predelano meso

Lahko pojemo preveč šunke?
Šunka je sestavni del tradicije velikonočne pojedine in samih velikonočnih praznikov. Velja za zdravo meso ali ne? Kako lahko tudi v prazničnih časih pazimo na svojo prehrano? Več v nadaljevanju.

Kako lahko ohranimo zdrav prebavni sistem?
V današnjem času se vedno bolj in vedno več govori o pomenu zdrave prebave, povezavi med črevesjem in možgani ter pomembnosti zdravega prehranjevanja. Če imate določeno bolezensko stanje, se o preventivi in prehrani vedno posvetujte s svojim zdravnikom. Na splošno pa naslednji načini veljajo za ohranjanje zdravja našega prebavnega sistema.

Zakaj nekateri pogosteje doživljajo lakoto?
Naše telo je odvisno od hrane, da zadovolji svoje energetske potrebe, zato je povsem normalno, da nekaj ur po jedi začutimo lakoto. Če pa vaš želodec nenehno zahteva več, včasih tudi celo takoj po obroku, je morda kaj narobe z vašim zdravjem.

Kaj se zgodi, če imate povečan holesterol?
Prekomerna telesna teža, debelost, neaktivnost in kajenje so le nekateri izmed dejavnikov, ki lahko prispevajo k razvoju povišanega holesterola.

Prehrana pri psoriatičnem artritisu: katero hrano jesti in katero omejiti po mnenju strokovnjakov?
Čeprav psoriatičnega artritisa ni mogoče zdraviti samo z dieto, lahko nekatera živila pomagajo pri obvladovanju simptomov. Katero hrano jesti in katero omejiti po mnenju strokovnjakov?

Vrste raka, ki so lahko povezane s slabo in nepravilno prehrano
Podatki kažejo, da lahko življenjski slog močno vpliva na dolgoživost in zdravje. Ali hrana, ki jo zaužijete, poveča možnost za nastanek raka? Odgovor je podal dr. Howard Grossman, zdravnik interne medicine, znan po svojem delu z ranljivimi skupinami, ki navaja, v katerih primerih je hrana povezana z razvojem raka.

Ali živalske beljakovine res povzročajo raka?
Dejstvo je, da naše telo potrebuje beljakovine. To makrohranilo igra pomembno vlogo v našem telesu, ki vključuje pomoč celicam, tkivom in organom pri delovanju. Beljakovine je pomembno zaužiti za sintezo aminokislin, ki sestavljajo beljakovinske verige, nekaterih aminokislin pa naše telo ne more proizvesti samo.

7 živil, ki lahko povečajo možnost za napad migrene
Nekatera živila naj bi dokazano povzročala večjo možnost za napad migrene. Poglejmo si nekaj takšnih živil.

Katero in kakšno meso je najbolj zdravo?
Vsi vemo, da meso v raznoraznih burgerjih in denimo predelane hrenovke niso najbolj idealna izbira mesa, vendar obstaja tudi drugo meso, ki na pogled morda ni videti škodljivo, pa v resnici je. Katero in kakšno meso velja za najbolj zdravo?

8 nasvetov za hujšanje in zdravo prehrano
Pisec knjige 'Prehranski kompas' se je spopadel s kaosom, ki bojda vlada na področju prehrane po celem svetu. V morju prehranskih trendov, ki smo jim danes priča, pri katerih se strokovnjaki prepirajo, katera dieta je boljša in katera slabša, Bast Kast išče odgovor na to, kaj je resnično zdravo, kako učinkovito shujšati, kakšno dieto uvesti v svoje življenje, da ne bo zgolj to – dieta, temveč način prehranjevanja, ter navsezadnje, kaj je zavajanje in kaj je resnica? Poglejte si njegovih dvanajst najboljših nasvetov.

Kdo so fleksitarijanci?
Beseda fleksitarijanstvo je pravzaprav izpeljanka iz dveh besed – fleksibilnost in vegetarijanstvo. Torej gre za princip prehranjevanja, pri katerem se posameznik večino časa drži vegetarijanskih pravil, občasno pa poseže po mesni dobroti, kot so ribe in pršut.

V 4 tednih se odvadite uživanja sladkorja
Z načrtom, ki temelji na kliničnih študijah in katerega je zasnovala britanska zdravnica dr. Brooke Alpert, traja razstrupljevalna dieta, s pomočjo katere se organizem v popolnosti odvadi uživanja sladkorja in privadi na nov način prehrane, zgolj 30 dni. Najbolj pomembni so prvi trije dnevi diete, saj se tekom teh dni v popolnosti odrečemo sladkorju in vpeljemo nove prehrambene navade.

Preprosto se znebite napihnjenosti
Zdrav prebavni sistem je ključnega pomena za zdrav organizem in za to, da smo polni energije. Britanska nutricistka Robyn Youkilis pojasnjuje, kako se lahko na naraven način znebite napihnjenosti, bolečin zaradi prebave in neugodja v trebuhu.

Živila, ki povečujejo tveganje za kap
Močno predelana živila, kot so čips, sladki kosmiči, sladke gazirane pijače povečujejo tveganje za srčni infarkt in kap, opozarjajo strokovnjaki iz različnih držav po svetu in zahtevajo ukrepanje oblasti.

Kaj poveča tveganje za drugega najhujšega raka?
Obsežna britanska študija je nedavno pokazala, da tudi uživanje rdečega in predelanega mesa v količinah, ki naj bi še veljale za zmerne, lahko poveča tveganje za raka na debelem črevesu in danki. Ta je pri nas na drugem mestu po smrtnosti, kažejo podatki Onkološkega inštituta, čeprav od leta 2009 deluje presejalni program Svit, ki ga lahko odkrije še v predrakavi fazi, torej še preden se razvije.

