pečena

Jo imate radi?
V poletnem času mnoge stojnice v obalnih mestih ponujajo pečeno koruzo. To si lahko v manjši meri privoščite brez slabe vesti, saj je odličen vir vitaminov, mineralov in nemastne energije.

Brez maščob, nizkokalorično, brez sladkorja … Pa je zdravo?
Z velikimi črkami na embalaži pogosto vidimo napisano, da izdelek vsebuje manj maščob, je brez sladkorja, obogaten z vitamini in minerali, skratka eliksir zdravja in vitalnosti. Koliko resnice pa se pravzaprav skriva v tem?

Ste že poskusili morsko lazanjo?
Ste se naveličali klasične lazanje in si želite preizkusiti nekaj drugačnega? Prikličite poletje v svojo kuhinjo in si privoščite morsko lazanjo.

Izognite se zastrupitvam s hrano na piknikih
Ni lepšega kot sončno in toplo popoldne izkoristiti za piknik in druženje z družino in prijatelji. A previdno! Visoke temperature omogočajo razmnoževanje bakterij v hrani, te pa povzročajo zastrupitve, ki vsako leto v svetu terjajo ogromno življenj.

Slastni brancin iz pečice
V pečici specite brancina s krompirjem in svojim najbližjim postrezite s prvovrstno morsko specialiteto. Pravljični okus vas bo popeljal na morje, hkrati pa nežno razvajal vaše brbončice.

Ostanite vitki s pico
Če želite shujšati, se vam ni treba odreči vsem priljubljenim jedem, niti pici! Predstavljamo vam nekaj nasvetov, kako lahko pico spremenite v manj redilno in zdravo jed.

Izognite se prazničnim želodčnim težavam
Med prazniki se marsikdo težko upre dobrotam, ki jih ponujajo praznično obložene mize. Da bi se izognili prenajedanju in da ne bi imeli želodčnih težav, smo za nasvete, kako in kaj jesti, povprašali prehrambeno strokovnjakinjo Andrejo Čampa Širca.

Izognite se dodatnim kilogramom v veselem decembru
Začel se je veseli december in praznične dobrote se nam bodo ves mesec ponujale na vsakem koraku. Kako se ob številnih srečanjih in poplavi decembrskih dobrot izogniti dodatnim kilogramom? Z malo previdnosti in iznajdljivosti …

Pripravite zdravo Martinovo pojedino!
Martinova pojedina mora biti že po tradiciji obilna, saj so naši predniki na ta dan praznovali nekakšen zahvalni dan za dobro letino, to pa še ne pomeni, da mora biti tudi nezdrava. Kako pripraviti zdravo Martinovo pojedino?

Gruzijska bedrca
Tokrat vam predstavljamo recept za piščančja bedrca v jogurtovo-medeni omaki z veliko raznolike zelenjave, začinjeno z začimbo hmeli suneli. Takšen obrok ima maščobe v sprejemljivih vrednostih, poleg tega je bogat tudi z vlakninami.

Sadje in zelenjava za zajtrk
Velikokrat slišimo, da je dan najbolje začeti kar s sadjem. Nikjer pa ni točno zapisano, kaj se dogaja v želodcu, če vanj navsezgodaj vnesemo sadje, in kaj, če vanj na primer vržemo velik sendvič s salamo. Kaj je v sadju in zelenjavi tako pomembnega, da sta najbolj primerna za zajtrk?

Je hujšanje s samimi beljakovinami zdravo?
Za večino zdravih ljudi prehrana z veliko beljakovinami ni škodljiva. Če na ta način hujšate nekaj mesecev, nato pa se vrnete na običajno prehrano.

Z zdravimi živili do seksi trebuščka
Poletje se nezadržno bliža in z njim čas, ko bomo spet skočili v kopalke. Zato vam ponujamo seznam živil, ki so v boju proti odvečnim kilogramom še kako dobrodošla.

Pet mitov o hujšanju, ki ne držijo!
Dandanes imamo za boj s kilogrami na voljo številne diete in vadbe, a včasih kljub vsem naporom ne uspemo shujšati. Morda pa je krivo to, da nekatera prepričanja o določeni hrani, pijači, vadbi sploh ne držijo …

Piknik malce drugače
Topli spomladanski dnevi so kot nalašč, da se odpovemo kuhinjskim loncem in si privoščimo piknik v naravi. Da pa vas ob koncu dneva ne bo tiščalo v trebuhu, si privoščite še kakšno družabno igro, kot denimo partijo badmintona ali pa se zapodite za žogo. Ponujamo vam nekaj opozoril za bolj 'zdrav' piknik.

VIDEO: Preživite praznike bolj zdravo!
Prav zaradi prazničnih jedi imajo v tem času mnogi težave s prebavili, z bolečinami v trebuhu in z zgago, ki jo največkrat povzroči orehova potica. Če so orehi tudi za vas pretežki, si letos za spremembo omislite pehtranovo potico.

Privoščite si dobrote iz jabolk!
Jabolka sodijo med najbolj zdrave sadeže, zato si jih privoščite čim večkrat. Odlična so tako surova, dušena, kot tudi pečena.

Jabolka na tisoč in en način
Jabolka lahko uporabljate praktično povsod. Naribana pozdravijo drisko in uredijo prebavo, iz jabolčne lupine si lahko pripravite čaj ali masko za obraz. Jabolčni kis pa je, kot najbrž že veste, vsestransko uporaben.