prehrana za železo

Rastlina, za katero ne bi nikoli rekli, da vsebuje magnezij
Topinambur ali jeruzalemska artičoka je rastlina, ki izvira iz Severne Amerike. Gre za trajnico iz družine Asteraceae, sorodno sončnicam, s podzemnimi gomolji, ki so užitni in imajo številne koristi za zdravje. Ključni del te rastline so njeni gomolji, ki vsebujejo inulin, vrsto prebiotika, ki ima pomembno vlogo pri podpori prebavi in splošnemu zdravju črevesja.

Vitamin, ki ščiti celice pred poškodbami
Vitamini in minerali so osnovni hranilni elementi, ki igrajo ključno vlogo pri ohranjanju optimalnega zdravja in delovanju telesa.

5 spregledanih živil, ki so polna vitaminov
Ko govorimo o uravnoteženi prehrani, se pogosto osredotočamo na že dobro znana živila, kot so sadje, zelenjava in oreščki. Kaj pa ostala živila, ki mnogokrat ostajajo spregledana?

Živila za lepo kožo, lase in nohte
Sijoči lasje, močni nohti in sijoča koža so lahko znaki odličnega lepotnega režima, vendar pomena odlične prehrane ne smemo podcenjevati.

8 razlogov, zakaj se vam lomijo nohti
Zdravi nohti so odraz splošnega zdravja in predvsem prehranjevalnih navad posameznika. Mnogo ljudi pa se srečuje z dokaj pogosto težavo, kot so krhki in lomljivi nohti. To vsekakor ni nujno resen zdravstveni problem, so pa lahko krhki nohti moteči in neprijetni. Poglejmo si najpogostejše razloge za to težavo.

2 čaja, ki lahko pomagata pri kašlju, prehladu in gripi
Čaji so odlični zavezniki imunskega sistema. Pozimi nas ne le grejejo, temveč vsebujejo tudi dobrobitna zelišča, iz katerih lahko pripravimo okusne napitke, okrepčila in zaščito za telo pred pogostimi okužbami dihal, ki spremljajo hladnejše zimske mesece.

Veste, kaj vse je v zrezku?
Je zrezek zdrav ali bi ga morali izpustiti? Preberite o pozitivnih in negativnih učinkih uživanja.

Je tudi vas v zadnjih dneh doletelo to?
Pričelo se je obdobje, v katerem so na področju splošnega zdravja vse oči uprte v imunski sistem. Bo zdržal pritiske virusov in bakterij? Nas bo uspel obvarovati pred boleznimi? To je v prvi vrsti odvisno od nas samih. Pa ne toliko od tega, kako izdatno se založimo s prehranskimi dodatki, z vitamini in raznimi napitki, temveč predvsem od našega odnosa do lastnega organizma. Kako torej še pravočasno prepoznati znake oslabljenega imunskega sistema in kako poskrbeti, da bo ponovno obratoval s polno paro?

7 hranilnih snovi, ki jih lahko primanjkuje veganski in vegetarijanski prehrani
Imajo vegani in vegetarijanci dovolj hranil? Je mit ali dejstvo, da jim določenih primanjkuje? Dejstvo je, da imata, tako kot vsaka druga stvar v življenju, tudi te dve vrsti prehrane svoje prednosti in slabosti.

Preproste navade za naravno krepitev imunosti
Predstavljamo vam nekaj trikov, ki bodo okrepili vašo imunost in s tem telesu omogočili lažji boj proti različnim virusom.

5 razlogov, zakaj bi morali mandarine jesti vsak dan
Bogate so z vitaminom C, varujejo naš imunski sistem v hladni sezoni, pomagajo nam ohranjati vitko linijo in so tudi zelo okusne. Preberite, za kaj vse so še mandarine odlične in zakaj bi jih morali dodati v svoj jedilnik.

Kaj jesti in česa ne, ko boli želodec?
Bolečine v trebuhu so lahko zelo neprijetne, sploh če jih spremljajo krči, slabost, zgaga, driska ali celo bruhanje. V tem času je dobro, da prilagodimo tudi svojo prehrano. Torej, kaj jesti in česa ne, ko nas boli želodec? Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Enostavni viri beljakovin, ki jih ne smete spregledati
Verjetno vsi vemo, kako pomembne so beljakovine za naše zdravje, kajne? Vseeno pa mnogo ljudi med nami ob omembi beljakovin najprej pomisli na vire mesa, četudi se veliko, včasih celo več beljakovin kot v mesu, skriva tudi v drugih okusnih živilih.

4 koristi rožmarina, ki jih verjetno še ne poznate
Rožmarin je aromatična zimzelena rastlina, ki jo radi uporabljamo v domači kuhinji ali pa samo uživamo v njenem prijetnem sredozemskem vonju. To pa še ni vse, saj rožmarin lahko blagodejno vpliva tudi na naše zdravje. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Hashimotovov tiroiditis je potrebno zdraviti
Gre za avtoimunsko bolezen ščitnice, pri kateri je delovanje najprej normalno, nato pa se postopoma zmanjšuje, dokler ne nastopi hipotiroza - sindrom, ki nastane zaradi pomanjkanja ščitničnih hormonov v tkivih. Kako prepoznati simptome?

