prehranska strokovnjakinja

Kako je tudi sladica lahko del zdrave prehrane?
Trenutno se police šibijo pod težo pustnih krofov. Pa tudi sicer imamo čez vse leto ogromno izbiro slastnih sladic. Vsaj kdaj si jih želimo privoščiti. Hkrati se želimo prehranjevati zdravo. Prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš smo vprašali, ali lahko na čim bolj zdrav način v svojo prehrano vključimo tudi male pregrehe.

Nasveti prehranske strokovnjakinje, ki zmanjšajo tveganje za sladkorno bolezen
S prehransko strokovnjakinjo Andrejo Širca Čampa smo se pogovarjali, kakšni so napotki za prehranjevanje, ki bi se jih morali držati sladkorni bolniki. Treba se je zavedati, da so isti napotki tudi preventiva. Če jih upoštevamo, bomo zmanjšali tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa dva. Eden od nasvetov, ki bi se ga morali držati vsi, je denimo, da ogljikovi hidrati zavzemajo le četrtino krožnika.

Rdeče meso: zdravo ali ne?
Kako je torej z rdečim mesom? Si ga smemo kdaj privoščiti ali bi se mu morali povsem odreči? "Povsem odreči se mu ni treba," odgovori prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. "Svetujejo pa vse največje svetovne organizacije, da se v popolnosti izognemo predelanim mesninam, kot so salame, klobase, hrenovke in podobno." Nepredelano rdeče meso pa lahko uživamo v zmernih količinah.

Izjemen dan se začne z izjemnim spancem
Ljubljana, 11. september 2019 – Spanje je zelo pomembna funkcija organizma in močno vpliva na kakovost našega življenja. O pomenu spanja in o nespečnosti, ki spada med globalne zdravstvene probleme, so govorili na okrogli mizi, ki jo je organizirala Krka, največje slovensko farmacevtsko podjetje in eno od vodilnih generičnih farmacevtskih podjetij na svetu.

Se boste zaradi krompirja res zredili?
"To, da se med hujšanjem ne sme jesti krompirja, je neumnost," takoj jasno pove prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš, ki vsakodnevno ljudem pomaga do bolj zdrave teže. Preberite si, zakaj si ga lahko tudi, ko se trudite izgubiti odvečne kilograme, privoščite brez slabe vesti in z veliko užitka.

Kakšna je resnica o zloglasnem glutenu?
Obstaja celiakija. Avtoimunska bolezen, ki prizadene celo telo, je pa posledica preobčutljivosti na gluten. Bolniki se morajo celo življenje držati stroge brezglutenske diete. "A če celiakije nimate, vam odrekanje glutenu najverjetneje ne koristi," pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Zakaj je torej gluten postal nekaj, česar se mnogi bojijo tako kot nasičenih maščob in sladkorja?

Res krompirja in mesa ne smemo jesti skupaj?
Moramo živila res ločevati? Res ne smemo uživati hkrati mesa in krompirja? Resnica je prav nasprotna, pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Meso in krompir je celo priporočljivo uživati skupaj. Namesto da pazimo na to, da hrano ločujemo, pa je bolje, da pazimo, da ne uživamo prevelikih porcij.

Sprememba, ki lahko za 15 odstotkov zmanjša tveganje za raka dojk
Namesto govejega ali svinjskega mesa uživajte piščančje ali puranje. To bi lahko zmanjšalo tveganje za pojav invazivnega raka dojk, je pokazala študija ameriškega inštituta National Institute of Environmental Health Sciences. Sodelovalo je več kot 42 tisoč žensk, ki so jih spremljali skoraj osem let. Tiste, ki so uživale več rdečega mesa, so imele večje tveganje, da jih je presenetila neprijetna diagnoza.

Razstrupljanje lahko traja od dva do tri dni
Med prazniki se lahko brez slabe vesti prehranjujemo praznično. S tem ni nič narobe, če so ostale dni naši obroki zdravi in uravnoteženi, pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Lahko pa od dva do tri dni po praznikih namenimo postu in telesu pomagamo, da se bolje razstrupi.

