Vizita.si

prehrana za črevesje

Prehrana 16. 03. 2023 05.00

Če imate težave z zaprtjem, posezite po teh živilih

Zaradi neredne prebave se lahko pojavijo težave z napihnjenostjo, bolečine v želodcu, splošno slabo počutje, zaprtje pa spremljajo še nekateri drugi neprijetni simptomi. Pri tem si lahko na eni strani pomagamo z odvajali, ki jih je mogoče dobiti v lekarni brez recepta, lahko pa posežemo po domačih živilih, ki blagodejno vplivajo na črevesno floro.

Prehrana 08. 03. 2023 05.00

4 živila, dobra za vitalnost in zdravje celotnega telesa

Čeprav so probiotiki vsem zelo dobro poznan izraz, njihov pomen še vedno ne jemljemo dovolj resno.

Prebava 02. 03. 2023 05.00

Kako lahko ohranimo zdrav prebavni sistem?

V današnjem času se vedno bolj in vedno več govori o pomenu zdrave prebave, povezavi med črevesjem in možgani ter pomembnosti zdravega prehranjevanja. Če imate določeno bolezensko stanje, se o preventivi in prehrani vedno posvetujte s svojim zdravnikom. Na splošno pa naslednji načini veljajo za ohranjanje zdravja našega prebavnega sistema.

Prehrana 21. 02. 2023 05.00

Vse, kar morate vedeti o probiotikih

Tudi vi nenehno poslušate o tem, kako dobri in zdravi so probiotiki za naše telo, pa sploh ne veste, kaj so probiotiki? V tem članku predstavljamo vse ključne informacije, ki jih morate vedeti o njih.

Prebava 15. 02. 2023 05.00

7 nasvetov za naravno obvladovanje prebavnih težav

Kako lahko izboljšamo prebavo? Kako lahko poskrbimo, da ostane zdrava? S preprostimi navadami v prehrani in življenjskem slogu lahko zagotovite dobro zdravje črevesja. Zdrava prebava je namreč ključna za zdravo življenje!

Prebava 10. 02. 2023 05.00

Kaj so prebavni encimi?

Naravni prebavni encimi so beljakovine, ki jih vaše telo tvori za razgradnjo hrane in pomoč pri prebavi. Prebava je proces uporabe hranil, ki jih najdemo v hrani, da vašemu telesu dajo energijo, mu pomagajo pri rasti in opravljanju vitalnih funkcij.

Prebava 30. 01. 2023 05.00

Previdno, če imate te simptome

Večina se nas decembra vsaj nekajkrat pregreši s hrano in pijačo, saj ne moremo samo gledati dobrot, ki se znajdejo na praznični mizi. Januarja potem sledi streznitev, ki se ne odraža nujno samo na tehtnici – zadnji mesec v letu običajno pusti posledice tudi na počutju. Pojavijo se obdobja nerazložljive utrujenosti, težje se osredotočimo na zadane naloge, pade nam imunska odpornost, pojavijo se lahko podočnjaki, težave nam lahko povzroča tudi počasna prebava. Nekateri menijo, da je za tako stanje kriva zgodnja spomladanska utrujenost, a pogosto gre za veliko resnejšo težavo!

Dieta 26. 01. 2023 05.00

Se vam kljub hujšanju nabirajo kilogrami? To so potencialni razlogi

Telovadite in pazite, da se prehranjujete zdravo, omejili ste vnos kalorij, številne na tehtnici pa vseeno kažejo enako stanje ali pa se celo soočate z nabiranjem kilogramov? Naslednji razlogi in določena bolezenska stanja so lahko razlog, da vam kljub vsemu trudu ne uspe izgubiti kilogramov.

Prehrana 24. 11. 2022 05.00

Imate težave z vetrovi? Preverite, katera hrana jih lahko povzroča

Neprijetne vetrove povzroča uživanje polnozrnatih ogljikovih hidratov, so odkrili danski znanstveniki. A pozor. To ni negativno. Nasprotno. Zaradi tega niste napihnjeni in vam bolje delujeta črevesje in prebava.

Prehrana 11. 11. 2022 05.00

7 prebiotičnih živil, ki lahko pomagajo prebavi

Če želite nekoliko izboljšati svojo prebavo, je tukaj nekaj najboljših prebiotičnih živil, ki jih priporočajo dietetiki.

