sadja

5 načinov, kako zmanjšati sladkor v prehrani
Prekomerno uživanje sladkorja je ena izmed glavnih sestavin sodobne prehrane, ki prispeva k številnim zdravju škodljivim stanjem, kot so debelost, sladkorna bolezen tipa 2, bolezni srca in krvnih žil ter težave z zobmi. Kljub temu lahko zmanjšanje vnosa sladkorja na dolgi rok pozitivno vpliva na naše zdravje in dobro počutje. Zmanjšanje sladkorja v prehrani ne pomeni nujno drastičnih sprememb, temveč lahko vključite nekaj preprostih, vendar učinkovitih načinov za zmanjšanje njegovega vnosa.

7 znakov, da vam primanjkuje vitamina C
Vitamin C, znan tudi kot askorbinska kislina, je ključni hranilni element, ki ga naše telo ne more proizvesti samo. Ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravega imunskega sistema, zdravja kože in kosti, ter pri absorpciji železa. Ker pa tega vitamina telo ne shranjuje, ga moramo vsakodnevno pridobivati iz hrane, predvsem iz svežega sadja in zelenjave. Pomembno je prepoznati znake pomanjkanja vitamina C, saj lahko to privede do resnih zdravstvenih težav.

Dejstva o paleo dieti, ki jih morate poznati
Ali je načrt prehranjevanja po vzoru prehrane prazgodovinskega človeka pravi za sodobnega človeka?

Movember: moški, postavite svoje zdravje na prvo mesto
Movember je gibanje, ki spodbuja moške, da v mesecu novembru pustijo rasti brke, vse z namenom ozaveščanja o zdravstvenih vprašanjih, ki se dotikajo moških. Tukaj so v prvi vrsti predvsem bolezni, ki največkrat prizadenejo moške, kot so rak prostate, rak na modih, duševno zdravje moških in samomor, ki je pri moškem spolu višji.

Najboljši prigrizek, ki je brez dodanega sladkorja
V svetu, kjer postajata zdravje in trajnost vse pomembnejša, se na obzorju pojavljajo podjetniki, ki prinašajo svež vetrič. Med njimi sta Mojca Makovec Haložan in Mitja Milič, ustanovitelja podjetja HUDO DOBRO. Njuna strast do zdrave prehrane in odgovornosti do skupnosti ju je popeljala v oddajo Štartaj Slovenija, kjer sta dobila priložnost, da svoj edinstven pristop delita z javnostjo. S svojimi inovativnimi prigrizki, ki so pridelani z ljubeznijo in skrbjo, sta prepričala mnoge in tako odprla vrata novi prihodnosti za socialno podjetništvo.

Kako se zaščititi pred jesenskimi prehladi in gripo?
Z menjavo temperatur in večjo vlago v zraku virusi hitro najdejo svojo pot do nas. Kako se lahko zaščitimo?

Največja napaka, ki jo lahko naredimo na stranišču
Ko se začne ozračje ohlajati, se ljudje v želji, da nas ne bi napadli virusi in bakterije, pogosto zatečemo k bolj zdravi prehrani in raznim prehranskim dopolnilom. S tem seveda ni nič narobe, saj tako eno kot drugo zelo verjetno vsebuje snovi, ki lahko pomagajo zaščititi naš organizem. A to se bo zgodilo le, če bo zdrava tudi prebava.

Kakšni so simptomi neuravnoteženega pH?
Poznate simptome neuravnoteženega pH? Kako se odražajo? Kakšne so posledice?

6 najslabših prehranjevalnih navad za vnetja
Določene prehranjevalne navade lahko poslabšajo vnetje. To vključuje uživanje preveč dodanega sladkorja, premalo sadja in zelenjave ter ostalo.

Tako nevaren je lahko sladkor
Ko je govora o sladkorju, večina ljudi pomisli na čokolade, sladke prigrizke, tortice in vse druge izvrstne slaščice. V teh je res ogromno sladkorja, a najdemo ga – predvsem dodanega – tudi v vseh drugih živilih, za katera si tega morda sploh ne bi mislili.

