Vizita.si

sladkorja

Zdravje 20. 12. 2024 04.51

Katerih telesnih vonjav ne bi smeli prezreti?

Telesni vonj od glave do nog lahko kaže na morebitne zdravstvene težave. Kaj signalizirajo specifične vonjave?

Prehrana 19. 12. 2024 04.39

Kaj se zgodi, če ne uživamo zelenjave?

Zelenjava je eno najpomembnejših živil za zdravje. Bogata je z vitamini, minerali, vlakninami in antioksidanti, ki naše telo ščitijo pred boleznimi, izboljšujejo prebavo in krepijo imunski sistem. Čeprav se mnogi zavedajo njenih koristi, številni ljudje kljub temu v svoji prehrani ne zaužijejo dovolj zelenjave. Kaj se torej zgodi, če iz svoje prehrane popolnoma izločimo zelenjavo ali jo uživamo v premajhnih količinah?

Zdravje 18. 12. 2024 04.20

Ali obstaja povezava med ravnjo krvnega sladkorja in spanjem?

Vemo, da je spanje povezano s številnimi aspekti našega dobrega počutja, navsezadnje pa vse nakazuje na to, da vpliva tudi na raven krvnega sladkorja. Kakovost spanja pomembno vpliva na tveganje resnih zdravstvenih težav, kot so debelost, bolezni srca in ožilja ter sladkorna bolezen.

Prebava 17. 12. 2024 08.59

Izvrstne ideje za praznične dobrote, ki ne bodo obtežile želodca

Praznični čas je tradicionalno namenjen druženju ob izdatnih količinah izvrstne hrane, omamno dišečih prazničnih piškotov, ter kozarcu ali dveh alkohola. S tem seveda ni nič narobe, saj bi bil decembra greh preštevati kalorije. A pretiravanje lahko oteži prebavo, zato je dobro vedeti, kako si pomagati, da vam prebavne tegobe ne pokvarijo božično-novoletnega vzdušja.

Prehrana 16. 12. 2024 04.27

Zakaj je nepogrešljiv v decembrski prehrani?

Cimet je ena izmed tistih začimb, ki nas takoj popeljejo v praznični čas. Njegov značilen vonj in okus sta nepogrešljiva v številnih decembrskih jedeh, pijačah in slaščicah. Toda cimet ni zgolj okusen dodatek, temveč ima tudi številne koristi za zdravje, zaradi katerih je prava izbira za hladne mesece. V tem članku bomo raziskali, zakaj je cimet tako priljubljen v decembrski prehrani in kako ga lahko izkoristimo za svoje zdravje ter dobro počutje.

Simptomi in bolezni 16. 12. 2024 04.13

Skupina simptomov, ki nakazuje na Fanconijev sindrom

Fanconijev sindrom je stanje, ki vpliva na to, kako ledvice reabsorbirajo določene bistvene snovi.

Duševno zdravje 15. 12. 2024 04.54

9 stvari, ki se zgodijo vašemu telesu, ko se sprostite

Kaj bi se zgodilo, če bi si dovolili umiriti? Kaj točno pa se zgodi našemu telesu, ko se umirimo in sprostimo?

Prehrana 15. 12. 2024 04.22

Zimska hrana za toploto in energijo: katere jedi grejejo telo in dušo?

Ko zima pritisne z mrazom in krajšimi dnevi, se naravno obrnejo naši apetiti in želje. Iskreno hrepenimo po jedeh, ki nas ogrejejo, napolnijo z energijo in potolažijo. Zimska hrana je pogosto povezana z udobjem in toplino – to so jedi, ki niso le okusne, ampak so tudi hranljive in polne sestavin, ki nas podprejo skozi hladne mesece. V tem članku bomo raziskali, katere jedi nam lahko pomagajo, da bomo zdravi, siti in srečni tudi v najhladnejših dneh zime.

Prebava 14. 12. 2024 04.24

Opozorilni znaki, da črevesje ni zdravo

Ne pravijo brez razloga, da je črevesje temelj vsega zdravja.

Duševno zdravje 14. 12. 2024 04.17

Kako uživati v decembrskih dobrotah brez slabe vesti?

Decembra se vse okoli nas spremeni v praznični čar, s svečkami, okrašenimi drevesci, zvočnimi zapisi božičnih pesmi in, seveda, bogatimi jedmi, ki nas vabijo v objem udobja in topline.

Prehrana 11. 12. 2024 04.22

Prehrana kot ključni dejavnik pri preprečevanju zimskih bolezni

Ko se temperature spustijo in dnevi postanejo krajši, se naše telo sooča z večjo izpostavljenostjo virusom in okužbam. Zimski meseci so sinonim za prehlade, gripo in oslabljeno imunost. A pravo orožje proti tem težavam morda ne leži zgolj v zdravilih, temveč tudi na vašem krožniku.

