Vizita.si

snovi

Zdravje 19. 06. 2020 08.45

Kaj ta 'rastlina nesmrtnosti' naredi v telesu?

Aloe vera je zelo priljubljena rastlina v številnih gospodinjstvih, kjer jo ljudje gojijo za številne tegobe. Aloe vera pomirja kožo, blaži bolečine ob opeklinah ali urezninah in pospešuje celjenje kože. Kljub temu ima še številne druga pozitivne učinke na naše zdravje, zato ni nenavadno, da so jo Egipčani poimenovali kar 'rastlina nesmrtnosti'. Preverite, katere.

Prehrana 19. 06. 2020 08.45

Najmočnejši probiotik, ki pomaga varovati pred rakom

Sok rdeče pese je običajno priporočljiv le v omejeni količini, saj vsebuje veliko sladkorja. A povsem drugače je s fermentirano rdečo peso, ki je bogat vir probiotikov in velja za eno najbolj zdravih živil na svetu.

Zdravje 19. 06. 2020 08.00

6 razlogov, zakaj je priporočljivo spati na levem boku

Imate svoj najljubši spalni položaj? Se zbujate nenaspani, utrujeni in zaležani? Morda pa se razlog skriva ravno v vašem najljubšem spalnem položaju, ki najbrž ni primeren za počitek telesa.

Prehrana 12. 06. 2020 10.45

Za boljšo prebavo, manj kilogramov in sijočo kožo

Mango je okusno tropsko sadje, ki je odlično za vaše zdravje, saj je bogat vir hranil, vitaminov, mineralov in antioksidantov. Uživanje manga je dobro za nas, saj izboljšuje prebavo, skrbi za lepe in močne lase ter kožo in pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov.

Prehrana 12. 06. 2020 10.30

9 živil, ki vsebujejo več kalija kot banane

Že samo ena banana zadovolji 10 odstotkov celotne dnevne potrebe po vnosu kalija v telo. Da bi zadovoljili svoje dnevne potrebe po vnosu tega minerala, ki je precej pomemben za preprečevanje srčne in možganske kapi ter kardiovaskularnih bolezni, pa strokovnjaki odkrivajo, katera živila še vsebujejo kalij.

Prehrana 12. 06. 2020 08.15

Živila, ki vam bodo pomagala shujšati

Obstajajo živila, ki so še posebej zdrava in bi jih moral na svoj jedilnik uvrstiti prav vsak. Nekatera med njimi pa so se izkazala tudi kot učinkovito orožje proti odvečnim kilogramom.

Zdravje 10. 06. 2020 09.00

Motnje v prehrani pri ženskah v 40 letih vse pogostejše

Skupina ljudi, ki jih ponavadi pri raziskavah pogosto zanemarijo v zvezi s prehranskimi motnjami, so odrasle osebe srednjih let. Pod to definicijo ponavadi mislimo ljudi, stare okoli štiri desetletja.

Prehrana 10. 06. 2020 09.00

Odlični naravni viri zdravih maščob

Naše telo potrebuje maščobe. Te telesu dajejo energijo, pomagajo ohranjati zdravo in lepo kožo ter močne lase, ključno vlogo pa igrajo tudi pri ohranjanju primerne telesne temperature. A dobro je, da izbiramo med zdravimi maščobami. Tako vam predstavljamo seznam naravnih virov zdravih maščob.

Zdravje 10. 06. 2020 09.00

Kako delujejo homeopatska zdravila?

V slovenske lekarne prihaja 17 homeopatskih zdravil, ki jih boste lahko kupili brez recepta. Prav zato je pomembno, da veste, kako homeopatsko zdravljenje poteka in kako zdravila pravzaprav delujejo.

Duševno zdravje 04. 06. 2020 09.31

Ne bojte se jokati, solze zdravijo bolečino in izboljšajo razpoloženje

Solz se ne bi smeli sramovati, ker imajo lahko očiščevalni učinek. Jok nam namreč pomaga, da se umirimo in si povrnemo izgubljeno čustveno ravnovesje.

Prehrana 05. 06. 2020 07.59

Katero zelenjavo je bolj zdravo jesti skuhano?