Zakaj je rdeče vino še vedno del mediteranske prehrane, čeprav vemo, da je alkohol povezan z rakom?
Vsi poznamo prednosti mediteranske prehrane, ki dokazano velja za eno najboljših. Spodbuja namreč k uživanju polnozrnatih žit, pustega mesa in rib, sadja, olivnega olja in podobno. Mnogokrat s to vrsto prehrane povezujemo tudi pitje rdečega vina. Je slednje res tako zdravo ali bi morali razmisliti o njegovi omejitvi?

Antioksidanti lahko upočasnijo proces staranja
Antioksidanti so ključni elementi, ki igrajo pomembno vlogo pri ohranjanju zdravega telesa. Te močne spojine delujejo kot varuhi pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali – nestabilne molekule, ki se lahko kopičijo v telesu zaradi izpostavljenosti stresu, onesnaženju in nepravilni prehrani.

Tako se spreminja naše telo tekom staranja
Določene stvari so tekom staranja normalne, spet druge pa neupravičeno označujemo za 'normalne', četudi niso. Poglejmo si, kako se naše telo spreminja s starostjo in kaj dejansko je normalno, torej ni nič kaj takega, da bi vas potrebovalo skrbeti!

Kaj o vas pove hoja po stopnicah?
Lahko pridete v četrto nadstropje, brez da bi se morali vmes ustaviti in spočiti? Če je odgovor: da, je to zelo dobro. V tem primeru imate manjše tveganje za prezgodnjo smrt, pravijo španski raziskovalci. Če je odgovor: ne, pa ne obupavajte. To je pokazatelj, da se morate začeti več gibati.

Čas je za jesenske sadeže, vse to pa so njihove prednosti
Zagotovo ste že slišali za sezonsko prehranjevanje, morda pa še ne poznate njegove prednosti. Ideja je, da uživamo hrano glede na letni čas. Tisto, kar trenutno raste, kar imamo bodisi na vrtu ali pa je lokalno primerno. Vsekakor je dejstvo, da pomlad in poletje ponujata večjo izbiro svežega sadja in zelenjave, a tudi jesen je iz prehranskega vidika prav tako čudovita.

'Popolno' živilo, ko je govora o kombinaciji vlaknin in beljakovin
Vlaknine nam pomagajo ohranjati zdravo telesno težo in lahko zmanjšajo možnosti, da zbolimo za srčnimi boleznimi, sladkorno boleznijo, holesterolom in celo, kot kažejo študije, ki jih navaja spletna stran mayo, za nekaterimi vrstami raka.

Ključni koraki za ohranjanje funkcionalnosti za starostnike
Staranje je naraven proces, ki prinaša spremembe v telesu in življenjskem slogu. Kljub temu pa je mogoče s pravilnimi pristopi in skrbjo ohranjati visoko stopnjo funkcionalnosti ter kakovostno življenje v poznejših letih.

Najboljša hrana za vsako desetletje življenja
Najboljša prehrana je takšna, ki stremi k zmernosti in ravnovesju. Ničemer se ne bi potrebovali izogibati, dokler nam določena živila ne škodujejo, vsekakor pa je priporočljivo, da prilagodimo prehrano glede na leta.

Najbolj neumen mit o pridobivanju kilogramov
Sadje je odlično prehransko dopolnilo, saj pogosto vsebuje vitamine, ki imajo koristi, kot je zniževanje holesterola. A kot pri vsaki drugi stvari v življenju, smo ljudje tudi okoli njega spletli mit, ki nikakor ne drži!

