Vizita.si

prehrano

Zdrav Lajf 05. 06. 2024 04.43

5 načinov, kako lahko poskrbiš za zdravo prehrano

Danes se zdravo prehranjevanje zdi izjemno težavno, a nikakor ni treba, da je tako. Upoštevajte zgolj 5 naslednjih nasvetov, ki vam lahko pomagajo, da čez dan dlje časa ostanete siti, da se izognete nezdravim prigrizkom in da dobite dovolj energije za čez dan!

Prebava 03. 06. 2024 04.57

To je pogosto spregledan simptom funkcionalnih motenj prebavil

Če se že dalj časa soočate z zgago, boste najprej verjetno pomislili, da gre za gastroezofagealno refluksno bolezen (GERB), ki nastane zaradi vračanja želodčne vsebine v požiralnik, vzrok zanjo pa je nepravilno delovanje spodnje mišice zapiralke požiralnika. Toda pri približno 70 % ljudi, ki se spopadajo z zgago, ni zaznati znakov poškodb na požiralniku. Kaj je torej v teh primerih krivo za neprijetno pekočo bolečino za prsnico?

Zdravje 01. 06. 2024 04.34

5 razlogov za hudo žejo

Žeja je način, kako vam vaše telo sporoči, da mu primanjkuje vode, ki jo potrebuje za normalno in dobro delovanje. Običajno je, da ste žejni, ko je vroče ali po intenzivni vadbi. Kaj pa, ko in če se žeja pojavi nenadno, brez očitnega razloga? Poglejmo si, zakaj in kdaj lahko pride do tega.

Novice 29. 05. 2024 05.00

Promocijski material za bolj zdravo življenje

Za mnoge izmed nas sta zdravje in dobro počutje postali najpomembnejši vrednoti v življenju. Ponudba promocijskih izdelkov, ki ju navdihujejo, pa lahko poveča zadovoljstvo strank in izboljša kakovost njihovega življenja. Mnoga podjetja in blagovne znamke s pridom izkoriščajo ta trend za rast prepoznavnosti in prodaje.

Prehrana 29. 05. 2024 04.39

8 načinov, kako se počutiti sito, medtem ko jeste manj

Če poskušate shujšati, verjetno veste, da morate bodisi zmanjšati vnos kalorij ali pa povečati telesno aktivnost. Prvo je za mnoge ljudi precej težavno, saj se lahko počutijo lačne.

Prebava 28. 05. 2024 09.08

To so razlogi, zakaj vse več posameznikov izbira postbiotike namesto probiotikov

V sodobnem tempu življenja se vsak dan srečujemo s situacijami, ki lahko negativno vplivajo na našo prebavo. Posledično se pogosto pojavijo neprijetni simptomi, kot so napihnjenost, napenjanje in bolečine v trebuhu. Ravno zato so vse bolj priljubljeni probiotiki, ki prispevajo k ohranjanju zdravega ravnovesja v črevesju. A ker so nekateri posamezniki ugotovili, da lahko ti v procesu prebave naletijo na nekatere izzive, se raje odločajo za postbiotike.

Dieta 28. 05. 2024 04.48

Zato ne bi smeli hujšati pred poletjem

Ko se približuje poletje, mnogi čutijo pritisk, da bi morali hitro izgubiti kilograme, da bi dosegli tako imenovano 'popolno poletno postavo'. Ta trend, ki ga pogosto spodbujajo mediji in družbena omrežja, je ne samo nesmiseln, ampak tudi potencialno toksičen za naše fizično in mentalno zdravje.

Dieta 27. 05. 2024 04.37

Kako se znebiti 'dietne kulture' in se naučiti zaupati svojemu telesu?

Imate tudi vi dovolj dietne kulture in dejstva, da ste neprestano na restriktivnih, milo rečeno, nezdravih dietah, ki nikamor ne vodijo? Morda je čas, da jih opustite in začnete zaupati svojemu telesu.

Prebava 24. 05. 2024 09.34

Tako najlažje ugotovite, katera živila vam povzročajo zgago

Čeprav je zgaga lahko simptom različnih bolezni prebavil, gre najpogosteje za ločen, prehoden pojav, ki je posledica zlasti neprimernega načina življenja in slabih prehranjevalnih navad. To se z nekaj prilagoditvami vsakdanjega življenja na srečo da popraviti. Toda seznam živil, ki so kriva za pojav zgage, se lahko od posameznika do posameznika razlikuje. Kako torej sploh ugotoviti, katera živila vam povzročajo zgago?

