prebavo

Sladki krompir – zakaj bi ga morali jesti več?
Sladki krompir je super živilo, ki lahko izboljša vaše zdravje na več načinov. Preverite, zakaj bi bilo dobro, da sladki krompir dodate k svoji prehrani in kako lahko koristi vašemu telesu.

Kako poskrbeti, da velikonočna pojedina ne obremeni prebave?
Prihaja velika noč, praznik šunke, pirhov, potice ter kopice drugih dobrot, pod težo katerih se bodo šibile naše mize. Privoščite si jih brez slabe vesti, saj se tovrstne priložnosti zgodijo le enkrat na leto. Ker pa zna obilna praznična hrana pustiti posledice v obliki napihnjenosti, občutka nelagodja v predelu trebuha, zgage in zaprtja, je dobro vedeti, kako lahko preženete tovrstne tegobe – in to na povsem naraven način!

To se zgodi, če uživate preveč sladkorja
Prevelik vnos sladkorja lahko povzroči resne zdravstvene težave, zato je zelo pomembno, da pravočasno ugotovite, ali pretiravate.

Znaki, ki kažejo, da bi morali uživati več vlaknin
Prehranske vlaknine so odgovorne za zdravo prebavo in imajo preventivni učinek na pojav bolezni žilnega in prebavnega sistema, vendar različne raziskave kažejo, da jih ne jemo dovolj. Na srečo lahko pomanjkanje vlaknin zlahka prepoznamo, to pa so glavni simptomi.

Če delate to, razmislite še enkrat
Vsi vemo, da je mleko izvrsten naravni vir kalcija, vendar se njegove koristi ne končajo pri tem mineralu. Ta vsebuje tudi beljakovine, obogatene vitamine in druge koristne snovi za naš organizem. V uravnotežene in raznovrstne obroke pa je dobro vključevati tudi druge mlečne izdelke, pri čemer naj bodo prva izbira lokalni in domači proizvodi.

Ste že nabrali regrat? Preverite, za kaj vse je dober
Regrat se že dolgo uporablja kot zdravilna rastlina in je v 'ljudski medicini' še posebej cenjen. Zaradi naslednjih značilnosti pa velja za pravega zaveznika našega zdravja.

Znanilec pomladi, ki odpravlja kašelj in krepi pljuča
Tussilago farfara ali lapuh je zelišče, ki ga je moč videti že februarja, njegovi cvetovi pa začnejo cveteti že marca in aprila. Najdemo ga ob potokih in rekah, na cvetočih poljih in vinogradih, predvsem na senčnih straneh. Pripravki iz lapuha lahko pomagajo pri prehladnih obolenjih in boleznih dihal.

Izpoved bralke: ''Skoraj 3 ure in pol pozneje sem se zbudila v sobi''
Endometrioza je pogosto boleča motnja, pri kateri tkivo, podobno tkivu, ki običajno obdaja notranjost vaše maternice, endometrij, raste izven vaše maternice. Pogovarjali smo se z bralko, ki je diagnozo endometrioze dobila v letu 2016, simptome pa je občutila že veliko prej.

Čemu ste se pa vi odpovedali med velikonočnim postom?
Kristjani so na pepelnico vstopili v obdobje posta, ki je prvinsko namenjen čiščenju telesa in duha. A zgodnja pomlad je tudi za nevernike popoln čas za zmanjšan vnos hrane v telo. Ljudje z vsega sveta se iz različnih razlogov posta namreč poslužujejo že več stoletij, v zadnjih letih pa so ga številni začeli povezovati z besedama 'razstrupljanje' in 'hujšanje', ki sta postali priljubljena trenda zlasti v lepotni in fitnes industriji. Pa je med temi besedami dejansko kakšna povezava? In kako se pravzaprav pravilno lotiti čiščenja telesa?

