srčno

Visok krvni tlak pesti 60 odstotkov odraslih!
Visok krvni tlak povečuje tveganje za nastanek srčno-žilnih, možgansko-žilnih in ledvičnih bolezni in je eden glavnih povzročiteljev smrti. Kdaj je krvni tlak previsok in kako ga znižati?

Paradižnikov sok za zdrave kosti
Vsaka druga ženska in vsak peti moški po 50. letu starosti si do konca življenja zlomi kost zaradi neprepoznane osteoporoze. Strokovnjaki pa so ugotovili, da vam že dva kozarca paradižnikovega soka na dan lahko okrepita kosti in tako zmanjšata možnosti za osteoporozo.

Nenavadna smrt 16-letnika šokirala družino
Čeprav je že 12 let od takrat, pa se Anne Jolly dneva, ko je prejela usodni klic svojega mlajšega sina Phillipa, spominja, kot bi bil včeraj. ''Ne morem zbuditi Ashleya. Noče se zbuditi, mama,'' ji je panično kričal v telefon mlajši sin Phillip.

Spoznajte zdravnico, ki podira tabuje o smrti
Specializirana zdravnica paliativne medicine Urška Lunder spremlja tiste najtežje bolnike, ki jih zaradi neozdravljivih bolezni čaka smrt. Pacientom in svojcem pomaga, da se soočijo z grozljivo diagnozo in da so njihovi zadnji dnevi, tedni, meseci čim lažji.

Vsako drugo žensko po 55. letu starosti ogroža holesterol
Ali ste vedeli, da se zaradi menopavze lahko zviša raven holesterola v krvi in je zato tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni veliko večje?

Kdaj je pravi čas za otroka?
Če čakate na idealni trenutek za otroka, se verjetno zanj ne boste nikoli odločili, kajti v prav vsakem življenjskem obdobju boste našli kakšen razlog, zaradi katerega bi samo še malo počakali. Prav pa je, da o nosečnosti in otrocih dobro razmislite in se nanje kolikor se le da tudi pripravite.

Naravna moč rastlinskih sterolov obvladuje holesterol
Holesterolu bi lahko rekli kar potuhnjeni sovražnik, saj nase ne opozarja s posebnimi znaki, a lahko, če ga je preveč, v našem telesu povzroči veliko katastrofo. Je namreč eden glavnih krivcev za razvoj srčno-žilnih bolezni. Še dobro, da ima naravnega nasprotnika – rastlinske sterole.

Zakaj je dobro poznati raven holesterola v krvi?
Raziskave kažejo, da ima v Sloveniji več kot 70 odstotkov ljudi povišano raven skupnega in slabega (LDL) holesterola. Podatki so zaskrbljujoči, saj je povišan holesterol eden ključnih dejavnikov tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja.

Katera vadba je prava za vas?
Ker so dnevi vse krajši in hladnejši, se bo marsikdo za nekaj mesecev odpovedal telesnim aktivnostim, ki jih je do zdaj izvajal v naravi, ter gozdne poti in travnike zamenjal za telovadico. Predstavljamo vam nekaj različnih vadb, s katerimi si boste okrepili telo in duha.

6 razvad, ki jih opustite
Res je, da je včasih treba tudi nekoliko grešiti in si privoščiti kakšno tablico čokolade več ali pa se obuti v ubijalsko visoke pete, v katerih smo videti izvrstno. Kljub vsemu pa je dobro, da te in še nekatere druge nezdrave navade niso del našega vsakdana. Kako se jih lahko znebimo in katere so tiste, ki najbolj škodujejo zdravju?

Z rdečo čebulo nad holesterol
Čeprav najpogosteje izberemo belo čebulo, pa naslednjič premislite ali si ne bi raje privoščili rdeče. Kitajski znanstveniki so namreč ugotovili, da rdeča čebula znižuje vrednosti slabega holesterola (LDL) v krvi, ki povzroča bolezni srca in ožilja.

Zakaj je dobro poznati raven holesterola v krvi?
Raziskave kažejo, da ima v Sloveniji več kot 70 odstotkov ljudi povišano raven skupnega in slabega (LDL) holesterola. Podatki so zaskrbljujoči, saj je povišan holesterol eden ključnih dejavnikov tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja.

Simptomi, ki niso znak resne bolezni
Se vam je že zgodilo, da ste na svojem telesu opazili bulico in stekli k zdravniku prestrašeni, da imate morda raka, da vam je srce bilo nekoliko hitreje in ste mislili, da boste doživeli srčni napad, da vam je trzala mišica in ste mislili, da to kaže na multiplo sklerozo? Če se vam je to zgodilo večkrat, preverite, kdaj so simptomi v resnici nevarni.

O srčnem popuščanju v Portorožu
Danes se v Portorožu začenja tridnevni simpozij o srčnem popuščanju, kjer bodo predavali številni strokovnjaki iz ZDA in Evrope. Za srčnim popuščanjem namreč vsako leto zboli vse več in več populacije.

