prebava

Lažje je pojesti, kakor prebaviti
Prebava temelji na absorbciji in izgorevanju energijskih sestavin hrane. Tako kot se kaša kuha v loncu, se mešajo in prebavljajo hrana in tekočine v trebuhu. Ko se hranila in tekočine prebavijo, se iz hrane absorbirajo uporabne snovi, vlaknine, neprebavljivi ostanki pa se izločijo z blatom in urinom.

Prepoznajte prve znake raka na želodcu!
Rak želodca je drugo najpogostejše rakavo obolenje pri nas. Za to boleznijo vsako leto na novo zboli kar 460 Slovencev. Ker je za zdravljenje bistveno pravočasno ukrepanje, je zelo pomembno prepoznati prve znake te bolezni!

S kivijem nad črevesnega raka in bolezni dihal
Kivi, ki je bogat vir vitaminov, mineralov in vlaknin, ima številne zdravilne učinke. Pomaga pri premagovanju gripe in prehlada, lajša simptome dihalnih obolenj in je koristen celo pri preprečevanju raka.

KIVI
Kivi, ki je ime dobil po novozelandskem ptiču, katerega perje je podobne barve kot olupek sadeža, izvira iz juga Kitajske. Je bogat vir vitaminov in mineralov, pomagal pa naj bi pri lajšanju simptomov astme ter pri preprečevanju črevesnega raka.

KAKI
Jeseni se na policah v trgovinah znajde tudi kaki, ki je izjemno zdrav in hranljiv sadež. Nekoč je veljal celo za sadež bogov. Cenili so ga predvsem na vzhodu Azije.

7 mitov o prehranjevanju
Miti o prehrani so po navadi opravičila za razvade. Razkrili vam bomo sedem najpopularnejših mitov, ki ne držijo.

Še pred zimo si privoščite kaki
Kaki je namreč hrana bogov, ki vsebuje izjemno veliko zdravilnih snovi. Pomaga pri razstrupljanju telesa, povečuje odpornost in pospešuje prebavo. Zelo priljubljen pa je tudi v kulinariki.

Vas srbi koža? Lahko imate težave z jetri!
Verjetno tudi vi kdaj komu rečete:” Danes pa dobro izgledaš!” Ali pa vam kdo reče:”Nisi videti najbolje”. In vse to le na podlagi našega videza. Oči so lahko sijoče, ali pa utrujene, koža je lahko sijoča, ali pusta. Vse to lahko odraža različna obolenja.

Nosečnica v zadnjem tromesečju
Zadnji trije meseci so za nosečnice še posebej naporni. Maternica se vse bolj veča in pritiska na notranje organe.

Sladke in okusne fige
Fige lahko uživate surove, suhe, v sladici, veljajo pa tudi za priljubljeno gurmansko jed. Iz njih tako lahko pripravite posebno hladno omako s pršutom, se posladkate s figovimi kroglicami ali pa naredite marmelado iz fig.

Fige proti utrujenosti
Fige vsebujejo veliko sladkorja in s tem tudi veliko kalorij. Sicer pa so bogate z različnimi zdravimi snovmi, ki jih organizem potrebuje. Pomagajo urejati prebavo, odlične so pri premagovanju utrujenosti, delujejo pa tudi pomirjevalno.

Ali se res lahko redimo zaradi počasne prebave?
Drži, počasna prebava res obstaja in res, lahko je vzrok povečani telesni teži. Je pa res tudi, da imajo počasno prebavo redki in da so vzroki za povečanje teže drugje, v neprimerni prehrani in premalo gibanja.

Zakaj ne bi tokrat slivovih?
Govorimo o slivovih cmokih. Privoščite si jih ali pa kakšno drugo jed iz sliv. Slive so namreč vsestranski in zdrav sadež, ki jih lahko uporabite za pripravo različnih jedi.

Ste se zastrupili z gobami? Preverite!
Slabost, bruhanje, bolečine v trebuhu in driska so lahko znak, da ste se zastrupili z gobami. V tem primeru čim prej poiščite zdravniško pomoč. Podobni znaki lahko pojavijo tudi, če ste se gob le preobjedli.

