prekomerno uživanje soli

Antioksidanti in njihov pomen za zdravje
Antioksidanti imajo sposobnost, da preprečijo ali upočasnijo poškodbe celic, ki jih povzročajo prosti radikali. Kaj sploh so antioksidanti, kaj so prosti radikali, kako delujejo eni in drugi ter kje in kako jih najdemo, si poglejmo v nadaljevanju.

Kako se spreminjajo prehranske potrebe skozi starost in na kaj paziti?
Prehranske potrebe različnih starostnih skupin predstavljajo ključen vidik zagotavljanja optimalne prehrane in zdravja skozi celotno življenje. Od obdobja dojenčkov do starostnikov se naše prehranjevalne potrebe spreminjajo glede na stopnjo rasti, razvoja in starostnih sprememb, ki se dogajajo v telesu. Razumevanje teh sprememb in prilagajanje prehrane ustrezni starostni skupini je ključnega pomena za ohranjanje zdravja in dobro počutje posameznika.

Lahko pojemo preveč šunke?
Šunka je sestavni del tradicije velikonočne pojedine in samih velikonočnih praznikov. Velja za zdravo meso ali ne? Kako lahko tudi v prazničnih časih pazimo na svojo prehrano? Več v nadaljevanju.

Zlata pravila zdravega prehranjevanja v starosti
Procesa staranja ni mogoče ustaviti in v telesu prihaja do sprememb, za katere je med drugim treba prilagoditi prehrano in prehranjevalne navade.

Dr. Živa Lavriša: Pomemben izziv sodobnega načina prehranjevanja je tudi dejstvo, da vedno manj hrane pripravljamo sami
Kje so največji izzivi pri sodobni prehrani poleg, seveda, pomanjkanja časa? Kako se prehranjujemo Slovenci, je štetje kalorij pametno, kaj je res in kaj ni o razstrupljanju telesa in o smernicah zdrave prehrane sem se pogovarjala z dr. Živo Lavriša, univ. dipl. inž. živ. tehnol., iz raziskovalne skupine Prehrana in javno zdravje z Inštituta za nutricionistiko.

Hrana, ki jo je dobro jesti v 20, 30, 40 letih ...
V najstniških letih potrebujemo več kalcija, da si izgradimo močne kosti, v 30 letih več energije, ker imamo številne obveznosti z družino in službo, v 40 se presnova upočasni in moramo znova prilagoditi prehrano. Preverite, kaj je dobro jesti v različnih življenjskih obdobjih.

Naravni načini za znižanje krvnega tlaka
Ljudje s hipertenzijo pogosto potrebujejo več zdravil za nadzor krvnega tlaka. Zelo pa pomagajo tudi spremembe življenjskega sloga!

Grozdje – hrana 'bogov' za zdravo srce in kosti
Grozdje vsebuje obilico flavonoidov, ki so zaslužni za barvo tega sadeža, zaslužni pa so za celo vrsto blagodejnih učinkov na človekovo zdravje, predvsem za ohranjanje zdravja srčno-žilnega sistema.

Kako znižati in optimizirati krvni tlak?
Visok krvni tlak je nevarno stanje, ki lahko poškoduje srce. Če je krvni tlak nenadzorovan, se poveča tveganje za srčne bolezni in možgansko kap. Za naravno znižanje krvnega tlaka lahko storite številne stvari.

10 najbolj zdravih živil za vaše srce
90 odstotkov srčnih infarktov je posledica dejavnikov tveganja, ki bi jih lahko preprečili. Med njimi je tudi nezdrava prehrana. Eden najpomembnejših ukrepov, če želite ohraniti zdravo srce, je, da izboljšate svojo prehrano. Predstavljamo vam 10 najbolj zdravih živil za vaše srce.

