Vizita.si

prehrani

Starostne bolezni 26. 01. 2023 05.00

Nova študija bi lahko nakazovala na presenetljivo povezavo

Ugotovitve ponujajo razmislek o maščobah v naši prehrani. Slednje naj sploh ne bi bile tako slabe, kot radi prebiramo!

Prehrana 20. 01. 2023 05.00

Kakšno hrano bi morali za dobro zdravje jesti pozimi?

Pozimi je dobro jesti kuhano, saj tako ogrejemo ne le telo, temveč tudi duha. Nizke zimske temperature, krajša dnevna svetloba in hiter tempo življenja so dejavniki, ki vzpodbudijo naše veselje in notrenji mir, ko se vsi zberemo za jedilno mizo ob topli jedi. Katera pa so tista živila, s katerimi se je priporočljivo pozimi okrepčati?

Bolezni 18. 01. 2023 05.00

Najpogostejši znaki intolerance na gluten

Intoleranca na gluten je dokaj pogosto stanje. Zanjo so značilne neželene reakcije na gluten, beljakovino, ki jo najdemo v pšenici, ječmenu in rižu.

Prehrana 09. 01. 2023 05.00

Zlata pravila zdravega prehranjevanja v starosti

Procesa staranja ni mogoče ustaviti in v telesu prihaja do sprememb, za katere je med drugim treba prilagoditi prehrano in prehranjevalne navade.

Vitamini in minerali 04. 01. 2023 05.00

Ta vitamin naj bi bil najboljša 'hrana za možgane'

Ob pravilni prehrani je pomembno jemanje vitaminov, ki pomagajo ohraniti zdravje možganov in preprečiti kognitivni upad.

Bolezni 20. 12. 2022 05.00

Kaj vse vpliva na težave s prebavili?

Najrazličnejše zdravstvene težave so vse pogostejše v današnjem času, ko zaradi tisoč in ene obveznosti zanemarjamo nekaj, kar je tako zelo pomembno – svoje telo. Vsi naši grehi pa se pogosto kažejo tudi v težavah s prebavili. O tem smo se pogovarjali tudi z gastroenterologom Rajkom Kneževićem.

Dieta 16. 12. 2022 05.00

5 vrst čajev, ki vam lahko pomagajo pri hujšanju

Čaji lahko, seveda ob ustrezni prehrani in gibanju, pomagajo pri hujšanju. Poglejmo si, kateri in zakaj.

Prehrana 15. 12. 2022 05.00

Tradicionalne zimske jedi, pripravljene na bolj zdrav način

Vsi vemo, da je v zimskem času dobro uživati veliko fižola, kislega zelja in pese. Z roko v roki z omenjeno hrano gredo zelo dobro slanina, klobase in druga živila. So ta res najboljša izbira? Kako lahko tradicionalne obroke naredimo bolj zdrave?

Zdravje 15. 12. 2022 05.00

4 'dobre' navade, ki lahko v resnici delujejo proti vam

Najsi bo govora o prehrani ali pa o 'ustrezni' socializaciji in socialnih veščinah – pretiravanje ali, nasprotno, pomanjkanje ni nikoli dobro. Vse v življenju se nagiba k ravnovesju, zato je pomembno, da se naučimo zmernosti. Poglejmo si nekaj navad, za katere menimo, da so dobre, a lahko v resnici delujejo proti nam.

Prehrana 05. 12. 2022 05.00

S tem si uničujete zdravje

Prihajajo tedni, ko bomo zdravi prehrani in zmernosti nekoliko pogledali skozi prste, saj se je v času, ko so mize bogato obložene s prazničnimi dobrotami, tako rekoč nemogoče ves čas 'držati nazaj'. Kljub temu pa velja biti pozoren na to, koliko in kaj uživamo v veselem decembru, saj je od tega odvisno naše splošno počutje, ki je osnova za lepe praznične dni. Na katera živila se torej opreti po obilnem božičnem kosilu ali prekrokani noči?

Prehrana 30. 11. 2022 09.16

Dr. Živa Lavriša: Pomemben izziv sodobnega načina prehranjevanja je tudi dejstvo, da vedno manj hrane pripravljamo sami

Kje so največji izzivi pri sodobni prehrani poleg, seveda, pomanjkanja časa? Kako se prehranjujemo Slovenci, je štetje kalorij pametno, kaj je res in kaj ni o razstrupljanju telesa in o smernicah zdrave prehrane sem se pogovarjala z dr. Živo Lavriša, univ. dipl. inž. živ. tehnol., iz raziskovalne skupine Prehrana in javno zdravje z Inštituta za nutricionistiko.

