soli

Je to razlog, da hrepenimo po soli?
Je lahko hrepenenje po soli simptom določenega zdravstvenega stanja? Veliko ljudi hrepeni po slani hrani, saj človeško telo za preživetje potrebuje natrij. Toda, kdaj in koliko soli je preveč in seveda, kakšni so razlogi, da hrepenimo po slani hrani?

Kakšni so razlogi, da ima urin čuden vonj?
Velikokrat je za 'čuden' vonj urina kriva hrana, ki jo uživamo, včasih pa se lahko v ozadju skrivajo tudi določena stanja ali bolezni. Kdaj bi morali k zdravniku?

Kako poskrbeti za zdrave kosti v starosti?
Staranje je naraven del življenja, s starostjo pa prihajajo tudi številne spremembe v telesu. Eden izmed najpomembnejših vidikov zdravja, ki jih moramo ohraniti, so naše kosti. Kako lahko poskrbimo, da ostanejo zdrave?

Recept za pečeno papriko za ozimnico
Imate na vrtu toliko paprike, da ne veste, kam bi jo dali? Imamo izvrstno idejo – pripravite ozimnico!

Zakaj je tako težko zmanjšati vnos natrija?
Nove raziskave naj bi nakazovale na pretirano uživanje natrija med srčnimi bolniki. Zakaj se zdi, da je tako težko zmanjšati vnos natrija, kako to dosežemo, predvsem pa, zakaj je pomembno, da omejimo sol?

3 poletni smutiji, ki vas bodo nahranili in hidrirali
Poleti je zaradi vročine priporočljivo uživati lahkotnejšo hrano. K tej spadajo tudi smutiji, s katerimi lahko v enem samem obroku oz. napitku dobimo skoraj vsa potrebna hranila. V smuti lahko vključimo živila, ki so priljubljena v tem letnem času, na primer mango, breskve, jagode, robide, maline in ostalo sadje.

9 znakov, da pijete preveč vode
Z vseh strani lahko poslušamo, kako pomembno je, da dnevno popijemo zadostno količino tekočine, najboljša pa naj bi bila seveda voda. Kaj pa tisti, ki spijejo občutno preveč tekočine na dan?

Tudi vi obožujete morsko hrano? Vse to so njene prednosti
Morska hrana ni samo izjemno okusna, pač pa ima zaradi vsebnosti številnih hranil mnoge pozitivne učinke na naše zdravje in vitalnost, ravno zato nutricionisti priporočajo, da jo uživajte najmanj trikrat tedensko.

Znaki vročinske izčrpanosti, ki jih ne smete spregledati
Sončne opekline, vročinski udari in navsezadnje izčrpanost, ki je posledica visokih temperatur, lahko med poletnim časom predstavljajo resno grožnjo našemu zdravju. Kako si pomagati pri sončnih opeklinah in vročinski izčrpanosti? Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje poudarjajo, da nobena pretirana izpostavljenost soncu tako ali drugače ni priporočljiva!

Neprijetna tegoba, ki smo ji z leti vse bolj izpostavljeni
Staranje je naravni proces, ki mu žal ne moremo ubežati. Zunanje znake z uporabo različnih preparatov in tretmajev še nekako uspemo prikriti in upočasniti, a telo se stara tudi navznoter, tam pa ne pridejo v poštev niti kreme in barve niti razni posegi, s katerimi bi ustavili čas. Na katere organe pa ima staranje največji vpliv?

Trije načini za bolj hranljivo prehrano
Ko gre za ohranjanje zdravja, je prehrana poleg gibanja in razgibavanja telesa ena najboljših stvari, ki jih lahko naredite za zdravje svojega telesa. Če želite jesti bolj hranljivo, a ne veste povsem, kako začeti in nadaljevati, predstavljamo nekaj preprostih sprememb, ki bodo koristile vašemu zdravju.

Kakšna mora biti prehrana pri lupusu?
Nobena hrana ne povzroča lupusa, niti ga ne more pozdraviti. Vsekakor pa lahko uravnotežena in zdrava prehrana pomaga pri celovitem načrtu zdravljenja in obvladovanja bolezni.

To morate narediti v vročem vremenu
Dobro je, da v vročem vremenu prilagodimo svoje vedenje, da ostanemo varni in zdravi.

Tako veste, da vam jetra ne delujejo, kot bi morala
Jetra so organ, glavni 'filter' v našem telesu, ki čisti toksine iz krvi, sodeluje pri obrambi pred okužbami, ustvarja žolč in razgrajuje maščobe; prav zato je zelo pomembno, da pravočasno prepoznamo težave z jetri.

Testirajte svoje zdravje s tem testom
Poznamo več vrst testov, s katerimi lahko preverimo svoje zdravje. Naredimo jih lahko na preprost način, doma, ne bodo nam pa vzeli več kot od 20 do 30 minut časa.

'Filane' paprike na prav poseben način
Polnjene paprike so ena tistih jedi, ki v poletnih mesecih večkrat kraljuje na naših krožnikih. Še posebej priljubljene so v sredini poletja, ko je sezona domačih paprik na vrhuncu. Največkrat jih pripravimo na 'klasičen' način, torej nadevane z mletim mesom in rižem ter kuhane v paradižnikovi omaki, a je možnosti za njihovo pripravo še veliko več. Poskusite nekaj novega, drugačnega, predvsem pa prijaznega do vaše prebave!

Zakaj naša koža na soncu vedno potemni, lasje pa posvetlijo?
Zakaj vedno naša koža na soncu potemni, lasje pa posvetlijo?

