pomaga

To se zgodi, če spite z nogavicami
Ko omenimo spanje in nogavice v istem kontekstu, lahko pričakujemo burne razprave. Čeprav vam je morda spanje z nogavicami nekaj, česar se ne bi nikoli poslužili, preberite, zakaj strokovnjak meni, da bi bilo to morda pametno.

Prednosti vitamina B12: zakaj ga potrebujete v svoji prehrani?
Vitamin B12 je bistvenega pomena za telesno in duševno zdravje. Odkrijte prednosti tega vitamina in preverite, zakaj ga potrebujete v svoji prehrani.

Sladki krompir – zakaj bi ga morali jesti več?
Sladki krompir je super živilo, ki lahko izboljša vaše zdravje na več načinov. Preverite, zakaj bi bilo dobro, da sladki krompir dodate k svoji prehrani in kako lahko koristi vašemu telesu.

Zakaj se potimo?
Potenje je naraven proces, ki pomaga uravnavati telesno temperaturo, vendar pa je prekomerno potenje lahko neprijetna nadloga.

Imate tudi vi te simptome? Bolezen, ki je vrsta vnetnega artritisa
Ankilozirajoči spondilitis je vrsta vnetnega artritisa, ki povzroča vnetje hrbtenice.

Odličen vir vlaknin, ki ga najdemo v vsaki kuhinji
Splošno zdravje današnje populacije je vse slabše. Deloma k temu vsekakor prispeva sodobni hektični življenjski slog, veliko vlogo pa igra tudi prehrana. Uživamo preveč hitro pripravljene, mastne hrane, hranilna vrednost živil je zaradi sodobne pridelave in obdelave vse slabša. Strokovnjaki v zadnjem času opozarjajo predvsem na pomanjkanje vlaknin v naši prehrani, kar ima lahko dolgoročno resne posledice za naše zdravje. Katera živila bi se torej morala večkrat znajti na naših krožnikih?

So polne vitamina C, mangana, kalcija in tudi vitamina K
Maline lahko uživamo vse leto, sveže ali zamrznjene, samostojno ali v različnih sokovih. Niso le okusne in vsestranske, temveč imajo tudi zdravstvene prednosti. Poglejmo si, kaj je o njih znano.

Ali kakanje pomaga pri izgubi teže?
Verjetno smo že vsi doživeli, da smo se po opravljanju velike potrebe počutili veliko lažje in udobnejše. Toda – ali kakanje dejansko pripomore k hujšanju?

Kaj morate vedeti o 'muskelfibru' in kdaj k zdravniku?
Fenomen, ki je med ljudmi poznan kot muskelfiber, med strokovnjaki pa kot 'zakasnela reakcija bolečine v mišicah', je poznan vsakemu, ki je kdaj intenzivneje treniral ali pa, povedano po domače, pretiraval z vadbo.

Prehranjevanje v času praznikov - bodite zmerni
Velikonočni prazniki imajo svoj pomen, večinoma pa jih povezujemo tudi z določenimi specialitetami in z okusno hrano – od šunke in jajc, pa vse do peciva. A prenajedanje, ki pride navadno skupaj z določenimi prazniki, tudi velikonočnimi, ima svojo ceno. Kako lahko brezskrbno in brez slabe vesti uživamo, hkrati pa še vseeno pazimo na 'zdravo mero'?

Kaj se zgodi, če iz prehrane odstranimo 'dodani' sladkor?
Sladkor najdemo v številnih živilih; v sadju, zelenjavi, mleku, siru in celo v žitih. Toda proizvajalci dodajajo različne oblike sladkorja in sirupa predelani in predpakirani hrani, kot so sladoled, piškoti, sladkarije in gazirane pijače, pa tudi manj očitnim izdelkom, kot so kečap, omaka za špagete, jogurt, kruh in solatni preliv.

Imunski sistem: kako deluje, genetika in preventiva
Optimalno delovanje imunskega sistema je bistvenega pomena za ohranjanje našega zdravja, a ga pogosto jemljemo za nekaj samoumevnega, dokler tudi sami ne zbolimo. Od trenutka, ko se rodimo, je naša prva obramba pred škodljivimi patogeni in drugimi nevarnimi tujki.

Vse fantastične koristi kefirja, ki jih morate poznati
Kefir vsebuje številne hranilne snovi in probiotike, prav zaradi tega pa je med mnogimi zelo priljubljen. Določeni posamezniki nanj prisegajo celo bolj kot na jogurt.

Kaj je hipotonija?
Hipotonija je pogosto zgodnji znak kroničnega stanja, kot je nevromuskularna motnja, genetska ali presnovna bolezen. V osnovi pa pomeni zmanjšan mišični tonus.

Kakšna dermalna polnila poznamo?
Minimalno invazivni postopki, ki vključujejo tudi dermalna polnila, v zadnjem času postajajo vse bolj priljubljeni. Zato ne čudi dejstvo, da se ljudje sprašujejo, kako natančno delujejo, kaj sploh so in katera možnost je najboljša zanje.

