Vizita.si

pomaga

Novice 07. 04. 2023 11.12

To se zgodi, če spite z nogavicami

Ko omenimo spanje in nogavice v istem kontekstu, lahko pričakujemo burne razprave. Čeprav vam je morda spanje z nogavicami nekaj, česar se ne bi nikoli poslužili, preberite, zakaj strokovnjak meni, da bi bilo to morda pametno.

Vitamini in minerali 07. 04. 2023 05.00

Prednosti vitamina B12: zakaj ga potrebujete v svoji prehrani?

Vitamin B12 je bistvenega pomena za telesno in duševno zdravje. Odkrijte prednosti tega vitamina in preverite, zakaj ga potrebujete v svoji prehrani.

Prehrana 07. 04. 2023 05.00

Sladki krompir – zakaj bi ga morali jesti več?

Sladki krompir je super živilo, ki lahko izboljša vaše zdravje na več načinov. Preverite, zakaj bi bilo dobro, da sladki krompir dodate k svoji prehrani in kako lahko koristi vašemu telesu.

Zdravje 07. 04. 2023 05.00

Zakaj se potimo?

Potenje je naraven proces, ki pomaga uravnavati telesno temperaturo, vendar pa je prekomerno potenje lahko neprijetna nadloga.

Bolezni 06. 04. 2023 05.00

Imate tudi vi te simptome? Bolezen, ki je vrsta vnetnega artritisa

Ankilozirajoči spondilitis je vrsta vnetnega artritisa, ki povzroča vnetje hrbtenice.

Prehrana 05. 04. 2023 05.00

Odličen vir vlaknin, ki ga najdemo v vsaki kuhinji

Splošno zdravje današnje populacije je vse slabše. Deloma k temu vsekakor prispeva sodobni hektični življenjski slog, veliko vlogo pa igra tudi prehrana. Uživamo preveč hitro pripravljene, mastne hrane, hranilna vrednost živil je zaradi sodobne pridelave in obdelave vse slabša. Strokovnjaki v zadnjem času opozarjajo predvsem na pomanjkanje vlaknin v naši prehrani, kar ima lahko dolgoročno resne posledice za naše zdravje. Katera živila bi se torej morala večkrat znajti na naših krožnikih?

Prehrana 05. 04. 2023 05.00

So polne vitamina C, mangana, kalcija in tudi vitamina K

Maline lahko uživamo vse leto, sveže ali zamrznjene, samostojno ali v različnih sokovih. Niso le okusne in vsestranske, temveč imajo tudi zdravstvene prednosti. Poglejmo si, kaj je o njih znano.

Prebava 03. 04. 2023 05.00

Ali kakanje pomaga pri izgubi teže?

Verjetno smo že vsi doživeli, da smo se po opravljanju velike potrebe počutili veliko lažje in udobnejše. Toda – ali kakanje dejansko pripomore k hujšanju?

Simptomi in bolezni 03. 04. 2023 05.00

Kaj morate vedeti o 'muskelfibru' in kdaj k zdravniku?

Fenomen, ki je med ljudmi poznan kot muskelfiber, med strokovnjaki pa kot 'zakasnela reakcija bolečine v mišicah', je poznan vsakemu, ki je kdaj intenzivneje treniral ali pa, povedano po domače, pretiraval z vadbo.

Prehrana 03. 04. 2023 05.00

Prehranjevanje v času praznikov - bodite zmerni

Velikonočni prazniki imajo svoj pomen, večinoma pa jih povezujemo tudi z določenimi specialitetami in z okusno hrano – od šunke in jajc, pa vse do peciva. A prenajedanje, ki pride navadno skupaj z določenimi prazniki, tudi velikonočnimi, ima svojo ceno. Kako lahko brezskrbno in brez slabe vesti uživamo, hkrati pa še vseeno pazimo na 'zdravo mero'?

