Vizita.si

sadja

Prehrana 17. 11. 2024 04.11

5 načinov, kako zmanjšati sladkor v prehrani

Prekomerno uživanje sladkorja je ena izmed glavnih sestavin sodobne prehrane, ki prispeva k številnim zdravju škodljivim stanjem, kot so debelost, sladkorna bolezen tipa 2, bolezni srca in krvnih žil ter težave z zobmi. Kljub temu lahko zmanjšanje vnosa sladkorja na dolgi rok pozitivno vpliva na naše zdravje in dobro počutje. Zmanjšanje sladkorja v prehrani ne pomeni nujno drastičnih sprememb, temveč lahko vključite nekaj preprostih, vendar učinkovitih načinov za zmanjšanje njegovega vnosa.

Vitamini in minerali 14. 11. 2024 03.31

7 znakov, da vam primanjkuje vitamina C

Vitamin C, znan tudi kot askorbinska kislina, je ključni hranilni element, ki ga naše telo ne more proizvesti samo. Ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravega imunskega sistema, zdravja kože in kosti, ter pri absorpciji železa. Ker pa tega vitamina telo ne shranjuje, ga moramo vsakodnevno pridobivati iz hrane, predvsem iz svežega sadja in zelenjave. Pomembno je prepoznati znake pomanjkanja vitamina C, saj lahko to privede do resnih zdravstvenih težav.

Dieta 10. 11. 2024 03.38

Dejstva o paleo dieti, ki jih morate poznati

Ali je načrt prehranjevanja po vzoru prehrane prazgodovinskega človeka pravi za sodobnega človeka?

Moško zdravje 05. 11. 2024 03.00

Movember: moški, postavite svoje zdravje na prvo mesto

Movember je gibanje, ki spodbuja moške, da v mesecu novembru pustijo rasti brke, vse z namenom ozaveščanja o zdravstvenih vprašanjih, ki se dotikajo moških. Tukaj so v prvi vrsti predvsem bolezni, ki največkrat prizadenejo moške, kot so rak prostate, rak na modih, duševno zdravje moških in samomor, ki je pri moškem spolu višji.

Novice 04. 11. 2024 09.40

Najboljši prigrizek, ki je brez dodanega sladkorja

V svetu, kjer postajata zdravje in trajnost vse pomembnejša, se na obzorju pojavljajo podjetniki, ki prinašajo svež vetrič. Med njimi sta Mojca Makovec Haložan in Mitja Milič, ustanovitelja podjetja HUDO DOBRO. Njuna strast do zdrave prehrane in odgovornosti do skupnosti ju je popeljala v oddajo Štartaj Slovenija, kjer sta dobila priložnost, da svoj edinstven pristop delita z javnostjo. S svojimi inovativnimi prigrizki, ki so pridelani z ljubeznijo in skrbjo, sta prepričala mnoge in tako odprla vrata novi prihodnosti za socialno podjetništvo.

Zdrav Lajf 29. 10. 2024 04.42

Kako se zaščititi pred jesenskimi prehladi in gripo?

Z menjavo temperatur in večjo vlago v zraku virusi hitro najdejo svojo pot do nas. Kako se lahko zaščitimo?

Prebava 25. 10. 2024 08.36

Največja napaka, ki jo lahko naredimo na stranišču

Ko se začne ozračje ohlajati, se ljudje v želji, da nas ne bi napadli virusi in bakterije, pogosto zatečemo k bolj zdravi prehrani in raznim prehranskim dopolnilom. S tem seveda ni nič narobe, saj tako eno kot drugo zelo verjetno vsebuje snovi, ki lahko pomagajo zaščititi naš organizem. A to se bo zgodilo le, če bo zdrava tudi prebava.

Simptomi in bolezni 23. 10. 2024 04.52

Kakšni so simptomi neuravnoteženega pH?

Poznate simptome neuravnoteženega pH? Kako se odražajo? Kakšne so posledice?

Prehrana 22. 10. 2024 04.14

6 najslabših prehranjevalnih navad za vnetja

Določene prehranjevalne navade lahko poslabšajo vnetje. To vključuje uživanje preveč dodanega sladkorja, premalo sadja in zelenjave ter ostalo.

Simptomi in bolezni 21. 10. 2024 04.57

Tako nevaren je lahko sladkor

Ko je govora o sladkorju, večina ljudi pomisli na čokolade, sladke prigrizke, tortice in vse druge izvrstne slaščice. V teh je res ogromno sladkorja, a najdemo ga – predvsem dodanega – tudi v vseh drugih živilih, za katera si tega morda sploh ne bi mislili.

