glikogena so skupina redkih dednih stanj, ki lahko povzročijo pogosto nizek krvni sladkor, mišično oslabelost in poškodbe jeter.

Skrivnost ljudi, ki jim je uspelo shujšati
Dolgotrajna izguba teže je veliko bolj povezana z majhnimi, trajnostnimi prilagoditvami načina življenja in prehranjevanja kot tistimi večjimi, za katere si prizadeva skoraj vsak od nas.

Kdaj bi morali razmisliti o dodatkih k prebavnim encimom?
Prebavni encimski dodatki so postali priljubljeni zaradi trditev o zdravljenju pogostih oblik draženja črevesja, zgage in drugih bolezni. Toda kako delujejo prebavni encimi in kdo jih resnično mora dodati svoji prehrani?

8 načinov, kako se počutiti sito, medtem ko jeste manj
Če poskušate shujšati, verjetno veste, da morate bodisi zmanjšati vnos kalorij ali pa povečati telesno aktivnost. Prvo je za mnoge ljudi precej težavno, saj se lahko počutijo lačne.

Kako povečati vnos vlaknin brez napihnjenosti?
Ko govorimo o zdravi prehrani, so vlaknine vsekakor eden izmed najpomembnejših elementov le-te. So pomemben del neprebavljivih ogljikovih hidratov, ki pa podpirajo zdravje srca, spodbujajo občutek sitosti in tako rekoč 'čistijo' prebavni trakt.

Srčno-žilne bolezni so lahko povezane s tem
Nobeno presenečenje ni, da je pogosto ali celo redno uživanje ocvrte hrane povezano z večjim tveganjem za razvoj srčno-žilnih bolezni. Poglejmo si, kaj je razkrila nova študija.

Kje se začne prebava?
Prebavni sistem je eden najbolj osupljivih in kompleksnih sistemov v našem telesu, ki omogoča razgradnjo hrane v hranila, potrebna za delovanje našega telesa in celic. Od trenutka, ko hrano zaužijemo, do trenutka, ko se preostanki izločijo iz telesa, prebavni sistem izvaja številne natančno usklajene mehanizme.

Ste že slišali za simbiotike?
V zadnjih letih je preučevanje črevesnega mikrobioma postalo eno najbolj vznemirljivih področij v znanstveni skupnosti. Spoznanja o kompleksnem ekosistemu mikroorganizmov, ki naseljujejo naše črevesje, so prinesla nove vpoglede v povezavo med zdravjem prebavil in celotnim zdravjem organizma.

Dobre in manj dobre plati uživanja suhega sadja
Radi uživate suho sadje? Poglejmo si prednosti in morebitne slabosti, če le-te obstajajo.

Ste si danes že izmerili krvni tlak?
Krvni tlak je ključen kazalnik zdravja srca in ožilja, če je povišan, pa je pomemben dejavnik tveganja za številne srčno-žilne bolezni, vključno s srčnim infarktom, možgansko kapjo in ledvičnimi težavami. Redno spremljanje krvnega tlaka je zato ključnega pomena za ohranjanje zdravja in preprečevanje resnih bolezni.

Vse, kar morate vedeti o mediteranski dieti
Mediteranska dieta je prehranski načrt, ki izvira s Sredozemskega območja in se že dolgo ponaša s svojimi zdravstvenimi koristmi.

Kako pripraviti uravnotežen obrok?
Uravnotežen obrok je ključnega pomena za vzdrževanje zdravega življenjskega sloga in optimalnega delovanja telesa. Razumevanje osnovnih načel prehrane nam omogoča, da z združevanjem različnih hranilnih snovi ustvarimo obrok, ki zadovolji naše prehranske potrebe. V tem članku bomo raziskali pomembnost uravnoteženega prehranjevanja in ponudili smernice za pripravo takšnih obrokov, ki bodo koristili našemu zdravju in blaginji.

