sladkor

FIGA
Legenda pravi, da je v starem Rimu volkulja, ki je skrbela za ustanovitelja Rima, počivala pod figovim drevesom. Fige so bile v starih časih celo tako dragocene, da so z zakonom prepovedali izvoz najboljših fig.

Zakaj ne bi tokrat slivovih?
Govorimo o slivovih cmokih. Privoščite si jih ali pa kakšno drugo jed iz sliv. Slive so namreč vsestranski in zdrav sadež, ki jih lahko uporabite za pripravo različnih jedi.

Buče v kulinariki in zdravilstvu
Težko najdemo zelenjavo, ki bi jo lahko pripravili na toliko različnih načinov kot buče. Lahko so v glavnih ali stranskih vlogah, v vsakdanjih in slavnostnih obedih.

Z borovnicami nad demenco
Borovnice, ki veljajo za enega od najbolj antioksidantnih sadežev, po raziskavah znanstvenikov izboljšujejo tudi spomin. Ne le to, uživanje modrega sadja lahko ljudem z demenco spomin celo povrne, ima pa tudi pozitivne učinke pri zdravljenju Alzhaimerjeve bolezni.

Z robidami proti raku
Naj bodo ob koncu poletja na vašem krožniku tudi robide. So namreč izredno zdravilne. Učinkovite naj bi bile tudi v boju proti raku, pomagajo pri vnetem grlu in prebavnih težavah, so tudi naravni antiseptik.

Šipek - uporaben tudi v kuhinji
Šipek vsebuje veliko vitamina C krepi imunski sistem in izboljšuje odpornost. Poleg čaja iz šipka delamo tudi marmelado, liker in vino.

VIDEO: Pripravite si domač sladoled iz lubenice!
V vročih poletnih dneh zelo prija sladoled. Osvežilen in okusen sladoled si lahko pripravite kar sami, uporabite pa sezonsko sadje. Poskusite lahko s sladoledom iz lubenice?

KUMARA
Kumaro so poznali že v antiki. Izjemno cenjena pa je bila tudi med zdravilci v Indiji, iz koder izvira. Njena dobra lastnost je tudi ta, da jo lahko uporabljate čez celo leto, četudi pride njen okus najbolj do izraza prav poleti. Je zelo zdrava, zato si jo v vročih poletnih dneh privoščite v osvežilni solati.

Poletne dobrote iz breskev
Če si želite privoščiti osvežilno jed, potem so breskve v kombinaciji s sladoledom ali jogurtom prava stvar. Slasten okus breskev bo tako prišel bolj do izraza.

Shujšajte s surovo hrano
Presna – surova hrana ni le dieta, je način prehranjevanja, ki vam ponudi povsem novo izkušnjo v življenju. Se sliši nenavadno? Pa ni! S presno hrano boste spoznali popolnoma nov vidik prehranjevanja: hrano ne boste ne kuhali, ne pekli in ne cvrli, jedli jo boste surovo.

Za spremembo si privoščite češnjevo juho
Iz češenj lahko pripravite precej okusnih jedi, od juhe pa vse do sladic, z njim pa lahko začnete in končate dan. Zdrave so, zato si jih privoščite v izobilju!

Uživajte v aromatičnem bezgu!
Najprej smo odkrivali, kako zdrav je bezeg, pri katerih zdravstvenih težavah je najbolj učinkovit ter kdaj in kako ga lahko nabirate. Da boste bezeg lahko preizkusili tudi v praksi, vam ponujamo nekaj nasvetov, kako si ga lahko pripravite.

Zakaj ne bi kemije zamenjali z naravo?
Smrekovi vršički spet postajajo cenjeni kot učinkovito sredstvo za lajšanje kašlja, prehladnih obolenj pa tudi za odpiranje dihalnih poti. Če imate tovrstne težave, potem se čim prej podajte v gozd.

SMREKOVI VRŠIČKI
Da v domači lekarni ne smejo manjkati smrekovi vršički, so vedeli že zdravilci v starih časih. Sirup iz smrekovih vršičkov še danes velja za enega najboljših pomagal pri zdravljenju prehlada in kašlja.

Pozor! Niso vse jagode zdrave!
Jagode so izredno uporaben sadež, saj vsebujejo veliko vitaminov, iz njih pa lahko pripravimo mnogo zdravih jedi. Vendar ne iz vseh. Prehranski strokovnjaki svarijo predvsem pred španskimi jagodami, ki jih lahko kupite tudi v slovenskih prodajalnah.

