raziskave

Decembra naj bi bile ženske temu bolj podvržene kot moški
Praznični čas vedno prinese srečo in navdušenje, prijetne, hkrati pa tesnobne občutke, dodatno nemalokrat tudi nabiranje kilogramov.

Ljudje, ki živijo v zelenih območjih, naj bi se starali počasneje
Bivanje, nahajanje, navsezadnje pa, kot kažejo študije, življenje v naravi, dela čudeže za naše telo. Nedavna raziskava kaže, da nam narava ponuja boljše duševno zdravje, bolj zdravo srce in močnejši imunski sistem. Tako zelo, da nekateri zdravniki celo predpisujejo naravo kot obliko 'zdravljenja'.

Kako (pre)hrana vpliva na hormone?
Ali vpliva prehrana na občutljivost celic na hormonske signale, tj. na njihovo sposobnost odzivanja na hormonska sporočila? Z drugimi besedami, ali so tkiva in celice manj odporna ali bolj občutljiva na hormone v odvisnosti od določenih prehranskih sestavin, vzorcev prehranjevanja ali celotne prehrane?

Že ena porcija tega sadeža bi lahko zmanjšala slab holesterol
Ste vedeli, da avokadu pravijo tudi aligatorjeva hruška ali masleno sadje? Je vrsta jagodičevja, ki raste v toplih podnebjih. Toda kako nam lahko pomaga pri zmanjševanju slabega holesterola?

Razlogi, zakaj lasje prezgodaj osivijo
Sive lase slej ko prej dobi večina ljudi. Pri tem pa se poraja zanimivo vprašanje. Vemo, da je je normalno, da s starostjo začnejo lasje siveti, zakaj pa nekateri, moški ali ženske, osivijo že v svojih dvajsetih letih? Kaj moramo vedeti o prezgodnjem sivenju las, kaj sploh je prezgodnje sivenje las in navsezadnje, zakaj je pomembno, da kljub vsemu sprejmemo sivenje?

Shannen Doherty: 'Nočem umreti'
Shannen Doherty so leta 2015 diagnosticirali raka dojke. Njena bitka se na žalost še ni končala, sedaj pa je delila svoje najgloblje strahove.

Novi krvni testi bi lahko odkrili nevarne beljakovine še pred pojavom simptomov Alzheimerjeve bolezni
Nov krvni test lahko odkrije toksične amiloidne beta oligomere, povezane z Alzheimerjevo boleznijo, leta pred pojavitvijo simptomov.

To prehransko dopolnilo lahko izboljša vaše počutje
Janez Rakovec je mlad podjetnik, ki se navdušuje nad trajnostnim in ekološkim kmetovanjem. V oddaji Štartaj, Slovenija: na podeželju predstavlja svojo linijo izdelkov EKO JANEZ. Gre za prehranska dopolnila iz modro-zelene alge, blagega okusa, ki blagodejno vplivajo na človeško počutje.

8 domačih pripravkov za prehlad in gripo
Ob hladnem vremenu in spremenljivih temperaturah smo vkorakali tudi v sezono prehladov in gripe. Kombinacija telesnih bolečin, povišane telesne temperature, mrzlice in zamašenega nosu je dovolj, da se počutimo popolnoma izčrpani. Kaj nam, poleg zdravil, še lahko pomaga?

Kaj je res in kaj ni, ko je govora o uživanju mesa?
Z nobeno stvarjo v življenju ni dobro pretiravati. Seveda enako velja tudi za meso, predvsem pa z zrezki. Slednji so hrana, ki je bogata s hranili, vendar pa vsekakor obstaja nekaj potencialnih slabosti, če jih uživamo preveč.

Zakaj ob hladnejšem vremenu začnejo boleti sklepi?
Ste kdaj pomislili, zakaj v sklepih rado začne boleti prav s padcem temperatur? Kako konkretno hladne temperature vplivajo na sklepe, kako je hladno vreme sploh povezano s povečano bolečino? Čeprav jasnih in konkretnih raziskav na to temo še ni dovolj, se zdravniki strinjajo, da obstaja kar nekaj teorij. Poglejmo si tiste najpogostejše.

Idealen čas za obroke na žlico
Tudi vi uživate v juhi in ostalih dobrotah na žlico? Poglejmo si njihove prednosti in morebitne slabosti.

Kdaj so vetrovi lahko razlog za skrb?
Večina ljudi se morda izogiba, vede ali nevede, pogovorom o prebavi, a dejstvo je, da tematiko spremljajo številne zanimivosti, ki jih preprosto ne smemo spregledati.

Je ta pripravek res naravno zdravilo proti prehladu in gripi?
Rumena ali rdeča čebula vsebujeta blagodejne spojine, kot je kvercetin. Toda ali je njihov učinek res večji, če namesto sveže čebule uživamo čebulno vodo?

Je lahko to znak sladkorne bolezni?
Portal index.hr piše o tem, kako lahko glede na jezik, ugotovimo, kaj se dogaja z našim telesom. V nadaljevanju si lahko preberete pet stvari, ki jih lahko naš jezik razkriva o našem zdravju.

6 navad za zdravo staranje
Nikoli ni prepozno, da začnete skrbeti za svoje zdravje, pomagajo pa vam lahko tudi naslednje navade, ki naj bi olajšale procese staranja.

