solatam

Katero olje je boljše?
Trgovske police nam ponujajo najrazličnejša olja – laneno, sezamovo, arašidovo, bučno, oljčno … Katero je bolj zdravo in manj redilno? Kako posamezno olje hraniti in kako ga uporabljati? Vse to je dobro vedeti, da bomo lahko od posameznega olja dobili kar največ.

Kaj storiti, ko na potovanju dobite drisko?
S potovalno drisko se sreča od 20 do 50 odstotkov ljudi, ki potujejo v tuje kraje, zlasti afriške, južnoameriške in azijske države. Kako se ji lahko izognete in kaj storiti v primeru bolezni?

Refluksna bolezen požiralnika
Spoštovani gospod doktor! Zopet se obračam na Vas, ki ste mi kar nekaj noči omogočili miren spanec. Opravila sem gastroskopijo in imam hudo vnetja požiralnika.Mišica zapiralka slabo deluje.Osebni zd...

Olupite avokado tako, da bo najbolj zdravilen!
Avokado je superživilo, iz katerega lahko pripravimo nešteto okusnih jedi. Dobro poznan pa je tudi po številnih zdravilnih snoveh, ki nas varujejo pred boleznimi. A da bi teh zaužili čim več, je pomembno, da ga pravilno olupite. Preverite, kateri način je najboljši.

Veste, kaj v resnici jeste v restavracijah?
V restavraciji je, za razliko od tistega, kar imate ali pripravite doma, vse desetkrat bolj vprašljivo tako glede energijske vrednosti kot higiene, so besede Adama Robertsona, avtorja knjige Skrivnosti najboljših kuharjev. Z upoštevanjem nekaterih nasvetov pa si lahko vseeno brez strahu privoščite dobro in zdravo večerjo v vaši najljubši restavraciji.

S chia semeni do popolne postave
Ste že slišali za chia semena? Ta semena izvirajo iz Južne in Srednje Amerike in so jih uporabljali že Maji in Inki. Uživamo jih v obliki zrnja, zmleta v moko ali namočena v vodi. Številni jih uporabljajo tudi v boju zoper kilograme.

Jesenske dobrote za boljše zdravje
Jesen ponuja obilo dobrot, ki blagodejno vplivajo na naš organizem. Zaradi vitaminov, mineralov in drugih zdravju koristnih snovi jih je v teh hladnejših delih leta, ko nam rada pade odpornost in so spet na pohodu razna obolenja, koristno jesti v zadostnih količinah.

Zakaj je sir zdrav?
Sir je za številne ljudi eno od najbolj priljubljenih živil, a kljub temu se mu nekateri izogibajo, saj menijo, da povzroča debelost in ni preveč zdrav. A kakšna je resnica?

Cool solata
Si za zajtrk privoščite skoraj vedno ena in ista živila, na primer ovsene kosmiče, kruh s kakšnim namazom, jajca, sendivč? Potem za spremebno začnite dan s solato. A ne s kakršno koli solato, temveč s cool solato. Tukaj je recept za štiri osebe.

Imate radi začimbe?
Začimbe so zelišča, ki rastejo divje v naravi, lahko pa jih gojimo tudi doma. Sedaj ko se približuje jesen, si jih lahko posadite v lične posode in postavite na okensko polico. Hkrati vam bodo v okras in dodatek jedem.

Z limono do lepih in zdravih nohtov
Ta čudežni sadež ima neverjetno veliko lepotnih in zdravilnih učinkov. Med drugim so ga že naše babice uporabljale za močnejše in lepše nohte.

Por – naravni antibiotik
Por ima pikantno trpko aromo, ki rahlo spominja na čebulo. Poznamo spomladanske, poletne, jesenske in zimske sorte pora. Prvi dve imata daljše steblo, listi so svetlo zelene barve. Jesenski in zimski por imata krajše steblo in temnozelene liste.

Koščeva solata
Obrok, poln raznobarvne sveže zelenjave, je odličen predstavnik raznovrstne prehrane, z naravnimi rastlinskimi barvili, ki pozitivno vplivajo na zdravje. Predstavljamo vam večerjo za 4 osebe.

Pripravite si solato iz trobentic, vijolic in marjetic
Poleg dobro poznanega regrata raste v naravi še veliko divjih rastlin, za katere številni ne vedo, da so užitne in si iz njih lahko pripravimo odlično solato. Večina teh rastlin sodi med zelišča, druge pa poznate po videzu, vendar ne veste, da so užitne.

Peresniki v solati s piščančjim mesom
Večerja za 4 osebe

Zdravje na dveh pecljih
V vročih poletnih dneh si privoščite čim več češenj. Mnogi jih uživajo predvsem zaradi očiščevalnega učinka in zdravilnega vpliva na kožo, blagodejno pa vplivajo tudi na delovanje ledvic, prebavo, preprečujejo staranje in so učinkovito shujševalno sredstvo.

Rdeče spodbujevalke spolne sle
Osvežilne jagode s svojo živo rdečo barvo in mamljivim okusom kar vabijo, da ugriznete vanje. Ne glede na to, koliko jih boste pojedli, boste z njimi zaužili zelo malo kalorij in hkrati v organizem vnesli veliko vitaminov. A kljub vsemu ne smete pretiravati!

Sladke pomaranče na vaši mizi
Najbolj preprosta stvar, ki jo naredite iz pomaranče, je naravno stisnjen sok. Tega lahko uporabite tudi kot dodatek pri pripravi peciv in drugih jedi. Sicer pa so pomaranče tudi odlična izbira za peko slaščic in pripravo sadnih napitkov.

Pri jedi bodite zmerni!
Za zdravje je pomembno, da smo pri vnosu količine hrane v naš organizem, zmerni.