prehrano

8 živil, ki vam bodo pomagala proti zaprtju
Vsi smo že kdaj doživeli neprijetne simptome zaprtja, na primer napihnjenost in bolečino in vemo, kako to lahko poslabša našo kakovost življenja. Zaprtje je običajno občasen pojav, če pa postane trajen pojav v našem življenju, pa lahko s seboj prinese tudi določene zaplete, kot so hemoroidi.

Tako lahko naravno uničite bakterijo, ki povzroča zgago in napihnjenost
Helicobacter pylori je bakterija, ki jo lahko dobimo s hrano ali vodo in povzroča resne zdravstvene težave, vključno z gastritisom (vnetjem želodčne sluznice), razjedo želodca in rakom. A eden prvih znakov okužbe z bakterijo so težave z zgago in napihnjenostjo. Preverite, kako uničiti bakterijo, ki razjeda želodčno sluznico.

Kaj pomeni krvavitev sredi menstrualnega cikla?
Ste sredi ovulacije opazile rahlo krvavitev ali bolečino v spodnjem delu trebuha? Poiskali smo odgovore, ali je ta krvavitev oziroma bolečina mogoče nevarna.

Motnje v prehrani pri ženskah v 40 letih vse pogostejše
Skupina ljudi, ki jih ponavadi pri raziskavah pogosto zanemarijo v zvezi s prehranskimi motnjami, so odrasle osebe srednjih let. Pod to definicijo ponavadi mislimo ljudi, stare okoli štiri desetletja.

Gre za srčni infarkt ali le za bolečino v mišicah?
Pri bolečinah v prsih mnogi najprej pomislijo na to, da bi lahko šlo za srčni infarkt, stanje, kjer del srčne mišice ne prejema več dovolj krvi. A vzrokov za bolečine v prsih je v resnici veliko. Kako torej vemo, ali gre le za bolečine v mišicah, mišični krč ali za kaj bolj resnega? Dobro je, da vemo, kaj vse lahko povzroča bolečine v prsnem košu, da znamo bolečino bolje oceniti.

Koliko ogljikovih hidratov morate zaužiti, če hujšate?
Kaj vam najprej pride na misel, ko razmišljate o hujšanju? Verjetno ste pomislili na ogljikove hidrate in kako ste jih izločili iz svoje prehrane z namenom, da shujšate. Ogljikovi hidrati niso nič slabega, dokler niso v škatli, vrečki, ovitku ... Torej niso v obliki procesirane hrane.

Ko boste to prebrali, ga boste vnesli v svojo vsakodnevno prehrano
Vsi že dobro vemo, da je česen izjemno zdrav in s pridom ga uporabljamo kot zelišče v kuhinji. A svež česen se že več stoletij uporablja tudi v zdravilstvu. Zadnje raziskave so potrdile, da ima v resnici celo vrsto pozitivnih učinkov na zdravje. Pokazalo se je, da krepi imunski sistem, izboljšuje delovanje srčno-žilnega sistema, da varuje telo pred infekcijami in da zmanjšuje vnetja v telesu.

Preprost ukrep za velik učinek
Zmanjšanje količine sladkorja v naših napitkih je preprost ukrep, s katerim lahko močno zmanjšate vnos sladkorja v svoji vsakodnevni prehrani. Če vas skrvi, da vam čaj ali kava po tem ne bo več všeč, je skrb odveč. To so sedaj celo dokazali znanstveniki.

Zmanjša možnost za razvoj raka na črevesju, pomaga pri hujašanju in preprečuje težave s srcem
Kivi je znan kot sadež večne mladosti in zdravja, saj vsebuje ogromno vitaminov, mineralov in preostalih snovi, ki blagodejno učinkujejo na človeški organizem. Med njimi najbolj izstopajo vitamin C, kalij in folna kislina.

S temi živili obnovite črevesno floro v 24 urah
Zdravo črevo je temelj vašega splošnega zdravja in dobrega počutja. Toda kakšna je najboljša prehrana, ko gre za zdravje črevesja in celotnega prebavnega sistema? Katera je najboljša hrana in kateri se morate izogibati?