Prehrana 25. 10. 2022 05.00

5 živil, ki zmanjšajo napihnjenost, in 5 živil, ki jo povzročajo

Se soočate z neprestano napihnjenostjo in ne veste več, kaj bi vam lahko pomagalo? Predstavljamo živila, ki lahko zmanjšajo napihnjenost, in 5 živil, ki jo lahko povzročajo.

Prehrana 18. 10. 2022 05.00

10 živil, ki spodbujajo prebavo in metabolizem

Prebavne težave povzročajo krče, slabost, pline in bolečine v trebuhu. Zaprtje je danes ena najpogostejših bolezni v zahodnih industrializiranih državah.

Bolezni 04. 10. 2022 05.00

Ena najpogostejših bolezni prebavnega sistema

Bolečine v želodcu in različne prebavne motnje naj bi bile ene najpogostejših motenj, s katerimi se srečujejo tako družinski zdravniki kot gastroenterologi.

Prehrana 29. 08. 2022 05.00

7 živil, ki lahko škodujejo naši prebavi

Teoretično bi moralo (in načeloma tudi jo) naše telo prebaviti katero koli hrano, ki jo zaužijemo. Toda spremembe v izdelavi in pripravi hrane ter sedeči način življenja povzročajo, da se naša prebava ne odziva nujno dobro v vseh okoliščinah.

Preventiva 19. 07. 2022 05.00

3 nasveti nutricionistke za povrnitev črevesnega zdravja

Pomen bakterij v človeškem telesu lahko opišemo z eno zanimivo ugotovitvijo: Nabor genomov vseh mikroorganizmov, ki so prisotni v mikroflori v telesu, vsebuje približno 100-krat več genov kot človeški genom, zaradi česar je človek bolj prokariontski kot evkariontski.

Bolezni 14. 07. 2022 05.00

Obstaja povezava med črevesnim neravnovesjem in duševnimi boleznimi?

Vse več študij kaže, da imajo ljudje, ki trpijo za depresijo in anksioznostjo, osiromašeno črevesno floro. Vendar se zdi, da slednje ni omejeno na duševne bolezni.

Prehrana 16. 06. 2022 05.00

Kako lahko ponotranjimo zdrav vzorec prehranjevanja?

Večina od nas se zaveda, da je veliko lažje narediti načrt zdrave prehrane, kot pa ga dejansko uresničiti.V današnjem dinamičnem in hitrem svetu je namreč zelo težko vzdržati zdrav vzorec prehranjevanja.

Srčno žilne bolezni 10. 06. 2022 05.00

6 stvari, ki vam upočasnjujejo presnovo

Dobra presnova je ključnega pomena za številne procese v telesu. Ta nam pomaga pri uravnavanju telesne teže in nas lahko varuje pred najrazličnejšimi boleznimi sodobnega časa, kot so sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni in rak. Prav zato je dobro, da vemo, kaj nam upočasnjuje presnovo.

Prehrana 02. 06. 2022 05.00

7 zdravstvenih koristi paradižnika

Ste vedeli, da lahko paradižnik presenetljivo ugodno vpliva na našo kožo, črevesje in še veliko več? Poglejmo si nekaj glavnih koristi paradižnika.

Simptomi in bolezni 31. 05. 2022 05.00

Vse, kar morate vedeti o kroničnih vnetnih črevesnih boleznih

H kroničnim vnetnim črevesnim boleznim sodita ulcerozni kolitis in Chronova bolezen. Kakšni so simptomi in znaki omenjenih stanj, kako ju zdravimo, je morda v ozadju lahko psihosomatski vzrok in kakšna je prognoza? O tem smo se pogovarjali z dr. Natašo Smrekar, dr. med., spec. gastroenterologije.

Prehrana 04. 05. 2022 05.00

Tega o njih zagotovo še ne veste

Kumare so v marsikaterem pogledu idealno živilo, ki bi ga morali pogosteje vključevati v svoj jedilnik, še posebej v obdobju pred poletjem, ko običajno hočemo izgubiti kakšen odvečen kilogram in nasploh dajemo večji poudarek bolj zdravemu načinu življenja.

Rakave bolezni 28. 04. 2022 05.00

Lahko zdravo črevesje pomaga pri zdravljenju raka?

