Vizita.si

rak in prehrana

Zdravje 25. 03. 2022 12.33

To je najpogostejši vzrok za slabo počutje

Prebavne nevšečnosti so rak rana sodobne družbe, vzroki zanje pa pogosto povsem jasni: sodoben način življenja s stalnim hitenjem, pomanjkanje časa za počitek in sprostitev ter obroki, ki so komaj podobni pravi hrani. Posledice so vsem dobro znane: slabost, spahovanje, napenjanje, zaprtje. Gre za rezultat slabe prebave, zaradi česar telesu primanjkuje energije in hranilnih snovi, potrebnih za normalno delovanje. Rešitev je v bistvu precej preprosta: bolj zdrava prehrana pomeni tudi bolj zdravo prebavo, boljše počutje in kakovostnejše življenje. A kaj to pomeni v praksi?

Naslovnica 30. 12. 2021 05.00

Kako je pandemija vplivala na kronične nenalezljive bolezni in dejavnike tveganja?

Pandemija je vplivala na vse dele našega življenja, pomemben vpliv pa ima tudi na dejavnike tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni.

Prehrana 28. 07. 2021 06.00

Je to zgolj jed influencerk ali je res zdravo?

Registrirana dietetičarka Cynthia Sass je za spletni portal TheHealthy spregovorila o zdravstvenih koristi ovsene kaše za naše telo. Med glavnimi prednostmi uživanja omenjenega živila naj bi bilo predvsem uživanje številnih antioksidantov, med drugim pa tudi zdravo uravnavanje teže.

Alternativa 15. 04. 2021 06.00

Vse, kar morate vedeti o ajurvedi

Ajurvedska medicina (na kratko ajurveda) je eden najstarejših celostnih in celovitih sistemov zdravljenja na svetu. Nastala naj bi že pred več kot 3000 leti v Indiji.

Nasmeh zdravju 27. 01. 2021 06.00

Glavne prednosti in slabosti ketonske diete

Glavno načelo ketonske diete je zmanjšan vnos ogljikovih hidratov. Ko beseda nanese na njo, se zdi, da smo ljudje razdeljeni le na dva pola - tiste, ki nanjo absolutno prisegajo in jo priporočajo vsem ostalim, ter tiste, ki opozarjajo na njene bistvene pomanjkljivosti, ki se dotikajo predvsem zdravstvenega vidika in samega zdravja. Dejstvo je, da ima ketonska dieta, tako kot vse v življenju, svoje prednosti in slabosti, kot takšna pa tudi ni primerna za vse in za vsakogar.

Življenjske zgodbe 18. 11. 2020 05.30

Tina Gorenjak: Šele takrat sem se začela zavedati, kako zelo naše misli vplivajo na naše zdravje

POP TV v prihodnjem mesecu slavi 25. obletnico začetka delovanja, v teh letih pa je omenjena TV-postaja nanizala številne priljubljene šove in serije. Od ponedeljka do četrtka ob 20.00 trenutno spremljamo napeto dogajanje v originalni slovenski seriji Najini mostovi, kjer vlogo preračunljive Karmen igra vsem dobro znana Tina Gorenjak, ki smo jo lani spremljali tudi v 3. sezoni šova Zvezde plešejo. Priljubljena igralka je prav tam prvič presenetila z iskreno izpovedjo o tem, kako se je borila z rakom na dojki, o tej težki temi pa je zdaj spregovorila tudi za nas.

Prehrana 06. 10. 2020 12.48

Živilo, ki lahko zmanjša tveganje za enega najpogostejših rakov

Redno uživanje rib zmanjša tveganje za raka na debelem črevesu in danki, je pokazala študija, ki jo je vodila Mednarodna agencija za raziskave raka. Vzeli so podatke 476.160 ljudi, ki so jih spremljali 15 let. Menijo, da je zmanjšano tveganje posledica delovanja omega-3 maščobnih kislin, ki jih ribe vsebujejo.

Rakave bolezni 11. 09. 2020 08.05

Rakavo obolenje, ki je v Evropi v porastu med mladimi

Rak debelega črevesja je bolezen, ki je pogostejša pri ljudeh, starejših od 50 let, a zaradi vse bolj sedečega načina življenja in nezdrave prehrane postaja vse pogostejši tudi med mlajšimi. Simptome raka debelega črevesa lahko zamenjamo za simptome manj nevarnega obolenja – hemoroidov. Prav zato je pomembno, da ob vsaki krvavitvi iz črevesja obiščemo zdravnika.

Zdravje 09. 07. 2020 08.49

5 pozitivnih učinkov kave na naše telo

Veliko ljudi svojega dneva ne more začeti brez tople skodelice omamne kave. In, če morda upravičeno zmajujemo z glavo, ko naš prijatelj pije že svojo peto dnevno skodelico kave, saj z njo ne gre pretiravati, pa ne smemo zanemariti številnih pozitivnih učinkov tega toplega napitka na naše telo – seveda v normalnih količinah.

