prehrana in holesterol

Kaj se dogaja v telesu, ko organizmu primanjkuje magnezija?
Znanstveniki z Univerze Minnesota so v delu 'Food as Information Examples of the Roles Nutrients Play' – Primeri, kako nutrienti vplivajo na organizem odkrili, kako hranljive vrednosti delujejo na določene organe in jim omogočajo, da opravljajo svoje naloge.

Odlična ideja za zdrav zajtrk
Zakaj si ne bi zajtrka pripravili iz prosene kaše? Proso je odličen vir mineralov, kot so magnezij, baker, mangan in fosfor. Vsi imajo zelo koristne učinke. Magnezij denimo nujno potrebujemo za normalno odvijanje več kot 300 procesov, ki potekajo v telesu. Sodeluje tako pri presnavljanju hrane kot pri delovanju živčevja.

Polni so hranil in antioksidantov, ki pomembno koristijo našemu zdravju
Ste vedeli, da so jajčevci polni hranil in antioksidantov, ki lahko koristijo vašemu zdravju?

Vse, kar morate vedeti o mediteranski dieti
Mediteranska dieta je prehranski načrt, ki izvira s Sredozemskega območja in se že dolgo ponaša s svojimi zdravstvenimi koristmi.

Slovenska znanstvenika odkrila črevesne bakterije za zniževanje holesterola
Spremembe v črevesnem mikrobiomu so bile vpletene v vrsto bolezni, vključno s sladkorno boleznijo tipa 2, debelostjo in vnetno črevesno boleznijo. Študija odkriva več vrst bakterij, ki presnavljajo holesterol, pri ljudeh z nižjo ravnjo holesterola. Slovenska znanstvenika sta sodelovala pri raziskavah.

5 navad, ki lahko podaljšujejo življenje
Stoletnikov je danes več kot kdaj koli prej, saj se pričakovana življenjska doba po vsem svetu daljša. Tukaj je 5 preprostih korakov, s katerimi si lahko pomagate zagotoviti dolgo in zdravo življenje.

Kakšna je vloga maščob pri vzdrževanju zdrave telesne teže?
Maščobe so pomembna hranila, ki igrajo ključno vlogo pri vzdrževanju zdrave telesne teže in splošnega zdravja.

7 znakov pomanjkanja kalija
Kalij je eden najpomembnejših mineralov, ki jih naše telo nujno potrebuje za pravilno delovanje. Ohranja ravnovesje tekočin in elektrolitov v telesu, izjemno pomemben pa je tudi za zdravo delovanje našega srca, ledvic, možganov in mišic.

To se zgodi, če jemo preveč mastne hrane
Naše telo potrebuje (zdrave!) maščobe za pravilno in optimalno delovanje. A govora je o zdravih maščobah v normalnih mejah.

Idealna hrana za ta letni čas
Fermentirana živila bi lahko označili za idealno zimsko hrano. Najbolj poznamo kislo zelje in repo. Toda fermentiranih živil je še veliko več, tako da lahko res prav vsak najde tista, ki so po njegovem okusu. Z nutricistko smo se pogovarjali, kakšni so pozitivni učinki rednega uživanja takšne hrane.

Že ena porcija tega sadeža bi lahko zmanjšala slab holesterol
Ste vedeli, da avokadu pravijo tudi aligatorjeva hruška ali masleno sadje? Je vrsta jagodičevja, ki raste v toplih podnebjih. Toda kako nam lahko pomaga pri zmanjševanju slabega holesterola?

Nova študija na dvojčkih ugotavlja, ali je veganska prehrana bolj zdrava
Študija je spremljala, kaj se je zgodilo, ko je en dvojček 8 tednov užival vegansko prehrano, drugi pa vsejedo. Kaj so pokazali rezultati?

7 živil, ki spodbujajo prebavo
Zdrava prebava je ključnega pomena za splošno dobro počutje in zdravje. Dobra prebava omogoča telesu, da učinkovito absorbira hranila iz hrane, izloča odpadne snovi ter ohranja uravnoteženo prebavno funkcijo. Dodajanje naslednjih živil v prehrano lahko pomaga še dodatno spodbuditi prebavo in izboljšati zdravje prebavnega sistema.

Kaj je res in kaj ni, ko je govora o uživanju mesa?
Z nobeno stvarjo v življenju ni dobro pretiravati. Seveda enako velja tudi za meso, predvsem pa z zrezki. Slednji so hrana, ki je bogata s hranili, vendar pa vsekakor obstaja nekaj potencialnih slabosti, če jih uživamo preveč.

Se zavedate, kako zelo možgani vplivajo na črevesje?
Ste se kdaj vprašali, kako možgani vplivajo na črevesje in obratno, kako črevesje vpliva na možgane?

Prehrana pri povišanem holesterolu – na kaj paziti, čemu se izogibati?
Povišan holesterol je ena od najpogostejših težav v sodobni družbi, ki lahko vodi do srčnih bolezni, ateroskleroze in drugih resnih zdravstvenih težav. Vendar pa lahko z uravnoteženo prehrano in spremembo življenjskega sloga zmanjšamo tveganje za bolezni.

