Vizita.si

prehrana za kosti

Življenjske zgodbe 08. 03. 2023 05.00

Milan Šuligoj: Ljubezen do samega življenja je zmaga

Akutna mieloblastna levkemija je rak krvi in kostnega mozga – gobastega tkiva znotraj kosti, kjer nastajajo krvne celice. Beseda akutno pri akutni mielogeni levkemiji označuje hitro napredovanje bolezni. Imenuje se mielogena levkemija, ker prizadene skupino belih krvnih celic, imenovanih mieloične celice, ki se običajno razvijejo v različne vrste zrelih krvnih celic, kot so rdeče krvne celice, bele krvne celice in trombociti. Pogovarjali smo se z Milanom Šuligojem, ki je v fazi zdravljenja omenjene bolezni.

Prehrana 22. 02. 2023 05.00

So lahko prebavljive in polne izredno zdravih hranil

Ribe bi se morale znajti na krožniku vsaj enkrat tedensko. Njihova hranilna sestava zelo dobro vpliva na naše zdravje," razloži dr. Urška Blaznik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. So odličen vir lahko prebavljivih beljakovin. Morske ribe so za povrh dober vir vitamina D, selena in joda. Zadnje raziskave so pokazale, da bi bile lahko tudi sladkovodne ribe pomemben vir vitamina D. Mastne ribe pa imajo odlično maščobnokislinsko sestavo."

Vitamini in minerali 13. 02. 2023 05.00

Najpomembnejši vitamini, na katere bi morali paziti starostniki

Vsi, ne glede na starostno skupino, v katero spadamo, potrebujemo za optimalno delovanje telesa vitamine in minerale, starostniki pa bi morali biti zaradi svojega zdravja in preventive še posebej pozorni na vnos naslednjih vitaminov.

Prehrana 12. 01. 2023 05.00

Zelenjava, ki jo to zimo obvezno vključite v jedilnik

Ohrovt pogosto imenujemo 'kralj kalcija', je pa tudi bogat vir vitamina A, vitamina C, železa, luteina in prehranskih vlaknin.

Zdravje 09. 12. 2022 05.00

Znake pomanjkanja je potrebno prepoznati takoj

Da je magnezij eden najpomembnejših mineralov, priča že dejstvo, da je ključen pri več kot 300 biokemičnih procesih v našem telesu. Telo nas začne hitro opozarjati, ko nam magnezija primanjkuje, zato je izjemnega pomena, da te znake prepoznamo in pravočasno ukrepamo.

Rakave bolezni 20. 10. 2022 05.00

Rak ščitnice: vzroki, simptomi in zdravljenje

Zdi se, da so bolezni ščitnice v porastu. Čeprav ima večina od njih odlično prognozo, rak ščitnice zahteva dolgotrajno spremljanje pod specialističnim nadzorom.

Simptomi in bolezni 18. 10. 2022 05.00

Prehrana pri psoriatičnem artritisu: katero hrano jesti in katero omejiti po mnenju strokovnjakov?

Čeprav psoriatičnega artritisa ni mogoče zdraviti samo z dieto, lahko nekatera živila pomagajo pri obvladovanju simptomov. Katero hrano jesti in katero omejiti po mnenju strokovnjakov?

Prehrana 16. 10. 2022 05.00

Hrana, ki jo je dobro jesti v 20, 30, 40 letih ...

V najstniških letih potrebujemo več kalcija, da si izgradimo močne kosti, v 30 letih več energije, ker imamo številne obveznosti z družino in službo, v 40 se presnova upočasni in moramo znova prilagoditi prehrano. Preverite, kaj je dobro jesti v različnih življenjskih obdobjih.

Prehrana 12. 09. 2022 05.00

Grozdje – hrana 'bogov' za zdravo srce in kosti

Grozdje vsebuje obilico flavonoidov, ki so zaslužni za barvo tega sadeža, zaslužni pa so za celo vrsto blagodejnih učinkov na človekovo zdravje, predvsem za ohranjanje zdravja srčno-žilnega sistema.

Prehrana 01. 09. 2022 05.00

14 živil, ki naj bi veljala za najbolj zdrava

Obstajajo živila, ki so bolj zdrava kot druga? Poglejmo si 14 živil, ki jih je portal ordinacija.hr navedel kot optimalna za zdravje.

Prehrana 08. 08. 2022 05.00

Sočno sadje in zelenjava, ki vas bosta odžejala v teh vročih dneh

Uživanje sadja in zelenjave je priporočljivo v vseh letnih časih, toliko bolj pa tovrstno hrano obožujemo, ko naraščajo temperature. Sadje in zelenjava sta navadno bogata z vodo, okusna in celo zdrava!

