spojine

Kaj se zgodi, če se v telesu kopiči srebro?
Argirija je redka kožna bolezen, ki se lahko pojavi, če se srebro v telesu kopiči dlje časa.

Kaj sploh so aditivi, zloglasni E-ji v živilih?
Aditivi predstavljajo snovi ali mešanice snovi, ki niso samostojna živila, ampak se dodajajo živilom med predelavo, transportom ali hrambo, da bi izboljšali njihovo varnost in kakovost.

Vse zdravstvene koristi koriandra
Koriander je zelišče, ki ponuja pomembna hranila, kot so vitamini A, K in C ter antioksidanti za zdravje srca. Za kaj vse je (še) dober?

Previdno z eteričnimi olji za odganjanje komarjev
Eterična olja vsekakor lahko odganjajo komarje, vendar je potrebna nekolikšna previdnost.

Presenetljive zdravstvene koristi breskev, ki jih morate poznati
Ste vedeli, da so breskve polne hranil, ki lahko koristijo vašemu zdravju?

Zakladnica zdravja, ki se poleti mora znajti na vašem jedilniku
Ali ste vedeli, da so bučke polne hranil in lahko koristijo vašemu zdravju na več načinov?

12 najboljših živil, ki jih morate to poletje vključiti v svoj jedilnik
Poleti skoraj vsi raje posegamo po bolj lahkotni hrani, ki nam daje več energije, nas ohladi in napolni naš dan z občutkom svežine. Če pozimi raje posegamo po bolj 'težki' hrani, imamo poleti radi lahka živila. Poglejmo si nekaj najboljših in najbolj zdravih, ki jih moramo letos preprosto vključiti v svoj jedilnik.

Simptomi, ki nakazujejo na težave z jetri
V zadnjih letih je izjemno priljubljen koncept 'čiščenja' telesa, ki naj bi se ga lotili zlasti po praznični hrani ali po daljšem obdobju nezdravega prehranjevanja ter pretiravanja z alkoholom, torej tudi po turneji spomladanskih in poletnih piknik zabav. Istočasno lahko beremo, da se je naše telo sposobno povsem samo očistiti toksinov in pri tem procesu ne potrebuje izdatne pomoči od zunaj. Je torej razstrupljanje zgolj modna muha sodobnega potrošništva?

4 koristi rožmarina, ki jih verjetno še ne poznate
Rožmarin je aromatična zimzelena rastlina, ki jo radi uporabljamo v domači kuhinji ali pa samo uživamo v njenem prijetnem sredozemskem vonju. To pa še ni vse, saj rožmarin lahko blagodejno vpliva tudi na naše zdravje. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

5 razlogov, zakaj lahko jeste kokice brez obžalovanja
Veliko ljudi misli, da so kokice nezdrave, kar ni nujno res. Vse je odvisno od tega, na kakšen način jih pripravimo – koliko soli dodamo in kakšna je količina masla. Verjeli ali ne, če kokice pripravimo na ustrezen način in če jih uživamo v sprejemljivih količinah in ne prepogosto, so kokice celo zdrave! Poglejmo si pet razlogov, zakaj jih lahko jemo brez obžalovanj.

Iskreno o drogi - kaj moraš vedeti?
V puberteti je zloraba mamil pogostejša kot v drugih starostnih skupinah. Starše upravičeno skrbi zate, tebi pa se morda zdi, da droge niso nič kaj takšnega. Zato bomo poskušali zajeti droge, njihov učinek, predvsem pa posledice, ki jih moraš poznati. Kdaj in kako gre pri drogah lahko narobe?

Naravni pripravki, ki lahko lajšajo simptome alergij
Sezona alergij je skoraj na vrhuncu. Pisali smo že o preventivi, kurativi ter načinih, ki pomagajo lajšati alergije, nismo pa še zajeli najboljših naravnih pripravkov in pristopov, ki bistveno olajšajo življenje ljudem z alergijami! Tokrat zajemamo slednje!

Zdravstvene koristi mete: zakaj bi jo morali dodati svoji prehrani?
Odkrijte nekatere od številnih zdravstvenih koristi dodajanja mete vaši prehrani! Od izboljšanja prebave do zmanjšanja vnetij. Zakaj je vredno dodati svežo ali posušeno meto v svojo prehrano?

Prehranjevanje v času praznikov - bodite zmerni
Velikonočni prazniki imajo svoj pomen, večinoma pa jih povezujemo tudi z določenimi specialitetami in z okusno hrano – od šunke in jajc, pa vse do peciva. A prenajedanje, ki pride navadno skupaj z določenimi prazniki, tudi velikonočnimi, ima svojo ceno. Kako lahko brezskrbno in brez slabe vesti uživamo, hkrati pa še vseeno pazimo na 'zdravo mero'?