Vegetarijanstvo
Pozdravljeni! Stara sem 22 let. Razen materinega mleka, sem mleko in mlecne izdelke vedno zavracala. Vem, da naj bi bilo v mleku veliko kalcija, ki je potreben za rast. Vendar vem tudi, da je mleko ki...

Kateri hrani se morate odreči, da zmanjšate tveganje?
Če se boste odrekli zelo predelani hrani, boste zmanjšali tveganje za prezgodnjo smrt, je ugotovila francoska študija. Četudi v tej državi le 14 odstotkov vse hrane na tržišču predstavlja zelo predelana, so celo na državni ravni izrazili zaskrbljenost, ker se njena prodaja povečuje.

To živilo poveča tveganje za raka dojk
Predelano meso poveča tveganje za pojav raka dojk, je pokazala študija univerze Harvard. Ne poveča pa tveganja za to diagnozo rdeče meso, ki ni predelano, so še odkrili ameriški raziskovalci, ki priporočajo, da se predelanemu mesu, kot so denimo hrenovke, raje odrečete.

Prenehala jesti eno vrsto živil in izgubila 41 kilogramov
Američanka Shandra Redwine je pred kratkim čistila svojo omaro, ko je našla svojo poročno obleko. Spomnila se je, kako je takrat tehtala kar 41 kilogramov več in na svojem Instagram profilu zapisala, da jo je obleka spomnila na njeno pot hujšanja in kako ponosna je lahko na svoje rezultate.

Kruh: DA ali NE?
Kruh je lahko dober vir vlaknin, vitaminov in mineralov. Prav zato je lahko ključnega pomena v zdravi prehrani. A vse oblike kruha niso narejene enako, zato je pomembno, kakšen kruh izberete. Kruhu najslabše kvalitete se je res bolje izogniti.

Odstranite to iz svoje prehrane in zmanjšajte tveganje za kolorektalnega raka
Rdeče in predelano meso, predelani ogljikovi hidrati, sladke pijače. To povzroča v telesu vnetja, ki lahko vodijo v pojav kolorektalnega raka. Raje uživajte več temno rumene in zelene listnate zelenjave, ki pa tveganje za njegov pojav zmanjšujejo.

To lahko storite DANES, da preprečite raka
Tretjino vseh najpogostejših oblik raka lahko preprečimo s povsem preprostimi ukrepi, trdijo strokovnjaki. Tu je nekaj izmed njih.

Sladkor ne le hrani rakave celice, tudi ustvarja jih
Približuje se čas praznikov, kar pomeni tudi uživanje veliko sladkarij, piškotov, čokolade in drugih sladic vseh vrst. Čeprav se večina zaveda, da bo v tem času pridobila nekaj odvečnih kilogramov, pa so ti stvar, ki bi nas morala najmanj skrbeti.

Prehrana, če se spopadate z bolečinami v sklepih
Nemški strokovnjak za prehrano dr. Wolfgang Feil je razvil poseben program prehranjevanja, s katerim na povsem naraven način pomaga bolnikom, ki trpijo za artrozo ali obrabo sklepov. Metoda, ki sicer učinkuje tudi pri nekaterih drugih boleznih, je pomagala našemu motoristu Miranu Stanovniku.

9 živil, ki vam bodo podaljšala mladostni videz
Ste vedeli, da obstaja skrivnost, zaradi katere se boste lahko postarali kasneje kot vaši vrstniki. Ko bodo ljudje vaših let že sivi, polni gub in z malo energije, lahko sami s to skrivnostjo ostanete mladostnega videza in polni energije.

Nutricisti razkrili 7 živil, ki jih ne bi nikoli jedli!
Ko pomislimo na nezdravo hrano, nam najprej na pamet padejo vrečke čipsa. A verjetno ne bi pomislili na sadni smoothie in juho iz pločevinke. Pa bi morali, pravi priznana britanska nutricistka Helen Bond. Preverite, zakaj in katere hrane nutricistka prav tako ne bi jedla.

Kaj se zgodi s telesom, če ne jeste dovolj vlaknin?
Nutricisti odraslim osebam priporočajo, da zaužijejo 14 gramov vlaknin na vsakih 1000 kalorij (4180 kJ energije). To pomeni, da naj bi ženske na dan zaužile okoli 25 gramov vlaknin, moški pa okoli 38 gramov. A le redki zaužijejo takšno količino. Če je ne, povečate tveganje za razvoj nekaterih bolezni.

Preprosto se obvarujete pred najbolj smrtonosno boleznijo
Bolezni srca in ožilja so največji globalni ubijalec, saj povzročajo kar 30 odstotkov vseh smrti. A obstajajo povsem preprosti koraki, s katerimi lahko zmanjšate tveganje zanje. Preverite, kako.

Zemljevid, ki pokaže zaskrbljujoča dejstva!
Morda ste mislili, da so Američani najdebelejša nacija na svetu - potem se motite. Največjo stopnjo debelosti imajo narodi otokov v Tihem oceanu, kot sta na primer Samoa in Fidži. Kljub vsemu pa se zahodne države pričakovano prav tako uvrščajo med države z visoko stopnjo debelosti. Mednje spada tudi Slovenija.

Fotografije, ki kažejo, kaj v resnici jemo
Fotograf Peter Augustus je naredil set fotografij najbolj priljubljenih jedi, pripravljenih iz predelane hrane, da bi ljudem nazorno prikazal, kaj je v resnici v njih. Morda vas prav te fotografije prepričajo, da manjkrat posežete po predelanih mesnih izdelkih.