Prehrana 08. 07. 2022 05.00

Se zavedate, kako zdravi so?

Čeprav morda ni najbolj priljubljen med oreščki, si brazilski orešček zasluži našo pozornost že zgolj zaradi tega, ker ima veliko mineralov in antioksidantov, vsebuje pa tudi ogromno selena.

Preventiva 17. 06. 2022 05.00

Kaj lahko storite pri dvajsetih za preprečitev osteoporoze v poznejših letih?

Pri dvajsetih letih so kosti še vedno sposobne obnavljanja, kar pomeni, da jih v tem obdobju še vedno lahko krepite. Da bi zmanjšali tveganje za razvoj osteoporoze v poznejših letih in zgradili kar se da močne in zdrave kosti, bo potrebna vpeljava nekaterih sprememb v vaš način življenja.

Prehrana 02. 06. 2022 05.00

7 zdravstvenih koristi paradižnika

Ste vedeli, da lahko paradižnik presenetljivo ugodno vpliva na našo kožo, črevesje in še veliko več? Poglejmo si nekaj glavnih koristi paradižnika.

Zdravje 19. 05. 2022 05.00

Vitamin A: vse, kar morate vedeti

Vitamin A je bistveno hranilo, ki prispeva k številnim funkcijam v telesu, kot je denimo varovanje zdravja oči. Pri nas je pomanjkanje vitamina A redko. Večina ljudi lahko zadovolji potrebe po tem vitaminu že zgolj s svojo prehrano.

Prehrana 07. 04. 2022 05.00

11 živil, polnih kalija, ki so odlična za zdravje

Predstavljamo enajst živil, ki vsebujejo ogromno kalija in so odlična za naše zdravje – pravijo, da predvsem za zdravje srca in denimo za zniževanje krvnega tlaka. Poglejmo si ta živila.

Naslovnica 03. 01. 2022 05.00

Ugledna nevrologinja odkriva, kateri je najpogostejši glavobol in kakšne težave povzroča našim očem

Od 2,2 milijarde ljudi na svetu, ki imajo katero od očesnih bolezni, bi jih lahko po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije vsaj milijardo preprečili. Poleg staranja in genske dovzetnosti na zdravje oči vplivajo še številni drugi dejavniki, na katere lahko vplivamo sami in tako preprečimo bolezni ter zaščitimo svoje zdravje. Zato so se v X Labu – strokovnem raziskovalnem središču družbe JGL – prvič zbrali vodilni oftalmologi, nevrologi, endokrinologi, psihiatri, revmatologi, otorinolaringologi, estetski kirurgi, družinski zdravniki, farmacevti in inženirji, da bi analizirali najnovejše raziskave in s celostnim pristopom odkrili, kako kakovostno skrbeti za zdravje oči in zakaj je to pomembno za naše celotno telo.

Prehrana 28. 12. 2021 05.00

Živila, ki vam lahko škodijo, če jih jeste ob napačnem času

Različne raziskave so pokazale, da naj bi povprečen človek danes zaužil bistveno več kalorij kot naši predniki. Velikokrat tudi menimo, da lahko določena živila jemo kadarkoli, ker spadajo v tako imenovana 'zdrava živila', četudi temu ni tako.

Prehrana 14. 12. 2021 05.00

Katera hrana vsebuje največ beljakovin?

Uživanje hrane z visoko vsebnostjo beljakovin ima številne prednosti, vključno s hitrejšo rastjo mišic, izgubo teže in občutkom sitosti po jedi. Čeprav je uživanje večje količine beljakovin lahko koristno, je uravnotežena prehrana bistveni del ohranjanja zdravja.

Vitamini in minerali 10. 11. 2021 05.00

Vitamin C: vse kar morate vedeti

V času prehladov in različnih obolenj začenjamo vse bolj govoriti o vitaminu C. O slednjem vitaminu pa kljub vsemu obstajajo (pre)številni miti. Za kaj je zadolžen ta vitamin v našem telesu, kje ga najdemo, za kaj ga sploh potrebujemo, kakšna je ustrezna dnevna količina, ki jo potrebujemo in najpomembnejše, ali lahko pride do prekomernega vnosa tega vitamina? Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje opozarjajo, da ja.

Vitamini in minerali 05. 11. 2021 05.00

Kaj se zgodi, če ga imate premalo?

V tej pandemiji smo začeli vse več govoriti o pomembnosti vitamina D. Priporočila so se vrstila z vseh strani, kar pa niti ni čudno, saj je vitamin D velik zaveznik dobrega imunskega sistema.