Zdravje 07. 07. 2020 07.52

Navade, ki škodujejo vašim možganom

Včasih si preprosto želimo izklopiti naše možgane in se sprostiti ob nekaj kozarcih vina ali neskončnem gledanju televizije. Vendar pa lahko nekatere odločitve precej škodijo našim možganom. 

Prehrana 02. 07. 2020 07.58

12 razlogov, zakaj so bučke tako zelo dobre za nas

V poletnem času so na našem jedilniku pogosto tudi bučke. Ne samo da so zelo okusne, ampak imajo tudi ogromno koristnih snovi za naše zdravje.

Zdravje 10. 06. 2020 09.00

Motnje v prehrani pri ženskah v 40 letih vse pogostejše

Skupina ljudi, ki jih ponavadi pri raziskavah pogosto zanemarijo v zvezi s prehranskimi motnjami, so odrasle osebe srednjih let. Pod to definicijo ponavadi mislimo ljudi, stare okoli štiri desetletja.

Prehrana 05. 06. 2020 07.58

Ta živila pomagajo, da lažje zaspimo in bolje spimo

Kaj v našem telesu povzroči, da postanemo zaspani in nato zaspimo? Hormon melatonin. Proti uri, ko gremo po navadi spat, se začne proizvajati in ga je v telesu čedalje več. Ko se po navadi zbudimo, pa ga je v telesu vse manj. Pa ste vedeli, da proizvodnjo melatonina lahko spodbudimo tudi z določeno hrano?

Prehrana 14. 05. 2020 10.30

Tega o soli mogoče še ne veste

Škodi nam več kot 5 gramov soli na dan. A tudi, če je zaužijemo manj kot 1,4 grama. Pa je bolje poseči po nerafinirani? Ali je povsem zdrava tudi rafinirana? Vse dileme o soli sta nam razrešili dve prehranski strokovnjakinji.

Prehrana 08. 05. 2020 09.45

Deluje protivnetno, izboljša prebavo in krepi imunski sistem

Ananas je okusno tropsko sadje, ki je bogato z antioksidanti, vitamini in zdravimi hranili. Ljudje uživajo ananas zaradi njegovih protivnetnih učinkovin, dobrobiti za prebavo in za krepitev imunske odpornosti. Pomaga preprečevati tudi nekatere bolj resne bolezni.

Prehrana 03. 05. 2020 20.15

Kako zdrave so v resnici jagode?

Zdaj je pravi čas, da posežete po jagodah, saj njihova sezona traja od aprila do julija. Ne le da so zelo okusne, prav neverjetno je, kako bogate so z za nas izjemno koristnimi in blagodejnimi sestavinami.

Bolezni 06. 03. 2020 14.51

Kako si pomagati, ko se pojavijo hemoroidi?

Hemoroidi so nabrekla tkiva v steni danke in zadnjika, ki lahko privedejo do pekočega občutka, srbečice, bolečine med odvajanjem, krvi na toaletnem papirju ali v blatu, lahko pa tudi izstopijo. Ob vsaki krvavitvi iz črevesja, morate obiskati zdravnika, saj gre lahko tudi za kaj bolj resnega. Tudi hemoroide lahko prepozna in potrdi samo zdravnik, kljub vsemu pa po diagnozi hemoroidov marsikaj za odpravo le-teh lahko storite tudi sami.

Prehrana 13. 02. 2020 09.10

9 živil, ki bi jih nujno morala uživati vsaka ženska

Predstavljamo 9 živil, ki bi jih ženske nujno morale vključiti v svojo prehrano, saj preprečujejo raka na dojkah. Na vašem krožniku naj se znajdejo brokoli, paradižnik, tuna, čičerika, pravijo strokovnjaki. Preberite si, kaj še varuje vaše zdravje.

Bolezni 30. 01. 2020 08.39

Preverite, ali boste zboleli za kolorektalnim rakom

Izkoristite priložnost! Odgovorite na vabilo Programa Svit in še pravočasno odkrijte predrakave spremembe ali samega raka na debelem črevesu in danki. Drugi najbolj razširjen rak pri nas pogosto namreč nima očitnih simptomov, dokler ni že prepozno.

Prehrana 24. 01. 2020 08.29

Najboljša živila za ženske, starejše od 40 let

Z leti telo upočasnjuje proizvajanje določenih hormonov, vitaminov, mineralov in beljakovin. Med drugim se začne spreminjati menstrualni ciklus, pojavi se lahko nočno potenje, slabši spomin, težje je izgubiti odvečne kilograme, gostota kosti začne upadati, libido pa se lahko poveča.

Razstrupljanje 03. 01. 2020 08.10

Kako razstrupiti vsak organ v telesu?

Danes veliko ljudi – celo mladih – trpi za resnimi zdravstvenimi težavami, kot so avtoimunske bolezni in rak. Razlogov za to je veliko, nekateri precej pogosti so prekomerni stres, hormonske motnje, virusi, paraziti, težke kovine, prekomerno uživanje predelane hrane …

Prehrana 24. 12. 2019 11.03

Rdeče meso: zdravo ali ne?