Alenka Žigon: "V treh mesecih sem izgubila 10 kilogramov in 104 centimetre obsega"
Čeprav nikoli ni imela težav s prekomerno telesno težo, je gospa Alenka Žigon tako kot številne druge ženske z leti začela opažati, da se ji telo spreminja. Kljub redni telesni aktivnosti so se ji namreč začeli kopičiti kilogrami, posledično je bila njena samozavest na dnu. Ko se je tehtnica ustavila pri skoraj 71 kilogramih, se je zavedala, da mora nekaj spremeniti. Po tehtnem razmisleku se je odločila za celostni pristop in ob strokovni podpori v treh mesecih dosegla osupljive rezultate. Brez stradanja in prenaporne vadbe.

10 načinov za spomladansko 'čiščenje' prehrane
Navadno govorimo o spomladanskem čiščenju stanovanja, morda pa je prišel čas, da spregovorimo tudi o 'čiščenju', bolje rečeno, spremembi naše prehrane. Zima se počasi končuje, zato bi bilo dobro, da tudi prehrano prilagodimo letnemu času.

Prebavna motnja, ki vpliva na absorpcijo hranil
Sindrom malabsorpcije je prebavna motnja, ki telesu, natančneje, naši prebavi, preprečuje, da bi učinkovito absorbirala hranila iz hrane.

Zakaj bi morali za hujšanje jesti živila, ki imajo veliko 'volumna'?
Uživanje živil, ki imajo veliko 'volumna', pomeni uživanje več zdravih živil, hitrejšo sitost in več zdravja!

9 nasvetov, kako prenehati uživati nezdravo hrano
Nezdrava hrana običajno zajema ultra predelano hrano in pijačo, kot so hitra hrana, gazirane pijače, sladkarije, piškoti in slani prigrizki. Ta živila na žalost predstavljajo velik del prehrane večine ljudi.

Pretesna oblačila? Morda niso krivi kilogrami ...
Zunaj že diši po pomladi in za številne je to čas, ko prevetrijo svojo omaro ter naredijo selekcijo oblačil. To pomeni tudi, da bo nekaj oblačil treba pomeriti in verjetno nam ni treba razlagati o tem, kako klavrno se človek počuti, ko ne more zapeti najljubših hlač pretekle pomladi, nekoč ohlapna majica s kratkimi rokavi pa postane nenavadno oprijeta. A pozor, ni nujno, da so za tako stanje krivi kilogrami!

To se zgodi, če jemo preveč mastne hrane
Naše telo potrebuje (zdrave!) maščobe za pravilno in optimalno delovanje. A govora je o zdravih maščobah v normalnih mejah.

Želela je biti suha, zato je naredila neumnost
V nedavnem intervjuju je ameriška vplivnica Snooki odprla vrata svoji poti k samosprejemanju ter razkrila svoje pretekle izzive z motnjo hranjenja. Zvezdnica je podrobneje opisala svoje težave iz srednje šole, ko se je spopadala z anoreksijo, in kako so se motnje hranjenja razvile iz večletnega navijanja v srednješolski skupini. Kljub življenjskim izzivom s težo je zvezdnica danes močna in samozavestna ženska, ki se je končno uspela sprejeti.

6 razlogov, zakaj je zajtrk najpomembnejši obrok dneva
Zakaj zajtrk imenujemo 'najpomembnejši obrok dneva'? Kot bomo lahko videli, obstaja precej dober razlog.

5 stvari, ki se zgodijo, če vsak dan jeste kosmiče
So kosmiči zdravi ali bi morebiti morali za zajtrk ali malico izbrati kaj drugega?

7 živil, ki vam bodo dala energijo in moč
Se počutite izčrpane, brez energije in brez volje za vsakodnevne izzive? Niste edini. Stresni življenjski slog, pomanjkanje spanca in nepravilna prehrana so pogosti krivci za pomanjkanje energije. Vendar pa obstaja način, kako naravno dvigniti svojo energijsko raven in se počutiti močnejše ter pripravljene na premagovanje vsakodnevnih nalog. V prvi vrsti s prehrano.