Kaj se zgodi, ko rdeče meso zamenjate z ribo in perutnino?
Tisti, ki so v osmih letih začeli uživati več rdečega mesa, so imeli v naslednjih osmih letih večje tveganje za prezgodnjo smrt, je ugotovila ameriška študija. Manjše tveganje so imeli tisti, ki so uživali vse manj rdečega mesa in so tega nadomestili z ribami, perutnino pa tudi vegetarijanskimi obroki.

'Krivec je tudi hrana, ki je prazna.'
Poletje je čas, ko skočimo v kopalke, pa tudi, ko si zaželimo, da bi to lahko storili brez celulita. Kako se te nadloge znebiti, smo se pogovarjali z nutricistko Mojco Cepuš, ki pravi, da lahko to dosežemo tudi z malo drugačno prehrano.

Oreščke lahko uživate tudi, če hujšate
Kdor si želi izgubiti odvečne kilograme, se oreščkov pogosto boji, saj so mastna hrana z visoko energijsko vrednostjo. Toda prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš pravi, da je strah odveč. Med hujšanjem si lahko privoščite tudi različne oreščke, vendar v primernih količinah. Poleg tega jih je priporočljivo kombinirati z zelenjavo ali sadjem.

Kaj poveča tveganje za drugega najhujšega raka?
Obsežna britanska študija je nedavno pokazala, da tudi uživanje rdečega in predelanega mesa v količinah, ki naj bi še veljale za zmerne, lahko poveča tveganje za raka na debelem črevesu in danki. Ta je pri nas na drugem mestu po smrtnosti, kažejo podatki Onkološkega inštituta, čeprav od leta 2009 deluje presejalni program Svit, ki ga lahko odkrije še v predrakavi fazi, torej še preden se razvije.

Zakaj je povsem v redu pojesti tudi malo čokolade?
Ste med tistimi, ki se trudijo jesti zdravo? Priporočljivo je imeti uravnoteženo prehrano, polno različnih sezonskih zdravih živil. A včasih se je povsem v redu tudi posladkati z malo čokolade. Tako vsaj pravijo newyorški raziskovalci.

Preprost zajtrk, ki zmanjša tveganje za kap
Zjutraj si privoščite eno jajce. Kombinirajte ga s polnozrnatim kruhom in različno zelenjavo (bučke, špinača, avokado, paradižnik …) Bučke lahko tudi nastrgate ter jih zmešate z jajcem. Kitajska študija, ki je imela več kot 400 tisoč udeležencev, je pokazala, da eno jajce na dan lahko zmanjša tveganje za kap.

Živilo, ki prav preprečuje zamašitev žil
Že če le enkrat tedensko v svojo prehrano vključite olivno olje, boste imeli manjše tveganje za zamašitev arterij. To je pomembno, saj prav zamašitev arterij (žil, ki poskrbijo za pretakanje krvi po telesu) vodi v srčno ali možgansko kap.

Razkrivamo, ali ogljikovi hidrati res redijo
Bi se morali, če vas mučijo odvečni kilogrami, res odreči ogljikovim hidratom? Kar nekakšno splošno prepričanje se je razširilo, da ti redijo. Pa je to res? Ali s prstom kažemo na napačnega krivca? Za odgovor smo prosili prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš, ki redno pomaga mnogim, ki želijo shujšati. Zato ima veliko izkušenj.

Predstavljamo najbolj zdrav način priprave
Najbolj zdravo je špinačo le narezati ter narediti kot smuti, pravijo raziskovalci univerze Linköping na Švedskem. Kuhanje naj bi uničilo antioksidante, ki jih vsebuje ta zelena listnata zelenjava. Še posebej, če želimo zaužiti antioksidant lutein, je bolje, da jo pripravimo kot smuti.

Previdno pri uživanju jabolčnega kisa
Jabolčni kis je vsekakor zdravo živilo. A kot pri vsaki stvari tudi pri njegovem uživanju ne smete pretiravati. Če si boste z njim začinili solato, boste naredili nekaj dobrega. Nikar pa ne poskušajte kisa zato, ker ste prebrali, kako zdrav je, piti nerazredčenega. Prav tako ni dobro niti, če ga preslabo razredčite z vodo.

To živilo poveča tveganje za raka dojk
Predelano meso poveča tveganje za pojav raka dojk, je pokazala študija univerze Harvard. Ne poveča pa tveganja za to diagnozo rdeče meso, ki ni predelano, so še odkrili ameriški raziskovalci, ki priporočajo, da se predelanemu mesu, kot so denimo hrenovke, raje odrečete.