Srčno žilne bolezni 23. 05. 2024 04.26

Stanje, ki zmanjša in blokira pretok krvi iz srca

Ena najpogostejših in najresnejših težav z zaklopko se imenuje stenoza aortne zaklopke.

Zdravje 20. 05. 2024 04.41

Najpogostejši razlogi za bolečino v trebuhu

Ko nas začne boleti trebuh, se velikokrat sprašujemo, ali je kriva določena hrana, živilo, kombinacija več dejavnikov ali kaj drugega. Predstavljamo najpogostejše vzroke za bolečino v trebuhu in najboljše načine zdravljenja, navsezadnje pa tudi preventivo.

Prehrana 20. 05. 2024 04.00

Vse o medu ob svetovnem dnevu čebel

Med je naravno sladko in hranljivo darilo narave, ki ga proizvajajo čebele iz nektarja cvetov. Poleg svoje okusne in sladke narave ima številne zdravstvene koristi. Pomembnost čebel pa presega zgolj proizvodnjo medu; čebele so ključne za opraševanje rastlin, kar omogoča pridelavo hrane za ljudi in živali ter ohranjanje biotske raznovrstnosti. Brez čebel bi bil naš svet revnejši za številne pomembne živilske vire in naravne procese. Zato je nujno, da cenimo in varujemo te pridne delavke ter se zavedamo njihove ključne vloge v ekosistemu.

Zlata leta 19. 05. 2024 04.44

Tako boste 'videti' mlajši

Filozofija dolgega življenja, predvsem pa vitalnosti posameznika, je že stoletja predmet številnih razprav. Zdi se tako zapletena in težavna za razumevanje, toda, ali je res? Konstanto poudarjamo čisto običajne stvari, kot so kakovosten spanec, pomen prostega časa, dovolj gibanja, rekreacija uma in telesa, omejitev alkoholnih pijač, opustitev kajenja ... pa se tega tudi držimo?

Življenjske zgodbe 16. 05. 2024 04.03

'Tekla sem tudi med zdravljenjem, to sporočam vsem'

Cherie Gruenfeld je svojo fitnes pot začela šele, ko je dopolnila 40 let. Zdaj, pri svojih 79 letih, trenira že za svoj 29. triatlon Ironman. Na družbenih omrežjih je delila nasvete za ljudi, kako biti in (p)ostati fit, zaupala pa jim je še, da je tekla tudi in predvsem med zdravljenjem raka.

Prebava 15. 05. 2024 04.33

Povezava prebave in našega duševnega zdravja

News medical poroča, da imajo bolniki z boleznimi prebavil tudi visoko psihiatrično komorbidnost. To je zato, ker so gastrointestinalni trakt in možgani tesno povezani prek dvosmernih živčnih, endokrinih in imunskih poti.

Prebava 10. 05. 2024 13.59

Kaj storiti, če vas na pikniku začne tiščati za prsnico?

Na kaj pomislite ob besedi piknik? Verjetno na sočno in začinjeno meso, pečeno na oglju, ki se v spremstvu ajvarja, gorčice, paradižnika, čebule in kozarca piva zlije v slastno kulinarično poezijo, še posebej aktualno v toplih pomladnih in vročih poletnih dneh. A harmonično vzdušje lahko kaj hitro pokvarita neprijetno tiščanje za prsnico ter pekoč občutek v prsih in grlu. Kaj se dogaja?

Prehrana 08. 05. 2024 04.35

Tako lahko nadomestite mlečne izdelke

Če imate laktozo intoleranco ali alergijo na mleko ali pa ste po tovrstnih živilih zgolj občutljivi, napihnjeni in vam je slabo, vsekakor obstajajo živila, ki lahko nadomestijo vitamine, minerale in druge pomembne stvari, ki bi jih drugače dobili z mlečnimi izdelki.

Simptomi in bolezni 07. 05. 2024 04.40

Kronična bolečina lahko močno zmanjša kakovost življenja

Kronična bolečina lahko močno vpliva na kakovost življenja posameznika. Kaj je kronična bolečina, kako si lahko pomagamo in, kar je najpomembneje, kako živeti z neznosno bolečino, ki vpliva na vse vidike življenja?

Simptomi in bolezni 05. 05. 2024 04.24

Kaj se zgodi, ko pride do pomanjkanja kalija?

Kalij je esencialni mineral, ki ima ključno vlogo pri ohranjanju zdravja našega telesa. Igra pomembno vlogo pri številnih fizioloških procesih, vključno z uravnavanjem krvnega tlaka, delovanjem srca in mišic ter ravnotežjem elektrolitov. Pomanjkanje kalija, imenovano hipokalemija, lahko povzroči različne zdravstvene težave.

