pol

Svetovni dan glavkoma
Danes obeležujemo svetovni dan glavkoma. Glavkom ali zelena mrena je drugi najpogostejši vzrok slepote na svetu. Več o tej bolezni si lahko pogledate v priloženem videu.

Sladke pomaranče na vaši mizi
Najbolj preprosta stvar, ki jo naredite iz pomaranče, je naravno stisnjen sok. Tega lahko uporabite tudi kot dodatek pri pripravi peciv in drugih jedi. Sicer pa so pomaranče tudi odlična izbira za peko slaščic in pripravo sadnih napitkov.

Kako si pomagamo, ko smo zaprti?
Dobra prebava je ključna za dobro počutje in zdravje. Gastroenterologinja Tatjana Puc Kous priporoča, da se veliko gibljete, spijete zadosti tekočine in poskušate vsakodnevno odvajati ob določeni uri.

Privoščite si dobrote iz jabolk!
Jabolka sodijo med najbolj zdrave sadeže, zato si jih privoščite čim večkrat. Odlična so tako surova, dušena, kot tudi pečena.

Slastne jedi iz brokolija
Ne glede na to, da največ zdravilnih snovi vsebuje surov brokoli, pa veliko vitaminov obdrži tudi takrat, ko ga skuhate. Za vas smo pripravili nekaj idej, kako ga pripraviti.

FOTO: Kako preprečiti težave s hrbtenico in z očmi?
V današnjem času, ko za računalnikom presedimo včasih tudi več kot 10 ur, je še toliko bolj pomembno, da poskrbimo za svojo hrbtenico. Za vas smo pripravili nekaj vaj, dva strokovnjaka, otroped in oftalmolog pa sta nam pojasnila, zakaj in kako razgibamo hrbtenico ter poskrbimo za utrujene oči.

Po postu - zdrav življenjski slog
Postenje ima neverjeten učinek na telo. Ravno zato je pomembno, da po zaključenem postu uživate in se razvajate z zdravo hrano. Le tako boste pozitivne vplive postenja še povečali.

"Naprava", ki poganja življenje
Srce je izjemno zmogljiva "naprava", ki poganja naše življenje. Vendar, ali svojemu srcu namenjamo dovolj pozornosti? Kardiologinja Nadja Ružič Medvešček je za vas pripravila nekaj nasvetov, kako zanj čim bolje poskrbeti.

Prvi koraki v svet makrobiotične kuhinje
Ker so jedilniki makrobiotične hrane pestri, zdravi in telesu ponudijo kakovostne sestavine za uravnoteženo delovanje priporočamo, da preizkusite nekaj receptov.

Privoščite svojim ledvicam le najboljše!
Dvanajstega marca je svetovni dan ledvic. Ledvice vam bodo najbolj hvaležne, če jim privoščite „pošten“ kozarec vode.

Sadež, ki odžene zdravnika stran
Znanstveniki so ugotovili, da jabolka vsebujejo snovi, ki zmanjšujejo rast rakavih celic, zmanjšajo možnost srčnega infarkta ter pomagajo ohranjati zdrave zobe in kosti.

Ledvične bolezni naraščajo
Strokovnjaki ocenjujejo, da ima vsak deseti odrasel eno izmed oblik kronične ledvične bolezni različne stopnje.

Tomaž Janežič, dr. med.
Plastični kirurg, ki se ukvarja z estetsko kirurgijo in z rekonstruktivnimi operacijami po opeklinskih poškodbah in po operacijah raka.

Darija Strah, dr. med.
Ginekologinja, ki se poleg rednega ginekološkega dela ukvarja tudi z ultrazvočno diagnostiko, vodenjem ploda, odkrivanjem rakavih obolenj na rodilih in prsih ter zdravljenjem osteoporoze.