Gašper Kramar po izgubi teže: 'Takšna prehrana mi je pisana na kožo'
Decembra lani je Gašper Kramar, po tem ko je popolnoma spremenil življenjski slog in izgubil sto kilogramov, uspešno prestal prvo operacijo odstranitve odvečne kože, med katero je bila prisotna tudi naša kamera. Spomladi bi moral še drugič pod nož, a mu je načrte prekrižala epidemiološka situacija v državi, kar pa ne pomeni, da je simpatični frizer in ljubiteljski kuhar počival. Takoj ko je lahko, se je vrnil k športnim aktivnostim, poleg tega je z izjemo občasnih pregreh nadaljeval tudi z načinom prehranjevanja, ki mu je, kot pravi, pisan na kožo. Naj spomnimo, da je v veliki meri za njegovo drastično izgubo kilogramov zaslužen trener in dietetik Gašper Grom, ki ga je z LCHF načinom prehranjevanja tudi seznanil, ravno tako mu je sestavil prilagojen načrt vadbe. Slednji nam je med drugim zaupal, zakaj je ravno takšna kombinacija prehrane in treningov najbolj učinkovita pri osebah s prekomerno težo.

Tretjina ljudi se ne zaveda, da se spopada s tem tihim ubijalcem
Kar tretjina ljudi s previsokim krvnim tlakom se ne zaveda, da se spopada z njim. A vztrajno povišan krvni pritisk lahko povzroči okvare arterij in srca. Nezdravljen zvišan krvni pritisk je najpogostejši vzrok kapi. V razvitih državah se vsaj petina ljudi spopada z zvišanim krvnim tlakom, ki ga imenujemo tudi arterijska hipertenzija.

Dr. Marija Pfeifer: 'Brez hormonov ni življenja. In če so uravnovešeni, se bolje počutimo.'
Ko pomislimo na hormone, se največkrat spomnimo na estrogen, testosteron ali kortizol, toda v našem telesu jih je še več. “Čisto v vsakem delu našega telesa delujejo,” pove prof. dr. Marija Pfeifer. "Brez hormonov ni življenja. In če so uravnovešeni, se tudi mi bolje počutimo." Kako pa dosežemo, da so naši hormoni v ravnovesju?

Jejmo letom primerno. Kaj jesti v katerem življenjskem obdobju?
Ste že kdaj opazili, da danes ne morete več jesti nekaterih živil, ki ste jih z lahkoto pojedli, ko ste bili mlajši. Ali pa da ima vaše telo drugačno reakcijo nanje in da se sedaj zredite, nekoč pa ste jih lahko zaužili povsem brez posledic. Naše telo ima v različnih obdobjih različne potrebe po hranilih. Preverite, kaj jesti v različnih življenjskih obdobjih.

Mesto, kjer se pojavljajo gube na vašem obrazu, razkriva vaše zdravstveno stanje
Celice kože z leti začnejo izgubljati vitalne sposobnosti samoobnavljanja, zato v primeru, da jih ne oskrbujemo dodatno še sami, naša koža začne izgubljati prožnost in postaja vse bolj starikava. Na določenih mestih pa začnejo nastajati obrazne gubice.

Hrana, ki se ji raje izognite za zdravo srce
Kako pogosto uživate ocvrto hrano? Ameriška študija je pokazala, da ta lahko poveča tveganje za pojav koronarne srčne bolezni. Do te pride, ko srce ne dobiva dovolj krvi, kar je lahko posledica delne zamašitve žil, ki jo dovajajo in se imenujejo koronarne.

V katerih državah ljudje najpogosteje umirajo zaradi nezdrave hrane?
Okoli 610.000 ljudi je umrlo leta 2016 zaradi prehrane, ki povzroča bolezni srca in ožilja. Prekomerno uživanje soli, bele moke in premajhen vnos zelenjave, oreščkov in polnozrnatih žitaric je vzrok za te smrti.

Kaj jesti, če se spopadate z napihnjenostjo?
Prisotnost plinov v črevesju je normalne pojav. Večina jih nastane s požiranjem zraka ob jedi, nekaj pa se jih ustvari tudi v črevesju. A če se pojavi nenavadna napihnjenost, ki traja in se ne izboljša, gre lahko za kakšno drugo težavo.

To je prehrana, ki zmanjša tveganje za kap
Ženske, ki uživajo mediteransko prehrano, imajo v primerjavi s tistimi, ki se tako ne prehranjujejo, kar za 22 odstotkov manjše tveganje, da jih v življenju prizadene možganska ali srčna kap. Uživajte torej več olivnega olja, zelenjave, rib, polnovrednih žit ...