Prehrana 10. 12. 2024 04.20

Razlog, da nenehno hrepenite po sladkem

Ali velikokrat začutite nenormalno željo po sladkorju, ki kar ne mine in ne mine? Razlog je lahko zelo preprost in sicer se skriva v osnovi prehrane – v pomanjkanju določenega hranila.

Zdravje 08. 12. 2024 04.46

8 težav, ki so povezane s premalo spanja

Menite, da spite dovolj? Raziskave kažejo, da so težave s spanjem povezane s kognitivnim upadom in izgubo spomina v poznejšem življenju, kar povečuje tveganje za bolezni, kot je demenca. Zato, ne, spanje ni izbira! Poglejmo si najpogostejše težave, do katerih pride, če dolgoročno spimo premalo.

Prehrana 08. 12. 2024 04.17

Kaj je dieta DASH?

Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) je prehranski načrt, zasnovan za zniževanje krvnega tlaka in izboljšanje splošnega zdravja. Razvila jo je ameriška vlada in je bila zasnovana kot odgovor na vse večje težave s povišanim krvnim tlakom (hipertenzijo) v razvitem svetu. Glavni cilj diete DASH je zmanjšati tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni in drugih kroničnih obolenj, kot so kap, sladkorna bolezen tipa 2 in bolezni ledvic, tako da posameznikom pomaga vzdrževati zdrav krvni tlak.

Duševno zdravje 07. 12. 2024 04.34

Ali lahko prehrana izboljša duševno zdravje?

Prehrana je temeljni del našega vsakdanjega življenja, saj vpliva na fizično zdravje, energijo in splošno počutje. V zadnjih letih pa postaja vse bolj jasno, da ima prehrana tudi pomembno vlogo pri duševnem zdravju. Raziskave kažejo, da obstaja neposredna povezava med tem, kaj jemo, in tem, kako se počutimo. Pravilno izbrana živila lahko izboljšajo razpoloženje, zmanjšajo tveganje za duševne motnje, kot sta depresija in anksioznost, ter celo povečajo odpornost na stres.

Prehrana 06. 12. 2024 04.04

Živila in navade za hitrejše okrevanje po okužbi

Okrevanje po okužbi, bodisi virusni bodisi bakterijski, je čas, ko telo potrebuje dodatno podporo za obnovo energije, krepitev imunskega sistema in povrnitev ravnovesja. Medtem ko počitek in ustrezno zdravljenje igrata ključno vlogo, lahko k hitrejšemu okrevanju pomembno prispevajo tudi prehrana in vsakodnevne navade.

Bolezni 05. 12. 2024 04.56

Nasveti za kronične bolnike v zimskem času

Zima za kronične bolnike predstavlja obdobje povečanih izzivov. Nizke temperature, suh zrak in sezonske bolezni lahko bistveno poslabšajo simptome in splošno zdravstveno stanje. Zaradi večje dovzetnosti za okužbe in obremenitve imunskega sistema je potrebna dodatna previdnost ter skrb za dobro fizično in psihično počutje. Razumevanje, kako se telo odziva na zimske pogoje, in prilagajanje življenjskega sloga sta ključnega pomena za ohranjanje zdravja.

Zlata leta 05. 12. 2024 04.24

Kako zmanjšati tveganje za demenco?

Obstajajo navade, stvari, ki zmanjšajo tveganje za demenco? O tem bi vsekakor morali začeti razmišljati, ko smo še relativno mladi. Poglejmo si, kaj pravi nova kar 20-letna študija.

Zdravje 04. 12. 2024 09.16

Tako so za imunsko odpornost skrbele naše babice

Večina nas vsako jesen in zimo neumorno išče sestavine in izdelke, ki bi pomagali pri krepitvi imunskega sistema. Pri tem bi nam morale biti vodilo naše babice, ki so že pred desetletji, ko še sploh ni bilo svetovnega spleta in pametnih telefonov, dobro vedele, kam po pomoč pri krepitvi imunske odpornosti – v čebelji panj!

Prebava 03. 12. 2024 04.54

5 preprostih trikov za izboljšanje prebave

Prebava je ključnega pomena za naše splošno zdravje, saj vpliva na to, kako telo absorbira hranilne snovi in izloča odpadne snovi. Težave s prebavo, kot so napihnjenost, zaprtje ali prebavne motnje, so pogoste in lahko vplivajo na kakovost življenja. Na srečo obstaja veliko preprostih in naravnih načinov za izboljšanje prebave.

Zlata leta 03. 12. 2024 04.35

Tako boste ohranili zdravo srce po 50. letu

Srce je osrednji organ našega telesa, ki nenehno deluje, da bi ohranilo našo vitalnost. S staranjem se povečuje tveganje za srčno-žilne bolezni, saj srce in ožilje doživljata naravne spremembe. Po 50. letu postane skrb za zdravje srca še pomembnejša, saj se s staranjem zmanjšuje elastičnost krvnih žil, povečuje pa se tveganje za visok krvni tlak, aterosklerozo, srčni infarkt in druge težave. Dobra novica je, da lahko z zdravimi življenjskimi navadami in ustrezno nego svoje srce ohranite močno in zdravo.