Kako prepoznamo srčno popuščanje?
V Slovenji imamo okoli 30 tisoč bolnikov s srčnim popuščanjem, medtem ko nekateri niti ne vedo, da njihovo srce ne deluje tako, kot bi moralo, in slabše počutje pripišejo drugim stvarem.

Na to živilo nikakor ne smete pozabiti
Stročnice so živilo, ki bi se moralo redno znajti na vašem krožniku, če želite čim dlje živeti zdravo in polno. Kot del uravnotežene in zmerne prehrane stročnice pomagajo pri uravnavanju telesne teže, morali pa bi jih uživati tudi tisti, ki imajo težave s holesterolom, tlakom in sladkorjem. Brez njih si ni mogoče predstavljati niti zdrave prehrane vegetarijancev in veganov. Izbira je pestra, zato le posezite po fižolu, čičeriki, leči, soji, grahu …

Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan pojeste avokado?
Ljudje so se dolgo časa dobesedno bali maščob in redno šteli kalorije, ki jih zaužijejo. A danes je že dobro znano, da se zdravim maščobam ni treba izogibati. Še več. Naše telo jih nujno potrebuje. Zdrave maščobe pa vsebuje tudi avokado. Preverite, kaj se zgodi z našim telesom, če ga uživamo redno.

Čistijo telo, izboljšujejo prebavo, odpravljajo stres
Šparglji so ena od prvih vrst spomladanske zelenjave, ki vam po dolgi in mrzli zimi povrne minerale in vitamine, ki jih potrebujete, da lahko v pomlad vstopite polni energije. Pravijo jim tudi znanilci pomladi, saj se njihova sezona prične aprila, a v izobilju se jih lahko naužijemo prav v začetku maja.

Je to simptom pomanjkanja magnezija?
Vas mučijo krči v nogah, trzanje očesa, utrujenost, morda celo neredno bitje srca? To so lahko simptomi, ki kažejo, da vam v telesu primanjkuje magnezija. Pogosto ne pomislimo, da lahko svoje težave rešimo že z bolj uravnoteženo prehrano. Morda uživate premalo živil, ki vsebujejo magnezij.

Ste vedeli, da lahko jeste tudi cvetove rož?
Ne le zelenjava in zelišča, užitno je tudi marsikatero cvetje, pove prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Sama s pisanimi cvetovi popestri solato, uporablja pa jih tudi kot bolj zdravo dekoracijo sladic, juh in celo mesa.

Za debelost so lahko krivi tudi hormoni! Preverite, kdaj
Prekomerna telesna teža in debelost negativno vplivata na naše psihofizično zdravje. O tem ni dvoma, in čeprav si težko priznamo, hitro občutimo posledice odvečne telesne teže: boleči sklepi, bolečine v hrbtenici, otekanje nog, utrujenost, slabo počutje in morebitne številne druge hujše, tudi psihične posledice.

Glivica, ki jo pogosto spregledajo celo zdravniki
Mnogi se spopadajo z utrujenostjo, pogostimi glavoboli, ekcemi na koži, zamegljenim vidom, depresijo, pogostimi glivičnimi vnetji in drugimi težavami, za katere pa zdravniki preprosto ne najdejo vzroka in jih vedno znova pošljejo domov, češ da ne gre za nič resnega. A počutje je še vedno slabo. Eden izmed razlogov je lahko tudi prekomerno razraščena glivica kandida.

Deluje protivnetno, izboljša prebavo in krepi imunski sistem
Ananas je okusno tropsko sadje, ki je bogato z antioksidanti, vitamini in zdravimi hranili. Ljudje uživajo ananas zaradi njegovih protivnetnih učinkovin, dobrobiti za prebavo in za krepitev imunske odpornosti. Pomaga preprečevati tudi nekatere bolj resne bolezni.

Znanilci pomladi, ki prečistijo naše telo
Špargljem pravijo tudi znanilci pomladi, saj se njihova sezona začne v začetku aprila, njihov vrhunec pa je med prvomajskimi prazniki. Šparglji so ena prvih vrst pomladne zelenjave, ki so odlični za naše telo, saj nam po dolgi zimi povrnejo minerale in vitamine, ki jih potrebujemo, da lahko v pomlad vstopimo polni energije.