Zdravje 04. 08. 2021 06.00

Se zavedate, kako pomembna je?

Na žalost začnemo o kakovostni prehrani razmišljati šele, ko nas doleti kakšna neprijetna situacija ali celo bolezen. Toda zdrava prehrana ni ključna zgolj za naš videz, tako imenovani 'estetski izgled', temveč je bistvena za normalno delovanje našega telesa – organov, mišic, predvsem pa kosti.

Prehrana 04. 06. 2021 06.00

14 najboljših sestavin za smuti, ki spodbujajo hujšanje

Smuti je izvrsten in izjemen iz več razlogov. Za tiste, ki neradi jedo zelenjavo, sadje ali pa katero drugo živilo, denimo, je odličen način, kako lahko v svojo prehrano dodajo sestavine, ki jih drugače ne bi zaužili. Za druge je izvrsten napitek za hujšanje, spet tretji pa ga imajo radi iz drugih preštevilnih razlogov.

Prehrana 03. 05. 2021 06.00

10 najboljših živil za ženske v srednjih letih

S staranjem se naš metabolizem upočasni, začnemo izgubljati mišično maso, prav tako pa se spreminja raven hormonov, kar povečuje naše možnosti za kopičenje maščob na trebuhu. Uživanje hrane, bogate z antioksidanti, vam lahko poleg redne vadbe pomaga pri zatiranju lakote in hrepenenja po sladkem, hkrati pa izboljša vaše splošno zdravje. Dr. Sarah Mirkin, pisateljica, ki se ukvarja z dietami in prehrano za ženske v srednjih letih, je za preventivo navedla svoja najljubša živila za ženske, starejše od 40 let.

Prehrana 17. 03. 2021 06.00

Bučna, lanena, sončnična semena ... Katera so najbolj zdrava?

Bučnična, lanena, sončnična semena ... Katera jesti, če imamo povišan krvni tlak, katera za zdrave kosti in navsezadnje, kakšne so zdravstvene koristi enih in drugih?

Prehrana 11. 03. 2021 06.00

3 spomladanska živila, ki očistijo jetra in pospešijo prebavo

Pomlad je pred nami, z njo pa tudi priložnost, da iz telesa izločimo toksine, ki so se nabrali med dolgo in hladno zimo. Hrana, ki prinaša prve sončne žarke, je bogata z barvami, a tudi s pomembnimi hranili, ki blagodejno vplivajo na jetra, glavni razstrupljevalni organ. Brez obotavljanja posezite po špargljih, artičokah in mladi špinači.

Zdravje 25. 01. 2021 06.00

Magnezij in menopavza: lahko ta pomemben mineral lajša simptome?

Magnezij je eden najpomembnejših mineralov. Njegova glavna vloga je aktiviranje številnih encimov, ki sodelujejo pri ustvarjanju energije v telesu, še posebej pa je cenjen njegov vpliv na delovanje srca, krčenje mišic in zdravje živčnega sistema. Kako lahko pomaga ženskam v menopavzi, pri lajšanju splošnih in tudi tistih večjih tegob?

Prehrana 30. 12. 2020 05.30

Ta modro-zelena alga vam lahko pomaga pri izgubi odvečne teže

Spirulina je enocelična alga, ki lahko uspeva tako v sladki kot tudi morski vodi. Gre za edinstveno algo, ki lahko pomaga pri razstrupljanju telesa. Raziskave so pokazale tudi, da uživanje spiruline lahko vpliva na padec vrednosti slabega holesterola v krvi, znižanje krvnega tlaka in posledično zmanjšanje tveganja za nastanek srčno žilnih bolezni. Vendar previdno.

Koža 04. 12. 2020 05.12

Suha in razpokana koža zaradi umivanja in razkužil – kako si lahko pomagamo?

Zaradi novega koronavirusa smo vsi (vsaj upajmo) postali pozornejši na higieno. K njej spadata predvsem pogosto umivanje in razkuževanje rok, ti pa lahko velikokrat poslabšata nekatere težave s kožo, posebej za tiste, ki imajo z njo že na splošno težave. Kako si lahko pomagamo, če imamo bolj občutljivo kožo?

Preventiva 30. 07. 2020 07.44

Najboljša živila za starejše od 50 let

Z leti začne naše telo počasneje delovati. Določene dejavnosti, v katerih smo nekoč lahko uživali, lahko postanejo prezahtevne, nekatera najljubša živila pa v zrelejših letih naš metabolizem zavrača. Obstaja pa nekaj takih, s katerimi si lahko pomagate pri upočasnitvi procesa staranja vašega telesa.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1080