sadje

Vegetarijanstvo in slabokrvnost
Lep pozdrav.Obračam se k vam za nasvet v zvezi z mojimi prehranjevalnimi navadami in problemi. Sem študentka, ki že več kot deset let ne jem nobenih mesnih izdelkov. V moji hrani tudi ni mastnih jedi....

Motnje spanja
Naš malček je pred kratkim dopolnil šest mesecev. Še vedno je polno dojen, zadje tri tedne pa se privajamo na nove okuse in ravno toliko časa imamo tudi težave s spancem. Po polnoči se začne zbujati n...

Ulcerozni kolitis in prehrana
Imam ulcerozni kolitis trenutno imam močno vnetje in me zanima kakšno hrano lahko jem in kaj ne smem

Porumeneli zobje
Kako odstraniti porumenelost zob?

Hujšanje
Pozdravljeni! Stara sem 16let in se že leto in pol ukvarjam z svojo težo. Začelo pa se je ko sem se v mesecu in pol zredila za 15kg od takrat imam težave in ne morem priti spet na normalno težo. V tem...

Povsem preprosto za 40 odstotkov zmanjšajte tveganje za raka jeter
Prehrana bogata s polnozrnatimi žitaricami zmanjšuje tveganje za raka na jetrih za 40 odstotkov, je pokazala zadnja raziskava Univerze Harvard. Tako lahko že dan pričnete s polnozrnatim kruhom, otrobi ali prosom in si tako telesu zagotovite vlaknine, ki jih potrebuje.

Preprost nasvet nutricistke, ki vam bo pomagal shujšati
Obstaja velika razlika med tem, da smo siti in da se prekomerno najemo. Veliko nas gre pogosto preko te mere in se je niti ne zavemo, dokler ni prepozno - dokler nam ne postane slabo, smo utrujeni, se držimo za trebuh in nam je žal, da nismo pojedli grižljaja manj.

Zadnji hit med 'zdravimi' napitki
Izboljšujejo zdravje srca, izboljšujejo spanec, zmanjšujejo vnetja v telesu ... To je nekaj razlogov, zakaj je dobro v svojo prehrano dodati češnje, ko je to mogoče. Ker češnje v tem času niso na voljo, mnogi posegajo po češnjevem soku. Češnjev sok je zaradi dobrobiti češenj v tujini postal pravi hit in mnogi že z veseljem posegajo po njem. Ta trend pa bo zagotovo kmalu prišel tudi k nam.

Zdravnik razkril tri živila, ki se jim morate izogniti
Avstralski zdravnik Vincent Pedre, avtor knjige Veselo črevesje, je razkril tri živila, ki se jim moramo izogniti, če želimo ohraniti zdravo črevesje. Prav tako je razkril, katera živila sam izbere, ko gre s prijatelji v restavracijo. Prav v restavracijah je namreč pogosto pravi izziv najti zdravo prehrano.

Preprosta navada za kar 13 odstotkov poveča tveganje za prezgodnjo smrt
Redno uživanje ocvrte hrane poveča tveganje za prezgodnjo smrt, je pokazala ameriška študija. V njej so sodelovale le ženske. Tiste, ki so pojedle eno ali več porcij ocvrtega piščanca na dan, so imele za 13 odstotkov večje tveganje za prezgodnjo smrt iz katerega koli razloga in za 12 odstotkov večje tveganje, da je prezgodnja smrt povezana s srcem.

Poglejte, kako elegantno olupiti granatno jabolko
Granatno jabolko je sadež bogatega okusa in prava zakladnica vitaminov ter antioksidantov, ki varuje naše zdravje. Čeprav bi si ga mnogokrat z veseljem privoščili, je pravi izziv, kako olupiti granatno jabolko, ne da bi se nam sok iz rdečih semen pocedil po rokah.

Razkrila 7 preprostih korakov, s katerimi lahko preoblikujete svoje telo
Ste si za novo leto obljubili, da boste v tem letu izgubili odvečne kilograme? Nekateri že nekje sredi januarja obupajo, a ni treba, da je tako. Osebna trenerka Camilla Akerberg je podala 7 nasvetov, kako preoblikovati svoje telo v letu 2019. Razkrila je tudi prehrano, na katero prisega, in način vadbe.