Gobe vas lahko stanejo življenja!
Jesenski dež je dodobra namočil naše gozdove in sezona nabiranja gob se lahko začne. Hkrati pa se poveča tudi možnost zastrupitve z njimi. Čeprav je zadnja leta vse manj sprejemov v bolnišnico zaradi zastrupitev z gobami, pa se še vedno vsako leto z gobami precej ljudi resno zastrupi in tudi umre.

Slive za dobro prebavo
Slive pomagajo pri zaprtju, napihnjenosti in nasploh skrbijo za dobro prebavo. Poleg tega so izjemno odvajalo. Učinkovite so tudi pri drugih zdravstvenih težavah. Svetujemo pa, da ste pri uživanju zmerni.

SLIVA
Slive vsebujejo veliko antioksidantov in drugih pomembnih snovi, zato veljajo za odlično hrano za živce, izboljšujejo prebavo in pomagajo odvajati vodo iz telesa. Slive, ki jih poznamo že skoraj 2000 let, prihajajo iz Azije.

10 razlogov, zakaj se redite!
Želite shujšati? Razkrivamo vam edini ključ do uspeha: uravnotežena in zdrava prehrana. V boju proti kilogramom pa na to pravilo zaradi hitrega tempa življenja pogosto pozabimo.

Kako obdržati 'poletno' postavo?
Če ste poleti izgubili kilograme in se sprašujete, kako obdržati vitko postavo tudi v hladnejših mesecih, vam ponujamo nekaj nasvetov, kako se tega lotiti.

Motnje hranjenja so klic na pomoč!
Uživanje hrane naj bi bil eden od užitkov v življenju, a je zaradi sporočil o hrani in telesni teži, ki jih prejemamo, za mnoge prava muka. Motnje hranjenja so klic na pomoč in so posledica čustvene stiske. Od kod prihaja pritisk, da moramo biti vitki in popolni? Odgovore smo poiskali pri mag. Dragici Sternad, ki se ukvarja z motnjami hranjenja.

Tudi bulimija je lahko smrtna
Bulimija je motnja hranjenja, ki jo je veliko težje opaziti kot druge, saj bulimiki na zunaj pogosto vzdržujejo "zdravo" težo in se skrivajo za navidezno veselostjo. Tako kot anoreksija pa je tudi bulimija lahko smrtna.

VIDEO: Uredite si prebavo z magnezijem!
Magnezij je tisti element, ki ga naš organizem potrebuje, dobivamo pa ga s hrano in pijačo.

Shujšajte s surovo hrano
Presna – surova hrana ni le dieta, je način prehranjevanja, ki vam ponudi povsem novo izkušnjo v življenju. Se sliši nenavadno? Pa ni! S presno hrano boste spoznali popolnoma nov vidik prehranjevanja: hrano ne boste ne kuhali, ne pekli in ne cvrli, jedli jo boste surovo.

Kako si pomagamo, ko smo zaprti?
Dobra prebava je ključna za dobro počutje in zdravje. Gastroenterologinja Tatjana Puc Kous priporoča, da se veliko gibljete, spijete zadosti tekočine in poskušate vsakodnevno odvajati ob določeni uri.

Privoščite si dobrote iz jabolk!
Jabolka sodijo med najbolj zdrave sadeže, zato si jih privoščite čim večkrat. Odlična so tako surova, dušena, kot tudi pečena.

Jabolka na tisoč in en način
Jabolka lahko uporabljate praktično povsod. Naribana pozdravijo drisko in uredijo prebavo, iz jabolčne lupine si lahko pripravite čaj ali masko za obraz. Jabolčni kis pa je, kot najbrž že veste, vsestransko uporaben.

Sadež, ki odžene zdravnika stran
Znanstveniki so ugotovili, da jabolka vsebujejo snovi, ki zmanjšujejo rast rakavih celic, zmanjšajo možnost srčnega infarkta ter pomagajo ohranjati zdrave zobe in kosti.