Vizita.si

predelano meso

Prehrana 29. 05. 2024 04.39

8 načinov, kako se počutiti sito, medtem ko jeste manj

Če poskušate shujšati, verjetno veste, da morate bodisi zmanjšati vnos kalorij ali pa povečati telesno aktivnost. Prvo je za mnoge ljudi precej težavno, saj se lahko počutijo lačne.

Simptomi in bolezni 30. 10. 2023 05.00

7 navad, ki škodujejo našemu črevesju

Naš način življenja nam otežuje pravilno prebavo, pogosto ne da bi za to sploh vedeli. Naslednje prehranjevalne navade škodujejo naši črevesni flori.

Preventiva 23. 05. 2023 05.00

Ti ljudje ne bi smeli uživati rdečega mesa

Ko je govora o mesu, so v družbi vedno goreče razprave med tistimi, ki menijo, da ljudje sploh ne bi smeli uživati rdečega mesa in da ga tudi ne potrebujemo, ter med tistimi, ki zagovarjajo zdravstvene prednosti. Kaj pa, ko je govora o rdečem mesu? Stroka je jasna – z njim ne bi smeli pretiravati. Kdo pa bi moral biti še bolj pazljiv?

Simptomi in bolezni 17. 05. 2023 05.00

5 sprememb, ki lahko olajšajo življenje ljudem s psoriazo

Prehrana ne more ozdraviti luskavice, vsekakor pa lahko omili njene simptome. Predstavljamo vam pet sprememb življenjskega sloga, ki vam lahko pomagajo ublažiti simptome luskavice in preprečiti poslabšanje izbruhov.

Prehrana 08. 04. 2023 05.00

Lahko pojemo preveč šunke?

Šunka je sestavni del tradicije velikonočne pojedine in samih velikonočnih praznikov. Velja za zdravo meso ali ne? Kako lahko tudi v prazničnih časih pazimo na svojo prehrano? Več v nadaljevanju.

Prebava 02. 03. 2023 05.00

Kako lahko ohranimo zdrav prebavni sistem?

V današnjem času se vedno bolj in vedno več govori o pomenu zdrave prebave, povezavi med črevesjem in možgani ter pomembnosti zdravega prehranjevanja. Če imate določeno bolezensko stanje, se o preventivi in prehrani vedno posvetujte s svojim zdravnikom. Na splošno pa naslednji načini veljajo za ohranjanje zdravja našega prebavnega sistema.

Prehrana 11. 01. 2023 05.00

Zakaj nekateri pogosteje doživljajo lakoto?

Naše telo je odvisno od hrane, da zadovolji svoje energetske potrebe, zato je povsem normalno, da nekaj ur po jedi začutimo lakoto. Če pa vaš želodec nenehno zahteva več, včasih tudi celo takoj po obroku, je morda kaj narobe z vašim zdravjem.

Prehrana 02. 12. 2022 09.01

Kaj se zgodi, če imate povečan holesterol?

Prekomerna telesna teža, debelost, neaktivnost in kajenje so le nekateri izmed dejavnikov, ki lahko prispevajo k razvoju povišanega holesterola.

Simptomi in bolezni 18. 10. 2022 05.00

Prehrana pri psoriatičnem artritisu: katero hrano jesti in katero omejiti po mnenju strokovnjakov?

Čeprav psoriatičnega artritisa ni mogoče zdraviti samo z dieto, lahko nekatera živila pomagajo pri obvladovanju simptomov. Katero hrano jesti in katero omejiti po mnenju strokovnjakov?

Rakave bolezni 26. 05. 2022 05.00

Vrste raka, ki so lahko povezane s slabo in nepravilno prehrano

Podatki kažejo, da lahko življenjski slog močno vpliva na dolgoživost in zdravje. Ali hrana, ki jo zaužijete, poveča možnost za nastanek raka? Odgovor je podal dr. Howard Grossman, zdravnik interne medicine, znan po svojem delu z ranljivimi skupinami, ki navaja, v katerih primerih je hrana povezana z razvojem raka.

Prehrana 18. 02. 2022 05.00

Ali živalske beljakovine res povzročajo raka?