7 hranilnih snovi, ki jih lahko primanjkuje veganski in vegetarijanski prehrani
Imajo vegani in vegetarijanci dovolj hranil? Je mit ali dejstvo, da jim določenih primanjkuje? Dejstvo je, da imata, tako kot vsaka druga stvar v življenju, tudi te dve vrsti prehrane svoje prednosti in slabosti.

5 stvari, do katerih pride, ko se odpovemo sladkorju
Tudi vi radi posežete po sladkem? Dokler ostajamo v mejah normale, je vse lahko zdravo. Toda pretirano uživanje sladkorja lahko škoduje našemu zdravje. Kaj se zgodi z našim telesom, če in ko prenehamo jesti sladkor?

To je hrana, ki lahko masti vaše lase
Verjetno ste najprej pomislili na svoj šampon ali balzam. Da, tudi to dvoje je lahko krivec za mastne lase. A nikar ne spreglejte vloge hrane. Poglejmo si, zakaj in kako.

Kaj se zgodi, če jemo preveč jajc?
Jajca so eno izmed najbolj priljubljenih živil, ki so iz prehranskega vidika zelo bogata in vsebujejo številna hranila. Vendar pa je lahko njihov vpliv na zdravje zelo odvisen od nešteto dejavnikov, kot tudi od priprave in količine zaužitih jajc.

Kaj se zgodi, če vsak dan jeste jajca?
Tri jajca na dan odženejo zdravnika stran. Jajca si na našem jedilniku zaslužijo posebno mesto, saj so ne le okusna, ampak imajo tudi bogato hranilno vrednost. Ljudje se jajcem pogosto izogibajo, še posebej rumenjakom, saj verjamejo, da se bodo zredili ali imeli povišan holesterol. A resnica je drugačna.

Pozor, če nabirate gobe
Čeprav jih obravnavamo kot zelenjavo, so gobe vrsta gliv. Namesto da bi proizvedla semena, goba sprošča na milijone mikroskopskih trosov, ki se oblikujejo pod njenim klobukom. Lahko rastejo nad zemljo, na vrhu zemlje ali na drugi površini. So hranljivo živilo, ki je po vsem svetu priznano zaradi svojih mogočih koristi za zdravje.

Bomo dobili nove oblike zdravljenja raka?
Prizadevanja na področju zdravljenja raka in redkih bolezni nas vodijo do vse večjega napredka, zaradi katerega bi lahko v prihodnosti pozdravili številne bolezni, ki so veljale do zdaj za neozdravljive ali pa zdravljenje ni dalo najboljših rezultatov. Kaj se nam torej obeta v prihodnosti in kakšne možnosti imamo danes? Več o tem v nadaljevanju.

Dejstva, ki jih moramo VSI poznati o rakavih boleznih
Včasih se človeku po branju in gledanju različnih stvari zazdi, da vse okoli nas povzroča raka. Na srečo to ne drži, tako kot tudi ne držijo nekateri najbolj znani miti o rakavih boleznih. Portal Ordinacija.hr je povzel nekaj ključnih ugotovitev strokovnjakov, v katere bi morali nehali verjeti.

10 razlogov za težave z erekcijo
Po podatkih Ameriške urološke organizacije ima vsak deseti moški vsaj enkrat v določenem obdobju v svojem življenju težave z doseganjem erekcije. Pri tem poudarjajo, da se možnosti za težave s starostjo le še povečujejo. Erektilna disfunkcija je medicinsko opredeljena kot 'stalna ali ponavljajoča se nezmožnost doseganja in/ali vzdrževanja erekcije, ki zadostuje za spolni užitek'. Poglejmo si, kaj je lahko razlog za motnje.

'Deci vina na dan' – dobro za zdravje ali pač ne?
Na Inštitutu za nutricionistiko so pripravili vrsto sporočil z izjavami strokovnjakov, v katerih razkrivajo in preverjajo ozadja prehranskih mitov in raziskujejo vprašanja. Nazadnje so lotili koristi kozarca rdečega vina na dan. Je res zdravo?

Najpogostejše navzkrižne reakcije med cvetnim prahom in hrano
Alergija je pretiran odziv telesa na sicer neškodljive snovi, kot so cvetni prah, živalska dlaka ali nekatera živila. Kaj pa je navzkrižna reakcija?

7 stvari, ki jih morate vedeti o matchi
Matcha v zadnjem času dobiva vedno več pozornosti. Poglejmo si, zakaj.

Prehranska dopolnila – kdaj so smiselna, kdaj ne?
Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranilne snovi, kot so vitamini, minerali, aminokisline, rastlinski izvlečki, encimi in druge snovi. Namen teh dopolnil je dopolnjevanje prehrane posameznika s specifičnimi hranilnimi sestavinami, ki jih morda ne zaužije v zadostnih količinah skozi običajno prehrano.

Kaj sploh so aditivi, zloglasni E-ji v živilih?
Aditivi predstavljajo snovi ali mešanice snovi, ki niso samostojna živila, ampak se dodajajo živilom med predelavo, transportom ali hrambo, da bi izboljšali njihovo varnost in kakovost.