polnozrnata prehrana

5 načinov, kako zmanjšati sladkor v prehrani
Prekomerno uživanje sladkorja je ena izmed glavnih sestavin sodobne prehrane, ki prispeva k številnim zdravju škodljivim stanjem, kot so debelost, sladkorna bolezen tipa 2, bolezni srca in krvnih žil ter težave z zobmi. Kljub temu lahko zmanjšanje vnosa sladkorja na dolgi rok pozitivno vpliva na naše zdravje in dobro počutje. Zmanjšanje sladkorja v prehrani ne pomeni nujno drastičnih sprememb, temveč lahko vključite nekaj preprostih, vendar učinkovitih načinov za zmanjšanje njegovega vnosa.

To morate vedeti, če imate zamaščena jetra
Zamaščena jetra so še nedavno veljala za nenevarno, benigno in neprogresivno stanje, nova odkritja v zadnjih letih pa kažejo, da je to stanje lahko zelo resno.

Največja napaka, ki jo lahko naredimo na stranišču
Ko se začne ozračje ohlajati, se ljudje v želji, da nas ne bi napadli virusi in bakterije, pogosto zatečemo k bolj zdravi prehrani in raznim prehranskim dopolnilom. S tem seveda ni nič narobe, saj tako eno kot drugo zelo verjetno vsebuje snovi, ki lahko pomagajo zaščititi naš organizem. A to se bo zgodilo le, če bo zdrava tudi prebava.

Najboljša hrana za vsako desetletje življenja
Najboljša prehrana je takšna, ki stremi k zmernosti in ravnovesju. Ničemer se ne bi potrebovali izogibati, dokler nam določena živila ne škodujejo, vsekakor pa je priporočljivo, da prilagodimo prehrano glede na leta.

Kaj jesti, če imate endometriozo?
Sama prehrana ne more ozdraviti ali zdraviti endometrioze. Vendar lahko spremembe v prehrani pomagajo pri vzdrževanju in lajšanju simptomov.

Triki, ki vam bodo preprečili, da bi pojedli več, kot bi bilo zdravo
Ste med tistimi, ki radi posežejo po 'nezdravih' prigrizkih in se jim nikakor ne morete upreti? Ali pa ste tisti, ki poje bistveno preveč hrane in jeste še naprej, kljub temu da ste siti? Glavni izziv je seveda v hrani – zakaj in kako jeste, toda pomagajo vam lahko tudi triki, pri in s prehrano. Poglejmo si nekaj najpogostejših.

Kako lahko telesu pomagamo uravnotežiti hormone?
Polnozrnata žita, pet porcij sadja in zelenjave na dan, ribe, oreščki in dovolj tekočine so ključ do prehrane, ki bo pomagala pozdraviti hormonske težave.

Prehranske vlaknine: zato jih potrebujemo v prehrani
Vlaknine najdemo v sadju, zelenjavi, celih zrnih in stročnicah, najbolj pa so znane po svoji sposobnosti preprečevanja ali lajšanja zaprtja. Toda ali ste vedeli, da živila, ki vsebujejo vlaknine, nudijo tudi druge koristi za zdravje?

Nova raziskava razkriva učinke probiotikov na krepitev razpoloženja
Nedavna študija je razkrila potencialno pozitiven učinek probiotikov na simptome tesnobe in depresije pri ljudeh. Uživanje probiotikov naj bi tako, če gre verjeti omenjeni raziskavi, močno vplivalo na naše razpoloženje.

Katera živila lahko pomagajo prebavi?
Naš prebavni sistem samodejno razgrajuje hrano na hranila in energijo, ki jo telo porablja. Določena živila pa lahko pri tem pomagajo in celo pospešijo ta proces.

Tako boste resnično 'razstrupili' svoje telo
Po prazničnem obdobju, ko pogosto uživamo v obilnih obrokih in sladicah, se veliko ljudi odloči za 'razstrupljanje' telesa, da bi se počutili bolje in vzpostavili ravnovesje.

Kakšna bi morala biti prehrana pri nosečniški sladkorni bolezni?
Gestacijska sladkorna bolezen predstavlja pogost zaplet med nosečnostjo, kjer pride do stanja povišane koncentracije ravni glukoze v krvi. Po najnovejših ocenah Mednarodne zveze za diabetes (IDF) iz leta 2017 gestacijska sladkorna bolezen prizadene približno 14 odstotkov vseh nosečnosti po svetu, kar pomeni približno 18 milijonov primerov letno.

