sadeži

Tri tisoč kislih limon!
Čudežni divji sadeži južnoameriške rastline camu camu so po Japonski in ZDA osvojili Evropo. Camu camu postaja vse bolj priljubljen naravni prehranski dodatek tudi v Sloveniji.

Se redite? Morda ste alergični na nikelj!
Zadnja leta se je število oseb, ki trpijo za intoleranco na nikelj, bistveno povečalo. Težave pa ne povzročajo le kontaktne alergije, temveč lahko reakcijo povzročijo tudi živila, ki vsebujejo nikelj.

S prehrano nad jesenske zdravstvene tegobe
Nekatera živila oslabijo organizem in ga naredijo bolj dovzetnega za okužbe, druga pa imunski sistem okrepijo in ga oborožijo za boj proti škodljivim bakterijam in virusom. S katero hrano okrepiti imunski sistem?

Kako tudi poleti ohraniti izklesano postavo?
Vroči poletni tedni so čas, ko marsikdo zanemari vsakodnevno športno aktivnost in neha paziti na prehrano. Kaj narediti, da boste tudi v poletnem času ohranili lepo postavo?

Paella
Jed izvira iz Valencie. Je odlična mešanica različnih okusov, ki skupaj tvorijo pravo harmonijo.

S hrano do hitrih in kvalitetnih spermijev
Zdravju spermijev verjetno ne posvečate veliko pozornosti, vendar pa je le-to izjemno pomembno, še posebej, če v prihodnosti nameravate postati očka. Kako ohraniti spermije zdrave in kakovostne?

Ste že poskusili liči?
Liči je subtropsko sadje sladko-kislega okusa, ki izvira iz jugovzhodne Azije, natančneje iz Kitajske, Indonezije in Filipinov. Sadež je v teh predelih izjemno cenjen, saj je bogat vir vitamina C, kalija, bakra, fosforja in magnezija. Kupite ga lahko tudi pri nas.

Acerola za boljšo odpornost
Acerola je zimzeleno drevo, ki raste v srednji in južni Ameriki, sčasoma pa so ga začeli gojiti tudi drugod, na primer v Indiji. Je bogat vir vitamina C in se uporablja tako za krepitev imunskega sistema kot tudi v lepotne namene.

Poznajte sprožilce vaših težav
Glavobol, ustne razjede, zgaga, diareja in krči niso nujno kazalci bolezni. Lahko gre le za reakcijo na določeno hrano, snov ali oblačilo. Preverite, kateri so najpogostejši sprožilci zdravstvenih težav!

Ukrepi za znižanje holesterola
Več kot 60 odstotkov Slovencev ima v krvi preveliko količino holesterola, ki pa je povzročitelj številnih srčno-žilnih obolenj. Tem pa se lahko izognete že z nekoliko drugačno prehrano.

S figami nad raka
Znanstvena raziskava izraelskih raziskovalcev je pokazala, da fige pomembno vplivajo na uravnavo krvnega sladkorja in holesterola. Zaradi vsebnosti betakarotena in luteina pomagajo pri preprečevanju raka na prostati.

VIDEO: Izognite se zastrupitvam s hrano!
Zastrupitve s hrano so zaradi visokih temperatur in nepravilnega shranjevanja živil poleti izjemno pogoste. Preverite, kako se lahko zaščitite, kako lahko prepoznate zastrupitev, kako morate ukrepati ter kdaj je potrebno obiskati zdravnika!

Pazite, da se ne okužite s salmonelo
Med dopustom pogosto jemo v neznanih restavracijah, poletne dni pa izkoristimo tudi za piknike v naravi. A pozor: ravno poleti je največ zastrupitev s hrano.

S sadjem do lepšega videza
Ljudje vse pogosteje uporabljajo naravno kozmetiko, ki ne vsebuje konzervansov, barvil, dišav in drugih dodatkov. Zato so doma pripravljene maske in pilingi vedno bolj cenjeni.

Živila, ki topijo maščobe
Ne morete izgubiti odvečnih kilogramov, ker preveč radi jeste? Poskusite shujšati z uživanjem živil, ki topijo maščobe in dlje časa dajejo občutek sitosti! Vas zanima, katera živila so to?

NONI
Čeprav je tropski sadež noni rastlina s številnimi zdravilnimi učinki, pa ga večina Evropejcev še ne pozna dobro. Verjetno pri nas ni tako priljubljen kot ostali tropski sadeži tudi zaradi njegovega močnega vonja in grenkega okusa.

