sladkor

Če si želite zdravja, ne delajte tega svoji prebavi
Prebavni sistem je sestavljen iz črevesja in drugih organov, kot so jetra, trebušna slinavka in žolčnik, ki v telesu razgradijo hrano in absorbirajo hranila. V spodnjem članku preberite, katerih pet živil škoduje prebavnemu sistemu.

V poletnih mesecih se pazite okužbe sečil
Poletni meseci so tisti del leta, ko se okužbe sečil pogosteje pojavljajo tako pri ženskah kot pri moških. Razlogi so številni, a če pazimo na določene stvari, lahko to preprečimo.

Poznate alfalfo?
Alfalfa ali po naše lucerna je s hranili bogata rastlina, ki se običajno uporablja za krmo živine. Ljudje so jo uporabljali tudi kot zeliščno zdravilo za uravnavanje holesterola, sladkorne bolezni in podobno.

Kako se izogniti mačku? To naj bi bila najboljša rešitev
Ali obstajajo načini, s katerimi se lahko izognemo mačku?

'Zdrava' živila, ki imajo mnogo več sladkorja, kot si mislite
Velikokrat se določena živila v družbi dojemajo kot zdrava, četudi niso. Kljub lepi embalaži in lepo zapakirani vsebini je zelo pomembno, da znamo brati drobni tisk, predvsem pa se zavedamo, da določena živila, četudi se oglašujejo in dojemajo kot zdrava, le-to niso.

To je lahko stranski učinek sladkorne bolezni
Gastropareza je stanje, kjer hrana prehaja skozi želodec počasneje, kot bi morala. Gre za dolgotrajno stanje, ki ga je mogoče obvladati s spremembami prehrane, zdravili in drugimi oblikami zdravljenja.

Kaj se zgodi, če ne jemo zajtrka?
Vsi vemo, da naj bi bil zajtrk najpomembnejši obrok dneva, toda, ste se vprašali, zakaj?

Ste že slišali za to bolezen?
Bolezni shranjevanja glikogena so skupina redkih dednih stanj, ki lahko povzročijo pogosto nizek krvni sladkor, mišično oslabelost in poškodbe jeter.

To morate vedeti, če ste pretežki
Pretežki ljudje, ki so sicer zdravi, imajo v primerjavi z vrstniki s primerno težo še vedno od dvakrat do trikrat večje tveganje za bolezni srca in ožilja, pravi danska študija. Želeli so preveriti, ali je mogoče, da so ljudje močnejše postave, ne da bi to zanje predstavljalo dejavnik tveganja.

To se zgodi, če prenehamo piti kavo
Pitje kave ni tako nezdravo, kot misli mnogo ljudi, vsekakor pa je res, da so lahko škodljive prevelike količine. Če ste se odločili, da prenehate s pitjem kave, predstavljamo, kaj se dogodi v našem telesu.

Proti kašlju in vnetemu grlu – recept za lovorjev čaj in sirup
Lovorjev list je že dolgo cenjen kot vrhunska začimba, ki jedem daje značilno aromo, poznamo pa ga tudi kot naravno zdravilo, ki deluje protivnetno in antiseptično!

5 stvari, ki ohranjajo ledvice zdrave
Ledvice so eden najpomembnejših organov, nekateri jim rečejo tudi razstrupljevalni stroj, zato bi vsekakor morali bolje skrbeti zanje. Za ohranjanje njihovega zdravja pa je ključen tudi življenjski slog. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Menite, da živite dovolj aktivno življenje?
Ali razmišljate o prenehanju vadbe? Ste vadbo prekinili zaradi tega, ker ste preprosto morali? Sploh ne telovadite? Poglejmo si, kako prekinitev vadbe vpliva na naše možgane in naše telo.

Kako resen je gestacijski diabetes?
Gestacijski diabetes ali nosečniška sladkorna bolezen je sladkorna bolezen, ki se prvič odkrije med nosečnostjo (gestacijo). Tako kot druge vrste sladkorne bolezni tudi gestacijski diabetes vpliva na to, kako vaše celice uporabljajo sladkor (glukozo).

5 načinov, kako lahko poskrbiš za zdravo prehrano
Danes se zdravo prehranjevanje zdi izjemno težavno, a nikakor ni treba, da je tako. Upoštevajte zgolj 5 naslednjih nasvetov, ki vam lahko pomagajo, da čez dan dlje časa ostanete siti, da se izognete nezdravim prigrizkom in da dobite dovolj energije za čez dan!

Odlična ideja za zdrav zajtrk
Zakaj si ne bi zajtrka pripravili iz prosene kaše? Proso je odličen vir mineralov, kot so magnezij, baker, mangan in fosfor. Vsi imajo zelo koristne učinke. Magnezij denimo nujno potrebujemo za normalno odvijanje več kot 300 procesov, ki potekajo v telesu. Sodeluje tako pri presnavljanju hrane kot pri delovanju živčevja.

8 načinov, kako se počutiti sito, medtem ko jeste manj
Če poskušate shujšati, verjetno veste, da morate bodisi zmanjšati vnos kalorij ali pa povečati telesno aktivnost. Prvo je za mnoge ljudi precej težavno, saj se lahko počutijo lačne.