VIDEO: Naredite delovno mesto srcu prijazno!
Letošnji svetovni dan srca obeležujemo pod geslom Delam s srcem. Organizacije ter društva za srce v svetu in pri nas tako pozivajo delodajalce in zaposlene, naj tudi z zagotovitvijo ustreznih delovnih pogojev poskrbijo za zdravje srca.

Povišan holesterol vas lahko ubije
Povišana vrednost holesterola povzroča bolezni srca in ožilja. Te pa so najpogostejši vzrok smrti v Sloveniji. Prav zato je pomembno, da s pravilno prehrano poskrbimo za to, da bodo vrednosti holesterola normalne. Več o tem nam je povedala dr. Cirila Hlastan Ribič z Inštituta za varovanje zdravja.

Ukrepi za znižanje holesterola
Več kot 60 odstotkov Slovencev ima v krvi preveliko količino holesterola, ki pa je povzročitelj številnih srčno-žilnih obolenj. Tem pa se lahko izognete že z nekoliko drugačno prehrano.

7 stvari, ki jih morda še ne veste o holesterolu
Prvi asociaciji ob besedi holesterol sta najpogosteje mastna hrana in srčno-žilne bolezni. A o holesterolu obstaja kar nekaj presenetljivih dejstev, ki jih morda še ne veste.

Kmalu bomo dobili cepivo proti srčnim boleznim!
Cepivo, ki bi preprečevalo škodljive učinke holesterola in zmanjšalo število smrti zaradi srčnih obolenj, bo po napovedih švedskih znanstvenikov kmalu postalo realnost. Pričakujemo ga lahko že čez slabih pet let.

19. tradicionalno srečanje nekadilcev v Mostecu
Tudi letos bo v ljubljanskem Mostecu potekalo že 19. tradicionalno srečanje nekadilcev, in sicer pod geslom Za zdravo življenje. Poleg kulturnega programa se obeta tudi veliko glasbe in plesa, obljubljajo organizatorji.

Kaj grizljate ob gledanju televizije?
Mislim, da ni debate. Ob gledanju televizije vsi nekaj grizljamo. Odvisno je samo, kaj grizljamo in koliko to vpliva na naše zdravje. Prigrizki so namreč lahko zelo redilni, pa ne le to, predvsem so lahko zelo nezdravi.

S potoniko nad stranske učinke kemoterapije
Potonika krasi številne domove in vrtove, le redki pa jo poznajo po njeni zdravilnosti. Najnovejše raziskave so pokazale, da preprečuje rast tumorjev in lajša stranske učinke kemoterapije.

10 užitkov, ki se jim nikar ne odpovedujte
Ko govorimo o zdravem načinu življenja, številni pomislijo, da to pomeni, da se je treba odpovedati vsem užitkom. K sreči ni tako! Tudi zdrav način življenja vam ponuja številne užitke, s katerimi lahko okrepite tako fizično kot duševno zdravje.

"Pivski trebuh" pomeni veliko tveganje za zdravje
Mnogo moških ima odvečno maščevje okoli trebuha. Obroč okoli pasu ni samo neestetski, temveč tudi zelo nezdrav. Kaj povzroča maščevje okoli trebuha in koliko tvegajo tisti, ki se ga ne znebijo?

Sedem bolečin, ki jih ne smete ignorirati
Čeprav si bolečin prav nihče ne želi, pa so te znanilec, da v telesu nekaj ni vse v redu. Včasih je bolečina nedolžna, saj morda izvira le iz tega, da ste prejšnji dan premikali pohištvo v stanovanju, včasih pa jo je treba jemati resno.

Blagodejni učinki plavanja
S plavanjem se bomo shladili, poleg tega pa tudi temeljito razgibali in porabili kar nekaj kalorij. Plavanje je torej vsestranska rekreacija, ki je kot nalašč za te peklensko vroče dni.

Obama ne kadi več?
Ameriški predsednik Barack Obama je dolga leta kadil in si želel opustiti to razvado, vendar mu ni uspelo. Filipinski predsednik pa je novinarjem povedal, da naj bi Obama dokončno opravil s to škodljivo razvado.

Poletje je pravi čas, da prebolite propadlo zvezo
Sončni in dolgi dnevi, v zraku pa optimizem in dobra volja. To je le nekaj čarov poletja, ki pa vam lahko pridejo še kako prav, če si želite enkrat za vselej preboleti propadlo ljubezensko razmerje.

Orehovo olje za sončenje
Police trgovin se kar šibijo od najrazličnejših proizvodov, ki vsebujejo visoke faktorje za zaščito kože pred soncem. Resnica pa je v tem, da veliko teh proizvodov v stiku s soncem in potom lahko povzroča najrazličnejše alergije. Poskusite z orehovim oljem.

Jamiejev seznam nepogrešljivih živil
So nekatere začimbe in so določena živila, brez katerih v kuhinji Jamieja Oliverja preprosto ne gre. Zdaj je slavni britanski kuhar sestavil seznam hrane in začimb, ki pridejo prav pri pripravi skorajda vsakega obroka.