srčno žilne bolezni

Celo bolj učinkovita od telovadbe
Mediteranska prehrana lahko zmanjša tveganje za srčno-žilne bolezni za kar 47 odstotkov, kar je več kot vadba, je pokazala zadnja študija univerze v Atenah.

Preprosto se obvarujete pred najbolj smrtonosno boleznijo
Bolezni srca in ožilja so največji globalni ubijalec, saj povzročajo kar 30 odstotkov vseh smrti. A obstajajo povsem preprosti koraki, s katerimi lahko zmanjšate tveganje zanje. Preverite, kako.

Kot kaže, maslo le ni tako slaba izbira
Nutricionisti so vse od leta 1983 svetovali, naj zmanjšamo količino zaužitih maščob, ki jih je veliko v maslu, smetani in mastnih delih mesa. A raziskave zadnjih let vse bolj glasno opozarjajo na to, da so bila priporočila neupravičena.

Že poznate ta čudežni gel?
Nezdrav način življenja in onesnaženo okolje povzročata kopičenje toksinov in drugih škodljivih snovi v našem telesu, kar dolgoročno vodi do oslabitve imunskega sistema in različnih bolezni. Prav zato je pomembno, da vsaj dvakrat letno dodobra razstrupimo svoje telo. Za ta namen je idealen silikonski gel.

Večino bolezni srca bi lahko preprečili!
Bolezni srca in ožilja predstavljajo najpomembnejši vzrok smrti v svetu. Večino teh bolezni je mogoče preprečiti z zdravim življenjskim slogom, ki vključuje redno telesno dejavnost, zdrav način prehranjevanja in izogibanje kajenju (aktivnemu in pasivnemu).

V katerem poklicu spijejo največ kave ...
Aromatični napitek, ki nas v trenutku napolni z energijo, si mnogo ljudi privošči že takoj zjutraj, ko iz kuhinje ali priljubljene kavarne zadiši po kavi. A v nekaterih poklicih je kava še posebej priljubljena. Preverite, kdo je spije največ.

V Evropi vse manj smrti zaradi srčno-žilnih obolenj
Srčnožilna obolenja ostajajo najpogostejši vzrok smrti v Evropi, saj vsako leto terjajo več kot štiri milijona življenj, kljub temu pa število smrti zaradi njih upada, kaže raziskava, objavljena v reviji European Heart Jorunal. Raziskava prav tako ugotavlja, da bolezni srca pri moških v nekaterih državah sedaj zahtevajo manj življenj kot rak.

Uživamo ga vsak dan, a povzroča številne smrti
Svetovna zdravstvena organizacija priporoča, naj odrasli ne zaužijejo več kot dva grama natrija na dan. Zadnja raziskava ameriških raziskovalcev pa je pokazala, da je prekomeren vnos natrija vzrok za vsako deseto smrt oseb, ki so umrle za posledicami srčno-žilnih bolezni.

Poznate neverjetne učinke kokosove vode?
Kokosova voda je tropski napitek, ki postaja vse bolj priljubljen po svetu. Njegova prodaja vsako leto naraste za kar 120 odstotokov, kar pa ni nenavadno, saj vsebuje malo kalorij in je bogata z minerali. K vse večji priljubljenosti pa so zagotovo pripomogle tudi zvezdnice, ki prisegajo nanjo.

7 stvari, ki jih o jajcih še niste vedeli
Če ste med tistimi, ki si ne znajo predstavljati zajtrka brez jajc in imate ob tem slabo vest, ker se je jajc prijelo prepričanje, da mašijo žile, potem si preberite nekaj informacij o njih, ki vas morda prepričajo, da so jajca veliko bolj zdrava, kot si mislite.

Novo odkritje o probiotičnem jogurtu
Uživanje probiotičnih jogurtov lahko zniža vaš krvni pritisk in vas obvaruje pred srčno-žilnimi boleznimi, so odkrili avstralski znanstveniki. Ugotovili so, da redno uživanje probiotikov znižuje tako zgornji (sistolični) kot spodnji (diastolični) krvni tlak.

Presenetljivi sprožilci srčnega infarkta
Ste vedeli, da lahko hladno vreme, slabo razpoloženje, prekomerno delo, veliki obroki in celo bolezni dlesni povečajo tveganje za srčni infarkt? To je le nekaj presenetljivih sprožilcev srčnega napada, ki so jih strokovnjaki uspeli dokazati.

Olje, ki vam lahko reši življenje
Dodajanje olivnega olja v solato vam lahko reši življenje, saj zmanjša tveganje za srčni infarkt ali kap, sta pokazali zadnji dve študiji.

Ali obstaja zdrava debelost?
Nekateri ljudje so prepričani, da je možno biti debel in hkrati biti zdrav. A nova raziskava strokovnjakov je pokazala, da ta dva pojma nista združljiva.

Nasičene maščobe NISO slabe?!
Do nedavnega je veljalo, da naj bi uživanje nezdravih maščob močno povečevalo tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja. A skupina britanskih znanstvenikov je na podlagi rezultatov obsežne raziskave odkrila, da tega vpliva ni mogoče dokazati. So nasičene maščobe torej še nevarne za naše telo?