Prehrana 20. 10. 2024 04.06

Zakaj je rdeče vino še vedno del mediteranske prehrane, čeprav vemo, da je alkohol povezan z rakom?

Vsi poznamo prednosti mediteranske prehrane, ki dokazano velja za eno najboljših. Spodbuja namreč k uživanju polnozrnatih žit, pustega mesa in rib, sadja, olivnega olja in podobno. Mnogokrat s to vrsto prehrane povezujemo tudi pitje rdečega vina. Je slednje res tako zdravo ali bi morali razmisliti o njegovi omejitvi?

Vitamini in minerali 12. 10. 2024 04.49

Antioksidanti lahko upočasnijo proces staranja

Antioksidanti so ključni elementi, ki igrajo pomembno vlogo pri ohranjanju zdravega telesa. Te močne spojine delujejo kot varuhi pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali – nestabilne molekule, ki se lahko kopičijo v telesu zaradi izpostavljenosti stresu, onesnaženju in nepravilni prehrani.

Zlata leta 02. 10. 2024 04.27

Tako se spreminja naše telo tekom staranja

Določene stvari so tekom staranja normalne, spet druge pa neupravičeno označujemo za 'normalne', četudi niso. Poglejmo si, kako se naše telo spreminja s starostjo in kaj dejansko je normalno, torej ni nič kaj takega, da bi vas potrebovalo skrbeti!

Aktivno življenje 01. 10. 2024 04.23

Kaj o vas pove hoja po stopnicah?

Lahko pridete v četrto nadstropje, brez da bi se morali vmes ustaviti in spočiti? Če je odgovor: da, je to zelo dobro. V tem primeru imate manjše tveganje za prezgodnjo smrt, pravijo španski raziskovalci. Če je odgovor: ne, pa ne obupavajte. To je pokazatelj, da se morate začeti več gibati.

Prehrana 30. 09. 2024 04.19

Čas je za jesenske sadeže, vse to pa so njihove prednosti

Zagotovo ste že slišali za sezonsko prehranjevanje, morda pa še ne poznate njegove prednosti. Ideja je, da uživamo hrano glede na letni čas. Tisto, kar trenutno raste, kar imamo bodisi na vrtu ali pa je lokalno primerno. Vsekakor je dejstvo, da pomlad in poletje ponujata večjo izbiro svežega sadja in zelenjave, a tudi jesen je iz prehranskega vidika prav tako čudovita.

Dieta 19. 09. 2024 04.17

'Popolno' živilo, ko je govora o kombinaciji vlaknin in beljakovin

Vlaknine nam pomagajo ohranjati zdravo telesno težo in lahko zmanjšajo možnosti, da zbolimo za srčnimi boleznimi, sladkorno boleznijo, holesterolom in celo, kot kažejo študije, ki jih navaja spletna stran mayo, za nekaterimi vrstami raka.

Zlata leta 17. 09. 2024 04.15

Ključni koraki za ohranjanje funkcionalnosti za starostnike

Staranje je naraven proces, ki prinaša spremembe v telesu in življenjskem slogu. Kljub temu pa je mogoče s pravilnimi pristopi in skrbjo ohranjati visoko stopnjo funkcionalnosti ter kakovostno življenje v poznejših letih.

Prehrana 17. 09. 2024 04.13

Najboljša hrana za vsako desetletje življenja

Najboljša prehrana je takšna, ki stremi k zmernosti in ravnovesju. Ničemer se ne bi potrebovali izogibati, dokler nam določena živila ne škodujejo, vsekakor pa je priporočljivo, da prilagodimo prehrano glede na leta.

Zdravje 14. 09. 2024 04.07

Najbolj neumen mit o pridobivanju kilogramov

Sadje je odlično prehransko dopolnilo, saj pogosto vsebuje vitamine, ki imajo koristi, kot je zniževanje holesterola. A kot pri vsaki drugi stvari v življenju, smo ljudje tudi okoli njega spletli mit, ki nikakor ne drži!

