prehrano

Dr. Živa Lavriša: Pomemben izziv sodobnega načina prehranjevanja je tudi dejstvo, da vedno manj hrane pripravljamo sami
Kje so največji izzivi pri sodobni prehrani poleg, seveda, pomanjkanja časa? Kako se prehranjujemo Slovenci, je štetje kalorij pametno, kaj je res in kaj ni o razstrupljanju telesa in o smernicah zdrave prehrane sem se pogovarjala z dr. Živo Lavriša, univ. dipl. inž. živ. tehnol., iz raziskovalne skupine Prehrana in javno zdravje z Inštituta za nutricionistiko.

Zakaj smo med zimskimi meseci tako utrujeni? To so naši nasveti za boljše počutje!
Kratki dnevi, nizke temperature in meglena jutra – to so tipične značilnosti zimskih mesecev. To pa je tudi obdobje, ko marsikdo občuti pomanjkanje energije in večjo utrujenost – vas zanima, zakaj?

Kako okrepiti pljuča?
Pljuča potrebujejo našo pozornost, da ostanejo zdrava.

Kako kljub šibkemu imunskemu sistemu ohranjati svoje zdravje?
Bele krvne celice, protitelesa in druge komponente, vključno z organi in bezgavkami, tvorijo imunski sistem telesa. Ta ščiti telo pred okužbami. Oseba s šibkim imunskim sistemom pa je lahko posledično bolj nagnjena k pogostim okužbam, bolj pa je nagnjena tudi k obolenjem. Kako lahko zavarujemo svoj imunski sistem in kako lahko kljub šibkemu imunskemu sistemu ohranjamo svoje zdravje?

To se lahko zgodi, če zatekajo noge
Če imate občutek napihnjenosti in se vam zdi, da vam okončnine, gležnji, roke, prsti na rokah in nogah ter obraz in trebuh otekajo, potem se v vašem telesu prav zagotovo nabirajo odvečne količine vode. Kako si pomagati in jo odplakniti iz telesa?

Preprosti načini, s katerimi lahko poskrbimo za svoje duševno zdravje
Živimo v času, v katerem smo iz najrazličnejših strani obdani z nešteto informacijami. Različni duhovni, fitnes in drugačni guruji nam vsak iz svoje strani podajajo nasvete in pravila za dobro življenje, kaj kmalu pa se zaradi nakopičenega znanja lahko izgubimo.

Upočasnjeno delovanje ščitnice - kaj jesti, kdaj in v kakšnih količini?
Upočasnjeno delovanje ščitnice ali hipotiroidizem zahteva posebno vrsto prehrane. Priporočljiva je hrana z nizkim do srednje glikemičnim indeksom, kot je denimo ovsena kaša z jogurtom in cimetom. Nutricionist Nenad Bratković ponuja dodatne informacije o prehrani za ljudi, ki se borijo z upočasnjenim delovanjem ščitnice.

To doleti vsako žensko po 45. letu starosti
Neznosno potenje, navali vročine, motnje spanja, nihanje razpoloženja in potrtost ... To je le nekaj najpogostejših simptomov, ki jih povezujemo z menopavzo. Ta se v povprečju prične med 45. in 55. letom starosti in traja od 4 do 7 let. A čeprav obdobje menopavze, ki se mu ne more izogniti nobena ženska, velja kot eno bolj neprijetnih, ni nujno, da je tako. Če razumete, kaj se dogaja v vašem telesu in k lajšanju simptomov pristopite pravilno, je to obdobje lahko priložnost, da (za)živite dobro, izpolnjeno in s strastjo.

Največji miti o sladkorni bolezni
Sladkorna bolezen tipa 2 je najpogostejša sladkorna bolezen, ki jo ima kar 90 odstotkov ljudi, za katere je diagnosticirano, da imajo previsoko koncentracijo glukoze oziroma krvnega sladkorja v krvi. O njej pa še vedno kroži tudi ogromno mitov, v katere mogoče verjamete tudi sami.

Previdno, če imate to stanje
Atopijski dermatitis in težave z razdraženo in atopično kožo so vse bolj razširjene težave, ki ne vplivajo zgolj na kožo posameznika, temveč tudi na njegovo samozavest. Koža je namreč pogosto razdražena, rdeča, suha, pojavljajo se celo ekcemi, zaradi česar številni kožo skrivajo in se izogibajo medosebnim stikom. Prav zato je pomembno, da oseba, ki trpi za tem stanjem, najde ustezno kozmetiko, ki mu pomaga, veliko pa lahko naredi tudi s prilagajanjem v vsakodnevnem življenju.

7 prebiotičnih živil, ki lahko pomagajo prebavi
Če želite nekoliko izboljšati svojo prebavo, je tukaj nekaj najboljših prebiotičnih živil, ki jih priporočajo dietetiki.

Življenjska preobrazba Ane, ki vas bo navdušila
Vsako obdobje ima svoje dobre in slabe plati, a kakor koli pogledamo, vedno težimo k temu, da bi se čim bolje počutili v svoji koži in to ne glede na spol, leta ali kar koli drugega. V resnici nikoli ni prepozno. "In odličen primer za to je moja pacientka Ana," pove Miran Križančič, specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije: "Njena zgodba je živ dokaz, da so leta zgolj številka."

Dedna bolezen, ki lahko povečuje tveganje za srčni infarkt
Stanje z nenormalno visokimi vrednostmi krvnega holesterola in oz. ali trigliceridov in drugih vrst krvnih maščob imenujemo dedna hiperlipidemija. Kakšni so simptomi in kakšno je tveganje?