Prehrana 30. 03. 2023 05.00

Kaj se zgodi, če iz prehrane odstranimo 'dodani' sladkor?

Sladkor najdemo v številnih živilih; v sadju, zelenjavi, mleku, siru in celo v žitih. Toda proizvajalci dodajajo različne oblike sladkorja in sirupa predelani in predpakirani hrani, kot so sladoled, piškoti, sladkarije in gazirane pijače, pa tudi manj očitnim izdelkom, kot so kečap, omaka za špagete, jogurt, kruh in solatni preliv.

Imunski sistem 29. 03. 2023 05.00

Imunski sistem: kako deluje, genetika in preventiva

Optimalno delovanje imunskega sistema je bistvenega pomena za ohranjanje našega zdravja, a ga pogosto jemljemo za nekaj samoumevnega, dokler tudi sami ne zbolimo. Od trenutka, ko se rodimo, je naša prva obramba pred škodljivimi patogeni in drugimi nevarnimi tujki.

Prehrana 28. 03. 2023 05.00

Vse fantastične koristi kefirja, ki jih morate poznati

Kefir vsebuje številne hranilne snovi in probiotike, prav zaradi tega pa je med mnogimi zelo priljubljen. Določeni posamezniki nanj prisegajo celo bolj kot na jogurt.

Srčno žilne bolezni 28. 03. 2023 05.00

Kaj je hipotonija?

Hipotonija je pogosto zgodnji znak kroničnega stanja, kot je nevromuskularna motnja, genetska ali presnovna bolezen. V osnovi pa pomeni zmanjšan mišični tonus.

Estetska medicina 28. 03. 2023 05.00

Kakšna dermalna polnila poznamo?

Minimalno invazivni postopki, ki vključujejo tudi dermalna polnila, v zadnjem času postajajo vse bolj priljubljeni. Zato ne čudi dejstvo, da se ljudje sprašujejo, kako natančno delujejo, kaj sploh so in katera možnost je najboljša zanje.

Koža 27. 03. 2023 05.00

Ste vedeli, da obstaja več vrst kožnega raka?

Ko je govora o kožnem raku, večina ljudi pomisli na melanom. A poznamo kar tri glavne vrste kožnega raka – bazalnocelični karcinom, ploščatocelični karcinom in melanom.

Duševno zdravje 27. 03. 2023 05.00

11 stvari, ki jih lahko naredite, ko niste v dobrem obdobju

V življenju obstaja kontrast med srečo in lahko rečemo: slabim obdobjem. Gibljemo se med enim in drugim ekstremom, večino časa pa preživimo nekje v sivi sredini. Slabi dnevi pridejo in grejo tako kot tudi dobri. Pomembno je, da se naučimo sprejemati oboje.

Zdravje 27. 03. 2023 05.00

Kakšne so koristi bakra za naše telo?

Baker sodi med mikroelemente in ima pomembno vlogo v našem telesu, saj je odgovoren za številne fiziološke funkcije. Treba ga je uživati s prehrano, medtem ko nam lahko njegovo pomanjkanje povzroči nemalo težav. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Prehrana 22. 03. 2023 11.10

Če delate to, razmislite še enkrat

Vsi vemo, da je mleko izvrsten naravni vir kalcija, vendar se njegove koristi ne končajo pri tem mineralu. Ta vsebuje tudi beljakovine, obogatene vitamine in druge koristne snovi za naš organizem. V uravnotežene in raznovrstne obroke pa je dobro vključevati tudi druge mlečne izdelke, pri čemer naj bodo prva izbira lokalni in domači proizvodi.

Novice 21. 03. 2023 09.33

''Z nami, ne za nas'' je geslo letošnjega svetovnega dneva Downovega sindroma

Downov sindrom je genetska motnja, ki nastane, ko nenormalna delitev celic povzroči dodatno popolno ali delno kopijo kromosoma 21. Ta dodatni genetski material povzroči razvojne spremembe in fizične značilnosti Downovega sindroma.