ANANAS
Sadež vsebuje veliko biotina, vitaminov E, B12 in C in več kot 15 mineralnih snovi, največ železa in kalcija. V zadnjem času se veliko piše še o encimu bromelainu, ki cepi beljakovine, zato ananas in ananasov sok uporabljajo za mehčanje mesa.

MANDARINA
Mandarine, ki izvirajo iz azijskih držav, so priljubljen sadež v jesenskih in zimskih dneh. Imajo svetlo oranžno, včasih tudi rumenkasto lupino, ki se zlahka olupi, krhlji pa so sladki in bogati z vitamini ter minerali.

KAKI
Jeseni se na policah v trgovinah znajde tudi kaki, ki je izjemno zdrav in hranljiv sadež. Nekoč je veljal celo za sadež bogov. Cenili so ga predvsem na vzhodu Azije.

Še pred zimo si privoščite kaki
Kaki je namreč hrana bogov, ki vsebuje izjemno veliko zdravilnih snovi. Pomaga pri razstrupljanju telesa, povečuje odpornost in pospešuje prebavo. Zelo priljubljen pa je tudi v kulinariki.

Sneguljčica je bila alergična na jabolka
Čeprav zveni neverjetno, je res, največ ljudi je alergičnih na jabolka! Alergologi to imenujejo sindrom Sneguljčice. V pravljici naj bi se Sneguljčici zataknil košček jabolka v grlu in naj bi zato prenehala dihati. Menda je bila posredi prava alergijska reakcija ...

Nosečnice v poletni vročini
Poleti se lahko temperature dvignejo tudi nad 30 stopinj. Takrat vsi iščemo senco in "dihamo na škrge", nosečnice pa vročino prenašajo še težje.

Fige proti utrujenosti
Fige vsebujejo veliko sladkorja in s tem tudi veliko kalorij. Sicer pa so bogate z različnimi zdravimi snovmi, ki jih organizem potrebuje. Pomagajo urejati prebavo, odlične so pri premagovanju utrujenosti, delujejo pa tudi pomirjevalno.

ROBIDA
Če boste zadnje toplejše dni izkoristili v naravi, ne pozabite nabrati še nekaj robid. Z malo sreče jih boste še dosti našli. Gre za izjemno zdrav sadež, iz katerega lahko naredite zdravilen čaj, sok ali jih preprosto uživate surove.

Z robidami proti raku
Naj bodo ob koncu poletja na vašem krožniku tudi robide. So namreč izredno zdravilne. Učinkovite naj bi bile tudi v boju proti raku, pomagajo pri vnetem grlu in prebavnih težavah, so tudi naravni antiseptik.

Ustvarjalnost v jeseni življenja
Osteoporoza je tiha bolezen, ki glasno odmeva v življenju bolnic. Dolga leta lahko poteka brez posebnih znakov in brez bolečin. Kosti počasi postajajo šibkejše, tanjše in bolj porozne.

Preverite, kakšne barve hrano najpogosteje jeste!
Na vpliv barv so prisegali že naši predniki. Z njimi so zdravili različna obolenja, uživali hrano v barvah, ki jim je vračala zdravje ter si z njimi pričarali pozitivno vzdušje v prostoru. Danes je najbolj popularno predvsem hujšanje s hrano različnih barv.

Zdravje na dveh pecljih
V vročih poletnih dneh si privoščite čim več češenj. Mnogi jih uživajo predvsem zaradi očiščevalnega učinka in zdravilnega vpliva na kožo, blagodejno pa vplivajo tudi na delovanje ledvic, prebavo, preprečujejo staranje in so učinkovito shujševalno sredstvo.

Ste se naveličali hrane, ki jo ves čas jeste?
Če ste odgovorili z da, si preberite katere so tiste jedi, ki jih velikokrat spregledamo, so pa preproste za pripravo in izjemno hranljive. Pomembno pa je tudi dejstvo, da vas odpeljejo stran od nezdrave prehrane.

LIMONA
Limona je poleg pomaranče eden izmed najbolj zdravih agrumov, ki je bogat predvsem po vsebnosti vitamina C. Kot iz pomaranče si lahko tudi iz limone pripravite naravno stisnjen sok ali iz nje izdelujete kandirano sadje. Sicer pa je limona že zelo star sadež, katerega zdravilne učinke so poznali že v 12 stoletju.