Prehrana 02. 12. 2024 04.43

5 živil, ki lahko pomagajo pospešiti metabolizem in podpirajo hujšanje

Hujšanje je pogosto izziv, ki zahteva kombinacijo zdravih navad, gibanja in uravnotežene prehrane. Eden od ključnih dejavnikov pri hujšanju je metabolizem – proces, s katerim telo pretvarja hrano v energijo. Če je metabolizem hiter, telo učinkoviteje porablja kalorije, kar lahko pomaga pri hujšanju. Čeprav ni čudežnih živil, ki bi sama po sebi povzročila hitro hujšanje, obstajajo določena živila, ki lahko podpirajo in pospešijo metabolizem, kar pripomore k bolj učinkovitemu procesu izgube teže.

Prehrana 02. 12. 2024 04.23

Ali ogljikovi hidrati res povzročajo pridobivanje teže?

Razprave o ogljikovih hidratih so v zadnjih desetletjih postale osrednji del prehranskih debat, predvsem zaradi priljubljenosti diet, kot so Atkinsova, keto in druge nizkohidratne diete. A vprašanje, ali ogljikovi hidrati dejansko povzročajo pridobivanje telesne teže, zahteva poglobljeno razlago, saj gre za precej kompleksno temo, ki vključuje biokemijo, prehransko znanost in vpliv življenjskega sloga.

Prehrana 02. 12. 2024 04.22

Kaj morate vedeti, če ne jeste zajtrka?

Za mnoge je zajtrk sinonim za dober začetek dneva – obrok, ki zažene telo, izboljša koncentracijo in omogoči energičen začetek jutra. Rek, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva, se je zasidral globoko v naše navade in prepričanja. Je to res ali gre za mit? Raziskave kažejo, da je odgovor bolj zapleten, kot se morda zdi na prvi pogled.

Prehrana 01. 12. 2024 04.18

Potencialne prednosti in slabosti medu v primerjavi s sladkorjem

Med je že tisočletja cenjen zaradi svojega okusa, vsestranske uporabe in domnevnih zdravstvenih koristi. Veliko ljudi ga vidi kot bolj zdravo izbiro od belega sladkorja, vendar je resnica o medu in sladkorju nekoliko bolj zapletena. Čeprav ima med nekaj prednosti, ni čudežno sladilo in ima svoje omejitve.

Prehrana 30. 11. 2024 04.32

Je gluten res tako slab, če nimate celiakije?

Gluten je beljakovina, ki jo najdemo v pšenici, rži, ječmenu in drugih žitih. Sčasoma so se pojavile številne diskusije o glutenu, še posebej zaradi priljubljenosti diet brez glutena, ki jih zagovarjajo številni posamezniki, ki sicer denimo nimajo celiakije. Ljudje, ki so na tej dieti, trdijo, da se počutijo bolje, imajo več energije in manj prebavnih težav, kar pripelje do vprašanja, ali je gluten res tako slab za nas, četudi nimamo denimo bolezni, kot je celiakija?

Dieta 29. 11. 2024 04.31

Lahko zaradi preskakovanja večerje shujšate?

Ideja o preskakovanju večerje kot načinu za hujšanje je priljubljena, saj mnogi verjamejo, da zmanjšanje vnosa kalorij pozno zvečer vodi do izgube telesne teže. Vendar je učinkovitost te metode odvisna od različnih dejavnikov, kot so vaše prehranjevalne navade, življenjski slog in presnova. Da bi razumeli, ali preskakovanje večerje res pomaga pri hujšanju, moramo pogledati učinke na telo, prednosti in morebitne slabosti te prakse.

Zdravje 28. 11. 2024 04.17

Manj poznan vzrok rakavih bolezni in bolezni srca

Bi lahko vnetja povečevala tveganje za bolezni srca, sladkorno bolezen in nekatere vrste raka? Za to je naj bi bilo vse več dokazov. Študije kažejo pomembno povezavo med kroničnim vnetjem in resnimi zdravstvenimi težavami.

Prehrana 27. 11. 2024 04.51

Kaj ima več beljakovin – jajce ali piščanec?

Katero živilo je bolj koncentriran vir beljakovin?

Zlata leta 27. 11. 2024 04.19

12 načinov, kako ohranjati možgane mlade

Naši možgani se spreminjajo s starostjo, skupaj z njimi pa se spreminjajo tudi naše duševne funkcije. Duševni upad je pogost in je ena izmed najbolj neprijetnih posledic staranja. Toda kognitivna okvara ni neizogibna. Kako lahko pomagamo možganom, da ostanejo mladi in dobro delujejo?

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 996