Prehrana 21. 03. 2023 05.00

Materina dušica – poznate vse njene prednosti?

Ljudje uporabljajo materino dušico za lajšanje težav z dihanjem, kašljem, bronhitisom in oteklimi dihalnimi potmi. Jemati jo je mogoče tudi pri bolezni ledvic in mehurja, za izboljšanje krvnega obtoka, zniževanje slabega holesterola ter tudi za zdravljenje črevesnih plinov in kolik. Ne smemo pozabiti, da izboljšuje tudi spanje in spodbuja imunski sistem za zdravljenje okužb.

Prebava 20. 03. 2023 15.02

Imate te simptome? Previdno!

Mesec marec je posvečen ozaveščanju o zgodnjem odkrivanju raka danke in debelega črevesa, ki je četrti najpogostejši vzrok smrti zaradi raka v Sloveniji. Zakaj nastane, še ni znano, a številne študije potrjujejo, da je bolezen najverjetneje posledica medsebojnega delovanja dednih dejavnikov in vplivov okolja. Na gensko predispozicijo ne moremo vplivati, z vpeljavo zdravih življenjskih navad pa lahko bistveno zmanjšamo tveganje za razvoj bolezni.

Prehrana 16. 03. 2023 05.00

Proteini: vse, kar morate vedeti

Vse, kar morate vedeti o pomenu proteinov in njihovi razgradnji.

Prehrana 15. 03. 2023 05.00

Ne boste verjeli, za kaj vse jo lahko uporabite

Kopriva je že od antičnih časov stalnica v zeliščarstvu. Poglejmo si, za kaj vse je dobra, kako jo lahko uporabimo, predvsem pa, kaj vsebuje.

Prehrana 14. 03. 2023 10.11

Ste že nabrali regrat? Preverite, za kaj vse je dober

Regrat se že dolgo uporablja kot zdravilna rastlina in je v 'ljudski medicini' še posebej cenjen. Zaradi naslednjih značilnosti pa velja za pravega zaveznika našega zdravja.

Duševno zdravje 14. 03. 2023 05.00

Ste vedeli, da je stres lahko tudi dober?

O stresu skoraj vedno govorimo z negativno konotacijo. Vendar pa stres ni nujno slab. Poglejmo, kdaj, zakaj in kako.

Prehrana 13. 03. 2023 05.00

Študentska prehrana: nasveti za zdrave obroke

Naj vas vaš proračun ne odvrne od kuhanja! Z malo ustvarjalnosti lahko pridemo do zdravih obrokov!

Zdravje 12. 03. 2023 05.00

Znanilec pomladi, ki odpravlja kašelj in krepi pljuča

Tussilago farfara ali lapuh je zelišče, ki ga je moč videti že februarja, njegovi cvetovi pa začnejo cveteti že marca in aprila. Najdemo ga ob potokih in rekah, na cvetočih poljih in vinogradih, predvsem na senčnih straneh. Pripravki iz lapuha lahko pomagajo pri prehladnih obolenjih in boleznih dihal.

Alternativa 09. 03. 2023 08.00

CBD izdelki so trend, podprt z znanostjo

CBD se je v zadnjih letih uveljavil kot naravno sredstvo za pomirjanje, izboljševanje kakovosti spanja in lajšanje bolečine. CBD kapljice, olja in paste so danes na voljo v najbolj uglednih prodajalnah. Priljubljenost teh izdelkov je strmo narasla zaradi pozitivnih izkušenj uporabnikov in raziskav, ki so pričevanjem dale znanstveno podlago.

Prehrana 09. 03. 2023 05.00

Borovnice: 'superživilo', polno hranil

Borovnice so močno superživilo, polno hranil, kot so vitamin A, vitamini skupine B in polifenoli. Vsekakor bi bilo dobro, da jih dodamo v svoj jedilnik!

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1251