Manj kot 50 odstotkov ljudi z napredovalim melanomom naj bi se pozitivno odzivalo na imunoterapijo, zdravje črevesja pa naj bi bilo eden od načinov za uspešnejše zdravljenje te vrste raka in drugih. To je pokazala študija, ki je preučevala pomen in korelacijo črevesnega mikrobioma in uspešnost zdravljenja bakterij in raka.

Zdravje 23. 04. 2022 05.00

Je to razlog, da ne izgubite maščobe na trebuhu?

Odvečno maščobo na trebuhu je dobro izgubiti tudi zaradi zdravja. Ta maščoba namreč obdaja organe, ki so v trebušni votlini. Zaradi tega ti ne morejo delati optimalno, kar povečuje tveganje za številne bolezni, tudi bolezni srca. Ste že poskušali to maščobo izgubiti, a ni šlo? Preverite, ali delate katero od naslednjih napak.

Prehrana 31. 03. 2022 12.33

10 živil za zdravo prebavo

Zdrava prebava je ključnega pomena za naše splošno počutje, saj prebavni proces telesu zagotavlja energijo in pomembne hranilne snovi, potrebne za normalno delovanje. Čeprav se vsi trudimo uživati raznoliko hrano, je določena hranila včasih težko pridobiti v količinah, ki jih organizem potrebuje za optimalno delovanje, zato je dobro vedeti, katera živila se morajo pogosteje znajti na naših jedilnikih, da ne bomo trpeli za leno prebavo, zaprtjem in drugimi prebavnimi tegobami sodobnega časa.

Zdravje 25. 03. 2022 12.33

To je najpogostejši vzrok za slabo počutje

Prebavne nevšečnosti so rak rana sodobne družbe, vzroki zanje pa pogosto povsem jasni: sodoben način življenja s stalnim hitenjem, pomanjkanje časa za počitek in sprostitev ter obroki, ki so komaj podobni pravi hrani. Posledice so vsem dobro znane: slabost, spahovanje, napenjanje, zaprtje. Gre za rezultat slabe prebave, zaradi česar telesu primanjkuje energije in hranilnih snovi, potrebnih za normalno delovanje. Rešitev je v bistvu precej preprosta: bolj zdrava prehrana pomeni tudi bolj zdravo prebavo, boljše počutje in kakovostnejše življenje. A kaj to pomeni v praksi?

Zdravje 18. 03. 2022 08.00

Nad tegobo sodobnega časa na naraven način

Hiter življenjski tempo, pretežno 'sedeči' delovniki, pomanjkanje gibanja, neuravnoteženi obroki – to je le nekaj potencialnih vzrokov za počasno prebavo in zaprtost, ki pa ju neredko zanemarjamo, misleč, da bo bolje samo od sebe. Ko se neuspešni obiski stranišča nadaljujejo, se večina zapodi do najbližje lekarne po odvajala, čeprav obstaja več popolnoma naravnih rešitev, ki učinkovito odpravijo zaprtost. Kdaj pa sicer sploh lahko govorimo o redni prebavi?

Prehrana 15. 03. 2022 04.45

Presenetljiva povezava črevesnega in duševnega zdravja

Američani poznajo pregovor, da »tisto, kar se zgodi v Las Vegasu, ostane v Las Vegasu«. Tisto, kar se dogaja v našem prebavnem sistemu, pa ne ostane tam, temveč učinkuje na celoten organizem. Naša prebavila namreč ves čas komunicirajo z našimi možgani in ti ves čas komunicirajo z našim prebavnim traktom.

Prehrana 18. 02. 2022 05.00

Kakšna je razlika med dobrimi in slabimi ogljikovimi hidrati?

Poznamo preproste in zapletene ogljikove hidrate; vlaknine, škrob in sladkorje. Kakšne so prednosti zdravih ogljikovih hidratov, kateri ogljikovi hidrati so slabi in zakaj?

Prehrana 14. 02. 2022 05.00

Poznate žita brez glutena?

Vedno več ljudi, bodisi zaradi modnih smernic, drugi pa zaradi zdravstvenih težav, išče prehrano brez glutena. K slednji spadajo tudi in predvsem žita.

Prehrana 28. 12. 2021 05.00

Živila, ki vam lahko škodijo, če jih jeste ob napačnem času

Različne raziskave so pokazale, da naj bi povprečen človek danes zaužil bistveno več kalorij kot naši predniki. Velikokrat tudi menimo, da lahko določena živila jemo kadarkoli, ker spadajo v tako imenovana 'zdrava živila', četudi temu ni tako.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1251