Vizita.si

rdeče

Prehrana 23. 06. 2020 07.59

10 okusnih živil, ki so odlična za zdravje jeter

Jetra so izredno pomemben organ v našem telesu. Uživanje kave, čaja in soka iz pese pa je le nekaj načinov, kako lahko jetrom pomagate ohranjati zdravje.

Prehrana 19. 06. 2020 08.45

Najmočnejši probiotik, ki pomaga varovati pred rakom

Sok rdeče pese je običajno priporočljiv le v omejeni količini, saj vsebuje veliko sladkorja. A povsem drugače je s fermentirano rdečo peso, ki je bogat vir probiotikov in velja za eno najbolj zdravih živil na svetu.

Zdravje 19. 06. 2020 08.15

Kaj se zgodi, če spite s kontaktnimi lečami?

Res ste si zaželeli popoldanski spanec, a se vam ne da odstraniti kontaktnih leč. Konec koncev, kaj hujšega bi se lahko zgodilo. Očesna kirurginja Irina Belinsky je za Business Insider razkrila, kaj se zgodi, če spite s kontaktnimi lečami.

Zdravje 17. 06. 2020 08.15

9 superzačimb, ki varujejo vaše zdravje

Začimbe in zelišča so v pravi meri izjemno zdravilna, zato nikar nanje ne pozabite med kuhanjem. Te namreč varujejo vaše srce, vas branijo pred rakavimi obolenji, zmanjšujejo vnetja in podobno. Predstavljamo vam devet superzačimb in zelišč, ki ne izboljšajo le okusa jedi, ampak pozitivno delujejo na vaše zdravje.

Bolezni 12. 06. 2020 10.30

13 stvari, ki jih vaše telo govori o vašem zdravju

Naša telesa so res neverjetna 'naprava'. Ne samo, da delajo 24 ur na dan, sedem dni v tednu, da nas ohranjajo pri življenju, temveč nas, če je kaj narobe, tudi takoj opozorijo. Tu je nekaj znakov, na katere moramo biti pozorni in se odzvati nanje.

Prehrana 12. 06. 2020 10.30

9 živil, ki vsebujejo več kalija kot banane

Že samo ena banana zadovolji 10 odstotkov celotne dnevne potrebe po vnosu kalija v telo. Da bi zadovoljili svoje dnevne potrebe po vnosu tega minerala, ki je precej pomemben za preprečevanje srčne in možganske kapi ter kardiovaskularnih bolezni, pa strokovnjaki odkrivajo, katera živila še vsebujejo kalij.

Zdravje 05. 06. 2020 07.57

Prava nevarnost kuhanja v alufoliji

Večina nas pri kuhanju ali pečenju vsaj kdaj uporablja alufolijo, a pri tem bi morali biti bolj previdni. Raziskave kažejo, da je uporaba alufolije na visokih temperaturah lahko nevarna, saj se ob tem izluži več aluminija v našo hrano. Še posebej, če alufolijo uporabljamo za pečenje ali segrevanje začinjene ali kisle hrane. Povečan nivo aluminija v telesu je povezan z osteoporozo in Alzheimerjevo boleznijo.

Zdravje 29. 05. 2020 10.30

Mislite, da je bolj zdravo, a ni

Tako se prehranjujete v dobri veri, da delate nekaj dobrega zase. A v resnici vaša izbira morda sploh ni zdrava. Kaj so zmote o zdravi prehrani, smo se pogovarjali s prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš.

Prehrana 21. 05. 2020 10.00

Sedem živil, ki škodijo prebavi, in pet, ki jo spodbujajo

Teoretično naj bi naše telo prebavilo katero koli vrsto hrane, ki jo zaužijemo. Toda spremembe v proizvodnji in pripravi hrane ter sedeči življenjski slog pomenijo, da se naši želodci ne odzivajo več tako dobro v vseh situacijah.

Zdravje 21. 05. 2020 10.00

Razlogi, zakaj bi morali uživati bezeg

Bezeg je izjemno zdravilna rastlina, saj vsebuje veliko zdravilnih sestavin. V ljudskem zdravilstvu je najbolj cenjen za zdravljenje vnetij, vročine, pospešuje potenje in lajša dihalne težave.

Prehrana 21. 05. 2020 08.00

Kdo so fleksitarijanci?