Prehrana 23. 11. 2022 05.00

Upočasnjeno delovanje ščitnice - kaj jesti, kdaj in v kakšnih količini?

Upočasnjeno delovanje ščitnice ali hipotiroidizem zahteva posebno vrsto prehrane. Priporočljiva je hrana z nizkim do srednje glikemičnim indeksom, kot je denimo ovsena kaša z jogurtom in cimetom. Nutricionist Nenad Bratković ponuja dodatne informacije o prehrani za ljudi, ki se borijo z upočasnjenim delovanjem ščitnice.

Prehrana 14. 11. 2022 05.00

5 razlogov, zakaj je dobro pogosto piti špinačni sok

Špinača je prava zakladnica kakovostnih hranil in vsebuje vitamine, minerale in antioksidante. Ne sme biti samo v solatah ali kot priloga, ampak jo uživajmo tudi na druge načine. Skrajni čas je, da poskusite tudi špinačni sok, ker prinaša številne zdravstvene koristi.

Prehrana 11. 11. 2022 05.00

7 prebiotičnih živil, ki lahko pomagajo prebavi

Če želite nekoliko izboljšati svojo prebavo, je tukaj nekaj najboljših prebiotičnih živil, ki jih priporočajo dietetiki.

Srčno žilne bolezni 04. 11. 2022 05.00

Bolezen, ki prizadene arterije srca in možganov

Ateroskleroza je bolezen, pri kateri se na stenah arterij nalagajo holesterol in druge maščobne snovi, posledica pa je vidna v zožitvi omenjenih žil. Velja za resno bolezen, ki pa običajno v začetnih oblikah ne kaže simptomov.

Simptomi in bolezni 02. 11. 2022 05.00

Sindrom razdražljivega črevesja: vzroki, simptomi, pomoč

Sindrom razdražljivega črevesja je pogosta motnja, za katero so značilne bolečine v trebuhu in spremenjeno odvajanje blata v obdobju vsaj treh mesecev. Kakšni so simptomi in vzroki za sindrom razdražljivega črevesja? Kakšni so načini zdravljenja, kaj jesti in čemu se izogibati in ali omenjeni sindrom vpliva na telesno težo?

Prehrana 28. 10. 2022 13.13

Napaka, ki jo delamo vsi, pa se tega sploh ne zavedamo

Naši predniki so na svoje jedilnike umeščali predvsem sestavine, ki so bile aktualne v določeni sezoni in so zrasle doma ali v bližnji okolici. Razširjeno in uveljavljeno je bilo blagovno izmenjevanje, ki je zagotavljalo preskrbo in raznolikost na krožnikih. Danes, desetletja kasneje, je lokalna hrana ponovno v središču pozornosti. A tokrat ne le zaradi enostavnega zagotavljanja preskrbe, temveč tudi zaradi zagotavljanja kakovosti, ki postaja vse pomembnejši kriterij zdrave prehrane.

Zlata leta 28. 10. 2022 05.00

Kaj se zgodi, če redno uživamo ribe?

Redno uživate ribe? Sploh v tem letnem času in sploh če ste na počitnicah ob morju? Kitajska raziskava je pokazala, da nas ščitijo pred prezgodnjo smrtjo. In sicer se ob rednem uživanju rib tveganje zmanjša tudi za skoraj 40 odstotkov.

Prehrana 25. 10. 2022 05.00

5 živil, ki zmanjšajo napihnjenost, in 5 živil, ki jo povzročajo

Se soočate z neprestano napihnjenostjo in ne veste več, kaj bi vam lahko pomagalo? Predstavljamo živila, ki lahko zmanjšajo napihnjenost, in 5 živil, ki jo lahko povzročajo.

Rakave bolezni 20. 10. 2022 05.00

Rak ščitnice: vzroki, simptomi in zdravljenje

Zdi se, da so bolezni ščitnice v porastu. Čeprav ima večina od njih odlično prognozo, rak ščitnice zahteva dolgotrajno spremljanje pod specialističnim nadzorom.

Prehrana 18. 10. 2022 05.00

Je mleko res zdravo?

Mleko je eno izmed tistih živil, ki je v prehrani Slovencev prisotno že od nekdaj. Uživati ga je priporočljivo kot del pestre in uravnotežene prehrane, saj je dober vir kalcija in vitamina D, pri izbiri pa velja prisegati na kakovostno mleko in mlečne izdelke iz slovenskih kmetij. Ob tem ne gre zanemariti niti izvora mleka, saj so med kravjim, kozjim in ovčjim mlekom kar precejšnje razlike. Jih poznate?