Duševno zdravje 03. 05. 2024 04.01

Kako je duševno zdravje povezano s prehrano in obratno?

Prehrana ima ključno vlogo pri ohranjanju duševnega zdravja, saj številne študije kažejo na povezave med kakovostjo prehrane in splošnim počutjem ter duševnimi motnjami. Razumevanje teh povezav lahko pomembno prispeva k razvoju strategij za izboljšanje duševnega zdravja in kakovosti življenja.

Prebava 02. 05. 2024 04.00

Kje se začne prebava?

Prebavni sistem je eden najbolj osupljivih in kompleksnih sistemov v našem telesu, ki omogoča razgradnjo hrane v hranila, potrebna za delovanje našega telesa in celic. Od trenutka, ko hrano zaužijemo, do trenutka, ko se preostanki izločijo iz telesa, prebavni sistem izvaja številne natančno usklajene mehanizme.

Preventiva 01. 05. 2024 04.52

Načini, kako zaščititi oči pred zasloni

Dolgotrajna izpostavljenost zaslonom, kot so računalniški zasloni, tablični računalniki in pametni telefoni, lahko povzroči različne težave z vidom, vključno s sindromom suhega očesa.

Prebava 01. 05. 2024 04.01

Ste že slišali za simbiotike?

V zadnjih letih je preučevanje črevesnega mikrobioma postalo eno najbolj vznemirljivih področij v znanstveni skupnosti. Spoznanja o kompleksnem ekosistemu mikroorganizmov, ki naseljujejo naše črevesje, so prinesla nove vpoglede v povezavo med zdravjem prebavil in celotnim zdravjem organizma.

Prehrana 30. 04. 2024 04.41

Polni so hranil in antioksidantov, ki pomembno koristijo našemu zdravju

Ste vedeli, da so jajčevci polni hranil in antioksidantov, ki lahko koristijo vašemu zdravju?

Lepota 29. 04. 2024 04.02

6 živil, ki naj bi pomagala proti izpadanju las

Izpadanje las prizadene tako moške kot ženske. Razlogi za to se lahko skrivajo v genetiki, stanjih in boleznih, navsezadnje pa je 'krivec' lahko tudi prehrana. Če so težave hude, predvsem, če je izpadanje las nenadno in močno, obiščite zdravnika. Tokrat pa si bomo pogledali, katera živila naj bi pomagala pri izpadanju las.

Prehrana 26. 04. 2024 04.21

5 pijač, s katerimi boste premagali željo po sladkem

Sladkorja ne vnašamo v svoje telo zgolj s prehrano, ampak velikokrat tudi s sladkimi, zelo sladkimi pijačami. Le-te pa niso najbolj zdrave za naše telo, če z njimi pretiravamo. Vsekakor pa si lahko zadovoljimo svojo željo po sladkih pijačah z nekaj preprostimi triki.

Preventiva 26. 04. 2024 04.11

Ste si danes že izmerili krvni tlak?

Krvni tlak je ključen kazalnik zdravja srca in ožilja, če je povišan, pa je pomemben dejavnik tveganja za številne srčno-žilne bolezni, vključno s srčnim infarktom, možgansko kapjo in ledvičnimi težavami. Redno spremljanje krvnega tlaka je zato ključnega pomena za ohranjanje zdravja in preprečevanje resnih bolezni.

Prehrana 25. 04. 2024 04.56

Kako nastane kislo zelje in zakaj je koristno?

Kislo zelje, klasična jed mnogih kuhinj po vsem svetu, ima globoko zakoreninjeno zgodovino in raznovrstno uporabnost v prehrani. Njegova priljubljenost ni le posledica izjemnega okusa in teksture, temveč tudi številnih koristi za zdravje, ki jih prinaša. Razumevanje procesa, skozi katerega nastane kislo zelje, in njegove biokemične sestave omogoča boljše razumevanje njegovih prehranskih lastnosti in koristi za zdravje.

Prehrana 24. 04. 2024 04.56

Vse, kar morate vedeti o mediteranski dieti

Mediteranska dieta je prehranski načrt, ki izvira s Sredozemskega območja in se že dolgo ponaša s svojimi zdravstvenimi koristmi.

Simptomi in bolezni 24. 04. 2024 04.22

7 znakov, da vam primanjkuje selena

Bleda koža in lomljivi nohti, možganska megla in utrujenost niso le znaki starosti, ampak so lahko pokazatelji, s katerim vam vaše telo skuša povedati, da vam primanjkuje selena.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 996