Vse, kar morate vedeti o makro in mikrohranilih
Če želimo razumeti prehrano, moramo poznati njene osnovne gradnike.

Najboljša živila za starejše od 50 let
Uravnotežena prehrana je po mnenju Health in Human Research najboljša preventiva za varovanje zdravja in dolgoživost. Obstajajo živila, ki so na splošno dobra ne glede na našo starost, obstajajo pa tudi tista, ki imajo posebne koristi za ljudi, ki so starejši od 50 let.

Ne boste verjeli, za kaj vse jo lahko uporabite
Kopriva je že od antičnih časov stalnica v zeliščarstvu. Poglejmo si, za kaj vse je dobra, kako jo lahko uporabimo, predvsem pa, kaj vsebuje.

4 živila, dobra za vitalnost in zdravje celotnega telesa
Čeprav so probiotiki vsem zelo dobro poznan izraz, njihov pomen še vedno ne jemljemo dovolj resno.

Najpogostejši simptomi anemije v nosečnosti
Anemija v nosečnosti, ki je posledica pomanjkanja železa, je lahko vzrok za dodatno utrujenost in občutek šibkosti. Kakšni so dejavniki tveganja, simptomi in navsezadnje, kako se lahko s to težavo borimo?

Kakšno hrano bi morali za dobro zdravje jesti pozimi?
Pozimi je dobro jesti kuhano, saj tako ogrejemo ne le telo, temveč tudi duha. Nizke zimske temperature, krajša dnevna svetloba in hiter tempo življenja so dejavniki, ki vzpodbudijo naše veselje in notrenji mir, ko se vsi zberemo za jedilno mizo ob topli jedi. Katera pa so tista živila, s katerimi se je priporočljivo pozimi okrepčati?

Skrite pasti antibiotikov
Konvencionalni antibiotiki so ključnega pomena za naše zdravje, ko se spopademo z bakterijsko okužbo, in so rešili že na milijone življenj. A na žalost se jih predpisuje prepogosto, zato postajajo bakterije vse bolj odporne nanje, to pa predstavlja zelo resen globalni zdravstveni izziv.

Hrana, ki jo je dobro jesti v 20, 30, 40 letih ...
V najstniških letih potrebujemo več kalcija, da si izgradimo močne kosti, v 30 letih več energije, ker imamo številne obveznosti z družino in službo, v 40 se presnova upočasni in moramo znova prilagoditi prehrano. Preverite, kaj je dobro jesti v različnih življenjskih obdobjih.

Muškatni orešček – priljubljena vsestranska začimba
Muškatni orešček je zaradi svoje izrazite arome in dobrodejnih lastnosti ena najbolj cenjenih začimb na svetu.

Kaj se zgodi, ko nehamo uživati rdeče meso?
Nekateri se za opustitev mesa odločajo z etičnega vidika, drugi z okoljskega. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pravijo, da uradna medicina stoji za stališčem, da zdrava in uravnotežena prehrana vključuje vsa živila v priporočenih in optimalnih količinah. A pri tem dodajajo, da je lahko tudi prepogosto uživanje mesa in zlasti mesnih izdelkov v večjih količinah zdravju škodljivo.

Kaj se lahko zgodi, če jeste preveč mesa?
Ljudje, ki pojedo veliko beljakovin živalskega izvora, imajo pogosteje preveč maščobe v jetrih ter večje tveganje za bolezen jeter. In sicer v primerjavi s tistimi, pri katerih so glavni vir beljakovin živila rastlinskega izvora. To je ugotovila nizozemska študija.

Ali je konzervirana tuna zdrava?
Ali je tuna v konzervi zdrava? Kratek odgovor je da, absolutno!

Tako si lahko pomagate, če vam primanjkuje železa
Najpogostejši vzroki za pomanjkanje železa so neustrezen vnos železa, zmanjšana telesna aktivnost in povečana izguba krvi. Hrana, bogata z železom, je ključnega pomena za naše zdravje, zato je pomembno vedeti, kje ga najdemo.

Lahko s prehrano in z zdravimi navadami pomagamo okrepiti kri?
Poglejmo si nekaj dejstev o krvi, ki jih morda še ne poznate in seveda, kako lahko izboljšamo svojo kri.

Sladki krompir - pisana zakladnica hranil
V naši družbi še do pred kratkim ni bil tako priljubljen, danes pa vedno bolj. Sladki krompir pripravljamo kot prilogo, dodajamo juham, domačim zelenjavnim namazom ali pa enolončnicam. Poglejmo si, zakaj je dober za naše zdravje.