Nutrigenetika: kaj imajo geni z našo telesno težo?
Leta 2003 je Ioannis Arkadianos začel raziskovati potencialno uporabo preskušanja hranil v protokolih za uravnavanje telesne teže. Prišel je do zanimivih spoznanj, ki pa so se skozi leta še naprej razvijala. Poglejmo si, kaj sploh je nutrigenetika in kaj imajo geni z našo telesno težo.

Bolezen, ki prizadene arterije srca in možganov
Ateroskleroza je bolezen, pri kateri se na stenah arterij nalagajo holesterol in druge maščobne snovi, posledica pa je vidna v zožitvi omenjenih žil. Velja za resno bolezen, ki pa običajno v začetnih oblikah ne kaže simptomov.

5 živil, ki lahko okrepijo vaš imunski sistem
Obstaja kar nekaj načinov, kako lahko okrepimo imunski sistem, in hrana je vsekakor eden izmed njih!

To so posledice stiskanja trebuha
Nenehno vlečete trebuh notri, da bi bil bolj raven? Morda bi se komu takšno početje zdelo smešno, a nikakor ni, dodatno pa naj bi bilo tudi precej pogosto. Smešno ni, ker stiskanje trebuha lahko povzroči bolečine v hrbtu in vratu ter težave z dihanjem!

Znaki, da jeste preveč 'slabe' hrane
To, kar jemo se odraža na našem počutju, na naših laseh, koži, ustih in praktično na vseh delih našega telesa. Poglejmo si najpogostejše 'simptome', ki razkrivajo, da uživamo preveč 'slabe' oz. 'prazne' hrane.

5 znakov, ki kažejo, da vam primanjkuje kalija
Če ste med tistimi, ki uživajo veliko vnaprej pripravljenih živil in hitro pripravljene hrane, ste tudi med tistimi, ki imajo veliko verjetnost za pomanjkanje kalija.

To mesto mozolja razkriva o vašem zdravju
Nutricionistka Eve Kalinik razkriva, kako lahko mesto nastanka mozoljev na obrazu razkriva znake o vašem zdravju.

Prehrana pri psoriatičnem artritisu: katero hrano jesti in katero omejiti po mnenju strokovnjakov?
Čeprav psoriatičnega artritisa ni mogoče zdraviti samo z dieto, lahko nekatera živila pomagajo pri obvladovanju simptomov. Katero hrano jesti in katero omejiti po mnenju strokovnjakov?

10 živil, ki spodbujajo prebavo in metabolizem
Prebavne težave povzročajo krče, slabost, pline in bolečine v trebuhu. Zaprtje je danes ena najpogostejših bolezni v zahodnih industrializiranih državah.

Svetovni dan vida: poskrbite za svoje oči še danes
Ob svetovnem dnevu vida so napovedi strokovnjakov glede okvar vida v prihodnosti precej črne, a za zdravje oči in dober vid lahko veliko naredite sami.

Hrana, ki jo je dobro jesti v 20, 30, 40 letih ...
V najstniških letih potrebujemo več kalcija, da si izgradimo močne kosti, v 30 letih več energije, ker imamo številne obveznosti z družino in službo, v 40 se presnova upočasni in moramo znova prilagoditi prehrano. Preverite, kaj je dobro jesti v različnih življenjskih obdobjih.

Pomanjkanje tega vitamina lahko povzroči težave s srcem
Glede na najnovejšo študijo, objavljeno v reviji Nutrients, lahko pomanjkanje vitamina B12 povzroči povišan holesterol in povišane trigliceride, navsezadnje pa tudi težave s srcem.

Ste že slišali za ta izjemen vir vlaknin?
V zadnjih nekaj letih se je naš nabor vsakodnevnih obveznosti precej podaljšal, zato nam ostaja vse manj časa za gibanje, sprostitev in zdravo prehranjevanje. Ko nas popade lakota, iščemo hitre rešitve, ki pa pogosto niso najbolj prijazne do naše prebave. Posledica je kritični porast funkcionalnih tegob sodobnega časa: zaprtja, zgage ter napihnjenosti, vse pogostejša je tudi lena prebava. Če stanje ni bolezensko, je zdrava prebava zagotovo dosegljiva – preverite, kako!

Kaj se zgodi, ko nehamo uživati rdeče meso?
Nekateri se za opustitev mesa odločajo z etičnega vidika, drugi z okoljskega. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pravijo, da uradna medicina stoji za stališčem, da zdrava in uravnotežena prehrana vključuje vsa živila v priporočenih in optimalnih količinah. A pri tem dodajajo, da je lahko tudi prepogosto uživanje mesa in zlasti mesnih izdelkov v večjih količinah zdravju škodljivo.

Dobre in slabe plati vegetarijanske prehrane
Nekateri se za vegetarijansko prehrano odločijo, ker želijo izgubiti kakšen kilogram, drugi zaradi etičnih in moralnih načel, spet tretji imajo popolnoma drugačne razloge. Poglejmo si, zakaj je vegetarijanska prehrana dobra, zakaj ni in na kaj moramo biti pozorni, če se šele seznanjamo s tovrstnim načinom prehranjevanja.

Ena najpogostejših bolezni prebavnega sistema
Bolečine v želodcu in različne prebavne motnje naj bi bile ene najpogostejših motenj, s katerimi se srečujejo tako družinski zdravniki kot gastroenterologi.

Tega zagotovo še ne veste
Imunski sistem je ključ do dobrega počutja in pravilnega delovanja vseh telesnih funkcij, saj nas varuje pred poškodbami, boleznimi in kužnimi organizmi. Prav zaradi tega je njegova zaščita ključnega pomena, krepitve pa se je potrebno lotiti celostno in pri tem paziti še na zdravo prebavo, ki je središče naše imunosti. Razkrivamo, zakaj je temu tako, in svetujemo, kako lahko okrepite svoj imunski sistem na povsem naraven način.