Ste v tvegani skupini za kronično ledvično bolezen?
S slabšim delovanjem ledvic se sooča okoli 25 odstotkov ljudi v starosti od 65 do 75 let in večina starejših od 75 let, je pojasnil Andrej Škoberne s kliničnega oddelka za nefrologijo na UKC Ljubljana in poudaril, da je pomembno, da se kronično ledvično bolezen odkrije čim prej.

Preverite, kako dolgo boste živeli
Priznana ameriška novinarka Lisa Collier Cool je za Yahoo Health pripravila seznam nekaterih najpogostejših dejavnikov, ki lahko napovedo dolžino vašega življenja. Na podlagi teh lahko preverite, kako dolgo boste živeli.

Spoznajte zdravilne učinke kivija
S svojega jedilnika nikar ne izpuščajte kivija, ki ni samo izjemno okusen sadež, ampak tudi nadvse zdravilen. Spodnja dejstva vas bodo zagotovo prepričala.

Spoznajte resnico o kruhu
Kruhu pogosto delamo krivico, saj so se mu mnogi pričeli izogibati v velikem loku. A ob pravilni izbiri in količini je kruh v resnici lahko zdrav del naše prehrane. Preverite, na kaj je treba paziti.

Je tudi 'zdravi' holesterol škodljiv?
Vsi že dobro vemo, da se moramo izogniti tako imenovanemu slabemu holesterolu, a nove raziskave kažejo, da tudi 'dobri' holesterol ni tako nedolžen, kot se zdi. Ameriški raziskovalci so namreč ugotovili, da se dobri holesterol lahko spremeni v slabega.

Rečejo mu 'tihi ubijalec', a morda ne veste, da ga imate
Visok nivo slabega holesterola povečuje tveganje za bolezni srca in ožilja. Čeprav morda za njim trpite tudi vi, pa ni nujno, da to veste. A nikar se ne slepite, povišan holesterol je treba zdraviti in ga odpraviti.

Tako povečate tveganje za umrljivost!
Starejše ženske, ki večino časa sedijo in počivajo, imajo večje tveganje za zgodnjo smrt, je pokazala zadnja raziskava ameriških strokovnjakov. Ti so prepričani, da morajo tudi starostniki živeti čim bolj aktivno življenje.

Zdravstvene koristi mandarin, ki jih niste poznali!
Znova je čas mandarin in ti okusni citrusi že prijetno dišijo na policah prodajalcev sadja. Tako nikar ne oklevajte in si jih privoščite v izobilju, saj poleg tega, da so okusne, prinašajo še številne zdravstvene koristi. Preverite katere.

Ljubitelji mesa pozor!
Prehrana pretežno živalskega izvora lahko poveča tveganje za razvoj raka, je pokazala zadnja raziskava objavljena v žurnalu Nutrients. Ugotovitev pa potrjujejo tudi nekatere druge študije.

'Ne samo da redi, ampak tudi ubija'
''Ne samo da sladkor redi, ampak tudi ubija,'' so zapisali kalifornijski znanstveniki v časopisu Nature in pozvali vlade vsega sveta, naj prodajo sladkorja omejijo tako kot prodajo tobačnih izdelkov in alkohola. Pa je sladkor res tako strupen?

Neverjetno, kaj sladkor povzroča telesu
Da sladkor škodi zobem, ni skrivnost. A s hrano, bogato s sladkorjem, ne tvegate le gnilobe zob, temveč povečate tveganje za razvoj številnih nevarnih bolezni. Prav zato je pomembno, da tudi v teh prazničnih dneh ne pretiravate z njim.

Energijske pijače lahko spremenijo bitje srca
Energijske pijače, ki vsebujejo veliko kofeina, lahko spremenijo način bitja srca, je posvarila skupina raziskovalcev z univerze v Bonnu. Izvedli so namreč študijo, ki je pokazala, da je krčenje srca po zaužitju tovrstnih pijač intenzivnejše.

Razvade, ki si jih lahko privoščite
Zdrav način življenja resda pomeni, da se je nekaterim stvarem treba odpovedati, kljub vsemu pa vam predstavljamo seznam razvad, ki si jih lahko privoščite brez slabe vesti.

Znate izbrati živila, ki ne redijo?
Bi si med jutranjo kavo privoščili kolaček, na katerem bi pisalo, da vsebuje 450 kalorij in bi vedeli, da to predstavlja skoraj tretjino priporočenega dnevnega vnosa kalorij? Številni bi verjetno vsaj dvakrat premislili, preden bi si ga privoščili. Žal pri nas vsi izdelki še niso označeni s kalorijsko vrednostjo, a kmalu se bodo oznake spremenile.

Ste danes zajtrkovali?
Ste danes zajtrkovali? Če je vaš odgovor nikalen, potem ogrožate svoje zdravje – vsaj tako trdijo harvardski strokovnjaki, ki so opravili študijo, s katero so ugotovili, da izpuščanje tega pomembnega obroka poveča tveganje za debelost, sladkorno bolezen in srčno-žilne bolezni.