Kaj pa, če tako priljubljen smuti v resnici ni zdrav?
V mešalnik vržemo kar nekaj sadja in zelenjave pa še kakšne oreščke in semena ter imamo občutek, da smo za svoje zdravje kar nekaj naredili. Pa je smuti res zdrav? Sadje in zelenjava in semena in oreščki so vsekakor živila, ki nam izredno koristijo. Toda bi bilo morda bolje pojesti cele? To smo vprašali prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš.

Temni kolobarji okoli oči lahko kažejo na resne težave
Od temnih kolobarjev okoli oči do otečenih, rdečih in suhih oči … Vse to so znaki, ki lahko marsikaj povedo o našem zdravju. Britanski nutricisti razkrivajo, od kod lahko izvirajo omenjene težave.

Malica, ki ščiti srce, pomaga pri povišanem holesterolu
Ljudje v prehrani potrebujemo tudi maščobe. A zdrave maščobe. Eden njihovih najboljših virov je oreh. Zelo zdrava malica, s katero zaužijemo še vlaknine, vitamine, minerale in antioksidante. Študija za študijo je pokazala, da uživanje orehov pomaga zniževati povišan holesterol oziroma preprečuje njegovo povišanje. Že zaradi tega varuje srce.

Živila, ki vsebujejo veliko železa
Železo je eden od najpomembnejših mineralov v telesu, ki obenem igra ključno vlogo pri našem počutju. Gre za snov, ki je nujna za nastajanje hemoglobina v eritrocitih. Hemoglobin prenaša kisik po našem telesu, in če mu primanjkuje železa, se raven krvnega hemoglobina zniža, celice pa ne dobijo dovolj kisika, zato ne delujejo, kot bi morale. Kako si pomagati?

Kako hormoni vplivajo na vašo kožo in lase?
Ko se približujete času menopavze, začne raven vaših hormonov upadati, zaradi zmanjšanja nastajanja estrogena pa lahko pride tudi do redčenja ali celo izgube las. Prav tako estrogen stimulira nastanek kolagena, ki je odgovoren za mehkobo kože, zato v času menopavze koža postane bolj suha.

6 zdravih razlogov, da v prehrano vključite kisle kumarice
Kisle kumare so obogatene z antioksidanti, pripomorejo k zmanjševanju mišičnih krčev, delujejo kot probiotiki, zato blagodejno vplivajo na prebavni sistem, lahko pa tudi pomagajo pri uravnavanju oz. nižanju sladkorja v krvi.

Zlati nasveti za bolnike s celiakijo
Brezglutenska dieta predstavlja velik izziv in zahteva marsikatero prilagoditev. Z upoštevanjem nekaterih nasvetov bo vaše življenje s celiakijo veliko lažje in predvsem bolj kakovostno.

Ali je treba med nosečnostjo res 'jesti za dva'?
Vaše telo v času nosečnosti deluje na polno in zato takrat še posebej potrebujete zdravo prehrano. Med nosečnostjo se namreč dojenček v celoti prehranjuje skozi popkovino in ves čas ga je treba oskrbovati s hranilnimi snovmi. To pa še nikakor ne pomeni, da rek »jesti je treba za dva,« pravzaprav drži.

S hrano proti napihnjenosti pa tudi depresiji, alergijam …
Vse več raziskav se po svetu ukvarja s tem, ali ima črevesje v našem telesu pomembnejšo vlogo, kot smo do sedaj mislili. V njem seveda potekata zapletena procesa prebave in presnove. Toda raziskovalci se ukvarjajo tudi s hipotezo, da lahko stanje v našem črevesju vpliva še na kaj drugega, denimo na naše počutje ali pojav avtoimunskih bolezni.

Jejmo letom primerno. Kaj jesti v katerem življenjskem obdobju?
Ste že kdaj opazili, da danes ne morete več jesti nekaterih živil, ki ste jih z lahkoto pojedli, ko ste bili mlajši. Ali pa da ima vaše telo drugačno reakcijo nanje in da se sedaj zredite, nekoč pa ste jih lahko zaužili povsem brez posledic. Naše telo ima v različnih obdobjih različne potrebe po hranilih. Preverite, kaj jesti v različnih življenjskih obdobjih.