Že veste, zakaj delajo čudeže?
Kdor ima rad sveže sladke fige, ve, da si jih je mogoče na žalost privoščiti le kratek del leta. Sedaj je ta čas, ki ga morate resnično izkoristiti, saj so fige sadje, ki je skorajda čudežno. Preberite si, zakaj.

Kaj morate vedeti o breskvah?
Ta sočen sadež izhaja iz Kitajske in je sorodnik češenj, marelic, sliv in nektarin. Vsebuje res veliko vitaminov, mineralov in vlaknin pa tudi drugih snovi, ki preprečujejo bolezni in izboljšujejo počutje. Imeli boste več energije, boljšo prebavo, bolj zdravo srce in celo manjše tveganje za raka.

To lahko storite DANES, da preprečite raka
Tretjino vseh najpogostejših oblik raka lahko preprečimo s povsem preprostimi ukrepi, trdijo strokovnjaki. Tu je nekaj izmed njih.

S slovensko belo jelko za naravno lepoto in zdravo kožo
Nezdrava hrana povzroča vnetja in poškodbe elastičnih tkiv kože in zavira absorbcijo antioksidantov in hranil, ki so nujni za celični metabolizem in regeneracijo. Zato priporočamo, da se izogibate velikih količin industrijsko predelane hrane, soli, sladkih pijač in enostavnih sladkorjev.

6 stvari, ki upočasnijo vašo presnovo
Naša presnova igra pomembno vlogo pri našem zdravju. Vpliva na nivo energije, ki jo imamo, kako dobro prebavimo hrano in kako dobro se hranila absorbirajo v naše telo. S tem pa vpliva tudi na našo imunsko odpornost in splošno zdravje. Prav zato je pomembno, da imamo dobro prebavo. Preverite, kaj lahko upočasni vašo presnovo.

S tem preprostim ukrepom si lahko podaljšate življenje
Če iz svojega jedilnika izvzamete samo eno vrečko čipsa na dan, si lahko podaljšate življenjsko dobo, so preračunali strokovnjaki. Večina ljudi še vedno zaužije preveč soli in z izločanjem živil, ki so slana, bi lahko preprečili številne primere smrti zaradi srčno-žilnih bolezni.

5 živil, ki so toksična za vašo kožo
Koža je naš največji organ, hkrati pa je tudi odličen pokazatelj našega zdravja in počutja. Ko se na koži pojavijo mozolji in akne, je to znak, da moramo prilagoditi prehrano, zmanjšati stres ali zamenjati kozmetiko, ki jo uporabljamo. Tu je nekaj tistih živil, ki se jim je dobro izogniti, če imate težave s kožo.

Že poznate te uničujoče učinke na telo
Poraba alkohola se v zimskem času poveča za 40 odstotkov, a strokovnjaki opozarjajo, da ima alkohol na telo uničujoče učinke. Če ste v veselem decembru prevečkrat globoko pogledali v kozarec, se v tem mesecu za nekaj časa raje odpovejte alkoholu.

STROKOVNJAK RAZKRIVA: Povsem preprost način do zdrave telesne teže
Slovenijo je obiskal priznani danski strokovnjak za zdravo prehrano nutricist Umahro Cadogan. Razkril je, kako bi lahko večina ljudi na povsem preprost način dosegla zdravo telesno težo. Preverite, kaj je svetoval.

Neverjetna resnica o lososu, mleku in govejem zrezku
Če vsak dan užijete ali 100 gramov lososa ali 75 gramov govedine ali pol litra mleka, boste za zdravje svojega srca in ožilja storili toliko, kot če bi prenehali kaditi ali uživati preveč alkohola oziroma soli.

Preprosto se obvarujete pred najbolj smrtonosno boleznijo
Bolezni srca in ožilja so največji globalni ubijalec, saj povzročajo kar 30 odstotkov vseh smrti. A obstajajo povsem preprosti koraki, s katerimi lahko zmanjšate tveganje zanje. Preverite, kako.