Kako lahko ohranimo zdrav prebavni sistem?
V današnjem času se vedno bolj in vedno več govori o pomenu zdrave prebave, povezavi med črevesjem in možgani ter pomembnosti zdravega prehranjevanja. Če imate določeno bolezensko stanje, se o preventivi in prehrani vedno posvetujte s svojim zdravnikom. Na splošno pa naslednji načini veljajo za ohranjanje zdravja našega prebavnega sistema.

Zakaj ima kava odvajalni učinek?
Težko si zamislimo dobro jutro brez kave, ki je za mnoge povod, da morajo kmalu po njej na veliko potrebo. Kava namreč ni samo aromatičen in poživljajoč napitek, ampak lahko tudi spodbuja našo prebavo. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Vse, kar morate vedeti o probiotikih
Tudi vi nenehno poslušate o tem, kako dobri in zdravi so probiotiki za naše telo, pa sploh ne veste, kaj so probiotiki? V tem članku predstavljamo vse ključne informacije, ki jih morate vedeti o njih.

7 nasvetov za naravno obvladovanje prebavnih težav
Kako lahko izboljšamo prebavo? Kako lahko poskrbimo, da ostane zdrava? S preprostimi navadami v prehrani in življenjskem slogu lahko zagotovite dobro zdravje črevesja. Zdrava prebava je namreč ključna za zdravo življenje!

Kako lahko nadomestimo nezdrava živila z bolj zdravimi alternativami?
Včasih mislimo, da se prehranjujemo zdravo, če kupujemo super eksotična živila, nadomestke mesa ali hrano, ki je tako ali drugače v trendu samo zaradi ene sestavine, medtem ko vse drugo še prehitro radi zanemarimo.

To morate vedeti, če jeste zvečer
Sodobni človek mora vsakodnevno manevrirati med kariernim ter družinskim življenjem, kar je vse prej kot enostavna naloga. V kopici obveznosti se hitro zgodi, da sebe postavi na stranski tir in ni pozoren na znake, s katerimi organizem kliče na pomoč. Še posebej glasna je običajno prebava, ki je znana kot središče našega počutja, zato zgage, zaprtja, napihnjenosti in neurejene prebave nikoli ne smemo jemati kot nekaj, kar se bo uredilo samo od sebe.

Kaj so prebavni encimi?
Naravni prebavni encimi so beljakovine, ki jih vaše telo tvori za razgradnjo hrane in pomoč pri prebavi. Prebava je proces uporabe hranil, ki jih najdemo v hrani, da vašemu telesu dajo energijo, mu pomagajo pri rasti in opravljanju vitalnih funkcij.

Previdno, če imate te simptome
Večina se nas decembra vsaj nekajkrat pregreši s hrano in pijačo, saj ne moremo samo gledati dobrot, ki se znajdejo na praznični mizi. Januarja potem sledi streznitev, ki se ne odraža nujno samo na tehtnici – zadnji mesec v letu običajno pusti posledice tudi na počutju. Pojavijo se obdobja nerazložljive utrujenosti, težje se osredotočimo na zadane naloge, pade nam imunska odpornost, pojavijo se lahko podočnjaki, težave nam lahko povzroča tudi počasna prebava. Nekateri menijo, da je za tako stanje kriva zgodnja spomladanska utrujenost, a pogosto gre za veliko resnejšo težavo!

Neizčrpen vir antioksidantov
Če imate radi italijansko hrano, predvsem pa pico, ste verjetno neštetokrat uživali v bogatem okusu origana. Ta okusna rastlina vsebuje številne minerale, kot so baker, niacin in beta-karoten, pa tudi druga hranila.

Najpogostejši znaki intolerance na gluten
Intoleranca na gluten je dokaj pogosto stanje. Zanjo so značilne neželene reakcije na gluten, beljakovino, ki jo najdemo v pšenici, ječmenu in rižu.

Ali lahko zaradi stresa zbolite?
Če oseba doživlja dolgotrajni stres, lahko opazi simptome, kot so nepravilni vzorci prehranjevanja, težave s spanjem ali srcem in imunskim sistemom.