Hitra in enostavna jed za krepitev imunske odpornosti
September je čas novih projektov, svežih začetkov in vrnitve v ustaljene rutine. Na vse našteto se je treba dobro pripraviti - neposredno in posredno. Ker lahko imate na tisoče idej in polno mero elana, a če vas izda zdravje, bo motivacija hitro izpuhtela. Prav zato v nadaljevanju ponujamo enostaven recept za krepitev odpornosti, ki se ga z malce truda in dobre volje lahko drži vsak izmed nas.

Navade in stvari, ki slabijo naš imunski sistem
Določene navade lahko močno vplivajo na naš imunski sistem. Četudi se nam zdijo stvari dokaj samoumevne, vendarle niso, kajne? Poglejmo si najpogostejše 'krivce' za oslabljen imunski sistem.

Dejstva, ki jih morate poznati o dieti BRAT
Dieta BRAT se pogosto uporablja za zdravljenje želodčnih bolezni. Je načrt prehranjevanja, ki vsebuje malo vlaknin. Četudi je ta dieta morda koristna za kratek čas, je povezana tudi z določenimi tveganji.

Naše zdravje se začne in konča v želodcu
Želodec je velik, votel mišični organ. Polni se s hrano, ki jo zaužijemo in ki vanj pride skozi požiralnik. Želodec izloča kislino in encime, ki razgradijo oz. prebavijo hrano, ta pa naprej potuje do dvanajsternika, ki je začetni del tankega črevesja. Na srečo želodec hitro reagira na moteče dejavnike prehranjevanja in nas tako opozori na nevarnost.

Zakaj zbolimo?
Ste se kdaj vprašali, zakaj sploh zbolimo? Zakaj je na vsake toliko časa, predvsem ob prihodu hladnejših temperatur, naše telo podvrženo prehladom, gripi in podobnim nevšečnostim?

Zakaj je tako težko zmanjšati vnos natrija?
Nove raziskave naj bi nakazovale na pretirano uživanje natrija med srčnimi bolniki. Zakaj se zdi, da je tako težko zmanjšati vnos natrija, kako to dosežemo, predvsem pa, zakaj je pomembno, da omejimo sol?

Tropsko sadje, ki je polno antioksidantov
Dragon fruit, znan tudi kot pitaja, je tropsko sadje, ki izvira iz Amerike. Plodovi rastline Hylocereus in Selenicereus so priljubljeni zaradi svoje zanimive in privlačne zunanjosti ter osvežujočega okusa. Poglejmo si, kakšne so zdravstvene koristi.

6 presenetljivih razlogov za slabost in kako si pomagati
Nemalo ljudi se ob nenadni slabosti, posebej če je nismo vajeni, ustraši. Navadno ni razloga za paniko, a poglejmo si najpogostejše razloge, zakaj pride do slabosti.

3 poletni smutiji, ki vas bodo nahranili in hidrirali
Poleti je zaradi vročine priporočljivo uživati lahkotnejšo hrano. K tej spadajo tudi smutiji, s katerimi lahko v enem samem obroku oz. napitku dobimo skoraj vsa potrebna hranila. V smuti lahko vključimo živila, ki so priljubljena v tem letnem času, na primer mango, breskve, jagode, robide, maline in ostalo sadje.

Nalezljive črevesne bolezni, ki nam pretijo poleti
Črevesne nalezljive bolezni so najpogostejše nalezljive bolezni na svetu. Skupno jim je, da se prenašajo po fekalno-oralni poti, kar pomeni, da se povzročitelji izločajo z blatom, v telo pa vstopajo skozi usta. Pomembno vlogo pri prenosu, piše Kreni Zdravo, imajo umazane roke in hrana živalskega izvora. Za črevesnimi boleznimi pogosteje zbolevamo poleti, saj visoke temperature spodbujajo razmnoževanje patogenov.

6 načinov, kako vam lahko zajtrk pomaga pri izgubi teže
Tokrat ne bomo govorili o tem, zakaj in kako je zajtrk najpomembnejši obrok dneva, temveč o preprostih dejstvih, zakaj in kako nam lahko ta obrok dneva pomaga pri izgubi teže.