Prebava 10. 09. 2024 04.19

Hitra in enostavna jed za krepitev imunske odpornosti

September je čas novih projektov, svežih začetkov in vrnitve v ustaljene rutine. Na vse našteto se je treba dobro pripraviti - neposredno in posredno. Ker lahko imate na tisoče idej in polno mero elana, a če vas izda zdravje, bo motivacija hitro izpuhtela. Prav zato v nadaljevanju ponujamo enostaven recept za krepitev odpornosti, ki se ga z malce truda in dobre volje lahko drži vsak izmed nas.

Imunski sistem 04. 09. 2024 04.48

Navade in stvari, ki slabijo naš imunski sistem

Določene navade lahko močno vplivajo na naš imunski sistem. Četudi se nam zdijo stvari dokaj samoumevne, vendarle niso, kajne? Poglejmo si najpogostejše 'krivce' za oslabljen imunski sistem.

Dieta 04. 09. 2024 04.44

Dejstva, ki jih morate poznati o dieti BRAT

Dieta BRAT se pogosto uporablja za zdravljenje želodčnih bolezni. Je načrt prehranjevanja, ki vsebuje malo vlaknin. Četudi je ta dieta morda koristna za kratek čas, je povezana tudi z določenimi tveganji.

Zdravje 01. 09. 2024 04.07

Naše zdravje se začne in konča v želodcu

Želodec je velik, votel mišični organ. Polni se s hrano, ki jo zaužijemo in ki vanj pride skozi požiralnik. Želodec izloča kislino in encime, ki razgradijo oz. prebavijo hrano, ta pa naprej potuje do dvanajsternika, ki je začetni del tankega črevesja. Na srečo želodec hitro reagira na moteče dejavnike prehranjevanja in nas tako opozori na nevarnost.

Zdravje 31. 08. 2024 04.07

Zakaj zbolimo?

Ste se kdaj vprašali, zakaj sploh zbolimo? Zakaj je na vsake toliko časa, predvsem ob prihodu hladnejših temperatur, naše telo podvrženo prehladom, gripi in podobnim nevšečnostim?

Zdravje 24. 08. 2024 04.30

Zakaj je tako težko zmanjšati vnos natrija?

Nove raziskave naj bi nakazovale na pretirano uživanje natrija med srčnimi bolniki. Zakaj se zdi, da je tako težko zmanjšati vnos natrija, kako to dosežemo, predvsem pa, zakaj je pomembno, da omejimo sol?

Prehrana 19. 08. 2024 04.41

Tropsko sadje, ki je polno antioksidantov

Dragon fruit, znan tudi kot pitaja, je tropsko sadje, ki izvira iz Amerike. Plodovi rastline Hylocereus in Selenicereus so priljubljeni zaradi svoje zanimive in privlačne zunanjosti ter osvežujočega okusa. Poglejmo si, kakšne so zdravstvene koristi.

Simptomi in bolezni 10. 08. 2024 04.32

6 presenetljivih razlogov za slabost in kako si pomagati

Nemalo ljudi se ob nenadni slabosti, posebej če je nismo vajeni, ustraši. Navadno ni razloga za paniko, a poglejmo si najpogostejše razloge, zakaj pride do slabosti.

Prehrana 09. 08. 2024 04.56

3 poletni smutiji, ki vas bodo nahranili in hidrirali

Poleti je zaradi vročine priporočljivo uživati lahkotnejšo hrano. K tej spadajo tudi smutiji, s katerimi lahko v enem samem obroku oz. napitku dobimo skoraj vsa potrebna hranila. V smuti lahko vključimo živila, ki so priljubljena v tem letnem času, na primer mango, breskve, jagode, robide, maline in ostalo sadje.

Prebava 07. 08. 2024 04.50

Nalezljive črevesne bolezni, ki nam pretijo poleti

Črevesne nalezljive bolezni so najpogostejše nalezljive bolezni na svetu. Skupno jim je, da se prenašajo po fekalno-oralni poti, kar pomeni, da se povzročitelji izločajo z blatom, v telo pa vstopajo skozi usta. Pomembno vlogo pri prenosu, piše Kreni Zdravo, imajo umazane roke in hrana živalskega izvora. Za črevesnimi boleznimi pogosteje zbolevamo poleti, saj visoke temperature spodbujajo razmnoževanje patogenov.

Zdravje 07. 08. 2024 04.49

6 načinov, kako vam lahko zajtrk pomaga pri izgubi teže

Tokrat ne bomo govorili o tem, zakaj in kako je zajtrk najpomembnejši obrok dneva, temveč o preprostih dejstvih, zakaj in kako nam lahko ta obrok dneva pomaga pri izgubi teže.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1331