Beseda fleksitarijanstvo je pravzaprav izpeljanka iz dveh besed – fleksibilnost in vegetarijanstvo. Torej gre za princip prehranjevanja, pri katerem se posameznik večino časa drži vegetarijanskih pravil, občasno pa poseže po mesni dobroti, kot so ribe in pršut.

Prehrana 19. 05. 2020 08.45

Živila, ki jih morate uživati zdaj

Topli spomladanski in poletni meseci se ne vrtijo le okoli sladoleda, ampak prinašajo tudi zdravo, sočno in okusno sadje in zelenjavo. Še posebej priporočljivo pa je, da v toplem juniju zaužijete naslednja superživila.

Okužbe in zastrupitve 13. 05. 2020 07.15

Kdaj rdeče oči pomenijo vnetje?

Za vse nas so oči zelo pomemben organ, ki ga vsakodnevno precej obremenjujemo. Zato se nam niti ne zdi več tako čudno, če včasih proti koncu dneva povsem pordijo. Toda kdaj rdeče oči pomenijo vnetje?

Bolezni 10. 05. 2020 16.30

Bolezen, ki jo ima vsak deseti, a tega pogosto ne ve

Kar vsak deseti odrasel ima kronično bolezen ledvic. A tega, dokler bolezen ni že zelo napredovala, marsikdo niti ne ve, saj ne čuti nobenih bolečin v ledvenem predelu. Z nefrologinjo prof. dr. Jelko Lindič, dr. med., smo se pogovarjali, kako čim prej posumiti, da je nekaj narobe, kaj se dogaja, če nam odkrijejo kronično ledvično bolezen, in zakaj to ogroža tudi naše srce in ožilje.

Prehrana 08. 05. 2020 08.15

Močan antioksidant, ki varuje pred številnimi boleznimi

Maline so izjemno bogate z antioksidanti, zaradi česar so ne samo okusen, ampak tudi zelo zdrav sadež. Poleg tega so bogate še z elaginsko kislino – fenolno spojino, ki varuje pred rakom in preprečuje razrast rakavih celic. Tu je 6 pozitivnih učinkov malin na naše zdravje, ki jih morate poznati.

Zdravje 06. 05. 2020 20.30

Brezčasni domači pripravki

Ne glede na to, da se pri večini zdravstvenih težav takoj obrnemo na farmacevtske proizvode, starih ljudskih zdravil ne gre kar takoj pozabiti. Nove raziskave namreč potrjujejo uporabnost zdravil naših prednikov.

Bolezni 03. 05. 2020 09.13

Temni kolobarji okoli oči lahko kažejo na resne težave

Od temnih kolobarjev okoli oči do otečenih, rdečih in suhih oči … Vse to so znaki, ki lahko marsikaj povedo o našem zdravju. Britanski nutricisti razkrivajo, od kod lahko izvirajo omenjene težave.

Prehrana 29. 04. 2020 08.40

Živila, ki vsebujejo veliko železa

Železo je eden od najpomembnejših mineralov v telesu, ki obenem igra ključno vlogo pri našem počutju. Gre za snov, ki je nujna za nastajanje hemoglobina v eritrocitih. Hemoglobin prenaša kisik po našem telesu, in če mu primanjkuje železa, se raven krvnega hemoglobina zniža, celice pa ne dobijo dovolj kisika, zato ne delujejo, kot bi morale. Kako si pomagati?

Lepota 29. 04. 2020 11.00

Kako hormoni vplivajo na vašo kožo in lase?

Ko se približujete času menopavze, začne raven vaših hormonov upadati, zaradi zmanjšanja nastajanja estrogena pa lahko pride tudi do redčenja ali celo izgube las. Prav tako estrogen stimulira nastanek kolagena, ki je odgovoren za mehkobo kože, zato v času menopavze koža postane bolj suha.

Koža 20. 04. 2020 09.14

Živila, ki ščitijo našo kožo in jo ohranjajo mlado

Pomlad je v polnem razcvetu in že nas grejejo topli sončni žarki. Ko posijejo prvi sončni žarki, pogosto pozabimo na UV zaščito in našo kožo, ki je še povsem bela, kaj hitro opeče. Najboljša zaščita pred UV žarki sta sončna krema in zadrževanje v senci, a pomagajo lahko tudi nekatera živila.