Tveganje se bo zmanjšalo za četrtino!
Ne imejte slabe vesti, če se nikoli niste ukvarjali s športom. Že šest let zadostnega gibanja v srednjih letih zmanjša tveganje za srčno popuščanje skoraj za četrtino, je pokazala študija ameriške univerze John Hopkins. Šest let pomanjkanja gibanja pa tveganje – nasprotno – poveča.

To ne bo zmanjšalo tveganja za kap!
Ljudje, ki uživajo preveč soli, mislijo, da zmanjšajo negativne učinke tega, če se sicer prehranjujejo zelo zdravo, torej uživajo veliko sadja in zelenjave, polnozrnatih žit ... Sedaj je ameriška študija pokazala, da to ne drži. Če uživate preveč soli, v vsakem primeru povečate tveganje za previsok krvni tlak, s tem pa za bolezni srca in ožilja ter tudi za kap.

Miti in resnice o hujšanju, ki jih morate poznati
Kaj je zdravo hujšanje? Katero vprašanje si morate zastaviti, preden se odločite za dieto? Kaj je res in kaj ne? Prehranska strokovnjakinja nam je razkrila tudi dva največja mita o hujšanju. To morate vedeti, preden se odločite, da boste poskušali izgubiti odvečne kilograme.

Vitamin, na katerega prisegajo profesionalni športniki! Preverite zakaj
O pomembnosti vitamina D, ki ga prejmemo z uživanjem rib, jajc in izpostavljenostjo sončni svetlobi, smo slišali že veliko. A kdo bi si mislil, da ta pomembni vitamin postaja ključnega pomena tudi v športu. Največja nočna mora vsakega športnika je zagotovo poškodba, a kot kaže, si preprečevanju poškodb vse več uspešnih profesionalnih športnikov pomaga prav z zadostnim vnosom vitamina D.

Ne bi verjeli, kako zdravilen je lahko bananin olupek
Bananin olupek navadno zavržemo, a nutricisti pravijo, da je to prava škoda. Vsebuje namreč številne vitamine, minerale in druge snovi, ki izboljšujejo presnovo, skrbijo za zdravo srce in ožilje, možgane ter izboljšujejo razpoloženje. Uporabite ga lahko celo v lepotne namene.

5 naravnih trikov za sijočo kožo brez gubic in podočnjakov
Skrivnost bolj sijoče polti res obstaja. In sicer sta to sadje in zelenjava oranžne barve, pove nutricistka Mojca Cepuš. Zaupala nam je še, kako se lahko povsem naravno znebimo podočnjakov ter kožo dlje ohranimo bolj mladostno.

Spoznajte žensko, ki je svojemu možu pomagala izgubiti 60 kilogramov
Pogosto se zgodi, da pridobimo kakšen kilogram ali dva, ko se srečno zaljubimo. A mož Avstralke Alix Toynton se je v dveh letih zredil za kar 40 kilogramov in postajal vse bolj nesrečen. Tako se je Alix odločila, da mora najti način, kako mu pomagati.

Čez noč izgubite kilograme, in to brez vadbe
Se trudite izgubiti odvečne kilograme, pa ste bili do sedaj neuspešni? S trojnim mixom Slim Cut vam to lahko uspe še pred poletjem. Omogoča namreč hujšanje brez posebne diete in telovadbe, saj pospešuje toplenje maščob, izločanje vode iz telesa in daje več energije.

Ne boste verjeli, kaj preprečuje
Strokovnjaki so odkrili, da lahko špinača pomaga preprečevati razvoj bolezni oči, kot je očesna mrena. Po njihovih raziskavah uživanje živil, ki so bogata z vitaminom E, kot je špinača, pomaga zmanjšati tveganje za razvoj očesne mrene za kar 27 odstotkov.

Preprečite najpogostejšega ženskega raka
Ena od osmih žensk bo v času svojega življenja zbolela za rakom dojke, kar je statistika, ki marsikomu nažene strah v kosti. Prav zato je dobro, da vemo, kaj lahko storimo same, da se zavarujemo pred njim. Predstavljamo vam nekaj nasvetov strokovnjakov.