Pogosta navada, ki za 35 odstotkov poveča tveganje za bolezen srca
Ste med tistimi, ki spite manj kot šest ur na dan? Pomanjkanje spanja naj bi za kar 35 odstotkov povečalo tveganje za bolezen srca in ožilja, tudi kap, je pokazala študija Španskega nacionalnega centra za kardiovaskularne raziskave. Vse bolj odkrivamo, da je spanje res pomembno in ga ne smemo podcenjevati. Telo ga potrebuje.

Preprosta sprememba, ki močno zmanjša tveganje za kap
Pomislite, ali uživate vsak dan dovolj zelenjave, stročnic, polnovrednih žit. To so živila, ki vsebujejo vlaknine. Tisti, ki jih imajo v svojih obrokih dovolj, imajo namreč občutno manjše tveganje za bolezni srca, kap, sladkorno bolezen in še mnoge druge kronične bolezni. Takšen je bil zaključek študije, ki jo je naročila Svetovna zdravstvena organizacija.

5 živil za večjo odpornost
Recept za večjo odpornost sploh ni zapleten. Nobenih superživil ni treba jesti in nobenega čudeža ni treba odkriti. Uživati je treba raznoliko, zdravo prehrano, s katero naše telo dobi vse potrebne vitamine in minerale. Mnogi delajo napako, da ves čas posegajo le po par zdravih živilih.

Zakaj ne smete uporabljati ustne vodice po umivanju zob?
Vsi dobro poznamo nasvet: umivaj si zobe dvakrat na dan in ne uživaj preveč sladkorja. A za preprečevanje zobnega kariesa je treba storiti še več. Dva strokovnjaka sta razkrila vse napotke, ki jih morate poznati.

Spoznajte idealno živilo za hujšanje
Grenivka ima zelo malo kalorij, a hkrati veliko za nas koristnih hranil. Pravzaprav je eno najmanj kaloričnih živil, obenem vsebuje kar 15 različnih vitaminov in mineralov. Še posebej pa je bogata z vitaminom C. Srednje velika grenivka pokrije kar 64 odstotkov naših dnevnih potreb po tem močnem antioksidantu.

Zakaj vam lahko testenine pomagajo pri hujšanju?
Danes se številni, ki želijo izgubiti odvečne kilograme, izogibajo ogljikovim hidratom. Ko se odločijo za dieto, najprej izključijo kruh, testenine, krompir in vse ostalo, kar sodi med ogljikove hidrate. Na ta način resda lahko shujšate zelo hitro, a če želite ohraniti zdravo telesno težo na dolgi rok, so ogljikovi hidrati v resnici vaši prijatelji in se jim ni smiselno izogibati.

Že poznate to živilo in njegove učinke?
Ste že slišali za tempeh? To je živilo, ki ga bolje poznajo vegetarijanci, saj je lahko nadomestek mesa. Vendar pa bi ga lahko vsaj občasno v prehrano uvrstili tudi drugi. Je fermentirano živilo iz soje. Zaradi postopka fermentacije kot kislo zelje ali repa pridobi probiotične bakterije, ki nam izjemno koristijo. Poleg tega je odličen vir beljakovin.

Predstavljamo najbolj zdrav način priprave
Najbolj zdravo je špinačo le narezati ter narediti kot smuti, pravijo raziskovalci univerze Linköping na Švedskem. Kuhanje naj bi uničilo antioksidante, ki jih vsebuje ta zelena listnata zelenjava. Še posebej, če želimo zaužiti antioksidant lutein, je bolje, da jo pripravimo kot smuti.

Kako jesti med prazniki, da ne bi pridobili preveč kilogramov?
Med prazniki se velikorat podružimo ravno ob hrani, mize se šibijo pod raznimi dobrotami in prazniki so zato »idealen« čas za pridobitev odvečnih kilogramov. Seveda, če ste bolj suhceni in jih potrebujete, so praznične jedi za vas več kot dobrodošle, vendar pa večina med nami, ne potrebuje dodatnih kilogramov. Pravzaprav se jim želimo resnično izogniti.

