surovo meso

Po tem morda ne boste več jedli sušija
Ljubitelj sušija si je privoščil najdražjo jed na meniju – sašimi – narezano surovo ribo brez riža, a kmalu obiskal zdravnika zaradi bolečin v trebuhu in srbeče kože. Ko so ga v bolnišnici slikali, pa so se zgrozili – njegova slika je pokazala, da je vse njegovo telo preplavljeno z zajedalci, s katerimi se je okužil v japonski restavraciji.

Preprečite nevarno zastrupitev, ki ste ji izpostavljeni v teh mesecih!
V toplih poletnih dneh so zastrupitve s hrano pogostejše, prav zato so britanski strokovnjaki opozorili na navado, ki poveča možnosti zastrupitve z eno najpogostejših povzročiteljic zastrupitev – bakterijo kampilobakter.

Slovensko razkritje: Mislite, da jeste mleto meso, v resnici pa ...
Zveza potrošnikov je pri testiranju predpakiranega mletega mesa ugotovila, da je večina proizvajalcev svoje kupce namerno zavajala. Dr. Pajk Žontar zato opozarja, da se moramo naučiti, kako takšno prikrivanje resnice prepoznati.

Kako se izogniti nevarni zastrupitvi?
Zaradi vročine se poleti hrana hitreje okuži z nevarnimi bakterijami, ki prinašajo neprijetne simptome, lahko pa tudi hudo zastrupitev in celo smrt. Prav zato je pomembno, da veste, kako se zaščititi pred okužbo.

Zakaj moramo piti mleko?
Mleko in mlečne izdelke bi morali uživati vsak dan tako otroci kot odrasli. Zakaj je uživanje teh izdelkov tako pomembno ter katere in koliko jih moramo na dan zaužiti, so nam zaupali strokovnjaki.

VIDEO: Poleti je treba jesti lahko hrano!
V vročih poletnih dneh se je dobro izogibati mastni, sladki in slani hrani. Na jedilnik raje vključite perutnino, ribe, polnovredne žitne izdelke, sadje in zelenjavo, obroke pa pripravljajte s čim manj maščobe. Hkrati poleti ne pozabite na zadostne količine tekočine.

Prepoznajte prve znake okužbe z bakterijo E. Coli
Niso vsi sevi bakterije E. Coli škodljivi in nevarni, a tisti, ki so, lahko povzročijo precej škode. Za okužbo je dovolj že, da vase dobite od 100 do 200 klic bakterije, kar je zelo nizka doza, od okužbe do izbruha prvih znakov pa mine v povprečju od tri do osem dni.

Kako se izogniti nevarni okužbi z bakterijo E. Coli?
Čeprav so na Inštitutu za varovanje zdravja za tem, ko je k nam prišla novica, da se je v Nemčiji nekaj ljudi okužilo z bakterijo Escherichia coli in da jih je nekaj celo umrlo, zatrdili, da se Slovenci nimamo česa bati, je vendarle dobro vedeti, kako se izogniti morebitni okužbi. Pomembni sta ustrezna higiena in zadostna toplotna obdelava hrane.

FOTO: Renee Zellweger – od debeluške do okostnjaka?
Renee Zellweger, ki jo večina pozna po glavni vlogi v filmu o prikupno zmedeni Bridget Jones, je znana tudi po konstantnem nihanju telesne teže. Oglejte si njene preobrazbe in preberite, kako vadi in kako se prehranjuje.

Šest bolezni, ki jih lahko dobimo od živali
Hišni ljubljenčki so nam v veselje, a če nismo previdni, lahko od njih staknemo tudi kakšno bolezen. Tukaj je šest obolenj, ki se lahko iz vaše domače živali prenesejo na vas in vaše bližnje.

VIDEO: Izognite se zastrupitvam s hrano!
Zastrupitve s hrano so zaradi visokih temperatur in nepravilnega shranjevanja živil poleti izjemno pogoste. Preverite, kako se lahko zaščitite, kako lahko prepoznate zastrupitev, kako morate ukrepati ter kdaj je potrebno obiskati zdravnika!

Popotniki, pazite se nevarnih bolezni!
Če potujete v tropske in druge oddaljene kraje, je nevarnost, da boste zboleli za katero od tropskih bolezni, veliko večja. Katere bolezni vam grozijo in kako se lahko pred njimi zaščitite, smo povprašali infektologa mag. Branka Šibanca.

7 živil za povečanje odpornosti
V času prehladnih obolenj je dobro, da poskrbite za svoje telo in namesto hamburgerjev, čipsa, čokolade in drugih nezdravih prigrizkov, uživate zdravo hrano, ki vsebuje dovolj vitaminov in mineralov, da zaščitite telo pred virusi in bakterijami. Preverite, s katero hrano si lahko povečate odpornost.

LUBENICA
Lubenica je eden izmed najbolj priljubljenih poletnih sadežev. Je izjemno zdrava, osvežilna, ima zelo malo kalorij in učinkovito čisti organizem. Uživate jo lahko surovo, v sadni solati. Blagodejne učinke lubenice pa so poznali že v zgodovini.

Shujšajte s surovo hrano
Presna – surova hrana ni le dieta, je način prehranjevanja, ki vam ponudi povsem novo izkušnjo v življenju. Se sliši nenavadno? Pa ni! S presno hrano boste spoznali popolnoma nov vidik prehranjevanja: hrano ne boste ne kuhali, ne pekli in ne cvrli, jedli jo boste surovo.

Piknik malce drugače
Topli spomladanski dnevi so kot nalašč, da se odpovemo kuhinjskim loncem in si privoščimo piknik v naravi. Da pa vas ob koncu dneva ne bo tiščalo v trebuhu, si privoščite še kakšno družabno igro, kot denimo partijo badmintona ali pa se zapodite za žogo. Ponujamo vam nekaj opozoril za bolj 'zdrav' piknik.

REDKEV
Redkev je zelo razširjena, zdrava in uporabna zelenjava. Pomaga pri težavah z jetri in žolčem. V kombinaciji z medom pa je zelo dobro zdravilo proti kašlju. Ta zdravilna zelenjava je ena izmed najstarejših vrst zelenjave, kar jih človek pozna.

Toksoplazmoza
Toksoplazmoza je okužba z zajedavcem Toxoplasma gondii, ki med nosečnostjo pri plodu lahko povzroči hude okvare.