Kako učinkovito obvladovati moderno 'bolezen' današnjega časa?
Zahteve po vedno boljših delovnih rezultatih, usklajevanje poslovnega in zasebnega življenja, stremljenje k pogosto previsoko zastavljenim ciljem, navsezadnje tudi jutranje prometne konice, ko bijemo borbo s časom – to so tipične vsakodnevne stresne situacije sodobnega človeka, ki na dolgi rok lahko predstavljajo velik izziv za naše zdravje. Da se lahko učinkovito spopademo s stresom, je treba v prvi vrsti razumeti, kako vpliva na naše telo, zato vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj zanimivih dejstev in ponujamo nabor ukrepov za obvladovanje te moderne bolezni' današnjega časa.

Če ste zdravi, je lahko brezglutenska dieta za vas škodljiva
Danes imajo ljudje z alergijo, intoleranco na hrano in podobnimi zadevami mnogo več rešitev in ponujenih izbir, kot so jih imele generacije pred nami. A na žalost je prišlo tudi veliko 'modnih trendov', kjer v želji po vitki postavi, doseganju takšnih in drugačnih idealov iščemo rešitve tam, kjer jih morda za nas ni.

Katera hrana ščiti naše možgane?
Verjetno ste že slišali, kako pomembna je zdrava prehrana tudi za delovanje naših možganov. Slednji nadzorujejo naše telo, misli in občutke, odgovorni pa so za številne procese, ki nam zagotavljajo življenje. Zato si poglejmo, katera, bolje rečeno, kakšna prehrana je najboljša za njihovo delovanje.

Dejstva, ki jih moramo VSI poznati o rakavih boleznih
Včasih se človeku po branju in gledanju različnih stvari zazdi, da vse okoli nas povzroča raka. Na srečo to ne drži, tako kot tudi ne držijo nekateri najbolj znani miti o rakavih boleznih. Portal Ordinacija.hr je povzel nekaj ključnih ugotovitev strokovnjakov, v katere bi morali nehali verjeti.

Kakšna mora biti prehrana pri aterosklerozi?
Bolezni srca in ožilja so splošna težava sodobne družbe. Ateroskleroza je glavni vzrok za srčno-žilna obolenja, ki povzroča visoko stopnjo umrljivosti prebivalstva.

Kako se spreminjajo prehranske potrebe skozi starost in na kaj paziti?
Prehranske potrebe različnih starostnih skupin predstavljajo ključen vidik zagotavljanja optimalne prehrane in zdravja skozi celotno življenje. Od obdobja dojenčkov do starostnikov se naše prehranjevalne potrebe spreminjajo glede na stopnjo rasti, razvoja in starostnih sprememb, ki se dogajajo v telesu. Razumevanje teh sprememb in prilagajanje prehrane ustrezni starostni skupini je ključnega pomena za ohranjanje zdravja in dobro počutje posameznika.

Odličen vir vlaknin, ki ga najdemo v vsaki kuhinji
Splošno zdravje današnje populacije je vse slabše. Deloma k temu vsekakor prispeva sodobni hektični življenjski slog, veliko vlogo pa igra tudi prehrana. Uživamo preveč hitro pripravljene, mastne hrane, hranilna vrednost živil je zaradi sodobne pridelave in obdelave vse slabša. Strokovnjaki v zadnjem času opozarjajo predvsem na pomanjkanje vlaknin v naši prehrani, kar ima lahko dolgoročno resne posledice za naše zdravje. Katera živila bi se torej morala večkrat znajti na naših krožnikih?

Kako lahko ohranimo zdrav prebavni sistem?
V današnjem času se vedno bolj in vedno več govori o pomenu zdrave prebave, povezavi med črevesjem in možgani ter pomembnosti zdravega prehranjevanja. Če imate določeno bolezensko stanje, se o preventivi in prehrani vedno posvetujte s svojim zdravnikom. Na splošno pa naslednji načini veljajo za ohranjanje zdravja našega prebavnega sistema.

Kaj so prebavni encimi?
Naravni prebavni encimi so beljakovine, ki jih vaše telo tvori za razgradnjo hrane in pomoč pri prebavi. Prebava je proces uporabe hranil, ki jih najdemo v hrani, da vašemu telesu dajo energijo, mu pomagajo pri rasti in opravljanju vitalnih funkcij.