Priprava sirupa iz smrekovih vršičkov zahteva le nekaj sestavin
Sirup iz smrekovih vršičkov je tradicionalno naravno ''zdravilo'', ki so ga uporabljale že naše babice za lajšanje težav z dihali, kašljem in prehladom. Smrekovi vršički, mladi poganjki smrekovih vejic, so bogati z eteričnimi olji, vitamini in minerali, kar jim daje številne zdravilne lastnosti. Ta naravni sirup je enostaven za pripravo in je odlična izbira za tiste, ki želijo izkoristiti moč narave za izboljšanje svojega zdravja.

Vse o medu ob svetovnem dnevu čebel
Med je naravno sladko in hranljivo darilo narave, ki ga proizvajajo čebele iz nektarja cvetov. Poleg svoje okusne in sladke narave ima številne zdravstvene koristi. Pomembnost čebel pa presega zgolj proizvodnjo medu; čebele so ključne za opraševanje rastlin, kar omogoča pridelavo hrane za ljudi in živali ter ohranjanje biotske raznovrstnosti. Brez čebel bi bil naš svet revnejši za številne pomembne živilske vire in naravne procese. Zato je nujno, da cenimo in varujemo te pridne delavke ter se zavedamo njihove ključne vloge v ekosistemu.

Kako konkretno slabe navade vplivajo na vaše zdravje?
Velikokrat poudarjamo, a se še vedno ne zavedamo dovolj, kako vsakodnevne navade, tudi in predvsem tiste male, vplivajo na naše zdravje bistveno bolj kot tiste večje in občasne. Poglejmo si najpogostejše slabe navade in njihov vpliv na naše zdravje.

Razlogi, zakaj hrepenite po sladkem
Včasih naše telo hrepeni po točno določenih stvareh brez očitnega razloga. Velikokrat nam telo na takšne in drugačne načine sporoča, da mu primanjkuje določenih hranil – največkrat vitaminov. Poglejmo si, kaj razkriva želja po sladkem.

Miti o zamrznjeni hrani, v katere moramo nehati verjeti
Ali lahko odmrznete hrano na pultu? Ali gre lahko pakirana hrana naravnost v zamrzovalnik? Predstavljamo najpogostejše mite o zamrznjeni hrani, za katere je čas, da prenehamo verjeti v njih.

6 razlogov za boleče menstruacije
Menstruacija lahko variira v svoji intenzivnosti, trajanju in bolečini iz meseca v mesec. Obstaja več dejavnikov, ki lahko vplivajo na to, zakaj je menstruacija v nekem mesecu lahko bolj boleča kot v drugem. Poglejmo si razloge in načine, kako si lahko pomagamo.

Dobre in manj dobre plati uživanja suhega sadja
Radi uživate suho sadje? Poglejmo si prednosti in morebitne slabosti, če le-te obstajajo.

5 pijač, s katerimi boste premagali željo po sladkem
Sladkorja ne vnašamo v svoje telo zgolj s prehrano, ampak velikokrat tudi s sladkimi, zelo sladkimi pijačami. Le-te pa niso najbolj zdrave za naše telo, če z njimi pretiravamo. Vsekakor pa si lahko zadovoljimo svojo željo po sladkih pijačah z nekaj preprostimi triki.

Rastlina, za katero ne bi nikoli rekli, da vsebuje magnezij
Topinambur ali jeruzalemska artičoka je rastlina, ki izvira iz Severne Amerike. Gre za trajnico iz družine Asteraceae, sorodno sončnicam, s podzemnimi gomolji, ki so užitni in imajo številne koristi za zdravje. Ključni del te rastline so njeni gomolji, ki vsebujejo inulin, vrsto prebiotika, ki ima pomembno vlogo pri podpori prebavi in splošnemu zdravju črevesja.

Znate brati krvno sliko?
Zakaj se rezultati krvne slike lahko od časa do časa razlikujejo, katere so tri najpomembnejše stvari, ki bi jih morali znati prebrati na krvni sliki, in kaj ima krvna slika opraviti z našo prehrano?

5 razlogov, zakaj je sladkor lahko škodljiv za zdravje
Sladkor, čeprav je okusen in priljubljen sestavni del mnogih prehranskih izdelkov, lahko v prevelikih količinah negativno vpliva na zdravje.

8 znakov, ki lahko kažejo na vnetje v telesu
Večji kot je 'maščobni obroč' okoli pasu oziroma višja kot je raven sladkorja v krvi, večja je nevarnost vnetij, vključno s kroničnimi boleznimi, bolečinami v mišicah in zgodnjo jutranjo utrujenostjo, težavami pri uriniranju in draženju oči.

10 načinov za spomladansko 'čiščenje' prehrane
Navadno govorimo o spomladanskem čiščenju stanovanja, morda pa je prišel čas, da spregovorimo tudi o 'čiščenju', bolje rečeno, spremembi naše prehrane. Zima se počasi končuje, zato bi bilo dobro, da tudi prehrano prilagodimo letnemu času.