Dejstvo je, da naše telo potrebuje beljakovine. To makrohranilo igra pomembno vlogo v našem telesu, ki vključuje pomoč celicam, tkivom in organom pri delovanju. Beljakovine je pomembno zaužiti za sintezo aminokislin, ki sestavljajo beljakovinske verige, nekaterih aminokislin pa naše telo ne more proizvesti samo.

Simptomi in bolezni 25. 10. 2021 05.00

7 živil, ki lahko povečajo možnost za napad migrene

Nekatera živila naj bi dokazano povzročala večjo možnost za napad migrene. Poglejmo si nekaj takšnih živil.

Dieta 19. 08. 2020 06.00

8 nasvetov za hujšanje in zdravo prehrano

Pisec knjige 'Prehranski kompas' se je spopadel s kaosom, ki bojda vlada na področju prehrane po celem svetu. V morju prehranskih trendov, ki smo jim danes priča, pri katerih se strokovnjaki prepirajo, katera dieta je boljša in katera slabša, Bast Kast išče odgovor na to, kaj je resnično zdravo, kako učinkovito shujšati, kakšno dieto uvesti v svoje življenje, da ne bo zgolj to – dieta, temveč način prehranjevanja, ter navsezadnje, kaj je zavajanje in kaj je resnica? Poglejte si njegovih dvanajst najboljših nasvetov.

Prehrana 21. 05. 2020 08.00

Kdo so fleksitarijanci?

Beseda fleksitarijanstvo je pravzaprav izpeljanka iz dveh besed – fleksibilnost in vegetarijanstvo. Torej gre za princip prehranjevanja, pri katerem se posameznik večino časa drži vegetarijanskih pravil, občasno pa poseže po mesni dobroti, kot so ribe in pršut.

Dieta 03. 04. 2020 08.16

V 4 tednih se odvadite uživanja sladkorja

Z načrtom, ki temelji na kliničnih študijah in katerega je zasnovala britanska zdravnica dr. Brooke Alpert, traja razstrupljevalna dieta, s pomočjo katere se organizem v popolnosti odvadi uživanja sladkorja in privadi na nov način prehrane, zgolj 30 dni. Najbolj pomembni so prvi trije dnevi diete, saj se tekom teh dni v popolnosti odrečemo sladkorju in vpeljemo nove prehrambene navade.

Zdravje 14. 02. 2020 08.46

Preprosto se znebite napihnjenosti

Zdrav prebavni sistem je ključnega pomena za zdrav organizem in za to, da smo polni energije. Britanska nutricistka Robyn Youkilis pojasnjuje, kako se lahko na naraven način znebite napihnjenosti, bolečin zaradi prebave in neugodja v trebuhu.

Prehrana 31. 05. 2019 09.34

Živila, ki povečujejo tveganje za kap

Močno predelana živila, kot so čips, sladki kosmiči, sladke gazirane pijače povečujejo tveganje za srčni infarkt in kap, opozarjajo strokovnjaki iz različnih držav po svetu in zahtevajo ukrepanje oblasti.

Zdravje 19. 04. 2019 09.16

Kaj poveča tveganje za drugega najhujšega raka?

Obsežna britanska študija je nedavno pokazala, da tudi uživanje rdečega in predelanega mesa v količinah, ki naj bi še veljale za zmerne, lahko poveča tveganje za raka na debelem črevesu in danki. Ta je pri nas na drugem mestu po smrtnosti, kažejo podatki Onkološkega inštituta, čeprav od leta 2009 deluje presejalni program Svit, ki ga lahko odkrije še v predrakavi fazi, torej še preden se razvije.

POPovi zdravniki 15. 02. 2003 23.42

Vegetarijanstvo

Pozdravljeni! Stara sem 22 let. Razen materinega mleka, sem mleko in mlecne izdelke vedno zavracala. Vem, da naj bi bilo v mleku veliko kalcija, ki je potreben za rast. Vendar vem tudi, da je mleko ki...

Zdravje 14. 02. 2019 08.03

Kateri hrani se morate odreči, da zmanjšate tveganje?

Če se boste odrekli zelo predelani hrani, boste zmanjšali tveganje za prezgodnjo smrt, je ugotovila francoska študija. Četudi v tej državi le 14 odstotkov vse hrane na tržišču predstavlja zelo predelana, so celo na državni ravni izrazili zaskrbljenost, ker se njena prodaja povečuje.  