Kakšno hrano bi morali za dobro zdravje jesti pozimi?
Pozimi je dobro jesti kuhano, saj tako ogrejemo ne le telo, temveč tudi duha. Nizke zimske temperature, krajša dnevna svetloba in hiter tempo življenja so dejavniki, ki vzpodbudijo naše veselje in notrenji mir, ko se vsi zberemo za jedilno mizo ob topli jedi. Katera pa so tista živila, s katerimi se je priporočljivo pozimi okrepčati?

Zlata pravila zdravega prehranjevanja v starosti
Procesa staranja ni mogoče ustaviti in v telesu prihaja do sprememb, za katere je med drugim treba prilagoditi prehrano in prehranjevalne navade.

Dr. Živa Lavriša: Pomemben izziv sodobnega načina prehranjevanja je tudi dejstvo, da vedno manj hrane pripravljamo sami
Kje so največji izzivi pri sodobni prehrani poleg, seveda, pomanjkanja časa? Kako se prehranjujemo Slovenci, je štetje kalorij pametno, kaj je res in kaj ni o razstrupljanju telesa in o smernicah zdrave prehrane sem se pogovarjala z dr. Živo Lavriša, univ. dipl. inž. živ. tehnol., iz raziskovalne skupine Prehrana in javno zdravje z Inštituta za nutricionistiko.

Imate težave z vetrovi? Preverite, katera hrana jih lahko povzroča
Neprijetne vetrove povzroča uživanje polnozrnatih ogljikovih hidratov, so odkrili danski znanstveniki. A pozor. To ni negativno. Nasprotno. Zaradi tega niste napihnjeni in vam bolje delujeta črevesje in prebava.

Vitamini, minerali in vlaknine – kje jih najti?
Velikokrat slišimo in govorimo o pomenu vitaminov, mineralov in vlaknin na naše zdravje, a mnogo ljudi ne ve, v katerih živilih se ti skrivajo. Katera hrana je najboljši vir najpomembnejših vitaminov, mineralov in vlaknin za naše telo?

Ste že slišali za ta izjemen vir vlaknin?
V zadnjih nekaj letih se je naš nabor vsakodnevnih obveznosti precej podaljšal, zato nam ostaja vse manj časa za gibanje, sprostitev in zdravo prehranjevanje. Ko nas popade lakota, iščemo hitre rešitve, ki pa pogosto niso najbolj prijazne do naše prebave. Posledica je kritični porast funkcionalnih tegob sodobnega časa: zaprtja, zgage ter napihnjenosti, vse pogostejša je tudi lena prebava. Če stanje ni bolezensko, je zdrava prebava zagotovo dosegljiva – preverite, kako!

Kaj se zgodi, če prenehate uživati zdrave žitarice?
Polnozrnate žitarice vsebujejo ključna hranila, ki prispevajo k sitosti in imajo številne koristi za zdravje, izogibanje le tem pa lahko vodi do ne tako zelo prijetnih posledic.

10 živil za zdravo prebavo
Zdrava prebava je ključnega pomena za naše splošno počutje, saj prebavni proces telesu zagotavlja energijo in pomembne hranilne snovi, potrebne za normalno delovanje. Čeprav se vsi trudimo uživati raznoliko hrano, je določena hranila včasih težko pridobiti v količinah, ki jih organizem potrebuje za optimalno delovanje, zato je dobro vedeti, katera živila se morajo pogosteje znajti na naših jedilnikih, da ne bomo trpeli za leno prebavo, zaprtjem in drugimi prebavnimi tegobami sodobnega časa.

Nad tegobo sodobnega časa na naraven način
Hiter življenjski tempo, pretežno 'sedeči' delovniki, pomanjkanje gibanja, neuravnoteženi obroki – to je le nekaj potencialnih vzrokov za počasno prebavo in zaprtost, ki pa ju neredko zanemarjamo, misleč, da bo bolje samo od sebe. Ko se neuspešni obiski stranišča nadaljujejo, se večina zapodi do najbližje lekarne po odvajala, čeprav obstaja več popolnoma naravnih rešitev, ki učinkovito odpravijo zaprtost. Kdaj pa sicer sploh lahko govorimo o redni prebavi?