okus

FIŽOL
Domovina fižola je Južna Amerika. Pred davnimi leti so ga že Indijanci sadili skupaj s koruzo, bučami in konopljo. Uživali so zelenega in posušenega, pa tudi fižolovi listi so bili zelo priljubljeni.

ČRNI SEZAM
Že v antiki in ajurvedski medicini, je bil črni sezam znan kot odlično zdravilo za pospeševanje izgradnje kosti in tvorbe hrustanca.

KISLA REPA
Repa izvira iz severnega dela srednje Evrope in so jo že zelo zgodaj kultivirali. Ima modrosive liste, ki objemajo steblo, in rumene cvetove v rahlih grozdih. Plodovi so včasih deloma tudi luskinasti.

Dieta? Ne, hvala! Raje zdravo prehranjevanje!
Tudi vi razmišljate, da bi novo leto začeli s shujševalno dieto? Strokovnjaki za prehrano pravijo, da je veliko bolj zdravo in učinkovito, če se raje kot za hujšanje odločite slediti nekaj preprostim nasvetom zdravega prehranjevanja.

Pripravite okusno ohrovtovo musako!
Ohrovt ima zelo nizko hranilno vrednost, zato ga lahko v teh prazničnih dneh uporabimo kot dodatek k drugim, bolj kaloričnim jedem. Iz njega lahko pripravimo marsikaj – solato, juho, rulado, musako ...

OHROVT
Ohrovt je vrsta zelenjave iz družine kapusnic, ki na pogled spominja na zeljnato glavo. Je odličen vir dietnih vlaknin, za katere je znano, da ugodno vplivajo na organizem.

Praznične jedi so lahko koristne za zdravje!
Silvestrovo je pred vrati in mize bodo spet polno obložene. Na krožnikih se bo znašlo marsikatero živilo, ki zdravju ni najbolj prijazno. A vendarle kot dodatek k prazničnim jedem pogosto uporabimo tudi kaj takšnega, kar je dobro za naše telo.

Kaj piti, da bo maček manjši?
V prednovoletnem času se tudi najmočnejšim lahko zgodi, da jim popustijo zavore in spijejo kakšen kozarček preveč. Torej, na kakšen načine se boste najbolje izognili mačku?

Z rdečo peso nad celulit
Če se želimo znebiti celulita, je pripravek iz soka rdeče pese kot nalašč za to. Ne le to, rdeča pesa je še dober antioksidant in odpravlja slabokrvnost, saj je polna folne kisline.

VIDEO: Recept za zdravo praznično pecivo
Če se še niste odločili, s čim se boste v teh prazničnih dneh sladkali, vam ponujamo preprost recept za pripravo medenih Miklavžev, Božičkov ali drugih prazničnih figur.

BANANA
Banana je bogat vir vitaminov in mineralov. Ker vsebuje zelo veliko kalija, je še posebej priporočljiva za tiste, ki jih pestijo utrujenost, pomanjkanje energije in visok krvni tlak.

10 najhujših stranskih učinkov zdravil!
Ste že kdaj pomislili, da bi zaradi zdravil lahko ostali brez spomina, da se vam bodo povečale prsi ali da boste celo želeli narediti samomor? Preberite, katera zdravila lahko povzročijo najhujše stranske učinke in kakšni so!

KIVI
Kivi, ki je ime dobil po novozelandskem ptiču, katerega perje je podobne barve kot olupek sadeža, izvira iz juga Kitajske. Je bogat vir vitaminov in mineralov, pomagal pa naj bi pri lajšanju simptomov astme ter pri preprečevanju črevesnega raka.

Zdravilni učinki čajev
Vsakodnevne tegobe lahko ublažite ali odpravite že z izbiro pravega čaja. Najbolje jih je piti brez dodatkov, če pa to ni mogoče, v njih dodajte med ali limono. Preverite, kateri čaj bo pravšnji za vas.

Čokolada, s katero boste shujšali!
Na mednarodnem sejmu čokolade v Madridu so predstavili čokolado, ki vam bo pomagala izgubiti odvečne kilograme, ne da bi se odrekli želji po sladkem.