Rožnati oktober 10. 10. 2018 13.49

To živilo poveča tveganje za raka dojk

Predelano meso poveča tveganje za pojav raka dojk, je pokazala študija univerze Harvard. Ne poveča pa tveganja za to diagnozo rdeče meso, ki ni predelano, so še odkrili ameriški raziskovalci, ki priporočajo, da se predelanemu mesu, kot so denimo hrenovke, raje odrečete.

Zdravje 03. 09. 2018 14.58

Prenehala jesti eno vrsto živil in izgubila 41 kilogramov

Američanka Shandra Redwine je pred kratkim čistila svojo omaro, ko je našla svojo poročno obleko. Spomnila se je, kako je takrat tehtala kar 41 kilogramov več in na svojem Instagram profilu zapisala, da jo je obleka spomnila na njeno pot hujšanja in kako ponosna je lahko na svoje rezultate.

Zdravje 26. 04. 2018 14.43

Kruh: DA ali NE?

Kruh je lahko dober vir vlaknin, vitaminov in mineralov. Prav zato je lahko ključnega pomena v zdravi prehrani. A vse oblike kruha niso narejene enako, zato je pomembno, kakšen kruh izberete. Kruhu najslabše kvalitete se je res bolje izogniti.

Zdravje 05. 02. 2018 11.18

Odstranite to iz svoje prehrane in zmanjšajte tveganje za kolorektalnega raka

Rdeče in predelano meso, predelani ogljikovi hidrati, sladke pijače. To povzroča v telesu vnetja, ki lahko vodijo v pojav kolorektalnega raka. Raje uživajte več temno rumene in zelene listnate zelenjave, ki pa tveganje za njegov pojav zmanjšujejo.

Mesec preventive 30. 01. 2018 13.37

To lahko storite DANES, da preprečite raka

Tretjino vseh najpogostejših oblik raka lahko preprečimo s povsem preprostimi ukrepi, trdijo strokovnjaki. Tu je nekaj izmed njih.

Zdravje 23. 11. 2017 11.00

Sladkor ne le hrani rakave celice, tudi ustvarja jih

Približuje se čas praznikov, kar pomeni tudi uživanje veliko sladkarij, piškotov, čokolade in drugih sladic vseh vrst. Čeprav se večina zaveda, da bo v tem času pridobila nekaj odvečnih kilogramov, pa so ti stvar, ki bi nas morala najmanj skrbeti.

Prehrana 26. 01. 2017 15.42

Prehrana, če se spopadate z bolečinami v sklepih

Nemški strokovnjak za prehrano dr. Wolfgang Feil je razvil poseben program prehranjevanja, s katerim na povsem naraven način pomaga bolnikom, ki trpijo za artrozo ali obrabo sklepov. Metoda, ki sicer učinkuje tudi pri nekaterih drugih boleznih, je pomagala našemu motoristu Miranu Stanovniku.

Prehrana 24. 01. 2017 08.06

9 živil, ki vam bodo podaljšala mladostni videz

Ste vedeli, da obstaja skrivnost, zaradi katere se boste lahko postarali kasneje kot vaši vrstniki. Ko bodo ljudje vaših let že sivi, polni gub in z malo energije, lahko sami s to skrivnostjo ostanete mladostnega videza in polni energije.

Prehrana 17. 03. 2016 08.06

Nutricisti razkrili 7 živil, ki jih ne bi nikoli jedli!

Ko pomislimo na nezdravo hrano, nam najprej na pamet padejo vrečke čipsa. A verjetno ne bi pomislili na sadni smoothie in juho iz pločevinke. Pa bi morali, pravi priznana britanska nutricistka Helen Bond. Preverite, zakaj in katere hrane nutricistka prav tako ne bi jedla.

Zdravje 29. 02. 2016 11.00

Kaj se zgodi s telesom, če ne jeste dovolj vlaknin?

Nutricisti odraslim osebam priporočajo, da zaužijejo 14 gramov vlaknin na vsakih 1000 kalorij (4180 kJ energije). To pomeni, da naj bi ženske na dan zaužile okoli 25 gramov vlaknin, moški pa okoli 38 gramov. A le redki zaužijejo takšno količino. Če je ne, povečate tveganje za razvoj nekaterih bolezni.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1169