Kako je torej z rdečim mesom? Si ga smemo kdaj privoščiti ali bi se mu morali povsem odreči? "Povsem odreči se mu ni treba," odgovori prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. "Svetujejo pa vse največje svetovne organizacije, da se v popolnosti izognemo predelanim mesninam, kot so salame, klobase, hrenovke in podobno." Nepredelano rdeče meso pa lahko uživamo v zmernih količinah.

Zdravje 27. 11. 2019 12.57

Kolikokrat na dan odvajate blato?

Hitra prebava je temelj našega zdravja in dobrega počutja. Zaužita hrana se na ta način hitro predela na posamezne dele, absorbira, nas gradi ter nam daje potrebno energijo. Obstajajo določene smernice, kako pogosto je najbolj optimalno odvajati blato in kaj storiti, če v blatu opazimo različne spremembe. Preverite jih.

Bolezni 15. 11. 2019 14.59

To pomeni tri do petkrat večje tveganje za infarkt 

Ljudje se še ne zavedajo dovolj, kako nevarna je sladkorna bolezen. Bolniki imajo, če se ne zdravijo in ne upoštevajo navodil za spremembo življenjskega sloga, kar za tri do petkrat večje tveganje za infarkt. Sladkorna bolezen je pravzaprav eden njegovih največjih dejavnikov tveganja. A kar 40 odstotkov sladkornih bolnikov, ki so doživeli infarkt, je za svojo bolezen izvedelo šele po tem stresnem dogodku. Pravzaprav do mnogih zapletov pride, ker ljudje niti ne vedo, da to bolezen imajo.

Bolezni 04. 11. 2019 19.06

Največje grožnje našemu zdravju v letu 2019

Svetovna zdravstvena organizacija je zavračanje in oklevanje pri cepljenju, ki je dostopno, uvrstila na listo deset največjih groženj zdravju, s katerimi se je svet spopadal  v letu 2019.  

Prehrana 01. 10. 2019 08.11

Večina jih izpljune, a ravno v njih je največ koristnih sestavin

Grozdje zori od konca avgusta do oktobra – odvisno pač od sorte in pokrajine, kjer raste. Jemo ga lahko svežega ali posušenega, iz grozdja pridobivajo tudi sokove, olje in celo kreme. To sladko sadje je namreč še kako koristno, tako za naše zdravje kot tudi za lepoto.

Prehrana 09. 08. 2019 11.18

Sprememba, ki lahko za 15 odstotkov zmanjša tveganje za raka dojk

Namesto govejega ali svinjskega mesa uživajte piščančje ali puranje. To bi lahko zmanjšalo tveganje za pojav invazivnega raka dojk, je pokazala študija ameriškega inštituta National Institute of Environmental Health Sciences. Sodelovalo je več kot 42 tisoč žensk, ki so jih spremljali skoraj osem let. Tiste, ki so uživale več rdečega mesa, so imele večje tveganje, da jih je presenetila neprijetna diagnoza.

Rakave bolezni 01. 08. 2019 10.55

Ali lahko veganska prehrana res sestrada raka?

Mnogi, ki se zdravijo zaradi raka, poleg konvencionalnega zdravljenja spremenijo tudi svojo prehrano. Nekateri se odločijo za vegansko prehrano, ki naj bi pomagala 'sestradati raka'. Prav tako se nekateri ljudje odločijo za vegansko prehrano, da bi zmanjšali tveganje za pojav raka. Prav zato so se strokovnjaki iz Univerze Duke odločili, da preverijo, ali je temu res tako.

Prehrana 08. 07. 2019 09.52

Sadeži narave, ki vsebujejo največ protirakavih snovi

Zadnja raziskava britanskih raziskovalcev je pokazala, da pomaranče, grenivke in korenje vsebujejo protirakave snovi, ki so precej podobne tistim, ki so v licenciranih zdravilih. Študija je pokazala, da od več kot 7900 molekul v tem sadju in zelenjavi kar 110 molekul vsebuje protirakave snovi, ki so podobne tistim v zdravilih. Kljub vsemu seveda uživanje teh živil ne nadomešča običajnega zdravljenja, ampak nam zaenkrat lahko pomaga le pri preprečevanju raka.

Rakave bolezni 19. 06. 2019 11.09

Samo dvakrat na teden in zmanjšali boste tveganje za raka črevesa

Uživanje jogurta dvakrat na teden lahko zmanjša tveganje za razvoj predrakavih sprememb črevesa pri moških za kar 20 odstotkov, je pokazala zadnja raziskava Univerze Washington. Poleg tega lahko s tem ukrepom zmanjšate tveganje za razvoj adenomov na črevesu, ki imajo večje tveganje, da postanejo rakavi, in sicer za kar 26 odstotkov.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 996