6 nevarnosti, ki vas ogrožajo poleti
Naj vam lepih poletnih dni ne uničijo različne tegobe in bolezni, ki so značilne za to letno obdobje. Naučite se jih predvideti in primerno preprečiti. Vedite pa tudi, kako si pomagati, če vas vseeno presenetijo.

Tako ekstremna vročina vpliva na naš krvni tlak
Ekstremna vročina vpliva na skoraj vse ljudi, a nikakor ne v pozitivnem kontekstu. Vpliva seveda tudi na krvni tlak, ki ga v vročini težje ohranjamo pod nadzorom. Vsekakor pa lahko sprejmemo nekaj ukrepov.

To bi morali jesti v vročih poletnih dneh
Poleti se naša vsakodnevna rutina spremeni. Dnevi so daljši, vzdušje na delovnem mestu je bolj sproščeno, naš urnik pa manj natrpan. Večina si privošči teden ali dva dopusta, kjer gibanje, kot smo ga vajeni doma, ni v prvem planu. Vse te spremembe zaznava tudi naš organizem, še posebej burno pa se lahko nanje odzove prebava. Prav zato je pomembno, da tudi v poletnih dneh skrbimo za uravnoteženo in zdravo prehrano, s poudarkom na vlakninah in probiotikih.

5 stvari, ki ohranjajo ledvice zdrave
Ledvice so eden najpomembnejših organov, nekateri jim rečejo tudi razstrupljevalni stroj, zato bi vsekakor morali bolje skrbeti zanje. Za ohranjanje njihovega zdravja pa je ključen tudi življenjski slog. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

6 načinov, kako pojesti več zelenjave in sadja
Se zavedate, da pojeste bistveno premalo zelenjave in sadja? Vam slednje preprosto ne diši? Pomembno je, da zaužijemo dovolj vitaminov, mineralov in vlaknin, zato si poglejmo, kako lahko sadje in zelenjavo preprosto vnesemo v svoj vsakdan, četudi nam nista ravno ljuba.

Kako prepoznati artritis?
V Sloveniji imamo okoli 24.000 bolnikov z artritisom in več kot 230.000 oseb z revmatičnimi obolenji. Zaskrbljujoče je dejstvo, da je vedno več bolnikov med otroki. Stereotip, da je to zgolj bolezen starejših, torej že dolgo ne drži več.

Navade, ki škodujejo našim kostem
Na zdravje kosti verjetno sploh ne pomislimo, dokler ne pridemo v bolj zrela leta in se začnejo pojavljati določene težave. A preventiva je, kot pri vseh drugih stvareh, tudi tukaj ključnega pomena in ogromno lahko naredimo z zdravimi navadami.

Izmerite si krvni tlak, nadzorujte ga in živite dlje
To je slogan letošnjega svetovnega dneva hipertenzije, ki ga zaznamujemo 17. maja. Namenjen je ozaveščanju in spodbujanju merjenja krvnega tlaka. Le z rednim merjenjem krvnega tlaka je mogoče pravočasno odkriti hipertenzijo in tudi ukrepati. Maja so zato v nekaterih zdravstvenih ustanovah in lekarnah organizirani brezplačne meritve krvnega tlaka in svetovanje o morebitnih nadaljnjih ukrepih.

Kaj storiti, če vas na pikniku začne tiščati za prsnico?
Na kaj pomislite ob besedi piknik? Verjetno na sočno in začinjeno meso, pečeno na oglju, ki se v spremstvu ajvarja, gorčice, paradižnika, čebule in kozarca piva zlije v slastno kulinarično poezijo, še posebej aktualno v toplih pomladnih in vročih poletnih dneh. A harmonično vzdušje lahko kaj hitro pokvarita neprijetno tiščanje za prsnico ter pekoč občutek v prsih in grlu. Kaj se dogaja?

Kje se začne prebava?
Prebavni sistem je eden najbolj osupljivih in kompleksnih sistemov v našem telesu, ki omogoča razgradnjo hrane v hranila, potrebna za delovanje našega telesa in celic. Od trenutka, ko hrano zaužijemo, do trenutka, ko se preostanki izločijo iz telesa, prebavni sistem izvaja številne natančno usklajene mehanizme.

Miti o zamrznjeni hrani, v katere moramo nehati verjeti
Ali lahko odmrznete hrano na pultu? Ali gre lahko pakirana hrana naravnost v zamrzovalnik? Predstavljamo najpogostejše mite o zamrznjeni hrani, za katere je čas, da prenehamo verjeti v njih.

Ste si danes že izmerili krvni tlak?
Krvni tlak je ključen kazalnik zdravja srca in ožilja, če je povišan, pa je pomemben dejavnik tveganja za številne srčno-žilne bolezni, vključno s srčnim infarktom, možgansko kapjo in ledvičnimi težavami. Redno spremljanje krvnega tlaka je zato ključnega pomena za ohranjanje zdravja in preprečevanje resnih bolezni.

Kako nastane kislo zelje in zakaj je koristno?
Kislo zelje, klasična jed mnogih kuhinj po vsem svetu, ima globoko zakoreninjeno zgodovino in raznovrstno uporabnost v prehrani. Njegova priljubljenost ni le posledica izjemnega okusa in teksture, temveč tudi številnih koristi za zdravje, ki jih prinaša. Razumevanje procesa, skozi katerega nastane kislo zelje, in njegove biokemične sestave omogoča boljše razumevanje njegovih prehranskih lastnosti in koristi za zdravje.