Kako pripraviti zeljnico za krepitev imunskega sistema?
Zelje je že v rimskem cesarstvu in stari Grčiji veljalo za zdravilo. Pri arheološkem izkopavanju starorimskih skladišč za hrano so odkrili številne škatle in sode, ki brez dvoma kažejo na veliko proizvodnjo kisanega zelja.

BUČA
Buče prihajajo iz Amerike. Uživali so jih Indijanci v Mehiki in srednji Ameriki. Evropski mornarji so buče prinesli v Evropo. V 17 stoletju so se pojavile v Angliji, zaradi svojih kulinaričnih odlik pa so se hitro razširile po vsem svetu.

KAKI
Jeseni se na policah v trgovinah znajde tudi kaki, ki je izjemno zdrav in hranljiv sadež. Nekoč je veljal celo za sadež bogov. Cenili so ga predvsem na vzhodu Azije.

Še pred zimo si privoščite kaki
Kaki je namreč hrana bogov, ki vsebuje izjemno veliko zdravilnih snovi. Pomaga pri razstrupljanju telesa, povečuje odpornost in pospešuje prebavo. Zelo priljubljen pa je tudi v kulinariki.

10 živil za zdravo srce
Privoščite svojemu srcu najboljše. Uživajte 10 super živil, ki učinkovito pomagajo pri ohranjanju zdravega srca in ožilja. Pomembno je, da z zdravo hrano začnete že zjutraj.

Privoščite si čiščenje z lubenico!
Če ste ljubitelj lubenic, potem zadnje poletne dni izkoristite za očiščevalno kuro. Lahko pa si privoščite tudi hitro dieto.

7 stvari, ki jih morate vedeti o kavi
Kava velja za najbolj priljubljeno poživilo na svetu. Nekateri pravijo, da zdravju ni koristna, drugi trdijo, da v zmernih količinah je. Mislite, da o kavi veste vse? Preverite v članku.

Kako iz začaranega kroga težav z dihali – 2.del
Poleg rednega čiščenja nosu in inhaliranja lahko svojemu malčku pri premagovanju težav z zgornjimi dihalnimi potmi pomagate tudi s pravilno prehrano.

Domač jabolčni kis
Jabolčni kis, ki ga pripravite doma, ima veliko zdravilnih učinkov. Še posebej priporočljivo je, da ga razredčenega zjutraj pijete na tešče, saj si tako krepite imunski sistem.

Si grizete nohte? Nikar!
Grizenje nohtov je ena izmed tistih razvad, ki ni preveč lepa, niti uporabna, niti zdrava, razvada pač. Dejstvo pa je, da si nohte grize toliko ljudi, da je vredno nekaj napisati o tem.

Zeleni čaj krepi spomin
Že dolgo je znano, da zeleni čaj krepi življenjsko moč in spomin. Pomaga pa tudi pri utrujenosti, povečuje zbranost in sposobnost mišic za prenašanje naporov.

Gobe vas lahko stanejo življenja!
Jesenski dež je dodobra namočil naše gozdove in sezona nabiranja gob se lahko začne. Hkrati pa se poveča tudi možnost zastrupitve z njimi. Čeprav je zadnja leta vse manj sprejemov v bolnišnico zaradi zastrupitev z gobami, pa se še vedno vsako leto z gobami precej ljudi resno zastrupi in tudi umre.

Privoščite si robide!
Če vam surove robide ne dišijo, si lahko iz njih pripravite tudi različne jedi ali okusno marmelado. Zakaj ne bi za spremembo poskusili hladne ribezove juhe z robidami.

BUČA
Jesen je čas, ko nas razsveseljujejo buče. Tako tiste okrasne kot tudi jedilne. In vsako leto nas pridelovalci presenetijo s kakšno novo sorto. Sicer pa buče sodijo med najstarejše poznane gojene rastline. Bučne pečke naj bi grizljal že paleolitski človek pred 15.000 leti.

VIDEO: Poglejte si, kaj čaka naša zmagovalca!
Zmagovalca naše nagradne akcije Se želite odvaditi kajenja Mojca Zelko in Rok Pipan sta prišla v Krkine terme v Dolenjske toplice. Spremlja ju naša sodelavka Jelica Žalig Grce, ki se bo skupaj z njima udeležila programa odvajanja od kajenja.