Naredite eno stvar za bolj zdrave možgane
Še en dokaz, da nam uživanje zadostnih količin sadja in zelenjave še kako koristi. Študija univerze Harvard je pokazala, da so imeli moški srednjih let, če so se tako prehranjevali, v primerjavi s tistimi, ki se niso, občutno manjše tveganje za kognitivne težave, ko so se postarali. Uživanje sadja in zelenjave je nekaj, kar lahko vsi naredimo za bolj zdrave možgane.

Vas peče zgaga? Težave ne gre jemati zlahka
Polne mize dobrot, nekaj več alkoholnih pijač in sladkarij so razmere, ki so kot nalašč za pojav zgage. Če se zgaga pojavi le občasno, si lahko pomagamo s prilagoditvijo prehrane in nekaterimi zdravili iz lekarne, a če se spopadamo s kroničnimi težavami z zgago, jih je treba jemati resno in se o njih posvetovati z zdravnikom. Preverite, zakaj.

Zakaj bi morali v tem času uživati ta sadež?
Kivi je idealen zimski sadež. Je poln vitamina C, ki ga potrebujemo za močan imunski sistem. Ena skodelica narezanih kivijev naj bi pokrila ne 100, ampak kar 273 odstotkov naših dnevnih potreb po tem vitaminu, ki je tudi močan antioksidant. Poleg tega je kivi kot vsak sadež še vir vlaknin, ki jih potrebujemo za dobro prebavo.

To je živilo z največ antioksidanti! In ne gre za borovnice
Antioksidanti so snovi, ki varujejo naše telo pred škodljivimi prostimi radikali, ki povzročajo oksidativni stres in povečajo tveganje za bolezni srca in ožilja, raka, sladkorno bolezen tipa 2 in kronične bolezni. A k sreči prehrana, bogata z antioksidanti, nevtralizira proste radikale in zmanjša tveganje za te bolezni. Tu so živila, ki imajo največ antioksidantov.

Pippa razkrila, brez česa ne more živeti
''Vedno si privoščim zajtrk. Ne morem dobro pričeti dneva brez zajtrka,'' je kot podpornica akcije Magic Breakfast, ki spodbuja mlade, naj dan pričnejo z zdravim zajtrkom, povedala Pippa Middleton. Razkrila pa je tudi, česa ne bi mogla jesti za zajtrk.

Navada, ki zmanjša tveganje za smrt zaradi bolezni srca
Marsikatera zdrava navada zmanjša tveganje in mednje naj bi spadalo tudi redno obiskovanje savne. To so ugotovili na Finskem, kjer so 15 let spremljali 1688 moških in žensk, ki so bili starejši od 50 let. Tisti, ki so savno obiskali štiri- do sedemkrat na teden, so imeli za četrtino manj tveganja kot tisti, ki savne niso obiskali več kot enkrat na teden.

Ženske, to vam lahko pomaga v menopavzi
Ženske, ki uživajo veliko sadja in zelenjave, imajo več možnosti, da jim menopavza povzroča manj preglavic. To je pokazala študija, ki je odkrila, da imajo po drugi strani več preglavic ženske, ki posegajo po nezdravih maščobah, sladkorju, nezdravih prigrizkih. Prehranjujte se torej bolj zdravo in imele boste manj težav.

Najpogostejša napaka, ki jo delamo pri zajtrku
Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva. Z njim nahranimo naše telo po nočnem postu in dobimo energijo za dnevne izzive. A z napačno izbiro živil si lahko naredimo več škode kot koristi, zato se izognite najpogostejšim napakam in dan začnite premišljeno.

Če hujšate, ne bi smeli piti sokov
Sadje je zdravo, torej je zdrav tudi sadni sok? Tako razmišljamo, a se žal motimo. Zelo zdravo je pojesti ves sadež. Sadnega soka pa ni dobro spiti. Ker v njem ni več vlaknin, se namreč prehitro prebavi. Sladkor tako pride do jeter v zelo veliki količini, kar je zanje enako stresno, kot če bi spili sladko gazirano pijačo. Posledica je nalaganje odvečnih maščob.