Kaj vse vpliva na težave s prebavili?
Najrazličnejše zdravstvene težave so vse pogostejše v današnjem času, ko zaradi tisoč in ene obveznosti zanemarjamo nekaj, kar je tako zelo pomembno – svoje telo. Vsi naši grehi pa se pogosto kažejo tudi v težavah s prebavili. O tem smo se pogovarjali tudi z gastroenterologom Rajkom Kneževićem.

Kaj se zgodi, če vsak dan jeste ovsene kosmiče?
Kosmiči so eden najbolj priljubljenih izbir za zajtrk. A na žalost številni med njimi vsebujejo skrite sladkorje, umetna sladila, konservanse in predelane ogljikove hidrate. Če želite jesti kaj bolj zdravega, si privoščite ovsene kosmiče. Preverite, kaj se zgodi, če jih vsak dan jeste.

Znake pomanjkanja je potrebno prepoznati takoj
Da je magnezij eden najpomembnejših mineralov, priča že dejstvo, da je ključen pri več kot 300 biokemičnih procesih v našem telesu. Telo nas začne hitro opozarjati, ko nam magnezija primanjkuje, zato je izjemnega pomena, da te znake prepoznamo in pravočasno ukrepamo.

7 prebiotičnih živil, ki lahko pomagajo prebavi
Če želite nekoliko izboljšati svojo prebavo, je tukaj nekaj najboljših prebiotičnih živil, ki jih priporočajo dietetiki.

5 živil, ki zmanjšajo napihnjenost, in 5 živil, ki jo povzročajo
Se soočate z neprestano napihnjenostjo in ne veste več, kaj bi vam lahko pomagalo? Predstavljamo živila, ki lahko zmanjšajo napihnjenost, in 5 živil, ki jo lahko povzročajo.

4 razlogi, zakaj začeti jemati beta glukane še danes
Beta glukani so vodotopne prehranske vlaknine, ki jih najdemo v nekaterih gobah, morskih algah in žitaricah, kot so ječmen, oves in pšenica. Veliko se je že govorilo o njihovem koristnem vplivu na imunski sistem in njihovo vlogo pri borbi z bakterijami in virusi. Vendar le redko kdo ve, da so beta glukani na Japonskem registrirani kot zdravilo, ki pomaga pacientom pri zdravljenju rakavih obolenj, da imajo pomembno vlogo pri zdravju srca in celo pri hujšanju. Zakaj bi torej morali razmisliti o dodajanju beta glukanov v vaš jedilnik?

3 stvari, brez katerih to zimo ne bo šlo
Jesen je letos že pošteno pokazala svoje zobe, temperature pa se vztrajno nižajo. Poleg številnih okužb z novim koronavirusom smo že močno zakorakali tudi v obdobje trdovratnih prehladov, a vendarle se lahko pred njimi ubranimo tudi sami. V kolikor želite ohraniti svoje zdravje in odličen nivo energije, brez spodnjih živil v tej jeseni in zimi zagotovo ne bo šlo.

Je mleko res zdravo?
Mleko je eno izmed tistih živil, ki je v prehrani Slovencev prisotno že od nekdaj. Uživati ga je priporočljivo kot del pestre in uravnotežene prehrane, saj je dober vir kalcija in vitamina D, pri izbiri pa velja prisegati na kakovostno mleko in mlečne izdelke iz slovenskih kmetij. Ob tem ne gre zanemariti niti izvora mleka, saj so med kravjim, kozjim in ovčjim mlekom kar precejšnje razlike. Jih poznate?

10 živil, ki spodbujajo prebavo in metabolizem
Prebavne težave povzročajo krče, slabost, pline in bolečine v trebuhu. Zaprtje je danes ena najpogostejših bolezni v zahodnih industrializiranih državah.

Hrana, ki jo je dobro jesti v 20, 30, 40 letih ...
V najstniških letih potrebujemo več kalcija, da si izgradimo močne kosti, v 30 letih več energije, ker imamo številne obveznosti z družino in službo, v 40 se presnova upočasni in moramo znova prilagoditi prehrano. Preverite, kaj je dobro jesti v različnih življenjskih obdobjih.