Simptomi in bolezni 18. 10. 2022 05.00

Prehrana pri psoriatičnem artritisu: katero hrano jesti in katero omejiti po mnenju strokovnjakov?

Čeprav psoriatičnega artritisa ni mogoče zdraviti samo z dieto, lahko nekatera živila pomagajo pri obvladovanju simptomov. Katero hrano jesti in katero omejiti po mnenju strokovnjakov?

Prehrana 16. 10. 2022 05.00

Hrana, ki jo je dobro jesti v 20, 30, 40 letih ...

V najstniških letih potrebujemo več kalcija, da si izgradimo močne kosti, v 30 letih več energije, ker imamo številne obveznosti z družino in službo, v 40 se presnova upočasni in moramo znova prilagoditi prehrano. Preverite, kaj je dobro jesti v različnih življenjskih obdobjih.

Vitamini in minerali 15. 10. 2022 05.00

Pomanjkanje tega vitamina lahko povzroči težave s srcem

Glede na najnovejšo študijo, objavljeno v reviji Nutrients, lahko pomanjkanje vitamina B12 povzroči povišan holesterol in povišane trigliceride, navsezadnje pa tudi težave s srcem.

Dieta 07. 10. 2022 05.00

Kaj se zgodi, ko nehamo uživati rdeče meso?

Nekateri se za opustitev mesa odločajo z etičnega vidika, drugi z okoljskega. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pravijo, da uradna medicina stoji za stališčem, da zdrava in uravnotežena prehrana vključuje vsa živila v priporočenih in optimalnih količinah. A pri tem dodajajo, da je lahko tudi prepogosto uživanje mesa in zlasti mesnih izdelkov v večjih količinah zdravju škodljivo.

Prehrana 05. 10. 2022 05.00

Dobre in slabe plati vegetarijanske prehrane

Nekateri se za vegetarijansko prehrano odločijo, ker želijo izgubiti kakšen kilogram, drugi zaradi etičnih in moralnih načel, spet tretji imajo popolnoma drugačne razloge. Poglejmo si, zakaj je vegetarijanska prehrana dobra, zakaj ni in na kaj moramo biti pozorni, če se šele seznanjamo s tovrstnim načinom prehranjevanja.

Novice 27. 09. 2022 12.42

Samo vitamin C v boju proti virusom ne bo dovolj

O imunskem sistemu se večinoma pogovarjamo jeseni, ko se na pohod odpravijo virusi in tipična prehoda obolenja. Takrat se namreč najbolj jasno vidi, če je v dovolj dobri kondiciji, da se lahko zoperstavi virusom in gripi. Pri tem mu lahko do določene mere pomagamo tudi sami – s premišljenimi odločitvami in zdravim življenjskim slogom!

Zdravje 26. 09. 2022 05.00

5 načinov, kako lahko pametne ure izboljšajo vaše zdravje

Sodobni svet, ki je osredotočen na tehnologijo, nam omogoča, da zlahka zapademo v sedeč življenjski slog. V službi smo pogosto priklopljeni na računalnike, doma preživljamo čas na napravah in imamo avtomatizirane domače sisteme, ki lahko prižgejo luči ali televizorje. Vendar nas lahko tehnologija tudi spodbuja k izboljšanju zdravja, saj nam pomaga spremljati vitalne znake ali nam celo pomaga, da ostanemo na tekočem z zdravili in obvladujemo svojo bolezen.

Zdravje 15. 09. 2022 11.54

Zdaj je pravi čas, da okrepite svoj imunski sistem

Sveža in vse bolj meglena jutra so najbolj jasen znak, da vstopamo v jesen, z njo pa prihaja sezona prehladov in gripe. V hladnem vremenu se virusi namreč širijo veliko hitreje, saj so prostori bolj ogrevani in slabše prezračevani, mraz pa povzroči tudi padec imunske odpornosti. Ravno zato je izjemno pomembno, da še pred prihodom hladnejših dni dobro okrepimo svoj imunski sistem in naše telo pripravimo na vse zimske izzive. Razkrivamo, kako se tega lotiti na naraven način!

Prehrana 01. 09. 2022 05.00

14 živil, ki naj bi veljala za najbolj zdrava

Obstajajo živila, ki so bolj zdrava kot druga? Poglejmo si 14 živil, ki jih je portal ordinacija.hr navedel kot optimalna za zdravje.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 996