Ste vedeli, da obstaja več vrst kožnega raka?
Ko je govora o kožnem raku, večina ljudi pomisli na melanom. A poznamo kar tri glavne vrste kožnega raka – bazalnocelični karcinom, ploščatocelični karcinom in melanom.

11 stvari, ki jih lahko naredite, ko niste v dobrem obdobju
V življenju obstaja kontrast med srečo in lahko rečemo: slabim obdobjem. Gibljemo se med enim in drugim ekstremom, večino časa pa preživimo nekje v sivi sredini. Slabi dnevi pridejo in grejo tako kot tudi dobri. Pomembno je, da se naučimo sprejemati oboje.

Kakšne so koristi bakra za naše telo?
Baker sodi med mikroelemente in ima pomembno vlogo v našem telesu, saj je odgovoren za številne fiziološke funkcije. Treba ga je uživati s prehrano, medtem ko nam lahko njegovo pomanjkanje povzroči nemalo težav. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Če delate to, razmislite še enkrat
Vsi vemo, da je mleko izvrsten naravni vir kalcija, vendar se njegove koristi ne končajo pri tem mineralu. Ta vsebuje tudi beljakovine, obogatene vitamine in druge koristne snovi za naš organizem. V uravnotežene in raznovrstne obroke pa je dobro vključevati tudi druge mlečne izdelke, pri čemer naj bodo prva izbira lokalni in domači proizvodi.

''Z nami, ne za nas'' je geslo letošnjega svetovnega dneva Downovega sindroma
Downov sindrom je genetska motnja, ki nastane, ko nenormalna delitev celic povzroči dodatno popolno ali delno kopijo kromosoma 21. Ta dodatni genetski material povzroči razvojne spremembe in fizične značilnosti Downovega sindroma.

Materina dušica – poznate vse njene prednosti?
Ljudje uporabljajo materino dušico za lajšanje težav z dihanjem, kašljem, bronhitisom in oteklimi dihalnimi potmi. Jemati jo je mogoče tudi pri bolezni ledvic in mehurja, za izboljšanje krvnega obtoka, zniževanje slabega holesterola ter tudi za zdravljenje črevesnih plinov in kolik. Ne smemo pozabiti, da izboljšuje tudi spanje in spodbuja imunski sistem za zdravljenje okužb.

Imate te simptome? Previdno!
Mesec marec je posvečen ozaveščanju o zgodnjem odkrivanju raka danke in debelega črevesa, ki je četrti najpogostejši vzrok smrti zaradi raka v Sloveniji. Zakaj nastane, še ni znano, a številne študije potrjujejo, da je bolezen najverjetneje posledica medsebojnega delovanja dednih dejavnikov in vplivov okolja. Na gensko predispozicijo ne moremo vplivati, z vpeljavo zdravih življenjskih navad pa lahko bistveno zmanjšamo tveganje za razvoj bolezni.

Proteini: vse, kar morate vedeti
Vse, kar morate vedeti o pomenu proteinov in njihovi razgradnji.

Ne boste verjeli, za kaj vse jo lahko uporabite
Kopriva je že od antičnih časov stalnica v zeliščarstvu. Poglejmo si, za kaj vse je dobra, kako jo lahko uporabimo, predvsem pa, kaj vsebuje.

Ste že nabrali regrat? Preverite, za kaj vse je dober
Regrat se že dolgo uporablja kot zdravilna rastlina in je v 'ljudski medicini' še posebej cenjen. Zaradi naslednjih značilnosti pa velja za pravega zaveznika našega zdravja.

Ste vedeli, da je stres lahko tudi dober?
O stresu skoraj vedno govorimo z negativno konotacijo. Vendar pa stres ni nujno slab. Poglejmo, kdaj, zakaj in kako.

Študentska prehrana: nasveti za zdrave obroke
Naj vas vaš proračun ne odvrne od kuhanja! Z malo ustvarjalnosti lahko pridemo do zdravih obrokov!

Znanilec pomladi, ki odpravlja kašelj in krepi pljuča
Tussilago farfara ali lapuh je zelišče, ki ga je moč videti že februarja, njegovi cvetovi pa začnejo cveteti že marca in aprila. Najdemo ga ob potokih in rekah, na cvetočih poljih in vinogradih, predvsem na senčnih straneh. Pripravki iz lapuha lahko pomagajo pri prehladnih obolenjih in boleznih dihal.

CBD izdelki so trend, podprt z znanostjo
CBD se je v zadnjih letih uveljavil kot naravno sredstvo za pomirjanje, izboljševanje kakovosti spanja in lajšanje bolečine. CBD kapljice, olja in paste so danes na voljo v najbolj uglednih prodajalnah. Priljubljenost teh izdelkov je strmo narasla zaradi pozitivnih izkušenj uporabnikov in raziskav, ki so pričevanjem dale znanstveno podlago.

Borovnice: 'superživilo', polno hranil
Borovnice so močno superživilo, polno hranil, kot so vitamin A, vitamini skupine B in polifenoli. Vsekakor bi bilo dobro, da jih dodamo v svoj jedilnik!