KOPRIVA
Koprivo so že od nekdaj uporabljali za čiščenje organizma, pospeševanje presnove in izločanje strupenih snovi iz telesa. Učinkovito deluje na sečne poti in odvaja vodo iz telesa. Njena lastnost je tudi ta, da znižuje krvni sladkor in pomaga pri revmatičnih bolečinah. Povezana pa je tudi s številnimi vražami.

Ste alergični na hrano? Nič hudega!
Vse več otrok ima alergije, še posebno veliko je takšnih, ki znake alergije razvijejo že v prvih nekaj mesecih življenja, običajno na jajca in mleko, mnogi na oboje. Prehrana družine se bistveno spremeni, ampak zato ne jedo nič slabše. Preverjeno.

Vasilij Žbogar si nabira moč z mamino špargljevo juho
Slovenski jadralec Vasilij Žbogar ima poleg svoje velike ljubezni jadranja še eno ljubezen, in to so šparglji. Obožuje predvsem njihov poseben okus. Sam si najraje pripravi šparglje z jajci, moči po treningih pa najraje nabira z mamino špargljevo juho.

VIDEO: Izboljšajte svoje zdravje s čokolado
Ste vedeli, da več slaščic kot jih zaužijete, več jih potrebujete, kar vodi v začarani krog odvisnosti od sladkarij? Dolgoročno prekomerno uživanje sladkarij vodi v različne bolezni. Kljub temu pa strokovnjaki pripisujejo pozitivne učinke eni od sladkarij - temni čokoladi.

Očistite telo s čemažem!
Čemaž je znan kot čistilec prebavnih in dihalnih poti, zelo dobro pa učinkuje tudi na delovanje žlez in krvnega obtoka. Ker bo sezone nabiranja kmalu konec, si ga čim prej privoščite. Lahko ga uporabite kot začimbo oziroma dodatek k jedi ali pa kot glavno sestavino.

Naj limona postane vaša najboljša prijateljica
Znanstveniki so ugotovili, da je dan najbolje začeti s kozarcem sveže limonade, saj iz telesa odplakne vse nečistoče in škodljive stvari. Poskusite pa lahko tudi z zelo staro metodo postenja, to je post z limonado, ki velja za enega izmed najhitrejših načinov čiščenja organizma.

VIDEO: Preživite praznike bolj zdravo!
Prav zaradi prazničnih jedi imajo v tem času mnogi težave s prebavili, z bolečinami v trebuhu in z zgago, ki jo največkrat povzroči orehova potica. Če so orehi tudi za vas pretežki, si letos za spremembo omislite pehtranovo potico.

Orehova potica letos na bolj zdrav način
Kaj ko bi letos poskusili za velikonočne praznike jesti 'malce' bolj zdravo. Za vas smo poiskali recept za orehovo potico, v katerem smo beli sladkor nadomestili z medom in rjavim sladkorjem.

Sladke pomaranče na vaši mizi
Najbolj preprosta stvar, ki jo naredite iz pomaranče, je naravno stisnjen sok. Tega lahko uporabite tudi kot dodatek pri pripravi peciv in drugih jedi. Sicer pa so pomaranče tudi odlična izbira za peko slaščic in pripravo sadnih napitkov.

Zakaj imajo otroci tako radi sladkarije?
Znano je, da imajo otroci zelo radi sladkarije. V ameriški raziskavi so pred kratkim razkrili vzrok za 'ljubezen' do sladkega. Gre za povsem biološko potrebo!

Privoščite si dobrote iz jabolk!
Jabolka sodijo med najbolj zdrave sadeže, zato si jih privoščite čim večkrat. Odlična so tako surova, dušena, kot tudi pečena.

Jabolka na tisoč in en način
Jabolka lahko uporabljate praktično povsod. Naribana pozdravijo drisko in uredijo prebavo, iz jabolčne lupine si lahko pripravite čaj ali masko za obraz. Jabolčni kis pa je, kot najbrž že veste, vsestransko uporaben.

Hrana vpliva na naše razpoloženje
V obdobju žalosti in depresije veliko ljudi izgubi apetit, nekateri pa prav takrat začnejo pošteno jesti in pridobivati kilograme.

Privoščite svojim ledvicam le najboljše!
Dvanajstega marca je svetovni dan ledvic. Ledvice vam bodo najbolj hvaležne, če jim privoščite „pošten“ kozarec vode.

Laktozna intoleranca
Oseba z laktozno intoleranco ne more prebavljati laktoze.