Je zelenjavo res v vsakem primeru bolj zdravo pojesti surovo? Včasih da, včasih pa dobimo celo več prednosti, če jo toplotno obdelamo, odgovori prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Nikakor torej ni treba jesti le surove hrane. Še posebej v hladnejšem delu leta še kako prija kaj skuhanega.

Zdravje 05. 06. 2020 07.57

Prava nevarnost kuhanja v alufoliji

Večina nas pri kuhanju ali pečenju vsaj kdaj uporablja alufolijo, a pri tem bi morali biti bolj previdni. Raziskave kažejo, da je uporaba alufolije na visokih temperaturah lahko nevarna, saj se ob tem izluži več aluminija v našo hrano. Še posebej, če alufolijo uporabljamo za pečenje ali segrevanje začinjene ali kisle hrane. Povečan nivo aluminija v telesu je povezan z osteoporozo in Alzheimerjevo boleznijo.

Zdravje 01. 06. 2020 08.14

Kako pripraviti napitek, ki vas bo poživil in vam vlil novih moči?

Pričnite dan z napitkom, ki je prava bomba za zdravje koristnih hranil. Imeli boste več energije, dobro se boste počutili, dan boste lahko začeli polni elana. Preprosto ga pripravite tako, da v mešalniku zmešate 6 sestavin.

Koža 29. 05. 2020 10.30

5 najboljših naravnih snovi za vašo kožo

Na področju kozmetike in pomlajevanja se ves čas proizvaja nove preparate, terapije in formule, s katerimi lahko še bolj pomladimo kožo. A ko je govora o osnovni negi koži in nekaterih pogostih tegobah, nove stvari niso nujno boljše. Tukaj je nekaj starih, a preverjenih.

Zdravje 29. 05. 2020 10.30

Mislite, da je bolj zdravo, a ni

Tako se prehranjujete v dobri veri, da delate nekaj dobrega zase. A v resnici vaša izbira morda sploh ni zdrava. Kaj so zmote o zdravi prehrani, smo se pogovarjali s prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš.

Prehrana 29. 05. 2020 08.45

Zmanjša možnost za razvoj raka na črevesju, pomaga pri hujašanju in preprečuje težave s srcem

Kivi je znan kot sadež večne mladosti in zdravja, saj vsebuje ogromno vitaminov, mineralov in preostalih snovi, ki blagodejno učinkujejo na človeški organizem. Med njimi najbolj izstopajo vitamin C, kalij in folna kislina.

Bolezni 26. 05. 2020 09.45

Kako prepoznamo srčno popuščanje?

V Slovenji imamo okoli 30 tisoč bolnikov s srčnim popuščanjem, medtem ko nekateri niti ne vedo, da njihovo srce ne deluje tako, kot bi moralo, in slabše počutje pripišejo drugim stvarem.

Srčno žilne bolezni 21. 05. 2020 12.10

Edina bolezen srca in ožilja, katere pogostost v zadnjem času narašča

Srčno popuščanje ni ozdravljivo, vendar lahko napredovanje bolezni upočasnimo z zgodnjo diagnozo, uvedbo kar najboljše terapije in spremembo načina življenja ter tako še naprej počnemo stvari, ki so nam pri srcu.

Razstrupljanje 21. 05. 2020 10.00

Zakisanost telesa lahko privede do različnih bolezenskih težav

Kadar imamo porušeno kislinsko bazično ravnovesje v telesu, lahko nastopi zakisanost ali acidoza telesa. Ta lahko privede do različnih zdravstvenih težav. Zato je pomembno prepoznati znake zakisanosti ter svoje telo razstrupiti različnih toksinov, ki so se skozi določeno obdobje nabrali v našem telesu.

Prehrana 21. 05. 2020 10.00

Poznate pozitivne učinke kokosovega kisa?

Kokosov kis je pri nas manj poznan, v jugovzhodni Aziji in nekaterih regijah Indije pa ga uporabljajo že več stoletij. V primerjavi z jabolčnim kisom je kokosov ugodnejši za človeka, saj že v svoji naravni obliki vsebuje kulture, ki sprožajo proces fermentacije.

Zdravje 21. 05. 2020 10.00

Razlogi, zakaj bi morali uživati bezeg

Bezeg je izjemno zdravilna rastlina, saj vsebuje veliko zdravilnih sestavin. V ljudskem zdravilstvu je najbolj cenjen za zdravljenje vnetij, vročine, pospešuje potenje in lajša dihalne težave.