Kaj se zgodi, če jemo preveč jajc?
Jajca so eno izmed najbolj priljubljenih živil, ki so iz prehranskega vidika zelo bogata in vsebujejo številna hranila. Vendar pa je lahko njihov vpliv na zdravje zelo odvisen od nešteto dejavnikov, kot tudi od priprave in količine zaužitih jajc.

Imate povišan holesterol?
Kdaj in zakaj so lahko povišane meje holesterola nevarne? Kakšna je razlika med slabim in dobrim holesterolom?

Kaj se zgodi, če vsak dan jeste jajca?
Tri jajca na dan odženejo zdravnika stran. Jajca si na našem jedilniku zaslužijo posebno mesto, saj so ne le okusna, ampak imajo tudi bogato hranilno vrednost. Ljudje se jajcem pogosto izogibajo, še posebej rumenjakom, saj verjamejo, da se bodo zredili ali imeli povišan holesterol. A resnica je drugačna.

Živila, ki jih preprosto morate uživati v jesenskem času
Za veliko ljudi jesen pomeni sezono obilnih jedi 'na žlico'. Na voljo imamo izvrstne enolončnice in druge jedi, ki vsebujejo predvsem bučo, sladki krompir, korenček in ostalo. Poglejmo si, katera živila ne smejo manjkati na našem krožniku v tem letnem času.

5 razlogov, zakaj bi morali mandarine jesti vsak dan
Bogate so z vitaminom C, varujejo naš imunski sistem v hladni sezoni, pomagajo nam ohranjati vitko linijo in so tudi zelo okusne. Preberite, za kaj vse so še mandarine odlične in zakaj bi jih morali dodati v svoj jedilnik.

Recept zavidljive postave Sharon Stone
Igralka Sharon Stone si je mesto v Hollywoodu utrdila s filmskimi vlogami, občinstvo navdušila s svojim naravnim talentom, oboževalce pa velikokrat prestrašila tudi s številnimi zdravstvenimi težavami.

Pozabljeno žito, ki lahko zmanjša apetit in spodbudi presnovo
Že uživate ječmen? Kar malo pozabljeno žito ni le zelo zdravo. Študija, ki so jo objavili v British Journal of Nutrition (Britanski zbornik nutricistike), pravi, da lahko uživanje ječmena pripomore k bolj uspešnemu hujšanju. Ker uravnava raven krvnega sladkorja, je odlična izbira tudi za sladkorne bolnike.

Enostavni viri beljakovin, ki jih ne smete spregledati
Verjetno vsi vemo, kako pomembne so beljakovine za naše zdravje, kajne? Vseeno pa mnogo ljudi med nami ob omembi beljakovin najprej pomisli na vire mesa, četudi se veliko, včasih celo več beljakovin kot v mesu, skriva tudi v drugih okusnih živilih.

Ti ljudje ne bi smeli uživati rdečega mesa
Ko je govora o mesu, so v družbi vedno goreče razprave med tistimi, ki menijo, da ljudje sploh ne bi smeli uživati rdečega mesa in da ga tudi ne potrebujemo, ter med tistimi, ki zagovarjajo zdravstvene prednosti. Kaj pa, ko je govora o rdečem mesu? Stroka je jasna – z njim ne bi smeli pretiravati. Kdo pa bi moral biti še bolj pazljiv?

Zato dieta nikoli ni smiselna rešitev
Alison Wright se danes ukvarja z nutritivno medicino. Včasih je bila strastna kadilka, uživala je alkohol, imela stresno službo, se slabo prehranjevala in sovražila telovadbo. Nato je spoznala, da se je v življenju mogoče počutiti bolje. Njen pristop k učenju zdravega prehranjevanja je zaradi njenih lastnih izkušenj zelo zanimiv.

Kako lahko jabolka izboljšajo naše zdravje?
Jabolko na dan odžene zdravnika stran. Spoznajte številne zdravstvene koristi tega okusnega sadeža in ugotovite, zakaj bi moral biti redni del naše prehrane!

Najboljša živila za starejše od 50 let
Uravnotežena prehrana je po mnenju Health in Human Research najboljša preventiva za varovanje zdravja in dolgoživost. Obstajajo živila, ki so na splošno dobra ne glede na našo starost, obstajajo pa tudi tista, ki imajo posebne koristi za ljudi, ki so starejši od 50 let.

Materina dušica – poznate vse njene prednosti?
Ljudje uporabljajo materino dušico za lajšanje težav z dihanjem, kašljem, bronhitisom in oteklimi dihalnimi potmi. Jemati jo je mogoče tudi pri bolezni ledvic in mehurja, za izboljšanje krvnega obtoka, zniževanje slabega holesterola ter tudi za zdravljenje črevesnih plinov in kolik. Ne smemo pozabiti, da izboljšuje tudi spanje in spodbuja imunski sistem za zdravljenje okužb.

Znake pomanjkanja je potrebno prepoznati takoj
Da je magnezij eden najpomembnejših mineralov, priča že dejstvo, da je ključen pri več kot 300 biokemičnih procesih v našem telesu. Telo nas začne hitro opozarjati, ko nam magnezija primanjkuje, zato je izjemnega pomena, da te znake prepoznamo in pravočasno ukrepamo.