Ne boste verjeli, za kaj vse jo lahko uporabite
Kopriva je že od antičnih časov stalnica v zeliščarstvu. Poglejmo si, za kaj vse je dobra, kako jo lahko uporabimo, predvsem pa, kaj vsebuje.

Borovnice: 'superživilo', polno hranil
Borovnice so močno superživilo, polno hranil, kot so vitamin A, vitamini skupine B in polifenoli. Vsekakor bi bilo dobro, da jih dodamo v svoj jedilnik!

Ali so ogrevani tobačni izdelki res manj škodljivi od 'navadnih' cigaret?
Segreti tobačni izdelki so pogosto izpostavljeni kot manj škodljivi za zdravje kadilca v primerjavi z 'navadnimi' ali elektronskimi cigaretami. Takšne izjave je treba jemati previdno.

Kakšno hrano bi morali za dobro zdravje jesti pozimi?
Pozimi je dobro jesti kuhano, saj tako ogrejemo ne le telo, temveč tudi duha. Nizke zimske temperature, krajša dnevna svetloba in hiter tempo življenja so dejavniki, ki vzpodbudijo naše veselje in notrenji mir, ko se vsi zberemo za jedilno mizo ob topli jedi. Katera pa so tista živila, s katerimi se je priporočljivo pozimi okrepčati?

5 zdravstvenih težav, ki jih lahko rešite z jokom
V preteklosti je jok veljal za znak šibkosti, danes pa je jasno, da je izražanje čustev, skupaj z njimi pa jokanje, izjemnega pomena za naše fizično in psihično zdravje.

Kaj sta črevesna mikrobiota in človeški mikrobiom?
Človeško telo je gostitelj trilijonov mikrobov ali bakterij. Večina teh je koristnih, vendar lahko postanejo škodljivi, če niso v ravnovesju.

Rastlina, ki lahko spodbuja imunski sistem
Številna plemena severnoameriških Indijancev so ameriški slamnik uporabljala za zdravljenje ran vseh vrst, za različna vnetja, pri pikih insektov in kačjih ugrizih, pri kašljanju, prehladu, zobobolih, trebušnih krčih in celo gonoreji. Pri nas pa ga sedaj največkrat uporabljajo kot raztopine sveže iztisnjenega soka iz listov ali cvetov, alkoholno-vodne izvlečke korenin, za čaje grobo zmletih rastlin ali kapsule z izvlečkom rastline.

5 živil, ki lahko okrepijo vaš imunski sistem
Obstaja kar nekaj načinov, kako lahko okrepimo imunski sistem, in hrana je vsekakor eden izmed njih!

Je boljši čaj v vrečkah ali čaj iz suhih zelišč?
Eden glavnih argumentov v prid čaja iz suhih zelišč je njegova višja kakovost zdravilnih sestavin.

Brstični ohrovt – zelena 'bombica', ki ima številne pozitivne učinke
Brstični ohrovt ima specifičen okus, posledično pa ni vsem pri srcu. Še več, večina ljudi ga preprosto ne mara. Vendar ne smemo pozabiti na njegova kakovostna mikrohranila, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje. Poglejmo si, kako.

Kaj se zgodi, če prenehate uživati zdrave žitarice?
Polnozrnate žitarice vsebujejo ključna hranila, ki prispevajo k sitosti in imajo številne koristi za zdravje, izogibanje le tem pa lahko vodi do ne tako zelo prijetnih posledic.

Kumkvat: zlata pomaranča, ki lahko upočasnjuje staranje in varuje zdravje
Kumkvat je agrum iz družine Rutaceae, je majhen okrogel oranžni sadež, ki spominja na pomarančo. Izvira s Kitajske in je prava zakladnica vitaminov.

Kako do več energije? Odgovor naj bi se skrival v tem
Večina od nas je vsak dan izpostavljena številnim izzivom, ki nam pogosto povzročajo stres in povečane fizične in duševne napore. Slednji močno vplivajo na naše telo, zato je pomembno, da si v prvi vrsti znamo pomagati sami.

Pri razstrupljanju vam lahko pomagajo ta živila
Vsak dan smo z različnih strani zasipani z različnimi oglasi in izdelki, ki obljubljajo čudežne rezultate pri dieti in razstrupljanju. Resnica je, da to naše telo načeloma počne že samo po sebi, seveda pa lahko pride to trenutka, ko zaradi prevelike nakopičene količine tega ni več zmožno početi.

10 živil, ki so dobra za vaša jetra
Jetra opravljajo različne bistvene naloge za naše telo – od proizvodnje beljakovin, holesterola do žolča in shranjevanja vitaminov, mineralov in celo ogljikovih hidratov.

5 živil, s katerimi lahko zmanjšate napihnjenost
Če imate težave z napihnjenostjo, potem veste, kako je, ko se v enem trenutku počutite odlično, spet takoj drugi moment pa napihnjeno in okroglo.