Zdravje 10. 04. 2020 10.06

Privoščite si zdrave in naravne pirhe

Ne imejte slabe vesti, če si boste med velikonočnimi prazniki privoščili kakšno jajce več kot ponavadi. Ne samo da so jajca zdrava že sama po sebi, ponujamo vam tudi nekaj nasvetov, katera izbrati in kako jih obarvati na zdrav in naraven način.

Zdravje 10. 04. 2020 10.04

7 nujnih sprememb za ženske po 40. letu

Bliža se menopavza ali se je celo že pojavila. To pomeni, da se spreminjajo hormoni, čemur bi se bilo dobro prilagoditi. Marsikaj, kar ste včasih prenašale z lahkoto, postane pri teh letih bolj škodljivo. Sem spadajo alkohol, procesirana hrana, celo vroča kava.

Prehrana 08. 04. 2020 08.37

Koliko pirhov lahko zaužijemo?

Prišel je čas velike noči in za mnoge čas barvanja pirhov. Če so nekoč jajca veljala za nezdravo živilo, danes temu ni več tako. Kaj je vzrok za to, nam je povedala dietetičarka Marina Zakić.

Dieta 03. 04. 2020 08.16

V 4 tednih se odvadite uživanja sladkorja

Z načrtom, ki temelji na kliničnih študijah in katerega je zasnovala britanska zdravnica dr. Brooke Alpert, traja razstrupljevalna dieta, s pomočjo katere se organizem v popolnosti odvadi uživanja sladkorja in privadi na nov način prehrane, zgolj 30 dni. Najbolj pomembni so prvi trije dnevi diete, saj se tekom teh dni v popolnosti odrečemo sladkorju in vpeljemo nove prehrambene navade.

Prehrana 27. 03. 2020 09.12

Strokovnjakina razkriva: kakšna mora biti prehrana v času koronavirusa?

Ste ostali doma in razmišljate, kako prilagoditi prehrano, da se ne bi preveč zredili ali pa vas je strah, da bo stres vplival na vaše zdravje? Po nasvet smo se obrnili na nutricionistko Mojco Cepuš.

Bolezni 16. 03. 2020 12.41

Ah, spet ta cvetni prah!

Pomladno vreme in višje temperature so prinesle že prve alergijske reakcije na cvetni prah. Čeprav nas je večina nestrpno pričakovala lepe dni in pomladno cvetenje, pa le-to za kar skoraj vsakega tretjega človeka pomeni nadležno obdobje senenega nahoda. Če ste tudi vi med alergiki, preverite, kaj cveti, v katerih mesecih in kako lahko alergijo omilite!

Imunski sistem 13. 03. 2020 11.58

Napitek, ki okrepi imunski sistem

Čas, ko se poletje prevesi v jesen, je lahko zaradi temperaturnega padca za naše telo stresen. V tem času je koristno malo več narediti za močnejši imunski sistem. Jejte več česna, naredite si zeliščni čaj. Lahko pa se okrepite tudi z naslednjim napitkom, ki vam bo v pomoč tudi, če vas že praska po grlu ali vam teče iz nosu.

Bolezni 06. 03. 2020 14.14

10 presenetljivih razlogov za zaprtje

Spoznajte glavne razloge za zaprtje. Nekaj najbolj očitnih je zagotovo prehrana s premalo vlakninami, nenehno ignoriranje potrebe po odvajanju, jemanje določenih zdravil in premalo gibanja. A tu je še nekaj razlogov, na katere morda niste pomislili.

Zdravje 28. 02. 2020 13.20

Kaj se zobem zgodi v stiku z alkoholom?

Občasen kozarec vina ali piva ob sicer zdravem, uravnoteženem in raznolikem prehranjevanju vam ne bi smel škodovati. Po drugi strani pogosto uživanje alkohola pusti posledice v praktično vseh delih telesa pa tudi na zobeh, dlesnih, ustni sluznici. Poglejmo si, kaj se zgodi.

Prehrana 13. 02. 2020 09.10

9 živil, ki bi jih nujno morala uživati vsaka ženska

Predstavljamo 9 živil, ki bi jih ženske nujno morale vključiti v svojo prehrano, saj preprečujejo raka na dojkah. Na vašem krožniku naj se znajdejo brokoli, paradižnik, tuna, čičerika, pravijo strokovnjaki. Preberite si, kaj še varuje vaše zdravje.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1106