Zdravje 21. 05. 2020 10.00

Zakaj bi morali uživati čemaž?

Čemaž ima zelo podobne zdravilne lastnosti kot česen, le da je še bolj zdrav. Veliko ga uporabljajo v ljudski medicini, saj zelo dobro učinkuje na delovanje žlez in krvnega obtoka. Znan pa je tudi kot čistilec prebavnih in dihalnih poti. Blagodejno vpliva na kožo in pospešuje celjenje ran.

Prehrana 21. 05. 2020 08.00

Zdrav zajtrk za zmanjševanje vnetij v telesu

Če ste taki kot večina ljudi, verjetno vsak dan vedno znova jeste enak zajtrk, ki se ga sčasoma že naveličate. V tem primeru vam predstavljamo recept za zajtrk, ki vam bo pomagal izgubiti nekaj odvečnih kilogramov in zmanjšati vnetja v telesu.

Prehrana 19. 05. 2020 09.00

Čistijo telo, izboljšujejo prebavo, odpravljajo stres

Šparglji so ena od prvih vrst spomladanske zelenjave, ki vam po dolgi in mrzli zimi povrne minerale in vitamine, ki jih potrebujete, da lahko v pomlad vstopite polni energije. Pravijo jim tudi znanilci pomladi, saj se njihova sezona prične aprila, a v izobilju se jih lahko naužijemo prav v začetku maja.

Prehrana 18. 05. 2020 07.15

Zamrznjeno sadje in zelenjava: kako zdravo je?

V tem delu leta, ko je na voljo manj lokalnega svežega sadja in zelenjave, je bolj zdravo poseči po zamrznjenem kot pa po tistem, ki so ga svežega pripeljali iz oddaljenih krajev, pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Zamrznjeno sadje in zelenjava ima veliko več vitaminov in mineralov kot sveže, a nesezonsko, ki je prepotovalo mnogo kilometrov.

Zdravje 14. 05. 2020 10.45

Vam pogosto trza oko? Preverite, kdaj je čas za obisk zdravnika

Trzanje očesa, blefarospazem ali miokimija, je pravzaprav trzanje očesne veke in se lahko pojavi v spodnjem delu očesa ali v zgornji veki. Pojavi se lahko zaradi različnih dejavnikov, kot so stres, izčrpanost, prekomerno gledanje v računalniški ali mobilni ekran ter prekomerno pitje alkohola in kofeina. Ponavadi trzanje izzveni samo od sebe, obstaja pa nekaj ukrepov, s katerimi si lahko v primeru, da vas trzanje očesa moti, pomagate.

Prehrana 14. 05. 2020 10.30

Tega o soli mogoče še ne veste

Škodi nam več kot 5 gramov soli na dan. A tudi, če je zaužijemo manj kot 1,4 grama. Pa je bolje poseči po nerafinirani? Ali je povsem zdrava tudi rafinirana? Vse dileme o soli sta nam razrešili dve prehranski strokovnjakinji.

Okužbe in zastrupitve 13. 05. 2020 07.15

Kdaj rdeče oči pomenijo vnetje?

Za vse nas so oči zelo pomemben organ, ki ga vsakodnevno precej obremenjujemo. Zato se nam niti ne zdi več tako čudno, če včasih proti koncu dneva povsem pordijo. Toda kdaj rdeče oči pomenijo vnetje?

Dieta 12. 05. 2020 08.00

To bi morali jesti pred in po športnem udejstvovanju

Sveže sadje in zelenjavo pred in po vadbi raje zaužijte v obliki smoothiejev in sokov, priporoča osebni trener Miha Kolšek. Z njim smo se pogovarjali, kako jesti, če se s športom ukvarjamo rekreativno.

Zdravje 11. 05. 2020 07.30

Poglejte, kako natančno sladkor vpliva na žensko telo

Vsi dobro vemo, da nam lahko zaradi sladkorja hitreje zgnijejo zobje in da se zaradi sladkorja hitreje zredimo. A obstaja še veliko drugih negativnih učinkov na telo, ki so manj znani. Preverite, kako natanko sladkor vpliva na žensko telo.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 996